Oldal kiválasztása

Kálnay Adél a Quasimodo költőverseny fődíjasa

Szerző: | 2017-09-08.

Kálnay Adél Ami marad című versével nyerte el idén a Salvatore Quasimodo Emlékdíjat, Zsávolya Zoltán különdíjban részesült. A nagy olasz lírikusról elnevezett költőverseny részeként Nádasdy Ádám nemzetközi életműdíjat, míg Tolnai Ottó életműdíjat kapott.

A jubileumi, 25. Salvatore Quasimodo Költőversenyre mintegy kétszáz, köztük több külföldi pályázó, négyszáz művel nevezett.

Az emlékdíjat a József Attila díjas, költő, író Kálnay Adél az Ami marad című versével, míg a különdíjat Zsávolya Zoltán John Keats Rómába indul című költeményével érdemelte ki. A díjnyertes versek alább csatolva.

Oklevél díjazásban részesült: Payer Imre, Gyimesi László, Sztanó László, Gyukics Gábor, Imreh András, Barna T. Attila, Fenyvesi Félix, Marnó János és Géczi János.

Az ünnepélyes díjátadót a Szent Miklós hajó fedélzetén rendezték, ahol a Balaton értékeinek és sajátosságainak méltó irodalmi bemutatását szolgáló Bertha Bulcsu emlékdíjat is átadták. A meghívásos pályázatra ezúttal Bakonyi Zoltán, Lőrincz Sándor és Bíró Gergely adta be irodalmi riportját.

A jubiláló rendezvényen nemzetközi és hazai életműdíjat is átadtak. Korunk egyik legjelentősebb magyar írója, Tolnai Ottó életműdíjat vehetett át, míg Nádasdy Ádám a nemzetközi életműdíjat érdemelte ki.

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, író, korunk legjelentősebb hazai műfordítója, a Shakespeare-drámákból már többet újraértelmezett, a tavaly megjelent Dante: Isteni színjátéka fordítása pedig revelációként hatott. A hétszáz éves olasz eposzt, amit egy évszázada Babits nyelvezetével ismertünk, több éves munkával újraértelmezte, a legnehezebb utat választva, hiszen elhagyva a rímelést a fordítás érintkezni próbál a ma beszélt köznyelvvel.

A Tagore sétányon álló Quasimodo szobornál tartott hagyományos megemlékezésen Görgey Gábor mondott beszédet. A költőverseny egyik alapítója a kulturális nyitottság fontosságát hangsúlyozta.
A rendezvény a jubileumi gálaműsorral zárult. A gálaesten Franco Cajani költő és művészettörténész, a költőverseny alapítója vehette át a város legrangosabb elismerését, a Balatonfüred Díszpolgára címet.
Több korábbi Quasimodo nagydíjas költő, Zalán Tibor, Jász Attila, Tatár Sándor, Czigány György, Gömöri György, is jelen volt a jubileumon. Az elmúlt évtizedek díjnyertes költeményeiből Carla Romanelli, Alessandro Quasimodo, Oberfrank Pál, és Lukács Sándor színművészek olvastak fel. Az irodalmi rész után koncerttel zárult a rendezvény, fellépett a Mendelssohn Kamarazenekar és Kováts Péter hegedűművész, Bálint János fuvolaművész, illetve Enrico Fagone nagybőgőművész.

 

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Október
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004