Oldal kiválasztása

Milliárdos fejlesztés Balatonfüreden

Szerző: | 2017-04-12.

Új, 150 férőhelyes vitorláskikötő épül Balatonfüreden, a kemping területén. Összesen 2,5 milliárd forint Európai Uniós forrást költenek a balatoni vitorlás turizmus fejlesztésére.

A vitorlás turizmus fejlesztése a Bejárható Magyarország program keretében zajlik. Az Európai Uniós forrásokból finanszírozott beruházások révén új szolgáltatásokat alakítanak ki és fejlesztik az aktív turizmus kiszolgálásához szükséges eszközöket. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 1,7 milliárd forintból, a Magyar Vitorlás Szövetség és a város együttműködése révén új kikötő épül Füreden – jelentette be Révész Máriusz kormánybiztos, a Vitorlás étteremben rendezett szerdai sajtótájékoztatón.

– A kemping területén másfél hektáron épül meg az új kikötő, amely jelentős bázisa lehet a túrázó kajakosoknak, kenusoknak és vitorlázóknak egyaránt. A helyszínen adott a szálláshely, a beruházás pedig lehetőséget ad a parti infrastruktúra fejlesztésére is. Abban bízunk, hogy ez az új bázis önmagát fenntartó projekt lesz, amely élénkíti majd az aktív turizmust – mondta Bóka István polgármester.

A sport- és szabadidős turisztikai létesítményhez, amely nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmas lesz, 1,5 hektáros területtel és 200 millió forint támogatással járul hozzá a város. A fennmaradó összeget a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázati forrásból biztosítja. A beruházás várhatóan idén ősszel kezdődhet el.

– Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, a Bejárható Magyarország program keretében összesen 13 milliárd forintból fejlesztjük az aktív turizmust, azon belül a vitorlázást. Az a cél, hogy növeljük azok számát, akik a virtuális élmények helyett valódi élményekre vágynak. Versenyképes alternatívákat kell nyújtanunk, hogy egyre szélesebb körben váljon népszerűvé az aktív turizmus, a tematikus túralehetőségek, a gyalogos, kerékpáros, vitorlás, kenus és lovas sport – fogalmazott Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, aki egyben bejelentette: 80 milliárd forintot fordítanak az ország kerékpárútjaira, többek között megújul a balatoni kerékpárút is, sőt Balatonfüredre Győr-Pannonhalma-Zirc érintésével új kerékpárút is befut majd.

Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke kiemelte: népszerűsíteni szeretnék a vitorlás sportot, megteremteni annak feltételeit, hogy minél többen éljenek a Balaton adta lehetőségekkel.
– Lényeges, hogy a kishajósoknak vagy akár a túra kajakosoknak is legyen lehetőségük körbehajózni a tavat, és biztonságos, megfelelő szolgáltatásokkal ellátott kikötőkben megpihenniük. Szervezett turisztikai lehetőségeket szeretnénk kínálni – fogalmazott.

A projekt első ütemében tizenhárom Balaton-parti és öt Balatonon kívüli helyszínen történnek fejlesztések. A kikötők hálózatba kapcsolásával az ország tizenegy megyéjében lesz elérhető a vitorlázás a turisták számára. Pályázati forrásból eszközbeszerzésre 525 millió forintot költenek, egyebek mellett kétszáz bérelhető vitorlás hajót vásárolnak – jelentett be Holzhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Augusztus
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004