Oldal kiválasztása

200 év divatüzenete a FINA Világbajnokságon

Szerző: | 2017-07-10.

A Katti Zoób Divatház kortárs kollekcióval köszönti a FINA világbajnokságot. A sportesemény budapesti és balatonfüredi megnyitóján az Anna-bált is megidézik.

A KATTI ZOÓB Divatház teremtett letisztult, légies szépségű, modern ruhakollekció, amelynek darabjait az idén 192 éves Anna-bál divattörténete inspirálta, lesz látható a világbajnokság megnyitóján. A megnyitó június 14-én este Budapesten, 15-én reggel, kilenc órakor pedig Balatonfüreden lesz látható. Zoób Katival, a tervezővel beszélgettünk.

Mi adta az alapkoncepciót a kollekcióhoz?
– Az alapötlet onnan született, hogy – Budapesttel együtt – Balatonfüred is az úszó világbajnokság versenyének egyik helyszíne lesz, és a nyitóünnepséggel egyúttal Füred, mint ikonikus magyar város is bemutatkozik. Azt gondoltam, ennek a legizgalmasabb, legméltóbb formája egy friss kulturális üzenet megfogalmazása, amelyhez az idén 192 éves Anna-bál tökéletes eszközt és gazdag ihletforrást jelent. A világon egyedülálló hagyomány, hogy valahol közel két évszázada évről évre megválasztják a legszebb fiatal lányt, mint bálkirálynőt. Mivel divattal foglalkozom, számomra ez stílustörténeti érték és érdekesség, innen jött a gondolat, hogy az elmúlt 200 év minden fontos divattörténeti vonalát megidézzük kortárs értelmezésben, 1825-től napjainkig. Azt gondolom, ez a fantasztikus kihívás egyúttal óriási lehetőség arra, hogy valami újat üzenjünk és egy divatkultúráról elmondhassuk, hogy mindig is jelen volt, ilyen a múltja, ennyire könnyed és sokszínű – mindezt modern nyelven, letisztult ritmusokkal.

Az Anna-bál és a bálkirálynő kapcsán tehát a szépség fogalma is előtérbe kerül a produkcióban?
– A történelem viharai néha elsodorták az Anna-bált, így a hagyomány történetében eddig körülbelül 150 alkalommal választottak Annát. Ezt lekövetve mi 154 modellt állítunk színpadra, valamint 20 évtized divattörténetét fordítottuk le 40 szabásmintára. Ez egy hatalmas szépséghadsereg, amely elsősorban a fiatalság erejét, megújuló-képességét testesíti meg – maga a nyitóünnepségre készülő kollekció is álomszerűen könnyed, légies és fiatal.

Milyen jellegzetes stílusok kapnak új értelmezést?
– Rengeteg érdekesség van ebben a produkcióban, de ruhákban szinte mérhetetlen: 200 év korstílusai, újraértelemezve, a reformkortól az art decoig minden stílusból lesz egy mai ruha. Olyan sokarcú darabok is felvonulnak majd, amelyek korszakok szerint alakíthatóak: jelzésszerű, kortárs alapdarabok, amelyek például egy kabátkával kiegészítve máris 1825-be repítenek. Anyagok szerint is váltakoznak a stílusok, például a klasszikus, finom esésű szatén, légies kombinéruha formájában felidézheti a 20-as évek hangulatát, míg egy határozottabb, erősebb tartású anyag, például a düssesz már tökéletes eszköz arra, hogy a 60-as évek divatvonalait is újraértelmezzük. A teljes kollekción végigvonul a légiesség – egyetlen jelmezszerű ruha sem található ebben az öltözéksorban.

Milyen motívumok jelennek meg a kollekcióban?
– A kollekcióval életre keltettünk egy füredi, illetve egy új Anna-báli szimbólumrendszert, amelynek egyik alapját a Balaton szín-és motívumvilága jelentette. Tavaly felkérést kaptam az Anna-bál arculatának megújítására, amelyhez a svéd grafikus, Einar Nerman egy munkáját, egy 100 éves plakátot választottam szimbólumként. Ehhez tettük hozzá a saját hullám-motívumunkat, amely számomra kifejezi azt a lendületet, erőt, hitet, ami egy 18 éves lányban jelen van, idén pedig ezt a szimbólumrendszert dolgoztuk fel textilmintaként. Egy másik alapmotívumunk a madár, amely jellegzetes formáját egy Herendi sirályszobortól örökölte, Herend ugyanis az Anna-bál partnere, vagyis emblematikusan kapcsolódik az esemény teljes világához és történelméhez. Az aranyszárnyú és a Balaton fölött átrepülő, fehér sirályokon túl az ikonikus Herendi lótuszvirág is modern feldolgozásban, textilmintaként születik újjá, valamint az egyik saját motívumunk, az art deco hullám is új értelmezést kap: a geometrikus formák ezúttal a víz tükröződését, mozgását idézik fel a ruhákon. A kollekció egyik alaptónusául a Balaton jellegzetes és sejtelmes színe szolgál, amely könnyed titokzatosságával tovább fokozza azt az éteri szépséget és frissességet, amelyet életre szeretnénk kelteni a színpadon.

Úgy tudjuk, a divat egy másik fontos nemzetközi divatszakembere is részt vesz a nagyszabású produkcióban.
– Igen, a showt a nagy múltú John Walford a Graduate Fashion Week atyja, egy valódi divatikon rendezi, aki – többek közt – olyan nemzetközi tervezőkkel dolgozik együtt, mint Vivienne Westwood vagy Roberto Cavalli. John közreműködésének meghatározó szerepe van abban, hogy a lehető legkülönlegesebb megoldásokkal, méltó formában állíthatjuk színpadra ezt a produkciót.

Mit jelent számodra ez a különleges projekt?
– Az egészet úgy élem meg, mint egy revelációt – magát a tényt is, hogy 200 évet felelevenítünk a színpadon, ahol a mi saját jelképrendszerünk is megjelenik majd, teljesen új tartalommal. Nagy ajándéknak tartom, hogy ezt a munkát megkaphattam, még mindig nem fogtam fel. Fantasztikus volt akár csak ezeket az anyagokat megtervezni, a folyamat, ahogy készülnek, várjuk őket és ahogy elámulunk a végeredménytől. Maga a produkció is újra és újra lenyűgöz, ezer művész dolgozik benne egyszerre, köztük 500 táncos, gyerekek és felnőttek együtt – elképesztő művészeti összefogás valósul meg a színpadon.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Június

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004