Oldal kiválasztása

1956-os ünnepség – Programok több napon át

Szerző: | 2016-10-19.

Programsorozattal emlékezik meg a város az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Könyvbemutatók és ünnepség a Magyar Állami Népi Együttes fellépésével.

Ezúttal a hagyományoktól eltérően az október 23. megemlékezés nem a Kovászna parkban lesz, hanem az Anna Grand Hotel dísztermében, mert az ünnepségen a Magyar Állami Népi Együttes férfi tánckara és zenekara lép fel Pál István Szalonna vezetésével.

– Tíz évvel ezelőtt, az ötvenedik évforduló alkalmából nagyszabású programsorozatot rendeztünk Balatonfüreden, az idei emlékezés erre utal és reflektál. Akkor Kodolányi Gyula mondott ünnepi beszédet, most vendégünk lesz, az Illyés Gyula ’56-57-es naplójegyzeteiből összeállított, Atlantisz sorsára jutottunk című kötet bemutatóján. Bibó István jelentőségét is fontosnak tartottuk akkor, és ez ma sincs másként, fiával és Szőcs Géza költővel emlékezünk meg róla – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Cserép László, az önkormányzat művelődési osztályának vezetője.

Október 20-án, csütörtökön, Füred és Arács az 56-os forradalomban betöltött szerepét taglaló, a Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában megjelent kiskönyvet mutatják be.
Másnap, október 21-én, pénteken, Illyés Gyula 1956. október 24. és 1957. január 31. között írt feljegyzéseit tartalmazó, fényképekkel gazdagon illusztrált kötetének lesz a premierje. A napló különlegessége, hogy csupán két éve kerültek elő Illyés forradalom alatt lejegyzett gondolatai, amelyeket az író lánya, Illyés Mária készített elő kiadásra. Az ötvenhatos napló egyrészt hamisítatlan képet ad a forradalomról, másrészt megmutatja Illyés Gyula személyiségét, sőt eddig ismert portréját tovább gazdagítja.
Szombaton, október 22-én, az 50. évforduló alkalmából felavatott Bibó István szobránál tartanak megemlékezést, majd dr. Bibó Istvánnal, a politikus fiával beszélget Szőcs Géza költő.

A programsorozat vasárnap a városi ünnepséggel zárul. Az Anna Grand Hotel dísztermében Kovács István József Attila-díjas költő, író, műfordító, történész mond ünnepi beszédet, közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes férfi tánckara és zenekara és Oberfrank Pál színművész.

Részletes program itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
Január 28

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004