Oldal kiválasztása

Balatonfüred nem alszik

Szerző: | 2016-11-02.

Megérkezett a november, körbenéztünk mit lehet csinálni ilyenkor a városban. Kiállítások, koncertek, kifinomult gasztronómia Krúdy modorában, kulturális rendezvények, laza beszélgetések a művészetről – csak néhány a programok közül. Akinek pedig egyikhez sincs kedve, nézze és hallgassa a Balatont.

A kávézás, a borozgatás, a Tagore sétányi andalgás adott, a város felkínálja magát most is, de ezúttal a szokásosnál is több kultúrprogramnak lehet hódolni. A város múzeumaiban jelenleg több tárlat látogatható, van itt Jókai kultusz emészthető formában, a Vaszary Villában pedig három kiállítás áll, kettő közülük, már csak januárig, – ezért mindenképp érdemes még idén benézni a hercegprímás egykori nyaralójából avanzsált galériába.
A nemzetközi szinten is az egyik legjegyzettebb magyar képzőművész, Rippl-Rónai József Komor rajzosság – Derűs festőiség című, nagyszabású tárlatán az alkotó több remekműve is szerepel. A modern magyar festőművészet egyik nagy klasszikusa igazi húzónév, a Párizsból Kaposvárra hazaköltöző művészről ezúttal több érdekességet is megtudhatunk. Részletek itt.

De nem marad ennyiben a történet, hiszen a festő identitás kereséséről, az inspirációt nyújtó hely fontosságáról, egyáltalán, Rippl-Rónairól beszélget majd a kiállítás kurátora Plesznivy Edit művészettörténész, Zoób Kati divattervező, Cserép László, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, és a MúzeumCafé folyóirat szerkesztője, Martos Gábor.

Szintén a galériában, január elejéig látogatható Victor Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák című kiállítása. A 20. század egyik legismertebb alkotójának, az op-art, a kinetikus és a geometrikus absztrakt művészet irányadó képviselőjének tárlata jó kis időtöltést nyújt a vizuális kísérletezés iránt érdeklődőknek.

A könnyedebb műfajok iránt fogékonyak beleshetnek az egykori kispolgári romantika miliőjébe a Cilinder és lokni című gyűjteményes biedermeier tárlaton, de a galéria ajándékboltjában is érdemes körbenézni: képzőművészeti albumok, kiadványok, poszterek, festmények díszítette tárgyak a jegyzetfüzettől a táskákig, sok minden között lehet válogatni.

Lesz irodalmi gábelfrüstük. Hat fogásos menü, egyik legszerethetőbb írónk, Krúdy Gyula öröksége nyomán. Vérbeli gasztronómiai rendezvény. A gáblit Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztőjének gasztronómia-történeti anekdotái teszik végképp felejthetetlenné.

Koncertezik a városban az autentikus jamaikai reggae egyik legjobb hazai képviselője, a gyerekek Mesekastélyba mehetnek, itt lesz Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró, író, és újra lesz közös versmondás a Kiserdőben, zene és irodalom a Magyar Nyelv Napja keretében.

Egész évben nyitva a Bodorka, aki arra kíváncsi, nyáron milyen halakkal osztja meg a balatoni fürdőzését, ezt ne hagyja ki. A Koloska-völgy is mindenképp megér egy látogatást, ahogy a Vadaspark is. Képek itt.
Ha már itt, akkor Jókai kilátó, esetleg Lóczy-barlang. Romantikusabbaknak kötelező program a tíz hektáros egykori angolkert, a város központjában elterülő Kiserdő, az egykori teátrum oszlopaival, mesejátszótérrel, erdei tornapályával, pihenő ligetekkel és sétányokkal.

November végén a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának szervezésében a Piros templom előtt felállítják a betlehemi szoborcsoportot, ezzel kezdetét veszi majd az advent.

Novemberi programok itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
január 23 - január 29
  • 23
    Nincsenek események
  • 24
    Nincsenek események
  • 25
    Nincsenek események
  • 26
    Nincsenek események
  • 27

    Velünk élő kiválóságok

    17:30 -19:00
    2023.01.27
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.

    Vendég: Antal Renáta.

  • 28

    Arácsi eszem-iszom

    12:00 -19:00
    2023.01.28
    Balatonfüred, Hősök tere 1.
    Balatonfüred, Hősök tere 1.

    Disznótoros.

  • 29
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004