A nagy négyes koncertje

Nemzetközi jazz quartet ad koncertet a városban. A csak pár alkalomra összeálló két amerikai zenész és a két kiváló magyar jazz muzsikus játéka igazán különlegesnek ígérkezik. Rick Margitza szaxofonos világszerte elismert virtuóza hangszerének, Balázs Elemér pedig nemcsak dobosként, de zeneszerzőként is elismert zenész.

Balázs Elemér idén ünnepelte 50. születésnapját és 30 éves zenei pályafutását. Dobosként, zeneszerzőként és zenekarvezetőként is meghatározó alakja a magyar jazzéletnek, külföldön is elismert zenész.
Eddig közel száz lemezen hallható legendásan virtuóz és zeneileg érzékeny dobjátéka, olyan nemzetközi hírességek elismert partnereként koncertezett, mint Pat Metheny, Steve Houben, Lee Konitz, Charlie Mariano, Joshua Redman, vagy Tim Ries. Több együttes tagja, saját zenekara, a Balázs Elemér Group az ország egyik legsikeresebb jazz-formációja.

Rick Margitza Magyarországról disszidált roma származású nagyapja sikeres amerikai hegedűs volt, aki alig négyéves unokáját hangszerének fortélyaira tanította. Margitza később nemcsak hegedűn, de zongorán és oboán is jeleskedett.
1980-ban költözött New Yorkba, ahol rövid idő alatt az egyik legsikeresebb szaxofonossá avanzsált. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy már a nyolcvanas évek végén Miles Davis zenekarában játszott. Nem kisebb rangot jelent az sem, hogy több lemezét is a Blue Note kiadó jelentette meg. A korongokon olyan ikonok játéka hallható, mint Eddie Gomez, Chick Corea és McCoy Tyner.
Rick Margitza játékára elsősorban John Coltrane és Michael Brecker hatott, egy tucat saját lemezén azonban az évek során változó, folyamatosan fejlődő játékának köszönhetően egyedi hangzást hozott létre. Ezúttal a hazai élvonal két kiválósága mellett – zongorán a francia-amerikai billentyűs, Franck Amsallem lesz a partnere.

A Balatonfüreden, október 29-én fellépő új formáció (Rick Margitza -szaxofon, Franck Amsallem – zongora, Barcza-Horváth József – bőgő, Balázs Elemér – dob) koncertje izgalmas zenei élményt ígér.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.