Oldal kiválasztása

Bóka István: Elkészülnek a beruházások

Szerző: | 2017-07-10.

A hamarosan kezdődő vizes világbajnoksághoz, több jelentős városi fejlesztés is kapcsolódik. Bóka István polgármestertől kérdeztük, hogy állnak a legfontosabb beruházások.

 

– Igaz nagy hajrával, de elkészülünk a világbajnokság kezdetére a tervezett fejlesztéseinkkel. A mélygarázsra július 12-én megkapjuk a használatbavételi engedélyt. Elkészült a 190 férőhelyes garázs, beépítettük a tervezett két liftet, átadjuk a Zákonyi és a Honvéd utca közötti összekötő utat, ami nagyon fontos, hiszen ezzel tehermentesíteni tudjuk a Zákonyi utat. Elkészülnek a zöld területek és kész lesz a Huray utcai parkoló, amelynek használata továbbra is ingyenes. Kisebb javítások vannak már csak hátra, például a Zákonyi út csapadékvíz elvezetése, ami egy régi probléma a városrészben. Ezzel a munkával a reményeim szerint július 14-re végzünk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István, polgármester.

A Tagore sétányt szinte teljesen elfoglalják a vizes vébét kiszolgáló konténerek. Meddig maradnak a sétányon ezek az épületek? A Borhetek megrendezése nincs veszélyben, hiszen jelenleg szinte a teljes sétány le van zárva?

– A profi versenyek vége után, július 22-én, néhány konténert már elszállítanak a sétányról, de a többségükre még szükség lesz a Masters versenyek kiszolgálására. Terveink szerint az utolsó versenyszám (augusztus 12.) befejezése után szinte azonnal megkezdjük a bontást illetve a Borhetek építését. Nagy szervezettséget, pontos tervezést igénylő munkát kértem munkatársaimtól. A Borhetek főszereplőit már több hónappal ezelőtt tájékoztattuk a várható időpontváltozásról. Megértéssel fogadták a helyzetet, együttműködésükről biztosítottak bennünket. Azokra is gondoltunk, akik a megszokott időponttal kalkuláltak nyaralásuk tervezésekor, ezért a füredi borászok már a verseny ideje alatt bemutatkozhatnak. A támogatók rendelkezésére fenntartott pavilonokból sikerült néhányat megszereznünk, amelyekből a legjobb füredi borokat kínáljuk majd július 15-augusztus 13. között. Ezenkívül a Vaszary Villa kertjében szinte minden nap elegáns borbemutatókat szervezünk a Rizling Generáció és a Hegyközség borászainak jóvoltából.

A vízre telepített lelátókat tudja-e használni a város a két világverseny közötti egy hónapban?

– Szerencsére igen. Igaz kicsit későn eszméltünk, hogy ez az időszak majdnem kihasználatlanul marad, ami a közvetlen partot illeti, de sikerült a hatóságokkal megegyeznünk. Füredi sport klubok az első megkeresésre azonnal kiváló program-ötletekkel jelentkeztek. Szervezünk vitorlás versenyt, sárkányhajó és evezős bemutatót, olimpikonokkal és világbajnokokkal erősített vízilabda meccset is. Remélem, több ezren élvezik majd a lelátóról a füredi vízi-sport egyesületek bemutatóit.

– Az előzetes regisztrációk, szállásfoglalások alapján, nagyságrendben mekkora látogatószámra lehet számítani Balatonfüreden?

– Nagyon nehéz ezt számszerűen megítélni, hiszen nem egyszerűen a szobafoglalások összesítéséről van szó. Nagyon sok vendég várható, aki csak egy-egy napra, egy-egy versenyszámra érkezik majd. Sok olyan vendégre számítunk, akár a környező településekről, akik egy-egy délutáni esti programra lesznek kíváncsiak, hiszen minden este koncertekkel, színházi előadásokkal, borkóstolókkal várjuk a vendégeket. Ráadásul péntek szombat este a Blaha utca 19-23 óráig sétáló utcaként hívja a mediterrán hangulat kedvelőit. A közterületeken, parkolókban tapasztalható vendégsűrűség minden bizonnyal jelentősen nagyobb lesz, mint máskor. Ezért kiemelten figyelünk a forgalomszervezésre, irányításra. Kérjük például autós vendégeinket, hogy ne minden áron a városközpontban akarjanak parkolni. Figyelmükbe ajánljuk a város-széli nagy ingyenes parkolók használatát, ahonnan 10 perces sétával elérhető a verseny helyszín, a Vitorlás tér, vagy a Blaha utca. A szállodák, panziók telítettsége várhatóan a szokásos júliusi teltházas szinten lesz majd. A rendelkezésre álló adatok szerint júniusig egyébként 25 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a városban, a tavalyihoz képest.

– Balatonfürediek illetve az idelátogatók egy része rosszalja a sporteseményez kapcsolódó városi beruházásokat. Mekkora áldozatot hozott a város a vizes vébéért?

– Nincs olyan település az országban, olyan polgármester, aki nemet mondott volna egy világbajnokság megrendezésére. Ez egy óriási, imázs szempontjából talán vissza nem térő lehetőség. A harmadik legnépszerűbb sportesemény a világon a vizes világbajnokság.
Azt tudtuk, hogy a rendezvényterület megépítése kellemetlenségekkel jár, számos előírásnak, szabálynak kell megfelelni, amelyek nem is biztos, hogy minden esetben racionálisak. Nem tudtuk viszont pontosan mennyi mindennel jár a rendezvényhelyszín szabályos felállítása, ezt elismerem, de nem volt választási lehetőség, alapvető elvárás volt, hogy a város legfrekventáltabb helyén, a Tagore sétányon legyen a sportesemény helyszíne. Érzékelem, hogy ez jelenleg konfliktussal jár. Elfogadom, hogy a konténerek nem mindenkinek tetszenek, hogy vannak, akiket munkájukban, pihenésükben vagy csak megszokott életvitelükben zavarhatja a vizes vébére való készülődés, de úgy gondolom, az átmeneti kellemetlenségeket el kell viselnünk.
A vizes vébének köszönhetjük, hogy végül a maga komplexitásában megújult a vasútállomás, elkészült a mélygarázs és a környező utcák felújítása. Új zöldfelületet nyertünk, ami közösségi térként funkcionálhat majd, megoldódik az alsó városrész csapadékelvezetése, megújult a Huray utcai parkoló, kiépült az ingyenes WIFI hálózat és a biztonságot növelő kamerarendszer. Mindez a közösség érdekét szolgálja, itt maradnak nekünk a városban, nehezen lehet indokolni, hogy ez miért vált ki rosszallást. Forintosítani az előnyöket és az esetleges hátrányokat nem érdemes, nem is lehet.
Az idővel a sérelmek elmúlnak, a megépített vagyontárgyak itt maradnak mindannyiunk számára. Bízom benne, pár év múlva – ha nem is mindannyian, de a legtöbben – úgy emlékezünk majd vissza, hogy Balatonfüred talán legnagyobb szabású, sikeres világversenyének voltunk részesei.

balatonfured.hu
Fotó: Horváth Péter Gyula

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2024 >
Október
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004