Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 176 Hozzászólások
 1. Roast Pork írta

  Tisztelt Szerkesztö ur, ha megnyitom a Füred honlapot a jobb also sarokban megjelenik a Szechenyi Terv Logoja amit nem lehet bezárni. Kérem sziveskedjenek eltávolotani vagy adjon tanácsot hogyan tudom én bezárni. Válaszat elöre is köszönöm

  1. Balatonfured.hu írta

   Kedves Roast Pork, a Széchenyi logó nem távolítható el az oldalról, a támogatási projekt része és előírása, hogy ilyen formában kell megjeleníteni a honlapon. Üdv. a szerk.

 2. Füredért írta

  A szennyvizteleppel szembeni “Balatonfüredi Kalandpark” -ban évek ota nem látni senkit, hogy használná. A tornaszerek el vannak korhadva és néhányat a vihar le is döntött. A területet magas gaz fedi. Nem lehetett volna a 133,68 Millio forintot ésszerübben elkölteni?

  1. Abdullah írta

   Például a bőrgyógyászat elavult bútorait ki lehetett volna cserélni.

 3. Felső városrész írta

  Felső városrész — pár napja hallgattam meg a Füred TV anyagát a felső városrészi rehabilitáció kapcsán. Örvendetes, hogy pár év késés után elkészül lassan…majd, remélhetőleg nem hagynak ki semmilyen, akkoriban tervezett egyetlen egy “elemet” sem. Viszont a riport végén hallom ,hogy itt is Spar lesz. Ez Balatonfüreden már a negyedik akkor. Miért is? Van jelenleg 3 három Spar, kettő Aldi és egy Penny (sajnos idős, nyugdíjas létemre inkább utóbbi kettőben szoktam inkább vásárolni, mert áraiban ez áll közelebb a fizetési volumenemhez … és a termékek sem rosszak) De miért nem lehet egyszer végre már Balatonfüreden is Lidl? Néha napján fel tudok menni Veszprémbe, ahol hasonlóan jó termékeket, de olcsóbban meg tudok vásárolni. Miért kell most akkor egy negyedik SPAR? Gondolhatnának a szűkebb pénztárcájú emberekre is. Egy közepes bevásárlásnál pár ezer Ft-t is spórolhatnék. Nagyon köszönöm.

  1. Névtelen írta

   Az a multicég költözik az adott városba és szolgáltat, amelyik erre igényt tart, és kifizeti a meghatározott bérleti díjat. Meglep, hogy ez kérdésként merül fel.

  2. Spar írta

   Arácson pár éve még magyar bolt volt. (COOP?) Aztán föl-eladták és Spar lett. Meg tudná valaki mondani, hogy miért? és hogy a Sparnak most miért éri meg ott lenni, és a magyar boltnak miért nem érte meg? erre a kérdésre lesz valamikor válasz? nagyon érdekelne.

   1. Tények írta

    A bolt változatlanul magyar. Egy darabig COOP partner volt, most SPAR partner

    1. Örök füredi írta

     Amikor a felsö városrész tervrajzait bemutatták már írtunk az élelmiszer üzlet kivánságáról. Már akkor felmerült a Lidl üzlet javaslata. Akkor azt javasoltam, keressék meg a képviselöjüket, gyüjtsenek aláírást ez ügyben Ö tudja továbbítani kívánságukat, ne várják meg mig más dönti el. Tény és való a Spar jó de nagyon drága a Lidl áraihoz képest. A Lidl zöldség osztálya sokkal jobb és olcsóbb. Ezt tudom írni a friss húsokról is. A pékárú kinálata is több mint a Spar üzleté. Ezenkívül nagyon jó a Lidl gyerekruha kinálata, müszaki- konyhai eszközök és sok más termék ami szezonális.Tehát a kinálat sokkal bövebb. Az a jó a vevönek ha van választási lehetösége ez tartja kordába az árakat és az egészséges konkurenciát. Ide “csak” a véleményünket írjuk itt döntés nem születik. Ez a véleményem.

     1. Tények írta

      Most komolyan? Maga szerint a város dönt? Szerintem a piac törvényei szerint a kereskedő. Ha a Lidl nagyon akarna jönne. Valamiért nem fontos neki. Javaslom náluk reklamáljon.

  3. AHA írta

   Tudomásom szerint, az arácsi, és a kempingnél lévő SPAR üzletet is Polyák Sándor üzemelteti, aki a Dózsa utcai kisboltot is. Valószínűnek tartom, ha elkészül a Kossuth utcai felújítás, a kisbolt megszűnik, és az újat fogja Polyák úr működtetni SPAR-ként, ahogy a másik kettőt is.

 4. füredi lakos írta

  Szent Erzsébet Patika, Balatonfüred Vasút utcai üzletben a fiatal kiszolgálók munkája és stílusa kifogásolható,sértő és megalázó az idősekkel szemben.Sajnos nem egy alkalommal ért megbántás bocsánat kérés nélkül.Szomorú,hogy a tulajdonos ezt megengedi és a városunkban ilyen üzlet működik Ezen túl elkerülöm az üzletet,pedig nagy választék gyógyszertárból nincsen,sajnos az alsó város részben egy sincs.
  .

  1. marcsi írta

   Én többször megfordulok ebben a patikában, semmi kifogásolhatót nem találtam, sőt az egyik hölgy nagyon kedves. Mindenkinek tiszteletben tartva a véleményét, azt javaslom, óvatosan bánjunk az ilyen nagy közönség előtt tett elmarasztalásokkal. Lehet célravezetőbb ilyen esetekben, ott a helyszínen tisztázni az esetleges nézeteltérést.

   1. öreg füredi írta

    Van ott egy vékony, magas fiatalember, többször csak jó tapasztalataim voltak vele és itt nyilvánosan megdicsérem. Mások direkt öt ajánlották, mert nagyon jó tapasztalataik voltak vele. Miután emberek vagyunk és nem gépek, elképzelhetö, hogy valaki rossz napot fogott ki, de nem akarok senkit befolyásolni. És mi sem vagyunk mindig angyalok, ezt persze csak mások veszik észre. Tehát egyetértek Marcsival.

  2. Krónikás írta

   Érthetetlenül állok a bejegyzés előtt. Én semmi ilyent nem tapasztaltam, pedig rendszeresen itt vásárolok. Sőt!

  3. Petkovicsné dr.Bakos Erzsébet írta

   Kedves füredi Lakos! Nagyon sajnálom,hogy rossz élménnyel távozott a patikánkból. Valami félreértés történhetett,amiért elnézést kérek,igyekszünk ebben a nehéz ,embert próbáló időkben is helytállni. Szeretném tisztázni a helyzetet,kérem,hívjon fel,343-831, vagy személyesen keressen a Levendula Patikába.
   Üdv: Petkovicsné dr.Bakos Erzsébet

  4. Lacika írta

   Nekem eddig semmi problémám nem volt ezzel a patikával. Ott a legkedvesebbek és ott segítenek a legtöbbet Füreden. Tessék akkor elballagni másik patikába. Ott a Tesco vagy a felső városrészben kettő.

   1. hálás füredi írta

    Négy különböző patikába járok, attól függően, hogy éppen hol van még dolgom. Számomra örvendetes dolog, hogy az elmúlt években soha, egyikben sem tapasztaltam a legkisebb udvariatlanságot sem. Gratulálok és csak így tovább!

   2. Katika Patika írta

    Teljesen egyetértek Lacikával, bár én nem rangsorolnék, hiszen városunkban vannak Közép-Kelet-Európa legudvariasabb és legfelkészültebb patikusai. Külön kiemelném a motivált fiatal generációt, akiket pl. a Vasut utcai patika szivélyes dolgozói reprezentálnak. Üdv, Katika

 5. Névtelen írta

  A Nádor utca, Móricz Zs. u. közti kertekben egy gyönyörű papagáj szeretne hazatalálni. Gondolom kirepült otthonról. Biztos keresi valaki.

 6. Evita írta

  Köszönöm a hozzászólásokat vajú témában, igazán nem akartam nagy port kavarni ezzel ,hisz úgy gondolják van ennél nagyobb baj is.
  De még egy nekifutasra röviden. Csopakon a szabadtéri edzőpályán kezdem minden nap tornával, 6 éve ismertem meg az ott feszkelő dolmányos varjú párt.
  Elképesztően inteligens madarak ,komunikációjuk egymással , hűségük párjukhoz, játékossaguk, érdeklődésük ,kiváncsiságuk higgyék el elképesztő.
  Ott nincs ennyi madár mint a itt a sétányon. Igazából senkit nem zavarnak.
  Költési időszakban veszélyesek, a hímek agresszívan viselkednek, kutyákat, macskákat megtámadnak, sőt embert is .Szemtanúja voltam a mikor egy futó högyet támadott meg a madár , a haját csipkedte közben olyan üvöltő hangot adott félelmetes volt., szegény nagyon megijedt. Alig tudtam elzavarni a számomra ismerős madarakat.
  Kérem gondoljanak erre is és vigyázzanak mivel Balatonfüreden ez már nem olyan egyszerű dolog.
  Tisztelettel
  Egy állatvédő Paloznakról

 7. parkoláshoz írta

  A karácsonyi időszakban van más gondja is az embernek, mint előre megváltani a városi parkolási bérletet. Ezen szerintem valamit változtatnia kellene a cégnek, megértem a bezárást is, viszont ezért január közepéig el kellene fogadni a régi bérleteket. Azt viszont nem tudom értelmezni, hogy a felső városban, a piacon például miért nem érvényes a lakossági bérlet? Ebben semmi racionalitás nincs. Kérem gondolják újra.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   A parkolási szabályokat önkormányzati rendelet határozza meg, nem a Probio, társaságunk jogalkalmazó. A felső városrészben, amennyiben a lakossági bérletek érvényben lennének, véleményem szerint továbbra is gond lenne szabad parkolóhelyet találni. Mindenesetre az ügyek intézéséhez – racionálisan- a két óra ingyenes parkolási idő vélhetően elegendő a tapasztalatok szerint.

   1. sétáló írta

    Szerintem maradhatott volna az a megoldás a lakossági bérletekkel, ami eddig volt az Önkormányzat épülete melletti, illetve a vele szemben lévő parkolóban volt. Vagyis, lakossági bérlettel egy óra ingyenes parkolás. Füredieket nem veri földhöz az évi nem egészen 3.000,-Ft díj. A nem füredieket, meg a 170,-Ft-os óránkénti parkolási díj.

 8. jobb félni, mint megijedni írta

  Jelentem: a Köztársaság u.-i lakótelepen, az 5-ös és 7. számú házak között van egy játszótér, amit szorgalmasan használnak a gyerekek. A játszótér a házak D-bejáratainak magasságában van. A játszótértől kb 10m-re van egy kidőlni készülő nyírfa. (a C bejáratok magasságában, az erkélyektől pár méterre, de azoktól elfele) Az 5 éve kitört vihar nagyon megdöntötte, ekkor le lett vágva a teteje, visszahajolt, de a törzsén hosszában van egy méteres repedés, amin már át lehet látni és egyre jobban görbül lefelé. Talán ki kéne vágni, mielőtt baj lesz? És mielőtt az ügyeletes “kekeckedő ” “ideszól”, hogy ez a Probio dolga lenne, közlöm, hogy nem sikerült őket fölhívni, pedig jan. 4-én reggel 8 órakor kinyitottak.—— De ez most nem egy panasz, csak információ, gondolom, a Probiónál sem unatkoznak.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Köszönöm szépen a jelzést, intézkedtem a fa ügyében.

 9. Vasútállomás írta

  Tisztelettel kérdezem, a vasútállomás mosdója miért van zárva délután már 3 órától?

  1. hmhm írta

   Tisztelettel megjegyzem, hogy ezt itt valószínüleg senki sem fogja tudni, de ha helyben megkérdezte volna, ott nagy eséllyel tudta volna valaki.

   1. Vasútállomás írta

    Megkérdeztem, az volt a válasz, ilyen a nyitvatartás. A kérdésem arra vonatkozott, hogy más városok pályaudvaraival ellentétben, miért zárnak ilyen hamar? Esetleg Ön tud abban segíteni, ki az üzemeltető, akinél lehet érdeklődni?

    1. Köszönöm írta

     Amikor ott voltam nyitva volt. Magyarország legtisztább, legszebb vasútállomási mosdója amiben valaha voltam!

     1. realista írta

      Ez egy örvendetes dolog, hogy ilyen tiszta a mosdó, de a kérdés nem ez volt. Az továbbra is megválaszolatlan.

 10. autós írta

  Ma egy férfi háborgott a vásárcsarnok parkolójában, hogy még parkoló jegyet is kell vásárolnia a piaci vásárláshoz. Nos, nem kell vásárolni, csak egy ingyenes jegyet váltani, mert az első két óra parkolás ingyenes, sőt utána is ingyenes, csak meg kell hosszabbítani a kétórás jegyet. Mielőtt kiakad az öntudatos állampolgár, a parkolójegyet meghosszabbítani telefonon is lehet. Szóval, nem igazán értem, mire fel a felháborodás.

 11. Evita írta

  Mielőtt elkezdem a hozzászólásomat leszögezem imádom az állatokat, jelenleg Paloznakon élek de Balatonfüredinek vallom magam. Tegnap hirtelen ötletből amikor bevásárolni jöttünk a férjemmel mondtam tegyen ki a Móló bejárónál és most ő vásároljon egyedül én pedig végig sétálom a sétányt . Mondanom sem kell gyönyörű volt a nap felkelt minden színben pompázott. Csak fényképeztem , minden képzeletet felülmúló élmény a látvány. ….. és vége ! millió varjú a platánfák tetején , néha lecsaptak rikoltozva. A szívem egyre gyorsabban vert.
  Miért félek ? otthon van kettő ismerem a természetüket hallgatnak a nevükre, jönnek ha hívom őket, ismerem költési szokásaikat. Okosak nagyon,de erőszakosak és roppant szemtelenek. Ezek a madarak nem ide valók ,a fekete varjak itt telelnek át ,dolmányos varjak viszont egész évben itt élnek.
  Jól ellehet velük lenni de nem ilyen nagy tömegben. Szinte fura,hogy ezt én írom hisz védem öket. Itt az emberek sétálnak , pihennek, és nem varjakat akarnak hallgatni és okkal félni tőlük. Mielőtt a sétány megkapta mai formáját az elszaporodott macskákkal volt gond.Megoldották.
  Van megoldás a szemtelen varjakra. Mi a véleményük?
  Tisztelettel Egy állatvédő

  1. rokonlelkek írta

   Kedves Evita! 10 perce hiszek a “szellemekben”. Leültem a laptop elé, hogy a rengeteg rossz tapasztalatomat a varjakkal kapcsolatban az Agórán közzé tegyem. (tegnap verte ki a biztosítékot az unokahugom fejét és kabátját ért telitalálat.) Belépek a rendszerbe és szembeköszön az Ön cikke! ez nem lehet és mégis lehet. Tehát megspórolta számomra azt, amit le akartam írni. (de nekem nincs otthon varjam, csak egy pulim) Förtelem, amit a padokon és a sétányon hagynak. Teljesen egyetértünk, mindenre van megoldás, csak akarni kell. Alkalmanként pedig dönteni kell a kisebb rossz irányába. Ehhez bátorság kell, olyan karakter, aki nem úszik az árral és nem sunyít erre–arra, hanem vállalja a döntését. (ez a típus ma hiánycikk) Sajnos a mai, divatos és egyre eröszakosabb és egyre inkább a “saját farkába harapó kígyó” mentalitást fölvett zöld áramlat egyik negatív példája az Ön panasza.(is) Talán elolvassa ezt a véleményt egy hatáskörrel bíró döntéshozó is és talán cselekedni is fog. Vajon ez a probléma létezik máshol is, vagy csak füredi specialitás?

  2. varjú írta

   Persze, varjak csak Füreden vannak, és speciálisan csakis itt nem tudnak velük mit kezdeni. 🙂 Ez évek óta téma, sokat írtak itt is róla, párszor körbejárta a város, az állatvédők, a Nemzeti Park és így tovább az ügyet. Volt, hogy ragadozómadarakkal igyekeztek elriasztani őket, leverték a fészkeket abban a rövid időszakban, amikor azt meg lehet tenni, mivel ezek védett madarak, voltak kísérletek. A szakemberek szerint nem egyszerű a helyzet, nem könnyű az előírásokat betartva elűzni a madarakat, ha azok egy helyet kinéztek maguknak fészekrakásra.

   1. Varjú a varjúnak....... írta

    Mindenben egyetértve az e témában hozzászólókkal, egy pontosítást hadd tegyek: a dolmányos varjú NEM VÉDETT ÁLLAT ( a vetési – vagy fekete- varjú az valóban védett). A dolmányos visszaszorítása igenis lehetséges ( pl. a Budavári Önkormányzat a lakossági igénynek eleget téve ezt megtette : költés után fészkek eltávolítása, műsólymok telepítése, stb.) , tehát a korábbi hozzászólásokban leírtak miatt ez Balatonfüreden is szükséges.

    1. varjú írta

     Köszönöm a pontosítást! Valóban a dolmányos varjú nem védett. De én úgy tudom, a Tagore sétányon vetési varjak vannak, ezért vonták be a Nemzeti Parkot is anno az ügy megoldásába.

    2. Hol a megoldás? írta

     Az embereket nem kell védeni? Eshet a madár ürülék egész évben föntröl? A padok használhatatlanok azt senki nem ellenörzi hogy néznek ki?
     Lassan csak esernyö használatával lehet végig menni a Tagorén!

 12. füredi írta

  Balatonfüreden egész évben fizetni kell a parkolásért. Mint helyi lakos szerettem volna a parkoló bérletet megvásárolni. Az önkormányzatnál nagyon kedvesen megígérték a karácsony előtti héten, hogy a héten ( nem aznap) aláírják és átküldik a Probióhoz és majd karácsony után kiválthatom. Mint kiderült a Probiónál viszont dec. 22. 15 órától január 4-ig nincs ügyfélszolgálat. Így nem tudtam a bérletet megvásárolni, majd csak január 5-én. Akkor most nyugodtan parkolhatok és nem kapok büntetést ?? !! Á , dehogy!!! A parkolóőrök gondolom nincsenek szabin, ők dolgoznak és büntetnek! Nem lehetett volna a kártyák érvényességét 2 héttel meghosszabbítani, hogy ilyen ne forduljon elő? Talán nem ártana átgondolni ezt az egészet és jobban megszervezni!! Ki fizeti a parkolásom bérlet hiányában?

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Füredi, a parkolási bérletek kiadását már december 13-án megkezdtük, a decemberi időszakban sajnos alig volt érdeklődés a lakossági bérletek iránt. Az elmúlt hetinél sokkal kényelmesebben lehetett volna ezt az ügyet intézni. A parkolásra vonatkozó városi rendelet rögziti, hogy minden év január 1 és december 31 között lehet az azévre kiadott bérleteket használni. A Karácsony és Szilveszter környékén adjuk ki a szabadságok egy részét , zárunk, leltározunk , logikusan összekötve a többnapos ünnepekkel ezeket. Egy-két éves tapasztalat alapján jövőre kampányt inditunk már december elejétől a lakossági bérletek kiváltására, köszönöm szépen az észrevételt.

 13. Stefan írta

  A napokban voltam egy temetesen, -a ravatalozoban- /Balatonfüred/-a szekek allapota kritikan aluli!-pedig kellene hogy “fussa”- /legalabb uj huzat , mert ne ragozzuk hogy nem lenne miböl./ Feloran keresztül nem mindenki tud allni, – de azokra a szekekre leülni…- de nem folytatom…

 14. Helyi lakos írta

  Az egykori Kádár Villa helyén lévő építkezésről hordják ki a teherautók a vörös sarat. Egy ekkora beruházás megérdemelne egy kerékmosó állomást illetve az építési telken belül is létesíthetnének egy kővel borított útat ahol fel és lepakolják őket elkerülve a sár kihordását. Biztos tudna nyomást gyakorolni az önkormányzat!
  Vállalhatatlan a Deák Ferenc, Mikes Kelemen és Mészöly Géza utca. Vörös az út a sártól és tégla nagyságú sárdarabok borítják az úttestet. Az itt lakók és erre közlekedők autói egybők vörös sarasak lesznek és a gumira is tapad a sár, ami balaset veszélyes.

  1. Helyi Lakosnak írta

   A probléma ismert, a felső városrész több utcájában a magánházak építésénél a teherautók, kis platós járművek felhordják a sarat az útra. Sajnos nem foglalkoznak vele, többszöri kérdésünkre elutasító választ kaptunk a problémás építkezéseknél. Ők ezzel nem foglalkoznak, majd az eső elmossa a sarat.
   De addig mi járunk benne, cipő, nadrág, kocsi, mindennek jut belőle, ha száraz akkor meg viszi a szél.
   Fejlett országokban, murvát, sódert szórnak azokra a helyekre, ahol a teherautók állnak, megfordulnak. Így nem kell mosni a kereket és sepregetni az utat. Valamint a hatóság ellenőrzi is azt. Nálunk az építő nincs rákényszerítve. Nyilván nagyon megdrágítaná az építkezést. Az itt lakó meg jár a mocsokban, mindenkinek jobb így. Szomorú.

 15. Krónikás írta

  Gerő András és felesége a balatonfüredi Ófaluban élnek, és csirkét tartanak, egy szomszéd azonban feljelentette őket. Ezután kiderült, hogy Füreden tilos csirkeólat építeni. Néhányan fellázadtak az abszurd szabály ellen.
  https://www.youtube.com/watch?v=iqUEimwWJyo&t=48s

  1. Őslakos írta

   Nem csak a szabály abszurd, hanem a szomszéd hozzáállása is. Az ilyen följelentgetősdi az 50-es évek Rákosi-korszakára volt jellemző, úgy látszik, nincs új a nap alatt. Akkor is az volt a “baj”, hogy neki van, nekem miért nincs?Remélem, nem errefelé tartunk!

   1. Gilmour írta

    Szerintem irígy a szomszéd. Neki el kell menni a Sparba csirkemellet venni a Gerö családnak nem! 🤣

 16. Városbarát írta

  Városunk savanyúvíz forrásai gondozásáért és összetételeinek vizsgálatáért felelős hivatal figyelmébe ajánlom a következő élményemet. Az elmúlt napokban víztöltés közben utánam érkezett egy férfi tusnádi ásványvizes palackokkal, majd azokat megtöltve megkérdezte, hogy savanyúvízünk fogyasztásra alkalmas-e. Válaszoltam, hogy az csak természetes és mutatni akartam a kihelyezett táblát, ami a víz összetételét is mutatja, de nem találtam. Az illető közben azt mondta, hogy “ami a táblán van az nem igaz” és eltávozott.
  A tájékoztató táblát rövid keresgélés után megtaláltam a bozótosban és visszadugtam a földbe arra gondolva, hogy már másnak is lehetett “valami hasonló véleménye”. Ez a tábla egyébként gyakran “változtatja” a helyét, tehát hasznos lenne egy biztonságosabb rögzítése.
  A tájékoztató táblán azt olvastam, hogy a Berzsenyi kút víze “kalcium- és magnézium-hidrogénkarbonátos…” jellegű, ellenben a magnéziumra vonatkozó értéket nem találtam a vizsgálati eredmények közt.
  A hozzáértő és kiváncsi emberek miatt összhangba kellene hozni a leírtakat.

  1. Szkeptikus írta

   Sajnos könnyen elképzelhető, hogy az illető úrnak igaza van. Hiába írnak ki táblákra bizonyos értékeket, a víz összetétele a környezeti terhelések miatt sajnos folyamatosan változik, és az egyre durvább környezetszennyezés miatt semmiképp sem pozitív irányba. Mivel sokan hordják onnan az ivóvizet, rendszeres laborvizsgálatokra lenne szükség ahhoz, hogy nyugodt lélekkel fogyasztható legyen a savanyúvíz.
   Úgy tudom, nemrég is adódtak problémák (panasz is érkezett az ügyben), s a laborvizsgálat eredménye kérdőjeleket vet föl – hogy finoman fogalmazzak. Jó lenne illetékesektől megnyugtató tájékoztatást kapni, mert nagy felelősséggel jár egy ilyen forrás üzemeltetése.

 17. Somogyi László Probio ZRT írta

  Tisztelt Lakópark Arács, a zöldhulladék ártalmatlanitásának legkisebb ökológiai lábnyomot hagyó megoldása a házi komposztálás. Talán egy lakóparkban is van egy olyan sarok, zug, ahol egy komposztáló edény elhelyezhető , aminek a kész komposztja pedig kijuttatható a fűre, a cserje vagy virágágyásokba, vagy a szobanövények átültetéséhez is felhasználható.
  Ha ez nem megy, évi 150 kg-ig kiszállitható és dijmentesen befogadja az Aszófői úti komposztálóüzem.
  Kis mennyiség esetén a jogszabály szerint is elhelyezhető a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló edénybe, térségünkben olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a királyszentistváni feldolgozómű (ahová a hulladékunk kerül) leválasztja a biológiai hulladékokat és ott is komposztálják ezt.

 18. Lakópark Arács írta

  tisztelt Somogyi úr, egy lakóparkban élünk itt nincs lehetőség komposztálásra. Miután megszünt a zöldhulladékszállitás hova tegyem a konyhai zöldhulladékot? Válaszát elöre is köszönöm

 19. már fázunk írta

  A Köztársaság úti lakótelepen egy ideje bajok vannak a meleg vízzel és a fűtéssel. A fűtéscsövek és fűtőtestek éppenhogy langyosak. Mi lesz itt mínusz 10 fokban? elmentem (elmentünk többen) a Füredhőhöz, valami gyenge magyarázkodásnál több nem volt. Kihez kell most fordulni? ki az aki meghallgat és csinál is valamit?

  1. FÜREDHŐ írta

   Kedves Hozzászóló! A “gyenge magyarázkodás”-t egy másik helyen hallhatta. A FÜREDHŐ már évek óta határozottan felhívja a kedves fogyasztók és közös képviselőik figyelmét, hogy a tulajdonosi jogokkal kötelezettségek is járnak. Kérésünk ellenére a lakógyűléseken rendre leszavazzák az épületeik csőrendszerének felújítását.
   Ebben az évben a sorozatos vízcsőtörések okozta szolgáltatáskiesés és az ezt követő, a szolgáltató által bevezetett hálózati víznyomás lecsökkentésnek a FÜREDHŐ ugyanúgy elszenvedője, mint a lakosság. A napi fogyasztási csúcsokban ezért nem megfelelő a használati melegvíz nyomása. Sajnálatos, hogy az elvett víznyomás további emelését a szolgáltató elutasította.
   Az épületek alagsorában ugyanúgy, mint eddig is, a megfelelő mennyiségű és hőfokú fűtési víz kering. Megállapítottuk, hogy egyes épületek pincéjében “véletlenül” elállítódnak a fűtés egyenletes elosztását szabályozó szelepek. Az épület megbízott karbantartója amint visszaállítja a megfelelő szelepállásokat, azok pár hét elteltével újra “véletlenül” elállítódnak. Ezeknek a visszaéléseknek a megakadályozása kizárólag a lakóközösség feladata.
   A közeljövőt illetően van okunk bizakodni, hogy annyi év elteltével végre ki lesz cserélve a fűtőműre kapcsolt minden lakóépületben az elöregedett csőhálózat. Ehhez az egyeztetéshez helyszínt biztosított legutóbb a FÜREDHŐ Kft., amin részt vettek önkormányzati-, és közös képviselők is.

   1. már fázunk írta

    T. Füredhő! Még jó a fülem, a “gyenge magyarázkodást” a Füredhő bejárati ablakánál hallottam, de ezt most felejtsük el. A mostani válaszuk ismeretében a “legnagyobb baj”, hogy a Füredhőnek nagyjából teljesen igaza van! A tulajdonosok legalább egynegyede hajmeresztő tájékozatlanságról tesz szert, és valamiért inkább mindenkinek hisz, mint a szakembereknek és mindent blokkolhatnak!!! Ez alól némely közös képviselő sem kivétel, nekik akárhol lenne a helyük, csak nem ebben a pozícióban. (az egyik azt ajánlotta, hogy aki fázik, vegyen föl pulóvert) Olyant is hallottam, hogy egy gyűlésen valami tudálékos alak felszólalt és kijelentette, hogy az egész csőrendszer csere ostobaság, mert a csövekre 100 év garancia van! Bocsánat a szóhasználatért, de ekkora ökörséget még nem hallottam. De a baj az, hogy nagyon sokan inkább ilyen alakoknak hisznek és ezért blokkolnak mindent. Ezután a hosszú bevezetés után a kérdésem. Van-e a Füredhőnek olyan lehetősége, illetve van-e olyan hatóság, aki egy bizonyos romlási szint elérése után kötelezheti a mindent blokkoló kisebbséget, hogy az ő ellenállásuk ellenére igenis elrendelik a csőrendszer cseréjét? mielőtt leáll a víz-vagy fűtésszolgáltatás?? és még nagyobb károk keletkeznek??? Itt már nem egyéni tulajdonjogokról van szó, hanem a közösséget fizikailag károsító magatartásról. Nagyon remélem, hogy van erre lehetőség! Tudomásunk van arról, hogy némely alakok rombolnak ezt-azt. Ennek a megoldása tehát a lakóközösség feladata, de hogyan? “beszélgessünk” velük egy kicsit a pincében? hallani ilyen hangokat is.
    Az utolsó fejezetben írt bizakodását sajnos nem tudom osztani, annyiszor csalódtunk már mindenféle ígéretekben, ezért ne haragudjanak meg.
    Csak TÉNYEKNEK tudunk hinni. Amúgy teljesen hihető, hogy a Füredhőnek is elege van az olyan panaszokból, amelyekért nem ő a felelős. Ezt a mostani válaszukat mindenhol terjeszteni fogom, hogy egyre nagyobb legyen az a tábor, aki először a saját közös képviselőjét, meg a gyengébb képességű lakótársait próbálja meggyőzni a tényekről. (hú de nehéz küzdelem lesz!)
    Akkor most nem tehetünk mást, hanem tovább fázunk és veszünk meleg pulóvert.
    Még egyszer nagyon köszönöm a tényfeltáró és logikus válaszukat!

    1. FÜREDHŐ írta

     Kedves Hozzászóló! Az egyik gyűlésen felszólalt “tudálékos alak”-nak részben igaza van, mert elképzelhető olyan gyártó, ami akár 100 év garanciát mond a csövek anyagára. A mi esetünkben viszont a régi műanyagok kivételével, a csövek anyagával nincs akkora gond. Az épületek melegvíz csövei az évtizedek alatt kivált vízkőtől szűkültek le, ezért kellett volna már ezeket évekkel korábban újakra cserélni.
     Jó hír, hogy a FÜREDHŐ-nél tartott megbeszélésen kivétel nélkül, az összes közös képviselő támogatja a csőcserét, tehát őket már nem kell erről meggyőzni.
     A lakók leadott szavazati arányát illetően a könnyítés irányába változik a Társasházi Törvény, ami szintén bizakodásra ad okot. Gondolkozzunk pozitívan, és akkor hamarabb megvalósul ez a felújítás!

     1. Most már pozitívan fázunk írta

      T. Füredhő! Köszönöm ezt a választ is, minél többet tud az ember, annál jobb, de sajnos nekünk teljesen mindegy, hogy az öreg cső, vagy kis nyomás, vagy vízkő által leszűkült cső az oka a fűtés romlásának, a végeredmény ugyanaz, fázunk. Megpróbálunk pozitívan gondolkozni, de ez eddig nem melegített, fázunk. Mi lenne, ha most nem nekünk kéne pozitívan gondolkodni, hanem a hatóságoknak pozitívan cselekedni? nekünk ez a verzió sokkal szimpatikusabb!! Néhányan már vettünk elektromos hősugárzót, az segít (az eon is biztosan örül), remélhetőleg bírja majd a hálózat. (ebben nem vagyok 100% biztos). Remélhetőleg megérjük még az említett összejövetelen meghozott döntések hőfokban mérhető hatását. És ugye nem fognak megharagudni, ha addig is erősen bizakodunk a sok és nagyon okos tudós által megígért, Földünknek hamarosan már érezhető fölmelegedésében. Boldog Karácsonyi ünnepeket és gratulálunk a válaszaikhoz, az elmúlt években Önöktől jött most a magasan leghasználhatóbb és legjobb válaszcsomag.

    2. FÜREDHŐ írta

     Kedves Hozzászóló! Mindenképp jelezze a fűtéssel kapcsolatos problémáját a ház közös képviselőjének, ha ezt még nem tette meg, hogy az épület karbantartója minél hamarabb orvosolja a problémát. A karbantartó ellenőrizni fogja az Ön radiátorait is, ezért időpont egyeztetés szükséges ahhoz, hogy a lakásba beléphessen.
     Egy boldogabb évet és jó egészséget kívánunk Önnek mi, a FÜREDHŐ dolgozói!

 20. Kerékpározó hal írta

  Miért olyan fontos, hogy szezonon kívül a strandon lehessen kerékpározni? Miért jó az egy kerékpárosnak? Valaki kérem világosítson fel.

  1. kerékpáros írta

   Nem annyira fontos, lehet enélkül élni, de a jelenlegi tiltásnak sincs semmi értelme. Ha azt mondjuk és gondoljuk magunkról, hogy Füred egy élhető város, akkor szezonon kívül miért ne lehetne beengedni a kerékpárosokat a strandra? Ha az ember végig teker a parton adja magát, hogy bemenjen bicajjal a strandok területére is. Szép a víz, jó nézelődni, nyugalom, egy kis hangulatos kitérő, – minden, amit a sétálók csinálnak, de ezt lehet nyeregből is. Ennyi. De ez sem kevés 🙂

   1. Kerékpározó hal írta

    Rendszeresen járok én is a családdal kerékpárral a strandra ősszel és tavasszal. Betoljuk a játszótérig a bringát, lesétálunk a vízhez, átsétálunk a másik játszótérre… Én nem örülnék, ha a labdázó, szaladgáló gyerekek között sietős bringások suhannának. Meg ha a járdáról lecsilingelnének a bringások. Szóval nekem strandon biciklizők nélkül élhetőbb Füred. Akinek meg nincs plusz 5 perce áttolni a kerékpárt a strandon, annak miért nem jó a strand előtt végigtekerni? 🙂

   2. kerékpáros kutyabarát írta

    Füred attól még élhető város, hogy nem tesz plusz köröket a Tagore sétány vagy Aranyhíd sétányról leágazó strandokon a kerékpáros ill kutyatulajdonos. Azzal nem is lehet baj ha a kerékpáros végig teker, ahogy a kutya is örömében fut öt kört is és nem hagy szemetet egyik sem maga után. DE ez többnyire nem így történik. Akkor is érdemes időzni a strandon ha nem éppen örömteli pillanatokkal tarkított az amit körülöttünk látunk.. … A strand területe bármi okkal működik szezonon kívül az ott élők vagy turisták örömére azt fent kell tartani , tehát takarítani kell. Ennek pedig költsége van. Én kerékpározom és nagy testű kutyám is van. Ebbéli örömömet kiélem az udvaromon kívül a sétányokon, az azt övező kerékpárutakon , Kiserdőben kempingtől Tihanyig és azon túl.

 21. Rendet szeretnék írta

  Szeretném kérdezni az illetékesektől, Probió, vagy önkormányzati képviselő, – aki annak idején az itt élők bizalmara és szavazatára is számított, mi az oka, hogy a Noszlopy utca 16-18 körüli területet, bölcsödétől a volt kertészeti árudáig, miért nem kezelik egyenrangú közterületként a Köztarsaság úti lakóteleppel, közterület rendben tartás ,(fűnyírás, lomb eltakarítás) terén? Itt is van játszótér, homokozó , kavicsos felület, hónapok óta teljesen elhanyagolt állapotban. Meg lehet nézni a különbséget, és ez egész évben így volt.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Nagyon sajnálom, a terület gondozása valóban lehet jobb is, intézkedtem alvállalkozónk gondosabb munkavégzésére. Köszönöm szépen a jelzését.

   1. Névtelen írta

    Köszönöm szépen, ha intézkedik. Tavasszal remélem, lesz látható eredménye.

 22. Pumped Joska írta

  Szinten csatlakozni szeretnek a tiltó tábla levételéhez, illetve a varos futball szakosztálya megérdemelne egy bövitett – 3-4 ezer férőhelyes – fedett arénát, az idei teljesitményükön nagyot dobna! Köszönöm elöre is az epitö jellegü kritika átgondolását.Tisztelettel, Joska

 23. tiltó tábla írta

  Csatlakozom! Kérjük a Probiót vegyék le a tiltó táblát a strandon. Szezonon kívül lehessen kerékpárral bemenni a területre. Miért kellene ezt betiltani? Múltkor egy nagypapát láttam, aki két unokáját tanítgatta biciklizni. Nyilván mert teljesen biztonságos terep.

 24. csak füredi írta

  Hetente kétszer belenézek az Agora-ba, látom hogy zajlik a strandon piszkító kutya és biciklizés körüli háború. Ma többen megnéztük a Ki.strandot. A bejáratnál egy nagy kutyát bevinni tilos tábla van, alatta a szöveg, hogy aki ez ellen vét, az 30ezer Ft-ig büntethető. Ez gondolom mindenki számára világos kell, hogy legyen. Alatta van egy másik tábla is, ami a biciklizést tiltja, ez is teljesen érthető. Akkor mégis miről folyik itt a vita????

  1. kerékpáros írta

   Csakhogy a strandok szezonon kívül közparkként működnek. Egyszerűen nem értem, miért kardoskodik amellett, hogy ne lehessen kerékpárral bemenni a strand területére? Kinek árt az? Mi a baj ezzel? Kérjük a Probiót, szedje le szezonon kívül a tiltó táblát, ez egy élhető város, ennek a tiltásnak semmi értelme.

   1. csak füredi írta

    Elnézést kérek, hogy más véleményen vagyok, mint Ön. Jogom van hozzá. Ezért csinálták az Agórát. Ha ezt nem érti, nagy baj van. Azonkívül ne engem kérdezzen, miért vannak ott a tiltó táblák, hanem azokat, akik odarakták. Világos? És már Matula is megmondta: nem lesz abból semmi jó, ha a krumplifőzeléket összekeverik a tortával. Békés adventi időket kívánok!

    1. kerékpáros írta

     Igen, szuper, hogy van ez az Agora, éppen ezért jó lenne értelmes dolgokat ideírni! Én nem mondtam, hogy ne legyen véleménye, csak pár kérdést tettem fel arra vonatkozólag, hogy ugyan miért gondolja azt, amit. És tudja miért, mert nekem is van véleményem. A párbeszéd, vagy véleménycsere ezen alapszik. De magyarázatot nem írt, csak kioktatást, meg lesajnáló Matula idézetet. Kár érte.

     1. Topik írta

      Igaza van kedves Kerékpáros! Olyan kevés kerékpárút van a kőrnyéken, a Balaton körül, hogy igenis évente kétszer szereljenek a Probió Zrt munkatársai táblát le és fel, csak azért hogy ön még vagy 800 métert kerekezhessen a citált közparkban a járdán! Merthogy kerékpárút tábla sincs kitéve. Az ugyanis a strand előtt vezet. Sőt ezt a logikát követve az Eszterházy strandon is szereljék le a forgóvillákat a szezonon kívül, mert akadályozza a kerékpárközlekedést.
      Tudom, hogy a gyalogos-kerékpáros-kutyás szokásos (és szerintem röhelyes) háborúba mindenki csak a sajátját fújja és nem használja a fülét mert nem kíváncsi a másik véleményére. De egy kis önmérséklet esetleg önkritika nem árt meg senkinek. Kérem olvassa el “Kerékpározó hal” bejegyzését is. Vele pl. maximálisan egyetértek. Mérgeskedésmentes évvégét kívánok! Üdv!

     2. kerékpáros írta

      Kedves Topik. A cinizmus általában nem sokat segít a helyzeteken. Nem az én kényem kedvem miatt kellene leszerelni a tiltó táblákat, de kár, hogy erre a szintre vitte le a diskurzust. Két tábla le és felszerelése szerintem nem okoz problémát a Probiónak, de nem is erről van szó. Itt a szemléletről van szó. Szerintem, ha épeszűen gondolkodunk, akkor nem azt vizionáljuk, hogy a tiltás leszedése után, tömegesen jelennek majd meg a kerékpárosok és aszfaltversenyt rendeznek a strandi járdán. Arról van szó, kedves Topik, hogy legyen lehetőség arra, hogy ha ne adj isten, bicajjal közlekedek a parton, kimehessek az ilyenkor egyébként tökéletesen néptelen strandi részre anélkül, hogy ez büntetést vonna maga után. Továbbra sem értem, mit és kinek ártanánk ezzel? De, ha nem, akkor nem. Tiltsunk, az a legbiztosabb 🙂