Oldal kiválasztása

150 év a Balatonon

Szerző: | 2017-03-18.

Az egyedülálló balatonfüredi sport klub (BYC) alapításának 150. évfordulója alkalmából emléktábla avatással és ünnepi közgyűléssel tisztelegtek az alapítók előtt. Az egyesület különleges programsorozattal várja a vitorlázás szerelmeseit egész évben. A rendezvényen egy időkapszula elhelyezésével is üzentek a jövő generációjának.

Bóka István, polgármester az ünnepségen kiemelte: az egyesület alapítása a város hőskorszakához köthető, Balatonfüreden az Anna-bál mellett a vitorlás egyesületnek van a legnagyobb tradíciója.
– Példaértékű az egyesület működése és megújítása. A BYC több mint egy sportklub, gazdasági tényező, a város imázsához, fejlődéséhez is hozzájárul. Rangos nemzetközi versenyeket rendeznek, számtalan vendégéjszakát generálnak a városban. Mégis a klub talán legnagyobb érdeme, hogy megmaradt egy alulról építkező egyesületnek, ahol együtt tud létezni a tömeg-, a szabadidő-, és a versenysport, és még az utánpótlás nevelésre is van energia – vélekedett a polgármester.

Az ünnepi közgyűlésen a BYC elnöke, Gerendy Zoltán hangsúlyozta: az elmúlt másfélszáz év alatt nagyot változott a világ, a klub történelme hűen tükrözi az ország társadalmi változásait is, de az egyesület mindvégig megőrizte indentitását: nem csupán szolgáltat, hanem együttműködik a klub tagjaival.

Böröcz István ügyvezető igazgató egy rövid történeti áttekintést tartott a klub életéről. Hangsúlyozta: a jeles évforduló alkalmából egész évben színes programkínálattal várják az érdeklődőket, hogy megmutassák, hogyan került a halhatatlan klubok közé nemcsak itthon, hanem külföldön is a Balatonfüredi Yacht Club.

Május elejétől kültéri kiállításon és fotófalon kezdhetik tanulmányozni az érdeklődők a klub történetét, majd május 13-án a Vitorlabontón emlékműsorral köszöntik az alapítókat, akiknek bronztábláját a Rózsakertben avatják fel.
Júliusban a Petőfi Színház színészei személyesítik meg a 17 klubalapítót és tartanak múltidézést a Vaszary Galériában. Augusztus 19-20-án kiegyezés kori díszletekbe öltözik a klub és a dicső múltba repíti vissza ifjúsági sportolóit, klubtagjait és családjaikat. A családi napon két másik 150 éves vitorlás klub képviselői is jelen lesznek, valamint időutazásra invitálják a LEC és BYC Kupa versenyzőit is.
A jubileumi programsorozat szeptember végén a BYC 150 Bálon folytatódik, ahol a reformkori napok keretében az egykori commodore, gróf Batthyány Ödön és vicecommodore gróf Széchenyi Béla viseletébe bújva ünnepelnek. Az emlékévet a decemberi záró ünnepség koronázza meg, ahol a Balatonfüredi Yacht Club 150 évét bemutató könyvet először veheti kezébe a közönség.

Addig is a klub idén rendez négy nemzetközi és nyolc hazai vitorlás versenyt.
A képen az egyesület udvarán elhelyezett időkapszula tartalma.

A klub története

1867. március 16-án tizenhét magyar arisztokrata – követve az angol mintát – megalapították hazánk első vitorlás klubját, a Balaton-Füredi Yacht Egyletet. A klub története során számos átalakuláson és névváltozáson ment keresztül: 1884-ben megalakult a Stefánia Yacht Egylet, majd 1912-ben a Magyar Yacht Club, majd rá egy évre a Magyar Királyi Yacht Club nevet vette fel.

A második világháború a BYC történetében is jelentős pusztítást végzett: a hajóállomány és az infrastruktúra is jelentős károkat szenvedett, a kommunista rendszer pedig felszámolta a vitorlázás addigi társadalmi közegét. 1948-ban Balatoni Hajózási Munkás Sport Egyesületként folyt a munka a telepen. Az 1950-60-as években a vitorlázás megtűrt sporttá vált, de a nehézségek ellenére, a balatonfüredi klub és versenyzői sokat tettek a magyar vitorlás sport életben tartásáért. 1951-ben az egyesület neve Balatonfüredi Vasas SC lett. Egyre bővülő taglétszámmal, versenyek szervezésével, évtizedek munkájával újjáéledt a balatoni vitorlás sport is.
1985-ben megalakult a Ganz Hajó Balatonfüredi Sport Egyesület. 1964-ben elkészült a régi “belső hajógyár” helyén a 3 szintes új klubház.

1990. áprilisában az egyesület közgyűlése új alapszabályt és nevet szavazott meg, hat szakosztállyal megalakult a Balatonfüredi Sport Club (BSC). A vitorlázók később az önállósodás gondolatát vetették fel, majd hosszú előkészítő tárgyalások után kiváltak a BSC-ből és megalapították a Balatonfüredi Yacht Club közhasznú szervezetet.
2007-ben a régi klubház helyére elkészült a sétányhoz harmonikusan illeszkedő új klubház, 2011-ben a belső kikötőt újították fel, míg 2014-ben a főépület, a hangár és a történelmi sólyatér újult meg.

A klub a hosszú évtizedek során, a hagyományőrzés mellett, mindvégig szem előtt tartotta a folyamatos fejlődés fontosságát, az újabb sportoló generációk nevelését. Tagjai között számos hazai és világverseny résztvevője található, a BYC utánpótlás-nevelése országosan a legjobbak között van. A klub a sport és szabadidős tevékenység mellett jelentős szerepet vállal a hazai idegenforgalom népszerűsítésében is.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Szeptember 30
  • 30

    In memoriam Kádár Tibor

    17:00 -19:00
    2022.09.30
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.

    Kiállításmegnyitó.

    Dixieland fesztivál

    19:00 -22:00
    2022.09.30
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca

    Dervalics Robi és barátai koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004