Oldal kiválasztása

Bóka István: A város élni akar!

Szerző: | 2016-12-06.

Új közösségi terek és zöldfelületek kialakítása, a felső városrész rehabilitációja – ezek a közeljövő városfejlesztési stratégiájának a legfontosabb elemei. Balatonfüred a minőségi fejlesztések révén változik, egyre felkapottabb, új jelenségek tapasztalhatók – aktuális kérdések is szóba kerültek a közmeghallgatáson.

– A város gazdálkodása nyereséges. A tavalyi évhez képest az iparűzési-, illetve az idegenforgalmi adó 10 százalékkal nőtt, a városban regisztrált vendégéjszakák száma is emelkedett. Jövőre lesznek nehézségeink, mert januártól, az oktatási intézmények fenntartása és működtetése is az államhoz kerül, amivel sajnos együtt jár az is, hogy csökkentik az idegenforgalmi adó után járó támogatást. Ez összességében 60 milliós hiányt jelent Balatonfürednek. Ettől függetlenül 2017-ben is többletre számítok – mondta a közösségi házban tartott beszámolójában Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: idén 16 uniós pályázatot adott be a város, de egyelőre késnek a bírálatok, a remények szerint jövőre kezdődhet el több, jelentős fejlesztés.

Több beruházást is terveznek a városban, a kemping fejlesztésétől, az iparterületek bővítésén át a rendelőintézet vagy éppen a Kiserdei óvoda fejlesztéséig. A legfontosabbnak a felső városrész rehabilitációját tartja a polgármester.

– A Fehér templom és az evangélikus templom közötti nagyon értékes, de igen leromlott állapotú városrészről van szó. Úgy látjuk, nincs olyan gazdasági erő, amely ezt rehabilitálni tudná, így az önkormányzatnak kell cselekednie. 700 milliós támogatásra pályáztunk, de önerőből már elkezdtük a tervek megvalósítását. Több nagy értékű ingatlant vásárolt meg az önkormányzat, annak érdekében, hogy meg tudjuk újítani a Kossuth utcai üzletsort, a mögötte lévő területeket pedig lehessen rehabilitálni. Ez a fejlesztés a zöld program keretében zajlik majd, rendkívül fontos, hogy megvalósuljon – vélekedett Bóka István.

Sikeres pályázat esetén jövőre elkezdődhet a kemping fejlesztése, a szívkórház tulajdonában lévő Brázay strand illetve a horgász tanya egyhektáros területén pedig egy mindenki számára nyitott közpark létesülne. – A városnak közterületek kellenek. Elemi érdekünk, hogy minél nagyobb területen elérhetővé tudjuk tenni a közvetlen vízparti kapcsolatot. Ez a beruházás ezt szolgálná, jelentősen nőne a város közparkként funkcionáló zöldterülete – hangsúlyozta Bóka István, aki kiemelte, a társasági adók bevételéből a Radnóti valamint az Eötvös iskolákban új tornacsarnok épül és elindulhat a felső városrész legrégebbi épületének, az egykori zsinagógának a felújítása is.

Szeretné a város a Balaton Szabadidő Központ színpadának lefedését megoldani, napirenden van a Csopak és Füred közötti egykori római út illetve a Horváth Mihály utca teljes felújítása, valamint a városi könyvtár, a közösségi ház felújítása – sorolta az elképzeléseket Bóka István, megjegyezve: még nem látni pontosan, mire adnak lehetőséget majd az uniós pályázatok.

A közmeghallgatáson szóba került az épülő mélygarázs. Ketten nehezményezték, hogy az építkezés miatt a Zákonyi úti parkolóban kivágták a fákat illetve felmerült, miért nem inkább a Huray utcában építik meg a parkolót. Bóka István ezzel kapcsolatban elmondta: elemi szükséglete a városnak, hogy közösségi területek illetve zöldfelületek jöjjenek létre, ugyanakkor az átalakításokat úgy kell megvalósítani, hogy a parkolók száma nem csökkenhet.

– Nagyon fontos, hogy új közösségi tereket tudjunk kialakítani. Kevés a hely, főleg a part közelében, ezért a Zákonyi úti mélygarázs építése egy logikus döntés, hiszen parkolót nem vesztünk, ugyanakkor a felszínen egy új parkosított terület lesz. Kérem, várják meg a beruházás végét, és akkor mindenki eldöntheti, hogy az új zöld terület vagy a korábbi aszfaltozott parkoló volt-e szerethetőbb a városban. A Huray utcai egykori piac területe sziklás, ide mélygarázst építeni nem lehet. A terület fejlesztését csak abban az esetben lehet megkezdeni, ha az itt lévő parkolókat máshol tudjuk biztosítani – vélekedett a fórumon a polgármester.

A városban gyors ütemben épülő lakóparkokkal kapcsolatban is kérdezték a polgármestert, aki elmondta: valóban gyors folyamatról van szó, az elmúlt egy-két évben rendkívüli módon felértékelődött Balatonfüred, egyre többen szeretnének itt építkezni.
– A város élni akar, fejlődni, ehhez viszont bevételre van szükség. El kell dönteni, miből akar élni a város, mert az világos, hogy jövedelemre van szükségünk. Sok lehetőségünk nincs, turizmus és kisebb ipari tevékenységek – ebből tudunk bevételt szerezni. Meg kell tartani a lakosság számát, nem szeretnénk óvodai és iskolai csoportokat bezárni, nem szeretnénk, ha elsorvadna a város. Kellenek az éves munkahelyeket biztosító kereskedelmi szálláshelyek is – vélekedett Bóka István, aki hozzátette: a szabályozási tervet módosítják, az ezer négyzetméternél kisebb telkeken korlátozzák majd a beépíthetőséget, a településképi szabályokat pedig továbbra is következetesen betartják.

Volt, aki azt kritizálta, hogy nyaranta szinte élhetetlen a város a turisták miatt, miközben a város vezetése még tovább akarja fejleszteni a turizmust.
– Növelni kell a vendégéjszakák számát, nem a nyári időszakban, hanem az év többi részében. Ezt célozzák a fejlesztési szándékaink, a szálláshelyek bővítése, az aktív turizmus erősítése. Ha egy városban minőségi fejlesztés történik, akkor annak egyik hozománya, hogy nő a turizmus is. Balatonfüreden ez zajlik, kedvelt, felkapott hely lett a város. Nem tehetjük ki júliusban és augusztusban a megtelt táblát. Örülünk, hogy sokan szeretik, és sokan látogatnak a városba, minden szándékunk az, hogy élhető, szerethető legyen Balatonfüred, ezt célozzák a fejlesztések és ez határozza meg a település működtetését is – mondta Bóka István.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Május
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004