Oldal kiválasztása

Prímásverseny az Anna Fesztiválon

Szerző: | 2017-05-29.

A város a Hagyományok Házával közösen ismét megrendezi az Anna-bál prímásversenyét. Tavaly a népzenészek mérték össze tudásukat, idén a cigányprímások hegedülnek.

Lavotta János emlékére először 2013-ban hirdetett prímásversenyt a város illetve a Hagyományok Háza, azzal a szándékkal, hogy a nagy múltú cigányzene fiatal prímásainak és minden második évben a hagyományos népzenészek bemutatkozásának adjon lehetőséget. A fiatal zenészek érdeklődése valamint a gálakoncertek sikere okán a szervezők idén is meghirdették a versenyt, ezúttal a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök jelentkezését várják.

A hagyományokhoz híven az Anna-bál hetében idén is nyilvános színpadi versenyen mérettetik meg magukat a prímások. A verseny győztese és díjazottjai illetve a legjobb produkciókat nyújtó zenészek július 26-án, szerdán este, a Gyógy téren felállított nagyszínpadon gálakoncertet adnak.

Az országban kuriózumnak számító versenyre július 3-ig jelentkezhetnek a 35 évesnél fiatalabb klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök. A fődíj egymillió forint.

A zsűrit ezúttal is a magyar népies műzene elismert szakemberi alkotják: Radics Ferenc (Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt), a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Puka Károly (Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt), az 1984-es cigányprímás verseny győztese és Sánta Ferenc (Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, Nemzet Művésze díj), a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője.

A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban. Kötelező darabok, amelyekből választhatnak a prímások: Bihari János: Hadik óbester nótája, Csermák Antal: Á-dúr verbunk, Lavotta János: Szerenád, Rózsavölgyi Márk: Első magyar körtánc.
Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

Jelentkezés itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2023 >
január 30 - február 05
  • 30
    Nincsenek események
  • 31
    Nincsenek események
  • 01
    Nincsenek események
  • 02
    Nincsenek események
  • 03
    Nincsenek események
  • 04
    Nincsenek események
  • 05
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk
  • Mándoki2024-04-17 13.32AgoraA wc legyen nyitva egyetértünk. Bár olykor szoktunk sétálni Akaliban, én azért nem cserélném el Füreddel, határozottan nem, jó itt

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004