Oldal kiválasztása

A városé lett az Esterházy-kastély

Szerző: | 2017-08-22.

770 millió forintból megújulhat a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, a jelenleg rossz állapotban, üresen álló, egykori Esterházy-kastély. A beruházáshoz kapcsolódóan a Huray-Honvéd utca sarkán egészségügyi központ épül. Látványtervek.

Az Esterházy-kastély eddig a Füredi Kastély Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. tulajdonában volt. A cég a Széchenyi 2020 GINOP pályázaton nyert támogatást egy kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítására. A projekt azonban a műemlék épületben nem kivitelezhető, így az értékes épület továbbra is lepusztult állapotban maradt volna.

Mivel az önkormányzat régóta tervezte az Esterházy-kastély és környékének rehabilitációját, amire pályázati pénzből most jó esély van, így felvetődött annak a lehetősége, hogy a Füredi Kastély Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. az önkormányzat tulajdonába adja a kastélyt, a város pedig cserébe a Honvéd és Huray utca sarkán lévő területen biztosít helyet a cég beruházásának.
A nyár végén testületi döntés született a két ingatlan tulajdonos cseréjéről, így az Esterházy-kastély az önkormányzat kezében visszanyeri a városhoz méltó, eredeti állapotát, a cég pedig egy egészségügyi központot hoz létre, amely hosszú távon Balatonfüred és a régió érdekeit szolgálja.

Fotógaléria a látványtervekkel, katt a kis képre.

 

– Úgy gondolom a város számára előnyös megállapodást kötöttünk. Kaptunk egy értékes műemlék épületet, amelyet pályázati pénzből rehabilitálni tudunk, ugyanakkor a cserébe adott ingatlanon is egy fontos beruházás valósulhat meg. A jelenleg parkolóként használt terület beépítésével ráadásul nem vesztünk parkolót sem, hiszen az ide építendő mélygarázs egyik szintjét megkapja a város – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István polgármester.

Az Esterházy-kastély rehabilitációjára a város már beadta a pályázatát a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt programban. Nyertes pályázat esetén felújítják a műemléki épületet és annak kertjét is. A felújított épületben kiállítóteret alakítanak ki, ahol Balatonfüred történetét mutatnák be, valamint itt kapna helyet a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökségi helyszíneit feltáró modern tárlat is.
Várhatóan jövő év őszén kezdődik a 770 millió forintos beruházás, ebből 690 millió forint fedezi a felújítást, a többi a kiállítások költsége.

Az Esterházy-kastély kétemeletes műemlék épülete 1782-ben épült barokk ízlésben. A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház volt az első igényesebb magánépület a reformkori városrészben. Bár több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt, eredeti funkcióját, a méltóságteljes családi nyaralóház szerepét, csak rövid ideig töltötte be. Többször bérlők kezelésében állt. Volt vendéglő, 24 szobával rendelkező minőségi szálló, később MÁV tisztviselők üdülőtelepe. 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, sőt saját nyomda is üzemelt. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd sokáig munkásüdülőként használták. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban várta sorsát.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Július
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021
  • 20:00 -23:00
    2022.07.21
    Gyógy tér

    Balatonfüred, Gyógy tér

    Fellép a Magyar Állami Operaház Énekkara.

222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004