Oldal kiválasztása

Hatást szeretnék elérni

Szerző: | 2017-07-24.

Az irodalomban érzi otthonosan magát. Műsort vezet és novellákat ír, nem feltétlen kéz a kézben járó képességek. Juhász Anna az idei Anna-bál háziasszonya.

 

Irodalmár, kulturális menedzser, a Hadik Irodalmi Szalon alapítója. A New York Művész Páholy vezetője, emellett a Kieselbach Galériában kiállítást, kerekasztal-beszélgetéseket szervez. Mindenekelőtt Juhász Ferenc költő, lánya. Évekig élt Rómában, onnan a latinos magabiztossága. Semmi manír, bár öntudatosan viseli vonzerejét, szenvedéllyel beszél, energikus, de jut figyelme a szemközti asztalról időközben lecsúszó terítő megigazítására is. Juhász Annával beszélgettünk.

– Nincs olyan magyar lány, aki egyszer ne szeretne eljönni az Anna-bálra. Én is nagyon régóta vágyom rá. Szüleimmel éveken keresztül nyaraltunk Almádiban, sokat jártunk át Füredre, mégsem voltam eddig a bálon. Több barátom is részt vett már a rendezvényen, beszélgettünk róla, végül a sors és Zoób Katival való közös gondolkozás úgy hozta, idén itt vagyok.
Lelkes vagyok, izgatottan készülök, hosszútávra tervezek, de természetesen meg kell mutatni magamat, sok múlik a debütáláson.

A háziasszony

– Tíz éve foglalkozom irodalmi szalonokkal, amelyek a színházhoz, a divat világához is kapcsolódnak. Az itt szerzett tapasztalattal illetve a családomból hozott kultúrával úgy hiszem, nem mozgok majd idegenként a bálon. A szűz szem sok mindenre képes, ez lesz az előnyöm, amivel élni szeretnék. Az irodalom arra is megtanított, hogy mindig lehet frissíteni. A lezárt irodalmi életműveket is időnként újra kell olvasni, értelmezni, így maradhat fent egy hagyomány. Az tud örök lenni, amit időről időre újragondolunk. Van valami titok az Anna-bálban, ami csak erre a bálra jellemző, ezt kell megtalálnom és felfrissítenem. Ez izgat.

A magabiztos

– Remélem, valódi résztvevője leszek a bálnak, ráadásul egy kiemelt szerepben – ami nagyon megtisztelő -, így lesz lehetőségem alakítani az eseményeket. Az a célom, hogy hatást érjek el. Nem külsőségekre gondolok, akárcsak egy mondattal hozzátehetek a bálhoz. Hiszek abban, hogy minden helyzetben át lehet adni egy-egy szellemi üzenetet, csak személyesség kell hozzá. Valószínűleg, ha vendégként lennék a bálon, akkor is az lenne a vágyam, hogy a színpadon álljak, – ilyen vagyok. Könnyedséggel és gondoskodással, amibe beleszülettem, igyekszem a bálozók programját kellemesebbé tenni.
Emlékszem, az egyetemen olyan szégyenlős voltam, hogy a felelés és a vizsgázás óriási stresszt okozott: egyszerűen nem mertem kiállni az emberek elé. Ez teljesen eltűnt, ma már egyáltalán nem izgulok. Olaszország adta ezt meg nekem. Ott az egyetemen küzdöttem le az izgalmat, hiszen muszáj volt kommunikálnom a környezetemmel, ráadásul idegen nyelven. Ha biztos vagy magadban, csak akkor tudsz kifelé biztonságot sugallni, ami egy rendezvényen nagyon fontos.

A költő, Juhász Ferenc lánya

– Soha nem akartam ez elől kitérni. Édesapám fantasztikus ember volt, a mai napig egyáltalán nem zavar, ha rajta keresztül azonosítanak. Azok az emberek küzdenek valami ellen, akik nincsenek a helyükön, én nem találok olyan pontot édesapámmal való kapcsolatomban, ami ellen küzdenem kellett volna. Pontosan tudtam mellette, hogy ki vagyok én valójában, és azt is tudom, hogy segítségével találtam meg önmagam. Mindent tőle tanultam. Nem érzem attól kevesebbnek magam, hogy tőle ered sok minden, ez egy adomány a sorstól, amivel élnem kell. Boldog vagyok, ha tudják, kinek a lánya vagyok.

Az elbeszélő

– Készülök egy novellás kötettel. Antológiákban már megjelentek elbeszéléseim, de szeretnék a közeljövőben több időt fordítani az írásra. Sokat szerepelek, az elmúlt másfél évem az irodalmi rendezvényekkel nagy elégedettséget hozott, de most már hiányzik, hogy egyedül legyek otthon és nézzem a kertet, vagy a balatoni házunknál csak úgy szemlélődjek. Úgy tervezem, a nyáron sok időt töltök Füreden, abban reménykedem, hogy az a titok, ami ebben a városban van, és ami hatással volt Adyra, Juhász Gyulára, Krúdyra, az nekem is segíteni fog.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2024 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004