Oldal kiválasztása

Bajban a turisztikai egyesületek

Szerző: | 2016-12-02.

Felfüggesztették a turisztikai szervezetek fejlesztési programjait, sőt, sok esetben a működésüket biztosító uniós pályázatokat. A blokkolással megbénulhatnak a helyi szervezetek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a jelenlegi, TDM-szervezetek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását, majd egy körben történő újrahirdetését javasolja, a Magyar TDM Szövetség azonban ezzel szakmai szempontból nem ért egyet – hangzott el a Mórahalmon zajló országos TDM Konferencián.

A jelenlegi pályázatot kétszer kétmilliárd forintos kerettel, két körben írták ki, az MTÜ azonban ennek összevonását javasolja: egy körben, összesen négymilliárd forintos keretösszeggel hirdessék ki a pályázatokat. Vagyis nem csak a jövő évben várt 2 milliárd forintos keretről van szó, hanem a 2015-ben kiírt, szintén 2 milliárdos keretről is. Utóbbi eredményhirdetését a napokban várták volna a turisztikai szervezetek, köztük a balatonfüredi is.

– Nem ér ez váratlanul minket, már korábban minimalizáltuk a működési költségeinket, sőt a létszámcsökkentésen is túl vagyunk. Négy forrás biztosítja a bevételünket, a pályázati pénzek, az önkormányzati támogatás, a tagdíjak illetve a vállalkozóink bevételei. A pályázati forrás ebből a legmeghatározóbb. Az is baj, hogy a pályázati pénzek megvonása nemcsak a működést nehezíti, hanem elesünk az értékteremtő beruházások megvalósításától is – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke.

A TDM vezetője elmondta: a szervezet az önkormányzattal és a FüredKult Kft.-vel közösen igyekszik végezni a munkáját, így működésük racionalizált, de így is gondot okozott például az, hogy ebben az évben egyetlen fillér pályázati pénzt nem tudtak felhasználni.
– Vannak ötleteink, az adventi időszakra terveztünk egy attrakciót, őszi gasztronómiai fesztivál létrehozásán gondolkodtunk, beruházásokat terveztünk. Ha elvonják a pályázati pénzeket, akkor ezekből nem lesz semmi, több tíz millió forint fejlesztési lehetőséget veszítünk el – vélekedett Böröcz István.

A helyi TDM szervezetek 2008 óta működnek turizmustörvény nélkül, a pályázati pénzek szinte minden esetben a működési költségeiket is fedezték. A pályázati blokkolással az eddigi rendszer felborul, sőt működésképtelenné válhat.

A turisztikai ügynökség javaslata azt követően született, hogy novemberben Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter benyújtotta a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló törvényjavaslatot, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy közigazgatási egységek helyett a turisztikai térségeket, vagyis a desztinációkat veszi alapul.
A tervek szerint a turisztikai desztinációkat a kormányzat fejlesztési stratégiája alapján alakítják majd ki, tehát a jelenleg ismert helyi, illetve térségi desztinációkkal való egybeesés nem kizárt, de csak esetleges lehet. Az elképzelések szerint olyan, egységes brandeket kell létrehozni, amelyekkel hatékonyabban lehet kínálni az egyes turisztikai térségeket. Jó példa erre a közigazgatásilag széttagolt Balaton, amelyet egységes turisztikai brand-ként kezelnének.

Az MTÜ a két pályázat visszavonását és a turizmusirányítás új feltételei szerint való újra elosztását javasolja, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy mindez hol tart, mindenesetre az új pályázatot az uniós kötelezettségek miatt legkésőbb 2017. június 30-ig meg kell tenni – hangzott el a konferencián.

balatonfured.hu/turizmus.com

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004