Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 484 Hozzászólások
 1. Lázmérés a Borheteken írta

  Jól értem, hogy a lázmérés nem lesz kötelező, hanem önkéntes alapon lehet átmenni a kapukon? Ha így van, akkor csak én nem látom az egésznek értelmét? Ha valaki lázas és tudja/érzi is magán és ennek ellenére lemegy, arra inkább ne mondjunk semmit. Azt pedig nehezen tudom elképzelni, hogy valaki lázas, de nem tudja/érzi magán. Hőemelkedés esetén talán még el tudom képzelni, hogy valaki nem tudja/érzi magán, de hogy ő sem fog átmenni a lázmérő kapun, arra eléggé mérget vennék. Bár ne legyen igazam, és legalább annyian menjenek át a kapukon, mint ahányan lent lesznek. Érdekes lenne számlálót is tenni a kapukra és összehasonlítani a totál látogatószámot (még ha ez csak saccolt is lenne) a kapu számlálójával. Bár ilyen nyilván nem lesz, ehhez azért több felkészültség kell. Plusz ugye a(z egyik) legnagyobb baj, hogy tökéletesen normális testhőmérséklettel is lehet valaki hordozó és ezáltal fertőző. A szellősebben elhelyezett padok pedig semmit nem jelentenek. Szimplán nem kellett volna megtartani ezt az egészet. De hát a turizmus.

  1. Örök füredi írta

   Igen, elsö gondolatom nekem is az volt, hogy miért tartják meg a borheteket? Miután több tudós-kutató mondja több országban, hogy a Covid-19 jött és itt is marad közöttünk tehát meg kell tudni élni vele együtt, ezért meg kell találnunk az élhetöségünket . A hatásos ellen oltást jövö évre ígérik. Ezért van a szabadban távolság betartása, a padokon remélem papír csikkal jelölik a távolságot a helyek között, a poharak gépi mosása/ha jól olvastam kristály poharakról van szó annak ez nem tesz jót, de ez is megoldható/ és még sok más kikötés. A hordók tele vannak, a szüret hamarosan itt van. Egy ismerösöm júliusban zölden szüretelte le a szölöjét és azért kapott pénzt. Én azt remélem, hogy a pandemi ellenére sokan jól fogják érzeni magukat a Balaton legszebb sétányán ez évben is és már mindenki tudja egy fél év után hogyan kell védekeznie a virus ellen.

 2. Magdus írta

  Tisztelt Somogyi Úr! Köszönöm gyors válaszát a szelektiv kukák tárgyában irt észrevételemre. A fegyelmezett hulladékelhelyezéssel ill. annak hiányával kapcsolatban egyetértek Önnel, de a közös képviselővel együtt kezeljük ezt a problémát. Ezzel együtt gyűlik össze havonta 6-8-10 műanyag zsáknyi szelektiv hulladék….A közös képviselőnk felkeresi Hirsch urat.
  Bizva a megoldásban, tisztelettel
  Magdus

 3. Algahelyzet írta

  Nemrég olvastam a Limnológiai Intézet egy professzorával készült interjút. Az úr többek között azt mondta, hogy a probléma összetett munkát igényel, illetve csak igényelne, mert a szándék ugyan megvan, de a pénz nincs. És hajlok rá, hogy el is higgyem, hogy így van. Amit őszintén szeretnék üzenni és kívánni azoknak, akik ezekről a forrásokról döntenek, az itt biztos nem jelenne meg. Hogy a százmilliomodik rohadt szállodát, apartmankomplexumot, kikötőt, akármit megépíteni, ehhez partmenti szakaszokat beépíteni és hasonlók, arra van pénz, de hogy ugyanazt a Balatont, amit pontosan ők betegítenek meg, azt meggyógyítani, arra nincs. Mégegyszer csak azt tudom írni, hogy amit az illetékeseknek kívánok, az itt, de lehet, máshol sem jelenne meg.

 4. sokgyerekes írta

  Érdekelne, hogy mikor lesz kész a gimnázium. Néha arrafelé járok, látom hogy simogatják, cirógatják, körbeállják, de hogy ez mennyit használ? Az is érdekelne, hogy a kínaiak miért jobbak és gyorsabbak, hiszen tavasszal 10 nap alatt fölhúztak egy sok-sok emeletes kórházat. Nem lenne olcsóbb és gyorsabb kínai vendégmunkásokat fölvenni? Biztosan drágábbak, de egy ekkora épület 3 nap alatt állna, aztán hazamennének. (vagy még maradnának keveset és oktatnák a mieinket munkaerkölcs meg szorgalom meg szervezés irányában)

  1. egy gyerekes írta

   Többször megírták már itt is, hogy az őszi szünet után már az új iskolában tanulnak a gyerekek. Egyszerű keresés az oldalon és máris van info. pl itt. https://balatonfured.hu/2020/06/03/iskola-balatoni-panoramaval/ Kínai vendégmunkások? Ezt most komolyan kérdezi? A konténereket Füreden is hamar felhúzták, de itt egy régi épület bővítéséről, felújításáról van szó. Nem kedves sokgyerekes, 3 nap alatt ezt nem lehet megoldani.

  2. sokgyerekes írta

   Kedves Egy Gyerekes, hol él Ön? Volt már ebben az országban olyan dátum, amit sikerült betartani? Az infók semmire sem jók. A kínai vendégmunkásokat komolyan gondoltam!

  3. egy gyerekes írta

   Azt hittem valóban érdekli az iskola. Ha az infók semmire sem jók, akkor minek kérdezi? Ja, hogy lehessen itt mondogatni ezt azt? Nagyon sok beruházás csúszik, igen, de én abban bízom, hogy az iskola ezúttal valóban kész lesz őszre. Ha tájékozódna, akkor talán Ön is látna erre esélyt, még kínaiak nélkül is. Egyébként magát a fejlesztést évekig húzták, úgyhogy ez a része már talán kipipálva.

  4. másik füredi írta

   A gimnázium nem akkor lesz kész, amikorra ígérik, hanem amikor a gyerekeink besétálhatnak a bejáraton a tanórákra. Ez elvben természetesen egybeeshet a tervezett időponttal, de sajnos nem ez a jellemző. A költségekkel ugyanez a helyzet. Látott már valaki olyan beruházást, amit annyiért fejeztek be, mint amennyiért elkezdték? Ez manapság nem “divat” mifelénk. Az ígérgetéseket, jóslásokat, reménykedéseket meg felejtse el mindenki! Ezen a kérdésen el lehet ugyan rugózni, hogy “kész lesz” meg “nem lesz kész” – de ennek semmi értelme!
   Természetesen én is azt szeretném, hogy az általam említett pillanat minél előbb bekövetkezzen, mert az én lányom is ott tanul, s bizonyára nagyon fog örülni a szép, új sulinak.

  5. Lóczys család írta

   A mi családunk csaknem minden tagja lóczys volt, a legkisebb most is az. Gyakran bekukucskálunk és azt látjuk,hogy nemcsak egy emeletet építettek rá, hanem a főfalak kivételével a meglévő szinteken is mindent megváltoztattak. Az átriumos udvart is teljesen átalakítják. Ehhez képest tavaly szeptemberben kezdték a bontást és már belül festenek és burkolnak. A gimnázium facebook oldalára rendszeresen tesznek fel képeket. Az októberi beköltözés abszolút reális. Sajnálatos viszont,hogy vannak,akik egy iskolafejlesztésbe is belekötnek. Pedig ha valamibe,hát ebbe tán nem kéne.

  6. Kétgyerekes írta

   Végigolvastam a gimnáziummal kapcsolatban leírtakat, csak óvatosan merem leírni, hogy valakinek a véleménye ( és alapja is van) az nem valamibe való belekötés. A kínai megoldás is érdekes lenne. Az iskolafejlesztésbe senki sem kötött bele, nem világos, hogy ez honnan olvasható ki. Két gyerekem jár oda.
   Köszönöm “Másik Füredi-nek” a kulturált hozzászólását.

 5. Szeretném, ha mi magyarok szeretnénk egymást írta

  Eléggé elképedtem hogy egy kis történetből micsoda hozzászólás maraton lett. (nagypapa, unoka, ötnek a fele) De érdekes látni a spontán módon hozzászólók és a “hivatásosok” közti különbséget. Spontánék mondanak valamit és kész, és elmennek meginni két korsó sört, és újra rendben a lelkiviláguk, “hivatásosék” pedig lesben állnak készen arra, hogy bárkit és bármilyen témában szétszaggassanak hogy aztán az utolsó szó jogán győztesként hagyják el a “csatateret”. Érdekes társaság, mindent el tudnak viselni, csak a más véleményét nem, mert azt halálos tőrdöfésként élik meg. Még nem jutottak el arra a szintre, hogy egy kézlegyintéssel átugorjanak a következő témára, mert el kell viselni a “másokat”, csak így lehetek én “magam” . (kedves nagyokosok, ezt most kitől idéztem? fogadok bármiben, hogy még sosem olvastátok) Freud, Jung&Co sokat nyertek volna, ha tanulmányozhatták volna hosszabb ideig az Agórát (ezt most dicséretnek szántam) egészen biztosan még gazdagabb és sokrétűbb életművet hagytak volna ránk (is). De nem szabad elkeseredni, más országokban is részben így van ez a hozzászólásokkal és a hozzászólókkal. Nyugdíjas vagyok,időm van, nagy adag kiváncsiságot örököltem, sok nyelven foglalkozom a témával, de egy dolog rettenetesen fáj: a világ nagyon nagy részében sehol sem foglalkoznak olyan alpári és közönséges módon a mások véleményével, mint Hungáriában. ( most hagyjunk minden politikát, most csak nyelvészkedünk) Egy átlag hozzászólás máshol így zajlik (persze van kivétel is): tisztelt X.Y. ebben és ebben a témában írt véleményével nagyon nem tudok egyetérteni, engedje meg, hogy felsoroljam az ellenérveimet, amik természetesen nem lehetnek mentesek bizonyos tévedésektöl, ezért előre elnézését kérem, stb. (na jó, ezen mondat ebben a formában leginkább csak Japánban fordul elő, —–második anyanyelvem—- de legalább van honnan tanulni). Ezt az utolsó, hosszú mondatot fájó szívvel írtam le……. (nem füredi vagyok, de érdekel Füred, az Agórával együtt, néha itt vagyok) Ez az egész most valahogy kitört belölem, nem magyar módra!! és szomorú szívvel elnézést kérek érte.

  1. másik füredi írta

   Amit ír, az a szomorú valóság. De ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, a diagnózis után az okokat is föl kellene tárni: miként jutottunk ide? Mit rontottunk el? A dolog nagyon összetett, aki megfellebezhetetlenül kijelenti, hogy birtokában van az igazság, az jobb, ha meg sem szólal.
   Hadd mondjak el csupán egyetlen esetet! Az unokám most lesz ötödikes az általános iskolában (nem Füreden!). Az osztályban már mindenkinek van csilli-villi okostelefonja (egyeseknek drágábbért, mint az átlagjövedelem), neki nincs, mert a lányom fölöslegesnek és károsnak tartja, amivel maximálisan egyetértek. Ezt el is magyarázta a srácnak, aki az eszével megérti ugyan, de mégis kirekesztettnek érzi magát, mert hogy mindenkinek van, csak neki nincs, s ettől akár frusztráltá is válhat. Ha valaki tudja erre a megoldást, örömmel olvasnám, mert én nem tudom!

  2. Kommentelők és kommentek írta

   Tisztelt X.Y.! Ebben a témában írt véleményével nem tudok egyetérteni, engedje meg, hogy elmondjam, miért. Kommentje nem a többi kommentet értékeli, hanem a kommentelőket. Vagyis nem a “tárgyat”, hanem a személyt. Ez pedig azért … Sem Freud, sem Jung, sem “Co” nem tévedhetetlenek – azt nem tudom, hogy csak olvassa/olvasta a pszichológiát, vagy gyakorolta is -, de azt megkockáztatom, hogy nem tudja, kik ezek a kommentelők, nem ismeri őket. Vagy igen? És így, pár komment alapján nemcsak hogy értékelni a személyeket, hanem ilyen szépen kategorizálni is, az azért … Valóban, van, hogy elég, hogy egyszer megszólaljon/írjon valaki és abból már lehet tudni, hogy baj van (illetve nyilván egyszerűbb/könnyebb azt írni, hogy “Ön hülye”, mint azt, hogy “Amit írt, az hülyeség”; pedig a kettő nagyon nem ugyanaz). Viszont elég gyakran előfordul az is, hogy néhány kommentből azért nem lehet ilyen egyértelműen pszichologizálni. És még az sem túl intelligens a kommentjében, a “nagyokosok” kifejezés. Különböző – akár ritka – idézetek ismerete senkit sem tesz többé, illetve fordítva, különböző – akár ritka – idézetek nem ismerete senkit nem tesz kevesebbé. A valódi okosság nem ennek a kérdése. Illetve ez megint arra utal, hogy nem a kommentet, hanem a kommentelőt, mint személyt minősítette, értékelte azzal, hogy ismer-e, vagy sem egy akármilyen idézetet.
   Remélem, ezen kommentem így megfelel mind a tartalmi, mind a formai követelményeknek.

 6. Borhetek írta

  Gratulálok ehhez a felelős döntéshez. Tényleg muszáj megtartani a Borheteket. Hiszen nem zenés-táncos program. Hiszen még nem elég nagy a tömeg. Hiszen a vírus nyitott térben nem terjed. Hiszen nyilván mindenki 2 méterre lesz egymástól és maszkot is fog viselni. És mielőtt bárki azt írná, hogy nem kötelező lemenni, annak üzenem, hogy ha teszem azt, én nem megyek le, de mondjuk boltba igen, vagy akár csak simán sétálni egy “normálisabb” időpontban, ahol elmegy mellettem egy (vagy több) illető, aki viszont lent volt és el is kapta, csak éppen tünetmentes, az simán átadhatja nekem is. Pedig én nem is voltam lent. Mert nem kötelező lemennem. Mint ahogy megtartani sem lett volna kötelező. De hát mindent a turizmusért. Gratulálok.

 7. Magdus írta

  T. Somogyi Úr, ProBio figyelmébe! Nem tudom, kinek mi a tapasztalata a szelektiv hulladék gyűjtés/elszállítás tárgyában a városban, de nekem, aki egy 10 lakásos társasházban lakom. nem a legjobb. Sőt! A 10 lakáshoz a ProBiotól 3 db kék kukát kapunk, amelyeket egy hónapban egyszer ürítenek. Ez a 3 kuka és a havi egyszeri ürítés már a korábbi években, főként julius-augusztusban sem volt elegendő, de a vírusjárvány kitörését követően minden lakásban itt vannak a tulajok vagy bérlők, és olyan fegyelmezetten gyűjtik szelektíven a szemetet, hogy legalább 6 -8 db műanyag zsák telik meg a 3 db kék kukán kívűl. A lényeg: úgy néz ki a ház előtti terület, ahol a kukák állnak, mint a szeméttelep. Próbáltunk több kukát igényelni, akár fizetés ellenében is, nem lehet. A hulladék elszállításának gyakorlatát a havi egyről havi kettőre emelve már sokkal jobb lenne a helyzet. A városban járva-kelve, más házaknál is sokkal több szelektiv hulladék van, mint korábban. Nem lehetne valamilyen megoldást találni erre a problémára? Gyakoribb elszállítást? Akár fizetés ellenében is, aki ezt igényli? Vagy több kukát?

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Magdus, kérem , hogy a probléma megoldása érdekében a közös képviselő keresse meg Hirsch Zoltán kollégámat, biztosan fogunk megoldást találni. A nagyobb, vagy több gyűjtőedény elhelyezésén túl azért tapasztalataink szerint mindenhol probléma kisebb-nagyobb mértékben a fegyelmezett hulladékelhelyezés, nem mindenki rakja a gyűjtőedénybe helytakarékosan, összehajtva, összelapitva a hulladékát. Ebben kérek mindenkitől segitséget, nagyobb figyelmet. Köszönöm szépen!

 8. carpe diem, ahogy kínában mondják írta

  Véreim, testvéreim! Szeressük egymást gyerekek! A sok gond és megalapozott panasz helyett most egy kis nyári frissítö szellö az Agórára. Olvasgattam a tavalyi följegyzéseimet, és az elsö osztályos unokám mondására bukkantam: megkérdezte a tanítónéni a kislányt, hogy mennyi ötnek a fele, einsteini logikával rávágta, hogy az egyik fele kettö, a másik fele három. Hát nem aranyos?

  1. Ez hogy jön ide? írta

   Csak én vagyok ezzel a bejegyzéssel bajban – több szempontból? 1) már eleve a cím: csak szerintem blőd, amiatt, hogy a carpe diemnek semmi köze Kínához, illetve pont corona idején pont Kína? 2) nem vagyok a hozzászólónak sem vére, sem testvére – azért ez már több mint bátorság (illetve igazából valami egészen más), így megszólítani 3) ha a sok gond és panasz megalapozott, márpedig “csak kicsit” az, akkor igenis az Agorán a helye (még akkor is, ha semmi nem oldódik meg ezáltal) 4) nem, nem aranyos, de még csak a favicc / fárasztó kategóriát sem éri el, hanem blőd.

  2. Nem értem írta

   Az eredeti hozzászólón kívül látja valaki ennek a hozzászólásnak az értelmét?

  3. carpe diem, de most Kolumbiában írta

   Bocsánatot kérek mindenkitől, akit ezzel az unokámról szóló kis történettel megbántottam vagy megsértettem, soha többet itt semmit sem fogok írni. A véreim, testvéreim megszólítással általában azokat illetjük, akik a legközelebb állnak hozzánk, vagy akiket szeretetreméltónak gondolunk, ezt is visszavonom. Aki ebben a történetben Kínával kapcsolatban mindjárt a vírusra gondol, az kissé nagyon melléfogott, de ez nem az én bajom. (írhattam volna Kolumbiát is) Úgy gondoltam, hogy a sok baj mellett nem árt egy kis vidámság, emiatt letolást kaptam, tehát ezt is visszavonom. Ez most már így rendben van, vagy kapok még néhány virtuális pofont? és akkor újra rendben lesz a világ? Választ nem várok.

  4. másik füredi írta

   A megszólítással nekem is gondjaim vannak, csúnya felhangjait mindenki fölismerhette! És a “szeressük egymást, gyerekek” nálam is üres és olcsó operett-fordulat, súlytalan, kár volt érte.
   Viszont az unoka sztorija az öt felével tündéri. Igazi gyereklogika, aki ezt nem érti…
   De mindettől még nem kellene visszavonulót fújni, ennyire nem bírja elviselni, hogy sokan másképp gondolkodnak?

  5. másik füredi írta

   Ez hogy jön ide? részére válasz: Én találok logikus kapcsolatot a Horatiusnak tulajdonított carpe diem! és Kína között. Igen, pontosan most, a járvány idején gondolják sokan, hogy egyszer élünk, ráadásul itt a nyakunkon ez a vírus, gyerünk, használjuk még ki azt az időt, ami adatott nekünk! Természetesen ez nem csak Kínára vonatkoztatható, de ha valakinek épp az szimpatikus…

  6. realista és vastagbőrű cinikus írta

   Ebből az egész carpe diem-ből egy négypontos dörgedelmet csinálni, hát nincs jobb dolgotok, emberek? Na ebből lehetne egy pszichiátriai arcképet kerekíteni “ez hogy jön idé-ről”. (de az itt nem jelenne meg) Legközelebb (ha lenne) ajánlom a nagypapának, hogy ezt írja: tisztelt polgártársaim, meg hogy utáljátok egymást gyerekek, ez talán tetszeni fog a sok mazochistának. Kb. hetente olvasok bele az Agórába, most is kár volt——– Aki pedig csak azzal tud érvelni, hogy “valaki nem bírja elviselni, hogy sokan másképp gondolkodnak?”, azt elküldeném a sóhivatalba egy kis lelki gyógymasszázsra, kezelésre. Tetszik érteni?? Hiszen véleményszabadság van, azt a nemjóját! ——— De legalább “Borhetekkel” egyetértek, minden szava ül és üt!!!! Magdust sajnálom, nincs egyedül——–

  7. Egyszer élünk... írta

   Szerintem meg pont amiatt, hogy “itt a nyakunkon a vírus” kellene nagyon sokaknak visszafogniuk magukat és nem ész nélkül carpediemezni. De hát a sznobizmus sok mindent legyőz, főleg Füreden és főleg a parasztészt, főleg, ha nincs.

  8. "Dörgedelem" írta

   Van abban a hozzászólásban egy elég fontos szó, ami azért érdekes, mert szerintem emiatt a hozzászólás saját magát semmisíti meg: “véleményszabadság”. Ha az egyik hozzászóló 4 pontos “dörgedelmet” ír, az szerintem ugyanolyan véleményszabadság, mint aki ezt nehezményezi. Vagy nem? Az meg, hogy a kettő közül melyik a “dörgedelmesebb”, az … Persze, ilyenkor felmerül, hogy de a másik kezdte, én csak reagáltam rá, ha a másik nem kezdte volna, én nem reagáltam volna rá és hasonlók. És elébe menvén az esetleges vádaknak: nem parodizálás céljából használtam fel a “dörgedelem” szót.

  9. Szkeptikus írta

   Kedves Realista és Vastagbőrű Cinikus! Ha az a véleménye, hogy kár beleolvasni az Agorába, akkor azt tudom tanácsolni önnek, hogy ne tegye! Ez ilyen egyszerű. Mert hogy akkor ki is a mazochista?

 9. Elkeseredett füredi írta

  Ettől a “kis Ibizától” konkrétan rosszul lettem. Gyönyörű. Istenem, de jó lenne, ha Füred inkább “határmenti kis falu” lenne! Akkor talán élhető lenne – bár sajnos falusi turizmus is létezik, de ha valaki akarja, azt is lehet normálisan, ÉLHETŐEN művelni (ha meg valaki azt akarja, a városi turizmust is lehet abnormálisan művelni…). Ez az állapot ugyanis sok minden, de nem jó.

 10. Attila írta

  Ha már fizetősé tették a Kisfaludi strand “aszfaltos” parkolóját akkor a bejáratnál a Free parking táblát leszedhetnék mert eléggé félrevezető !

 11. Füredi írta

  Rengetegen vannak megint a városban. Eső, koronavírus, ide vagy oda, csurig Füred. Tanulság 1: a drága programokból vissza lehetne venni a városnak. Teljesen feleslegesek. Tanulság 2: ha egy hely jó, akkor az eladja magát, nem kell erőlködni. Tanulság 3: Füred jó hely, még jó, de több turista, több autó, több hype nem kell, mert mindez már ellenünk dolgozna.

  1. füredi2 írta

   “Ellenünk”? Miért, ki az a mi? Úgy érti Ön, mint helyi lakos? Én is füredi vagyok, de engem nem zavarnak a turisták. Sőt a családom fele a turizmusban dolgozik, különböző szektorokban, de mi nagyon örülünk a vendégeknek. Ha hiszi, ha nem, belőlük van pénze a városnak. Ha ők nem lennének, akkor füred egy határmenti kis faluhoz hasonlítana minden szempontból és megszűnne az a jó állapot, ami jelenleg jellemzi füredet.
   Ha lehet, felejtsük már el ezt az idegen-ellenességet, meg az “ellenünk-dolgozás” elméletet. Olyan idejét múlt és régen sem volt helytálló, ma meg főleg nem. A programok jók, sok embert vonzanak. Lehet hogy Önnek nincs rá igénye, ez esetben maradjon otthon, de sokak örömmel jönnek ide, több volt kollégám Budapestről utazik le a hétvégékre ezekért és a Balaton látványáért. De mégis a programok azok, amik miatt füredet választják. Le a kalappal a városnak, hogy a járvány ellenére egész jó program-felhozatalt és BIZTONSÁGOSAN tudott összehozni.

  2. füredi írta

   Ha a turizmusból él, akkor persze más a szemüveg. Egyébként szerintem világosan írtam: nem zavarnak a turisták, élvezem és szeretem annak előnyeit, hogy Füred ilyen népszerű, szerethető hely. Csupán annyit mertem mondani: tovább ezt nem szabadna pörgetni, mert ez a helyzet könnyen átfordulhat és kontraproduktívvá válik. Számos példát látunk erre. Nincs bennem idegenellenesség, csupán árnyaltabban látom a város helyzetét, mint ön, aki családja révén érintett a turizmusban. Ezt el lehet fogadni? Téved, van igényem kulturális programokra, de egyrészt ez nem biztos, hogy találkozik az évről-évre, unos untalan ismételt helyi választékkal, másrészt világosan látszik, programok nélkül is megtelik a város. Ezért merészeltem arra gondolni, hogy itt lenne az ideje, hogy a sok kierőszakolt programot mondjuk elfelezze a város. A kevesebb gyakran több alapon, koncentrálni az erőforrásokat és netán kevesebb, de minőségibb akciót szervezni.

  3. Örök füredi írta

   Füredi2-nek válasz: Több mint hatvan éve születtem Füredre de soha nem volt határmenti faluhoz hasonlitható itt az élet! Voltak különbözö periódusok, ide mindig jöttek a nyaralók /Csehek, mindkét németek, Dánok, Hollandok stb./ ebböl nagyon sokan meggazdagodtak vagy csak jól éltek egész évben három havi munkával. Egy idöben gyógyfürdöként is müködött Füred a Szivkorház miatt. A Kiserdöböl kitelepitették a Szabadtéri szinpadot a Horváth Mihály utcába mert túl hangos volt. Most a Szivkorház bejáratánál mennek a müsorok.
   Ami most van az már NEM élvezhetö. Nincs ellenemre se idegen, se nyaraló se más! Egyszerüen csak szeretnék bevásárolni,/és nem romlott árut haza vinni/ eljutni ahova szeretnék és élvezni az itt létet! Az utóbbi években ez már nem lehetséges. Kétszer kaptam ételmérgezést két különbözö étteremben, a családomban mással is megtörtént. Itt már a mennyiség a minöség kárára megy ezt már nem birják sem az üzletek sem az éttermek de nagyon sok füredi sem!
   Nem segít a jó müsor ha az ember ételmérgezésben fekszik otthon és piszkos rosszul érzi magát. Igen! A kevesebb néha több! – LENNE

  4. Kiábrándult és elkeseredett benszülött írta

   Füredi 2-nek: ritkán írok ide, de kezd nagyon elegem lenni az Önéhez hasonló véleményekből! Mi az, hogy idegen-ellenesség meg ellenünk dolgozás elmélet? Idejét múlt és régen sem volt helytálló? Elő akarja írni, mit és hogyan gondoljak? Csak az Ön véleménye helyes? A többi ássa el magát? vagy vándoroljon ki? Honnan veszi ezt a pimaszságot, hogy másoknak osztja az észt? Ez valahogyan nagyon ismerős “újmódi” divat, sokunknak elege van belőle! És ha én már 70 fölött is vagyok, akkor is jogom van saját véleményre, letettem valamit a füredi közös asztalra, de most már elegem van magukból és a turistákból és nagyon jó lenne, ha Füred egy csendes határmenti, élhető, normális falu lenne és nem több!!! Nem óhajtok se velencei, meg dubrovniki, se costa bravai állapotokat, habár talán már ott tartunk.

 12. Félix írta

  Balatonfüred töretlen elsiófokosodását (vagy ahogy néha becézik, ez az itthoni „kis Ibiza”) jelzi, hogy a Zákonyi sétányon a Silver udvarban a helyi kötődésű Figula borozó helyére – a korona vírus árnyékában – megnyílt a F… Borbár. Itt a bort csak dübörgő techno zene kíséretében lehet inni, s vendégek számát illetően a külső-belső befogadó képességének egyszerre olykor a többszörösét is vendégül látó üzletben a gátlástalanságnak sem a hangoskodásban, sem a vendégek számában nincs határa. A délután 4 órai nyitástól kezdve előbb halkabban, majd este hangosan, éjszaka (olykor 1-ig, ½ 2-ig is) nagyon hangosan szóló zene basszusát folyamatosan hallva az ott élők agyát szétveri a folyamatos tam-tam. (Zamárdiból legalább csak évente négy napig hallható ugyanez.) A csendrendelet megszegőit semmilyen szankció nem fenyegeti, bejelentésre a rendőrség semmit nem reagál.

  1. Tallózó írta

   Úgy látszik a rendőrség ingerküszöbe erősen megnőtt, ha így megy tovább, akkor csak a gyilkosságokhoz fognak kivonulni. Részben sajnálom őket, mert 32 fokban bakancsban és hosszúnadrágban (műanyag) kivonulni és a napon aszalódni nem leányálom, másrészt talán túl kevesen vannak, harmadrészt ki tudja, milyen utasítások jönnek fölülről. De ami számunkra a lényeg: nagyon hiányoznak ott, ahol lenniük kéne és túl vannak reprezentálva ott, ahol ez nem indokolt.
   (igyekeztem nagyon finoman fogalmazni). Egy másik, sokak által tapasztalt jelenség: mintha ketté vált volna az állomány. Egyik felüket csak dicsérni tudjuk, a másik fele olyan arrogánsan stb. lép fel, hogy az 1990 előtti időket hozza vissza. (szó sincs a szolgálunk és védünkről) A megoldásról fogalmam sincs.

  2. Rendőrségi és egyéb problémák írta

   Lehet, az eredeti hozzászólásban leírt helyzete nem oldaná meg – bár ki tudja, megfelelő akarással talán még azt is me lehetne (hangsúlyozom: akarással) -, de más helyzetre, ahol szintén szükség lenne rendőri jelenlétre és még inkább: rendőri CSELEKEDETEKRE, arra van egy “nagyon bonyolult” megoldás: KAMERÁK! Arról nem is beszélve, hogy ha még büntetnének is (mert azt kamerák felvétele alapján is lehet, sőt, az aztán igen erős bizonyíték), amely büntetés azért több mint egy esetben lenne több mint jogos és megalapozott, akkor abból bevétele is származna a városnak – bár sajnos más kérdés, hogy azt mire költenék (valami azt súgja, pl. nem arra a nem létező járdaszakaszra, amelyről egy másik hozzászóló már 50 éve ír…). Mert büntetés nélkül tényleg mindenki láthatóan csak a pofánkba röhög – még csak nem is a hátunk mögött, bár nagyon valószínű, hogy ott is bőven -, hogy itt aztán mindent meg lehet engedni és igen. És itt még lenne legalább egy gondolat az illetékesekről és az ő ignoranciájukról és a kritika elleni immunitásukról, de az szerintem már fennakadna a cenzúrán (lehet, ez is, pedig ez is csak az igazság, de az tud a legjobban fájni, csak sajnos nem mindenkinek).

 13. m.e. írta

  Minden évben írok pár sort egy rég elmaradt apró beruházás hiányában. Hátha egyszer megvalósul ez a nekem fontos dolog is. Nem olyan régi az ügy, csak 50 éves. Azóta nem sikerül járdát építeni a város egyik legforgalmasabb helyén.Petőfi út mellett az Arácsi közlekedési lámpáktól a távolsági buszmegálló felé, kb 40 méter. Az idén azt hittem lesz belőle valami mert oda is épült egy “csodás”lakóház. De még sem sikerült megoldani. A házba már beköltöztek, de járda sehol. No majd talán jövőre.

  1. meghatódott cinikus írta

   50 évi várakozás sem tudta megrendíteni az optimizmusát, gratulálok! Ez emberfeletti teljesítmény, pláne hogy a füredi évek duplán számítanak!

  2. nyugdíjas írta

   Ha már járda…A Noszlopy út nyugati végén (Fürdő út felőli oldalt, volt Kertészeti árudától / Völgy úttól indulva) ) igaz nem 40 méter, hanem kb 100 m, de pl. aki gyalogosan a lakótelepről jön ügyet intézni a Probióhoz, annak az út szélén kell közlekednie – járda hiányában vagy a benzinkút oldalán, ahol ki- behajtás történik, vagy a másik – még jobban elhanyagolt oldalt . Oda is épült egy lakópark…csak lesz majd előtte járda is … egyszer … szégyen!!!! Fürednek többre tellene…

  3. Szkeptikus írta

   Akik ezekben a kérdésekben döntenek vagy ezeket az ügyeket befolyásolni tudják, azok nem járnak gyalog. És busszal sem, vagyis tökmindegy nekik, hogy van-e ott járda vagy nincs. Ezért ez az egész beruházás reménytelen ügy, de azért legyen türelemmel továbbra is, abból nem lehet baj! (Az iróniáját természetesen “kihallottam”.)

  4. Gondolkodom, de minek írta

   Szkeptikusnak: sok-sok hasonló szituációt elemezve (ez a szakmám és most komolyan beszélek) óhatatlanul előjön a kérdés, hogy okosságuk és szaktudásuk miatt egy pozícióba megválasztott emberek miért kerülnek később tudathasadásos állapotba és a fönti, vagy hasonló “ügyeket” produkálják? Van erre egy válasz is: már előtte is ilyenek voltak, de a körülményeik folytán ez addig nem jött felszínre. Másik válasz: a pozíció tette őket ilyenné. Ilyen az élet, jaj a megszületetteknek, akik a rossz oldalra születtek!
   Ez már ókori téma, “jaj a legyőzötteknek” etc.

 14. sok csillagos füredi strand írta

  Sok éve a Kisfaludy strandra járunk, habár egyre kevesebbet, sokszor nincs parkolóhely (4km-re lakunk onnan és viszünk nyugágyat is, ezt csak autóval tudjuk szállítani) az ételek ára sem követi a nyugdíjemelkedést, hát visszük a hűtőtáskát, stb. Ami viszont évek óta nagyon zavar: a strand keleti kijáratától, a Germering u. felé, kb 50 méterre, az ott álló tuják alatt állandóan szörnyű WC-szag terjeng. többször szóltunk emiatt, semmi sem történt. És ez az ország egyik leghíresebb üdülőhelyén! Nem vagyok mai csirke, többször érdeklődtem ismerősi alapon nem “hivatalos” helyeken, amit mondtak, az elképesztő. Aki nem hiszi, szagoljon utána.
  Dobálóznak itt milliárdos beruházásokkal, ide nem hullik valami alamizsna?? Szégyen

 15. boldog füredi írta

  Ezen a felületen majdnem csak panaszokkal és bajjal teli hozzászólások jelennek meg, főleg a hivatalok irányába. Én most 2 nem mindennapi és nem olyan gyakori esetről számolok be, mindenki örüljön! Ma, hétfőn, 2020 júl. 20.-án d.e. olyasmi történt, ami csak az álmainkban szokott előfordulni! Bemegyek az adóhivatalba, ahol mosolygós (tündér formájú) hölgy fogadott, az előzetes telefon alapján már kezembe nyomta az elkészített dokumentumot, rám mosolygott, barátságosan üdvözölt, és KÉSZ!!!!! Én csak álltam, mint egy kőbálvány, elhomályosodott a szemem és a mennyország előszobájában éreztem magam! Felséges pillanat volt! De ez még semmi! Utána irány a Probio, és mégegyszer megismétlődött ugyanaz! Nagyon kedves és helyes, szőke hölgy fogadott, (az angyalok rendjéből) pillanatok alatt elintézte a tennivalómat, teljesen magamon kívül voltam, magyarul happy, őt is örök hálámról biztosítottam és még most is alig tértem magamhoz, hogy egymásután két hivatalban ilyesmi megtörtént. Hát csak ezt akartam elmondani. Ugye nem baj??

  1. Nem értem írta

   Szerintem csupán a kötelességüket teljesítették. Ezért már külön dicséret jár? Miféle világ ez?

  2. Boldog Füredi 2 írta

   Boldog Füredi! Ilyeneket itt ne írjon! Szét fogják szedni, mert nem csak a rosszat veszi észre valamiben! 😀

 16. Parkolódíj pénz írta

  Szomorú vagyok, hogy fizetős lesz a vásárcsarnok parkolója. Kedves kérdezők, ez titeket /Önöket nem zavar, csak engem? A turisztikailag népszerű parti sávnál megértem, de ez egy bolt parkolója és ezzel az utolsó belvárosi parkoló is fizetős lesz…

  1. Régi füredi írta

   Én nem szomorú vagyok, hanem dühös és rettenetesen csalódott! Az Agórán nem lehet politizálni, de Füred is lesüllyed azon városok szintjére akik csak így tudják helyrehozni a költségvetési hiányukat? lassan már a levegő is pénzbe kerül?

  2. fénykép, csomag... én szóóótam... írta

   Nem lesz fizetős, legalábbis a dolgok logikája szerint az egy, vagy maximum két órát parkolóknak nem. Csak azoknak, akik nem a boltba mennek vásárolni, hanem jó sokat, vagy inkább egész nap ott óhajtanának parkolni. Az ezzel kapcsolatosan eddig itt-ott kommunikált döntéshozói szándék legalábbis ez. Bizony mondom, ezt azért is érdemes meglépni, mert akkor pld. a POSTA melletti parkolóban akár az is meg tud majd állni ritkán, aki a POSTÁRA menne be…

  3. Vásárló írta

   Sokszor vásárlóként alig tudok ott leparkolni, aztán a Vásárcsarnokban nem látom ezt a tömeget. Valószínüleg nem a vásárlók töltik meg a parkolót. Ráadásul fürediként továbbra is ingyen állhatok meg ott arra az időre, míg elintézem a dolgaimat.

  4. Költségvetési hiány írta

   Lenne egy szörnyen konstruktív javaslatom a költségvetési hiány befoltozására: meg kéne már végre büntetni a sok idiótát a kereszteződésben.

  5. Gyakorlatias emberke írta

   Az idióták büntetése jó ötlet és özönlene a pénz Füredre, de hol vannak azok, akik ezt végrehajtják? Egy másik javaslat: mi fürediek vegyük meg az éves parkolójegyet, csak 2900 Ft, akinek autóra futotta, az ezt is kibírja, és akkor elegánsan megkerültünk minden ezirányú problémát.

  6. eredeti posztoló írta

   Ha ez így van, hogy néhány óra parkolás továbbra is ingyenes marad, akkor végülis nincs ellenvetésem. Az senkinek nem érdeke, hogy egyesek a teljes nyaralásuk alatt itt biztosítsák maguknak az ingyenes parkolást, elvéve a vásárlók elől a helyet. De annak nem örülnék, ha már az első két óra is fizetős lenne. Bízom benne, hogy a képviselők között is lesz, aki olvassa ezen sorokat.

  7. eredeti posztoló írta

   A 2990 Ft-os füredi éves parkolókártyát azért nem tartom jó megoldásnak erre a problémára, mert a friss változások szerint ezt is lekorlátozták. Már ez sem mindenhol, nem minden időben biztosít rövid ingyenes parkolást, sőt számomra elég bonyolult és átláthatatlan lett ennek a működése. Jobb volt, amikor még ez egységesen jó volt mindenhova. Ma már több kivételes zóna van, eltérő szabályokkal, tehát számomra nem éri meg. Majd parkolok a hegyen az út szélén, ott még éppen nem fizetős..

  8. másik füredi írta

   Mindenkinek igaza van, ezért nekem is! Hagyjuk a csudába az autót, bedugult a város, nem ilyen forgalomra tervezték ezt az utcahálózatot. Fedezzük már föl, hogy lehet gyalogolni is, de ha valaki szívesebben szaporázná, hát pattanjon nyeregbe! Természetesen nem négylábúra gondoltam, hanem két kerekűre. Tudom, sokan most azt mondják: de hát a sok cucc a bevásárláskor, meg hogy néha olyan meleg (hideg, eső, szél stb.) van, kinek van kedve olyankor kerekezni? Jelentem: nekem! És még mindig vígan élek!
   Most komolyan: tegye mindenki a szívére a kezét! Soha nem fordult még elő, hogy akár gyalog, akár kerékpárral is mehetett volna, lustaságból mégis autóba ült? Hát épp erről beszélek!

  9. Parkoló írta

   Nemcsak az utcahálózatot nem ilyen forgalomra tervezték, de az egész várost nem ilyen forgalomra tervezték. Egyébként nekem is az az érzésem, mint a fentebbi hozzászólónak, hogy ezek nem vásárlók és/vagy lusta fürediek, hanem hőn szeretett turisták, nyaralók autói – kíváncsi lennék néhány rendszám leellenőrzésére.

  10. ÉN SZÓÓTAM... írta

   Szó esett itt a költségvetés olyan irányú rendbetételéről, hogy ne a parkolók legyenek fizetősek, hanem a szabálytalan autósok fizessenek. Nos, ez a kamerák viágában nagyszerű ötlet, hisz csak küldeni kellene a csekkeket a felvételek alapján, ahogy a Rendőrség is teszi. Ráadásul talán nem is füllentek nagyot, amikor azt gondolom, a szabálytalankodó autók valahogy nem igazán az iparihulladék kategóriából kerülnek ki, ergo senkinek nem okozna lelkiismereti válságot a küldött, illetve érkező csekk sem. Persze a tizenX milliós autócsodák tulajdonosai mosolyogva fizetnek, és ezzel a kör be is zárul, a pénz dől, mindenki boldog. Talán még munkahelyet is generálna a dolog, hisz itt aztán biztosan bejön a dolgozó fizetése, járulékai busásan. Vannak önkormányzatok az országban, ahol ezt a tetemes bevételi forrást nem tartják ördögtől valónak, hisz javul a morál is valamelyest. Szerintem rövidesen itt is telik majd kamerára, meg csekküldő dolgozóra is, csak türelem… Elvtársak! Nem a zsemle kicsi… a pofátok nagy!

 17. Probio parkoló írta

  Minap feleségemmel mentünk ügyet intézni a Probio-hoz és a Rendőrségnél is akadt némi elintézni való. Sajnálattal tapasztaltam, hogy a parkoló helyek száma nagyon kevés, sehol nem tudtam megállni. Feleségem nehezen közlekedik, így igyekeztem a bejárat közelében helyet találni – sajnos sikertelenül. Hadd kérdezzem meg…nagyon szépen felújították a főépületet és a benti tér-részt..látom napelemek is kerültek fel az új épülete tetejére. DE, az utcafronton található „nagyon ronda” hullám palás épületet, ami kívülről a 70-es éveket idézi – ráadásul gyalogosan is itt megy el az ember előtte (nem kis fejtörést okozva, hogy épségben a Noszlopy út sarkáig leérjek), nem kívánják elbontani, vagy akár részben, és helyére szépen kialakított parkolót tervezni? Köszönettel, N.Attila

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt N.Attila! Teljesen igaza van, a bejegyzésében kifogásolt épület helyén tervezés alatt van egy új létesitmény, hiszen ez műszakilag valóban nagyon leromlott állapotú, illetve gazdaságtalan a felújitása. Pont ide tervezzük az új ügyfélszolgálatot, …jól látja a jelenlegi problémákat ezzel kapcsolatban… bizom benne , hogy minden szempontból jobb lesz az ügyfeleink kiszolgálása, a parkolási lehetőség, az új épület illeszkedése a környezethez, stb.

 18. Lucifer írta

  Tegnap volt a Kisfaludy Galériában egy kollektív képzőművészeti tárlat megnyitója. Füredi és Füred környéki alkotók mutatták be egy-egy munkájukat. A kiállítást a polgármester nyitotta meg, de más városi vezetők is jelen voltak. Tippem szerint összejött közel száz ember, de lehet, hogy valamivel kevesebb, nem számoltam. Azt viszont láttam, hogy összesen csak néhány ember viselt maszkot.
  A tömegkommunikáció során gyakran halljuk országosan (sőt!) elismert szakemberek véleményét, akik újra és újra, nyomatékosan hangsúlyozva elmondják: zárt térben, ahol többen tartózkodunk, viseljünk maszkot! A járványnak NINCS VÉGE!!! Nézzünk körül, mi van a határainkon túl, a közvetlen szomszédainknál! Ma hallottam a hírekben, hogy az egész világot figyelembe véve ISMÉT REKORDOT DÖNTÖTT A NAPI MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA. Mi kell még? Semmiből sem vagyunk hajlandók tanulni? Mi ez a makacs elutasítás az érdekeink mellett szóló szakvéleményekkel szemben? Ez valamiféle kivagyiság, buta vagányság, hogy mit nekem járvány, mit nekem vírus, majd én megmutatom? Arra senki nem gondol, hogy ezzel a hozzáállással nem csak a saját, hanem a közvetlen környezetének az egészségét is kockára teszi? És sajnos meg kell jegyezzem, hogy azok sem jártak elöl jó példával, akiktől ez elvárható lett volna!

  1. Realista szkeptikus írta

   T. Lucifer! Amit itt leírt, azzal csak egy baj van, de az nagy! Nyugdíjas vagyok, volt időm márc. óta interneten követni a nemzetközi orvosi véleményeket, 5 nyelven. Covid19 ügyben akkora a káosz, hogy már nagyobb nem is lehetne. Pro és kontra ütik egymást a vélemények Egy laikus kinek higgyen ezek után? Csak 3 példa: az orvosok 80%-a szerint, a szájmaszk háromszor annyit árt, mint használ. (nem mehetek bele a részletekbe, túl hosszú lenne) Az olasz egészségügyi szervek szerint a tavasszal a krematóriumokba katonai autókkal szállított halottak száma csak kb 8%-al volt több az előző évek hasonló időszakában meghalt emberekének. Másképpen: ezek nem a járvány áldozatai voltak! Az előző években érdekes módon ez senkit sem érdekelt. Mai napig nincs hivatalos és hiteles vizsgálati forma arra, hogy ténylegesen ki tekinthető a járvány áldozatának. Akkor meg minek alapján állnak össze a statisztikák? Hosszú lenne még a sor. Magam is nagyon szeretnék tisztán látni ez ügyben (meg még sok más millió ember), de ez lehetetlen. A maszkokat min. napi 3-4-szer kéne szakszerűen mosni, ezt ki csinálja? Megjelent angolul egy tudatosan nagyon provokáló és cinikus könyvecske (interneten olvastam) egy mondatban összefoglalva: aki nagyon fél a vírustól és sokat foglalkozik vele, azt a vírus meg is fogja “látogatni”. Nem óhajtok állást foglalni az ügyben, csak leírtam érdekes információkat, amihez a csak magyarul tudó lakosság nem férhet hozzá. (sajnos a magyarul megjelenő hivatalos fordítások nagy része elég “nagyvonalúra” sikerült). Utolsó info: 2017/18-ban volt Németországban egy szokatlanul nagy influenzajárvány, 26500 (huszonhatezer-ötszáz) halottal. Gyakorlatilag hetente 3 sorban írt róla egy újság. Ma eddig olyan 7000 a halottak száma, és 5 újság ír róla napi egy oldalt. Kedves Lucifer! nagyon ajánlom, hogy csak ez utóbbi dologról nagyon-nagyon gondolkodjon el és próbáljon meg a miértre választ adni.
   Megjegyzés az olasz adatokhoz: kb. egy hónap után a nyelvezetből sajnos arra kellett rájönnöm, hogy a vírussal kapcsolatos statisztikáik nem kismértékben függenek az illetékes orvosi szervezetek pártállásához. (de ez nemcsak arrafelé létező jelenség)
   Elnézést a hosszú elmefuttatásért, de nagyon érdekel ez a furcsa világjárvány.

  2. Lucifer írta

   Kedves R.Sz. Önnek abban teljes mértékben igaza van, hogy a járvánnyal kapcsolatban teljes mértékű az összevisszaság, a laikus polgár csak kapkodja a fejét, mert egymással homlokegyenest szembe menő információkhoz jut. Nem tudom, mi van emögött, szándék vagy tanácstalanság, esetleg mindkettő. Egyik sem örömteli. Ebből következik, hogy fogalmunk sincs, mihez tartsuk magunkat. Mindezek ellenére én azt javasolom mindenkinek: jobb az óvatosság, mert – amint Rajkin évtizedekkel ezelőtt megmondta, “Válámi ván.” Számomra az egyértelműnek tűnik, hogy a járvány igenis itt van, a vírus terjed, fertőz, csak erről az egészről, a módjáról, a súlyosságáról, a hatékonyságáról borzasztó ellentmondásos információk keringenek. Soha nem fogjuk megtudni a valós adatokat, mert az adatszolgáltatók ezerféle szempont alapján rögzítenek. Magyarán, olyan eredményt hoznak ki, ami valamiféle érdekeknek épp megfelel, és még azt sem lehet mondani, hogy nem mondanak igazat.
   Mit csináljunk? Én odafigyelek arra, amit virológus szaktekintélyek mondanak, mert mi mást is tehetnék? S ha egyértelműen azt javasolják, amit a józan ész is alátámaszt, hogy ahol zárt térben sok ember gyűlik össze, ott mindenképp hasznos a maszk viselése. Én ehhez tartom magam. S hogy igazam van-e, az majd később fog – ha egyáltalán – kiderülni.

  3. Maszkabál írta

   Amivel nekem – többek között – sok bajom van, az az ún. reprezentatív minta. Fentebb olvasható “az orvosok 80%-a”. Nem tudom, pontosan hány orvos van a világon, de a reprezentatív mintákba sosem a ténylegesen összes “egyed / alany” kerül bele – mint ahogy itt sem kérdezték meg az összes orvost -, hanem a teljes “egyedszám” X%-a, ami miatt az a 80% sem állja meg a helyét, mert ha más orvosok kerültek volna bele a mintába és azok 100%-a meg a maszk mellett foglalt volna állást, akkor az adott cikk másról szólt volna. Ennyit a reprezentatív mintákról. Nem azt mondom, hogy teljes hülyeség, de azért vegyük ezt is figyelembe. Az influenzához annyit, hogy ott van oltás. Van, hogy még úgy is megbetegszik valaki, de legalább van oltás. A COVID-nál nincs. És igenis éljen a maszk és a távolságtartás!

 19. Strandoló írta

  Nyaranta rendszeresen a Kisfaludy strandra járok családommal. Egyrészt elképeszt az a két tájidegen, böhöm nagy épület a Germering utca végén; másrészt felháborít az építő vállalkozó trehánysága és az építést engedélyezők érdektelensége.
  Talán még él az a rendelkezés, mely szerint a munkanap végeztével az építési vállalkozónak kötelessége a közút letakarítása, amit törvény hiányában a jóízlés is megkívánna. Hány hete járunk murván és földkupacokon? Ott kanyarodik a germering utcai bicikli út az Aranyhíd sétány irányába és szerencsére sok a bringás, de nem vágyunk több balesetre! Hol van ilyenkor a város hírnevét öregbíteni szándékozó vezetés?