Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 059 Hozzászólások
 1. Tenkné Wagner Klára írta

  “Az ígéret szép szó,…” Az ígéret arról szólt, hogy a 71-es főút forgalomkorlátozása kísérleti jelleggel valósult meg; kierőszakolva azt a Közútkezelőtől. Egész szezonon át a mellékutcákat terhelve kerülgettünk és átkozódtunk mi, helybeliek. Egész szezonon át a 71-esen araszolva hagytak hátra zajt, kipufogógázt és átkozódtak a nyaralósok, az átmenő forgalom résztvevői. Egy józan gondolkodású városban az a cél, hogy ez utóbbi autóstársadalom tagjai minél előbb elhagyják az adott települést, hiszen ezért készültek a párhuzamos közlekedésre alkalmas főútvonalak. Ez csak Balatonfüreden nem egyértelmű? Annak, aki ezt megálmodta, nem szimulátor elé kellett volna ülnie, hanem a Fürdő utcába, a körforgalom mellé pl. egy hosszú hétvégén; esetleg meglátta volna, hogy a város bedugul az eszement ötlete miatt egész Arácsig! Mértek már a Séta utcánál szénmonoxid koncentrációt? Meddig kell még araszolva, zajban és bűzben élnie a füredieknek egy hibás döntés kapcsán?

  1. 71-es főút írta

   Hát épp ez az, hogy ígérni mindenki tud, a lényeg a közmondás második felén van, ameddig vajmi kevesen jutnak el… Autókról, forgalomról átkötnék a klímastratégiára (mert végül is kapcsolódó). Ott is azt írták, hogy várják az ötleteket, nem azt, hogy meg is fogják azokat valósítani… Ígérni mindeki tud…

 2. még füredi írta

  Végigolvasva a bicikliút, rendezvények, stb. témájában elhangzott hozzászólásokat, csak egy jut az eszembe: sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Ennyi rendezvényt nem bír el Füred. Nincs hozzá hely, kész. Ismerjék föl a saját korlátaikat és lehetőségeiket a szervezők és akkor talán visszatér a béke kedves városunkba. Nem vezet jóra, ha az itteni lakosság úgy érzi, hogy mindenki számít, csak a fürediek nem. (ez talán már több is az érzésnél) Hogy az itteni hozzászólásokat mennyire veszik komolyan a megcélzottak, azt jól példázza a hozzászólások száma. Ha komolyan vennének minket, hetente egy valaki panaszkodna. Ez van. Egy állandó kommentelő (régi jó ismerősöm) nem fogja többet zavarni ezt a felületet, elege lett mindenből, már megvették a házukat a Balaton-felvidéken, rövidesen elköltöznek. Egyre többen gondolkodnak így. Én is.

 3. Klímastratégia írta

  Kevesebb beton, kevesebb luxus apartman, kevesebb rendezvény, kevesebb turista, kevesebb autó (főleg, ha a benne levő idióta nem tud vezetni), kevesebb ember. Rögtön jobb lesz a klíma, több értelemben is.

  1. Szkeptikus írta

   Teljes mértékben egyetértek! Most már csak azt kellene kitalálni, hogy mitől fog az a gondolkodásmód megváltozni, ami ezt a helyzetet előidézte! Mert hogy ez a mentalitás “csak úgy” nem fog megváltozni, az egészen biztos. Túl sokan hiszik azt, hogy nekik ez így jó – ők azok, akik nem látnak túl önös érdekeiken.

  2. tényleg nincs kiút? írta

   Ennek a klíma katasztrófának sok oka van, pl. ciklusos hidegebb és melegebb korszakok, csak a kisebbik részét okozza az ember, de ez nem lényeges, mert a végeredmény az, hogy így-vagy úgy, lakhatatlanná válik a Föld. Illetve a jelenlegi lakosságnak csak a töredékét tudja ellátni egészséges élelemmel, tiszta vízzel és tiszta energiával. De ezt egyetlen kormány és egyetlen nép nem látja be és nem is akarja, mert MA csak az állandó növekedés, több-termelés, a másik letaposása a cél és az egyre nagyobb PROFIT és az sem számít, hogy holnapután minden összeomlik. Ugyanis addig már nem is akarnak ellátni, mert csak a ma estig elért növekedés számít. Ezzel a mentalitással csak bukni lehet. (tisztelet a másként gondolkodóknak, de jelenleg nem állnak nyerésre.) Ahelyett, hogy ezen változtatnának a világ urai, és népei, inkább az 54ZXK kisbolygóval riogatnak minket, ami lehet hogy 2059-ben, vagy 2238-ban vagy 5002-ben biztosan eltalálja a Földet és akkor végünk lesz. Hát kérem szépen már végünk VAN. Semmiféle visszafordítás jobb irányban nem lesz, nem lehet, mert az emberi butaság az örök, és mindig diadalmaskodni fog, a saját elpusztítása árán is. SAJNOS. Az a néhány száz okos ember aki pl. itt az Agórán is gondolkodik, az nem számít, mert mi labdába sem rúgunk sehol. (pedig a magyar válogatott szintjét talán el is érnénk)
   Persze lehet, hogy a 3. világháború megold mindent, vége lesz a túlnépesedésnek, marad párszázezer ember itt-ott, mobil helyett újra szólnak a tam-tam dobok, TV nézés helyett a Tamás hegyen kigyulladnak a fáklyák, ha a szomszéd törzs támadni indul, grillezett szöcskét és pörkölt gilisztát eszünk, és talán még jól is érezzük magunkat, és ekkor valaki majd újra föltalálja a pénzt és lassan újra indul minden és ez így fog menni, amíg Nap apánknak elfogy a hélium készlete (vagy hidrogén?) és beadja a kulcsot.
   Ezt az egész eszmefuttatást (bocsánat kedves olvasók) most redukáljuk füredi méretekre, füredi emberekkel, füredi megoldásokkal (pl. Arad utca fölújítása, 71-es út fél-elzárása, görög faluból középkori rom-város) füredi autómentes és csöndes július esti naplementével, disco helyett tücsökzenével, a kocsmákban meditáló antialkoholista klubtagokkal, és ily módon még a klíma is jobb lehet, igenis, higgyjék el, jobb lehet!!! és akkor idecsap a kisbolygó és végünk.
   Nem akartam egy véresen komoly és halálosan aktuális problémából ilyen hozzászólást produkálni, de kínomban csak erre futotta. Bocsássanak meg, kérem!

   1. Kiút írta

    Sajnos sok igazság van abban, amit írt. A legszomorúbb az, hogy mindig az érti meg az ilyeneket a legkevésbé, akinek a leginkább kéne. Fürediként én egyébként (első körben) Füredre értettem a javaslataimat.

   2. Szkeptikus írta

    A víziója a jelen helyzetet nézve sajnos reális. De tényleg “sajnos”? Talán épp a butaság és a mohóság ilyen szintű tombolására van szükség ahhoz, hogy beinduljon valamiféle erjedés, ami majd változást generál. Én – a nevem ellenére – bízom abban, hogy igenis létezik olyan pozitív szellemi erő, energia, ami előbb-utóbb fölülkerekedik ezen a kialakuló apokalipszisen. Hogy ezért mekkora árat kell majd fizetni, az később derül ki.

 4. még mindig Arad utca írta

  Nem tudom, illetékes személyek olvassák-e az Agorát. Legyünk pozitívak, és gondoljuk, hogy ebből a célból hozták létre. Sajnos a fölvetett kérdéseinkre egyedül Somogyi úr szokott reagálni, ami elég szomorú. Mármint az, hogy csak ő, mások nem. Én nagyon kíváncsi lennék, ha valaki referálna arról (szerintem ez a minimum + egy bocsánatkérés), mi az a hercehurca, ami az Arad utca felújítása körül van. Jelzőket inkább nem írok, nem bírja el a “papír”.

  1. Agora, általában írta

   Bocsánat, nem akarok ünneprontó lenni, de sajnos olvasni valamit és az olvasottakat megérteni két különbőző dolog. Hát még a megértett dolgok alapján cselekedni! Úgy érzem, ezeket Ön is tudja és költőinek szánta a kérdéseit és nem is kioktatásnak szántam, csak előjött belőlem a szomorú kommentelő (többek között azért is, mert én is testközelből érzem a konkrét problémát (is)). Nyilván lehet kifogásokat sorolni, hogy most más felújítások fontosabbak, meg hát nem annyira fontos környék az Füreden és hasonló érdemi magyarázatok, de inkább nem is kellett volna hozzányúlni az egészhez. Ilyenekkel ne örvendeztessenek meg minket, mert ez nagyjából a másik hülyének nézése (mint ahogy az Füreden sok más vonatkozásban is úgy működik; rojtosra tépjük itt a szánkat több témakörben évek óta, de ahhoz képest a falra hányt borsó komplett sikersztori). INKÁBB A SZÁZEZER ÉVES VÍZCSÖVEKET ÉS VILLAMOS VEZETÉKEKET CSERÉLNÉK MÁR VÉGRE KI!! ÉS TEGYENEK VÉGRE KAMERÁKAT A KERESZTEZŐDÉSBE!!!!

 5. Bicikli út egy sétányon, ki érti ezt? írta

  Nagyon jó volt hétvégén a népmüvészeti vásár a Tagórén. Kevés, de ami volt az jó volt az azonban kevésbé, hogy miután a bicikli út szélére tették a sátrakat a biciklisek a vásárlókba -nézelödökbe bicikliztek szó szerint üvöltve, hogy ez bicikli út! Kedves felelösök , tegyenek ki egy szalagot a bicikliút megszakítására ezekre az esetekre miután nagyon sok kisgyerekes család volt kitéve itt veszélynek. Más nagyobb rendezvényeknél leszállították a biciklizöket de remélem a Tagórén sétálók biztonságát nem a rendezvény nagysága dönti el?

  1. Gilmour írta

   Szerintem a Tagore sétányon átvezetö kerékpárutat meg ideje lenne áthelyezni. Az év jó részében rendezvények vannak ott. Nem odavaló az útvonal.

   1. Péter írta

    Bizony, nem odavaló a kerékpárút, szerintem meg kéne ott szüntetni, mert reménytelen a járókelők vs kerékpárosok közti “csata”. Igaz volna egy kis hely a gyöngykavicsos sávban, viszont azt is elfoglalnák a járókelők. Véleményem szerint egy teljesen már útvonalon lenne jó elvezetni a kerékpárosokat. Valami alternatív megoldás biztos létezik. Amíg Füreden laktam, gyakran jártam a kérdéses szakaszon kerékpárral és tudom milyen, amikor nagy a tömeg és szeretne az ember tovább haladni, de le kell szállni, mert képtelenség…én azt szoktam csinálni, hogy a Germering utcáról a Mészöly Géza utcán, Wesselényi, Mikes Kelemen utcákon keresztül, a Kiserdő irányában kerülöm ki a sétány forgatagát. …Péter, Paloznak

    1. Szintén kerekező írta

     Kedves Péter, a sétány melletti kerékpárút szerintem az egyik legszebb része a bringakörútnak. Semmiképp nem a megszüntetés a megoldás, inkább valamiféle egyértelmű fizikai elválasztásra lenne szükség, erre rengeteg megoldás létezik. Ha pedig rendezvény van, hát akkor kéretik leszállni és végigtolni azon a rövid szakaszon, nem hiszem, hogy ez bárkinek megártana.
     A nyomvonal megváltoztatására nyilván található lenne alternatív megoldás, bár lássuk be, ez sem egyszerű kérdés – és akkor megfosztanánk az arra kerekezőket egy igazán szép szakasztól.

   2. én is bringás írta

    Ez egy nehéz ügy. Egyre nagyobb a helyi forgalom, és a balatoni bringa út is rajta “gurul”, a “Péter” által javasolt útvonaltól égnek állna minden kerékpáros haja (bocs). Facit: itt nincs megoldás, nincs szabad hely, csak egyre nagyobb káosz, egyszer megáll minden, illetve mindenki gyalogolni fog. Ha pedig valamilyen zseni mégis találna megoldást, az emberek úgysem fogadnák el, mert sok helyen megy már most is a bringa út a falvakon keresztül, vagy messzebb a Balatontól, ott ezt viszont alig használják (talán lustaság miatt) és rámennek a 71-re, ahol meg az autósok kapnak idegbajt, vagy a biciklisek kórházi ágyat (szerencsés esetben). Itt csak egy Nobel-díjas megoldás segítene.

    1. Attila írta

     Szerintem a kórház és Honvéd üdülő parfelöli kerekítésé mellett simán elférne egy kerékpár út, csak a színpadot kellene valahogy kikerülni. Annabellától pedig mehet tovább a régi nyomvonalon.

  2. Rendezvények kontra bicikliút írta

   Nem fogok bocsánatot kérni, de hogy már megint “valami más” igazodjon a rendezvényekhez, “valami más” kerüljön hátrányos helyzetbe a rendezvények miatt? Mi lenne, ha a rendezvényeket rendeznék máshol / helyeznék át stb., főleg ha, idézem, “kevés” volt? (<- nyilván sajnos költői kérdés…)

   1. Szintén kerekező írta

    Ha ütköznek az érdekek, valamiféle kompromisszumos megoldás kell, és az működni fog. Szerintem mindenre van megoldás, csak nem szabad körömszakadtáig ragaszkodni a saját elképzeléseinkhez, hanem időnként engedni kell! Én legalábbis így gondolom. A sétány valóban egyre zsúfoltabb a szezonban (most kell arra sétálni!), ezen egyelőre nem hiszem, hogy lehet változtatni. De ez is le fog csengeni előbb-utóbb, ez egészen biztos, mert az emberek rájönnek, hogy ezen kívül is léteznek még gyönyörű helyek Füreden belül és kívül is. Tudom, ez most divat, trendi, hogy ott iszom a bort és közben nézem a látványos, de üres, semmire sem jó tűzijátékot…

   2. Bicikli Út Egy Sétányon, Ki Érti Ezt? írta

    A Tagóre sétányon mindig volt rendezvény! Lásd mióta a borhetek -1932-, zenei koncertek a város zenekarral, koszorúsások stb. A Horváth Házhoz tartozó terület amit ök ajándékoztak az akkori falunak mindig promenadként funkcionált.
    Azt látom, hogy mindent a Tagóréra akarnak hozni és egyre több és jobb rendezvény van itt. lásd SUP , ide illö nagyon jól sikerült rendezvény volt nagyon sok sétálóval. Nincsenek hátrányban a kerékpárosok a Balatonkörüli számukra megépített úton a kilátás máshol is gyönyörü . Hiba volt ide vezetni a kerékpár utat!
    A városvezetés remélem megoldja a kerékpár út elvezetését a Tagóréról, így nem maradhat!

    1. Rendezvények kontra bicikliút írta

     Lehet, hogy mindig is voltak rendezvények, de egyrészt nem volt ennyi, másrészt (és ez a nagyobb probléma) nem volt ekkora abnormális tömeg. És nem, ne megint “valami mást” rendeljenek alá a rendezvényeknek, változtassanak a rendezvényeken (akár a számukon is, mert valljuk be, van olyan, amit nyugodtan meg lehetne szüntetni). Azt pedig alig várom, hogy “lecsengjen” az egész problémakör és az “emberek” leginkább Füreden kívül fedezzenek fel más helyeket és oda menjenek. Lehetőleg tegnapelőtt.

 6. egy itt lakó írta

  Nemrég hallottam, hogy az Arad utca felújításának júliusra el kellett volna készülnie. Csak az a kérdés, hogy az illető melyik júliusra gondolt, mert 2022-ben is lesz egy – és akkor nincsenek is nagyon elkésve…Egyébként javasolom az utcát a tanuló vezetőknek, remek gyakorlópálya! Itt aztán minden megtalálható. Köszönjük szépen!

  1. m.e. írta

   Én ötven éve várok arra hogy megépítsenek 40 méter járdát a Petőfi út Táncsics utca kereszteződésében lévő lépcsőtől a buszmegállóig! Azt ígérték tavasszal, hogy idén elkészül! Nos jelzem október vége van és még egy kapa vágás sincs! Pedig olyan szép videót készítettek arról, hogy mi lesz idén megcsinálva. Videó van, járda nincs!

 7. cinikus írta

  Jelezném Városunk közlekedés szervezőjének, hogy a Petőfi utcai palacknyak kialakítása után az Arácsi út forgalma jelentősen emelkedett. Ideje lenne, ha itt is közlekedés szervezne. Javasolnám a várakozni tilos táblák kihelyezését, hogy a forgalom 2 sávon haladhasson. Persze csak abban az esetben, ha itt meg nem egy egysávos út kialakítását tervezik. Ebben az esetben egy forgalomirányító lámpa, vagy legalább egy bakter elkéne.

 8. Pumped Angelo írta

  Tisztelt Illetékesek! Èrdeklödni szeretnék, hogy mikorra várható az Arad utca aszfaltozásának befejezése? Ezen az útszakaszon általában magabiztos tempóval szoktam átsuhanni a kettes golfal, ám ilyen viszonyok között sajnos a megengedett sebesség alá kell visszacsítitanom a paripákat. Örömmel értesítem Önöket, hogy a héten szabin vagyok, amennyiben segítségre van szükségük, keressenek bizalommal. Egy jó polgár ott segít ahol tud!
  Várom szívélyes válaszukat!
  Üdvözlettel:
  Kunkli Angelo

  1. Pumped Angelo írta

   update: köszönöm a gyors intézkedést, a mai nap folyamán már felfedezhetö volt egy munkagép, illetve egy munkás – vélhetöleg járda kapirgáló menedzser – az építkezés vonzáskörzetében. További jó munkát!

   1. Arad utca írta

    Járda kapirgáló menedzser 😀 Az a vicc (többek között), hogy eddig akkora nagy baj nem volt itt a járdával (van ott már nagyon rég óta elég nagy baj mással, jelezve lett itt is, többször is, de azzal valahogy senki nem akar foglalkozni). Amióta viszont “”felújítják”” (igen, dupla idézőjel, nem véletlenül), azóta viszont van baj vele. Hát így kell csinálni.

 9. Szkeptikus írta

  Péntek reggel a vásárcsarnokban. Sokan vagyunk, nagy a nyüzsgés a pultok körül, s a kis üzletekben is folyik a vásárlás. Egyetlen egy vásárlón és eladón sem láttam maszkot, egyedül én lógtam ki a tömegből. Én ezt egyszerűen nem értem! Folyamatosan hallhatjuk a híradásokban, hogy ugrásszerűen terjed az ún. delta-variáns, ismét egyre többen kerülnek kórházba és halnak bele a covid-19-be. Minden szakember azzal kezdi: zárt térben viseljünk maszkot, tartsunk távolságot! Mi kell még? Semmiből sem tanulunk? Nem vagyunk hajlandók gondolkodni, csak az utasításokra figyelünk (sajnos egyelőre nem kötelező a maszkviselés) – mert úgy nem kell vállalni a felelősséget a tetteinkért? Lehet mutogatni a másikra: ő mondta. A szennyvizekben is folyamatosan növekszik a vírus örökítö anyaga, ami egyértelmű jelzés. Aztán ha megint nyakig benne leszünk, jön a jajgatás meg a siránkozás – pedig semmi más miatt nincs okunk jajgatni meg siránkozni, csak a saját hülyeségünk miatt.

 10. Nevágjkimindenfát írta

  Tisztelt Probio! Az önök szalagja keríti el a munkaterületet a Kéki-patak melletti kerékpárút vasút és Köztársaság út közötti részén, ezért kérdezem önöktől: Miért vágták ki a fák nagy részét (pár korhadt mellett jórészt egészségeseket) a kerékpárút mindkét oldalán? Ez a rész nem helyi természetvédelmi terület? Válaszukat köszönöm.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Az önkormányzat beruházása a jelzett terület fejlesztése, társaságunk a megtervezett parképitést hajtja végre. Kultúrált játszótér, fittness park, közösségi tér jön létre ezen a helyen.

 11. Ohr Gábor írta

  Tisztelt Probió Zrt! A Petőfi Sándor utca ( Fáy A. u és az Egry J u közötti) szakaszán a belógó ágak miatt a közvilágítás sajnos alig alig “működik” írtam már korábban is Önöknek, kérném a két közterületi lámpa körüli gallyazást! Sokan használják ezt az út szakaszt, de korom sötétben nagyon veszélyes és zavaró. Köszönettel!

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Ohr Gábor, köszönjük a jelzést, elvégezzük a gallyazást.

   1. Ohr Gábor írta

    Köszönöm szépen!

 12. Valami hiányzik itt- ott! írta

  Az egész világon tombolnak az erdötüzek, városok égnek el emberéletek tömkelegével. A Koloska völgyben hétvégén egy nagyobb társaság sütögetett több bográcstüznél. A bográcsosok mellett félig égett fadarabok szanaszét, a kisház mellett hatalmas hamukupac egy fa tövében a füvön. MIÉRT NINCS TÜZGYÚJTÁSI TILALOM ITT? Az avar száraz pillanatok alatt lángra kap, ki a felelös? Más- a Kiserdöben a kondipark megérdemelne egy HASZNÁLATI UTASÍTÁST! Odatesznek néhány dolgot amiröl senki nem tudja, hogyan használja, az izmokra hogy hat? Legalább egy leírást képekkel a használatáról megérdemelt volna ez a park.

 13. Járókelő írta

  Az új elkerülő út Tótvázsony felől érkezve) a jobb oldalon 1,5 m magas gaz felmagzott ott díszeleg. Kié a terület? rendbe kellene tetnni! Csúf!

 14. provokátor írta

  Sok a hozzászólás Füreddel kapcsolatban, meg Veszprémmel, mindez rendben. Nekem csak attól áll égnem a hajam, amikor egy település fejlődését azon mérik, hogy de hát a másik még rosszabbul áll, tehát nálunk van fejlődés. Rémes! Egy település fejlődését önmagához kellene viszonyítani, van-e előrelépés, vagy a nála jobban állókhoz, nemde? mert ha csak valaminél kevésbé rossz, az egy rossz vicc! Brrrrrr……

  1. Molnár írta

   Kedves Provokátor, ne álljon égnek a haja. Balatonfüred fejlődik, sőt országosan egy viszonyítási pont. Nem összehasonlításként írtam Veszprémet, csak azért, hogy lássuk: lehet kritizálni, számonkérni, de nem árt tisztában lenni a nagy magyar valósággal. Veszprém megyeszékhely, 5-6-szorosa Fürednek, mégis sok tekintetben messze le van maradva, a többi Balaton parti település szintén. Ez csak egy megállapítás.

   1. Balatonfüred fejlődik írta

    Hát ja, ahonnan nézzük. Elviselhetetlen embertömeg (nemcsak mennyiségileg, de minőségileg is), abnormális árak, mindenhol luxusapartmanok (kivéve ahol még egy járdát sem képesek normálisan “felújítani”), bennük betolakodók, akik a sznobizmuson és a tuskóságon kívül mást nem képviselnek. Fejlődés. Fejlődés? Előre, vagy vissza?

    1. nemecsek írta

     Hát Ön nagyon elkeseredett. Nem ilyen rossz a helyzet. Véleményem szerint mindent nagyon kisarkít, Balatonfüred összességében egy nagyon pozitív hely. Az ideérkezőket betolakodóknak tekinteni szerintem nem vezet sehová, semmi jóra. Már csak azért sem, mert mindannyian valahol éppen “betolakodók” vagyunk, és ez egy nagyon barátságtalan megközelítés.

     1. Elkeseredett írta

      Én megértem az illetőt (és ugyanezt érzem), mert minden szava igaz. Ne mondja senki, hogy nem igaz. Lehet, hogy a “betolakodók” címke nem vezet sehova, de attól még az is igaz. És lehet, vannak “feljesztések” is, de nézzük már meg, mik és hol (valahogy mindig szinte ugyanazokon a helyeken, mindig ugyanabban a “bizonyos” témában, míg sok más, a “bizonyos helyekbe” nem tartozó utcákban, környékeken hosszú ideje ugyanazok a problémák (kíváncsi lennék egy statisztikára, egy adott problémát egy adott helyen hányszor írtak ide). De hát ez mind kit érdekel, hiába igaz, ha annak, aki írja, nincs (sokat emlegetett) luxusaparmanja meg luxuskocsija, nem rázza rongyot, megfelelő méretű a mellénye és csak egy átlag füredi, aki itt nőtt fel és dolgozott le “pár” évet.

 15. Balatonfüred 2021. írta

  Szerintem a sok elméleti fejtegetés helyett nem kellene mást tenni, mint elsétálni az Arad utcába. Mi folyik itt? Pontosabban: mi nem folyik? Számomra egészen döbbenetes és érthetetlen, hogy egy nem túl hosszú utca egyszerű leaszfaltozását elkezdik a nyár elején, és még mindig nem voltak képesek befejezni. Ami azt jelenti, hogy a szezon kellős közepén az utca állandó jelleggel föl volt túrva, a közlekedés egy katasztrófa. Bocsánat, de ezt meri valaki szervezésnek nevezni? Ez egyszerűen fölháborító és méltánytalan! Ez kinek a felelőssége – pontosabban felelőtlensége? Megtudjuk valaha? Kiáll majd elénk, itt lakók elé, hogy bocsánatot kérjen? (Költői kérdés…)

 16. Bicska - beszállnék én is írta

  Mert van az utolsó kommentben néhány gondolat. Nem látok “Válasz” gombot, ezért új kommentet indítok.
  Szerintem nem demagógia és van értelme sorrendet tenni, mégpedig pont azért, mert ahogy Ön írja “nem zárják ki egymást”. ELVILEG. A gyakorlat azonban eléggé mást mutat Füreden. És pont ezért kéne a sorrend. Vagy ha valaki nem akar sorrendet – bármi miatt -, akkor viszont tényleg ne zárják ki egymást a gyakorlatban. Illetve ha valami történik, akkor legyen értelme is (nem úgy, mint az Arad utcában a járdafelújításnak csúfolt valaminek).
  Amivel viszont én nem értek egyet, hogy azért, mert máshol sem mennek gyorsan, gördülékenyen stb. a dolgok, akkor ezt Füred is használja fel és ki kifogásként, ürügyként stb. hogy akkor Füreden sem kell, hogy gyorsan, gördülékenyen stb. menjenek a dolgok. Ahogy lentebb/fentebb írja valaki, igen, megmozdulni a legnehezebb, lustának lenni mindig könnyebb, de akkor nekem is bekapcsol a fontossági sorrend, hogy ha viszont már megmozdulás van, akkor fontos, szükséges és értelmes dolgok miatt mozduljanak meg (mert igen, “bizonyos” dolgok miatt jól láthatóan nagyon is mozdulnak, más dolgok miatt nem; elég, ha csak az “áruházi” kereszteződés problematikájára gondolunk).
  Szerintem pedig igenis jobb volt 20 évvel ezelőtt, akkor pl. Füred még a füredieké volt és nem az, ahogy szintén lentebb/fentebb és nagyon jól írják, betolakodóké. A változáshoz pedig annyit, hogy nem biztos, hogy egyrészt meg lehet akadályozni (csak ehhez meg akarni kell, ami hasonlóan nehéz, mint a megmozdulás) és nem biztos, hogy mindig jó dolog.
  És itt harapok a saját farkamba, mert tudom, hogy az ilyen jellegű kommenteknek semmi értelme nem volt eddig sem és ahogy érzem, sosem lesz, mert hiába tartalmaznak nagyon is igaz dolgokat, valós problémákat stb., az illetékeseket sosem fogja érdekelni, mint ahogy eddig sem érdekelte (talán pont azért, mert nagyon is igaz dolgokat tartalmaznak…), különben nem is kellett volna megírni őket.

  1. molnár írta

   Mondjuk, ha összevetjük Veszprémmel a várost, akkor azt látom, hogy ,míg a megyeszékhelyen hosszú évek alatt, esetenként évtizedek alatt sem oldódnak meg alapvető problémák, itt Füreden, haladnak a dolgok, kétségtelenül lassan. Azon kár vitatkozni, kinek, melyik Füred volt a jobb, az biztos, egy település nem maradhat olyan, mint húsz-harminc évvel ezelőtt volt. Törvényszerű és elkerülhetetlen a fejlődés. Azt hiszem menne itt a kritizálás, ha a város mondjuk infrastruktúrájában, környezetének ápoltságában, szolgáltatások milyenségében a húsz évvel ezelőtti arcát mutatná. Akkor az lenne a baj…

   1. Veszprém kontra Füred írta

    Pont erről volt szó, hogy nem ezeket az összehasonlításokat kellene “szajkózni”, nem azzal kellene védekezni, érvelni, hogy máshol rosszabb, mint Füreden, tehát örüljünk. Mert máshol meg jobb, mint Füreden és pont azt kellene csinálni, hogy még annál a másiknál is jobb legyen – igen, tudom, ha nem tetszik, el lehet menni. Köszönöm. Fejlődés meg sajnos van visszafele is… És személy szerint én is kérem vissza inkább a 20 évvel ezelőtti Füredet, inkább legyen mindenből kevesebb, mert a kevesebb sokszor több – főleg, ha arról a bizonyos turizmusról és minden, azzal járó dologról van szó… (Visszasírom az időket, amikor Siófok volt a Balaton fővárosának kikiáltva, akkor az, ami Füreden most megy, sehol sem volt, mert lent volt a déli parton. Sajnos azóta meg- és átfordult az egész…) És ha visszamennénk 20 évet, akkor hátha – ahogy a “beszállnék én is” kommentelő írja -, megint a füredieké lenne Füred és nem a betolakodóké.

    1. Molnár írta

     Én nem versenyeztetem egymással a településeket. Persze lehet számonkérni folyamatosan, de azért a realitást és a valóságot nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Jelenleg, itt Közép-Európában, ebben az országban, az ismert körülmények között Balatonfüred egyértelműen egy pozitív példa. Szerintem. Isten mentsen a húsz évvel ezelőtti Füredtől! A Balatonnak meg nincs fővárosa, ezt csak a pesti média szajkózza.
     Ez egy bevett formula, hogy Füred nem a füredieké. De ez mit jelent? Én füredi vagyok, és magaménak érzem teljesen a várost, még akkor is, ha látom az ideérkező turisták kevésbé szimpatikus részét is. Ez a “betolakódok” megfogalmazás sértő, és véleményem szerint rossz megközelítés. Füred soha nem volt egy bakonyi zsákfalu.

 17. fentről szemlélődő írta

  Semmi közöm hozzá, de végre kamera került egyes olyan hulladékgyűjtő helyekhez városunkban, ahol állandó jelleggel balkáni állapotok uralkodtak. Ez idáig dicséretes, de….. Felhívnám a figyelmét a kompetens személyeknek, hogy a kamera önmagában nem lesz elég, ahogy a gátőr Pelikán leánya mondta a beszélőn…. a statuálás a lényeg. Hiába szereltek kamerákat a jelzett helyekre, ha nem lesznek a szemetelő népek ellen eljárások a felvételek segítségével, csakhamar elveszti jelentőségét az egyébként jó intézkedés. Akkor pedig ez finoman szólva csak kidobott pénz volt. Ezt pedig senki nem akarja nemdebár.

 18. minden elromlik? írta

  Ki tudná megmondani pontosan, mi az a 10%-os szervizdíj, amit leginkább ebben az évben vezettek be az éttermek? Eddig 4-ben voltunk és mindenhol nagyon zavaros válaszokat hallottunk. Tavalyig az étel árában már benne volt az is, hogy azt kihozzák az asztalhoz, most ez hirtelen extra szolgáltatás lett? Másokkal is tárgyaltunk ez ügyben, szintén tanácstalanok. Több verziónk is van. 1. a vírus miatti kiesést akarják így a nyakunkba akasztani. 2. burkolt áremelés, csak úgy, mert ugye jobb a több, mint a kevesebb. 3. eddig adott az ember borravalót, most már nem kell, mert azt most átnevezték szervizdíjnak? 4. Ha a szomszéd is ezt csinálja, akkor én is. Füreden egy étterem viszi a pálmát: amikor megláttuk a bicskanyitogató áraikat, fölálltunk és elmentünk, közben hallottuk a pincér nekünk szánt morgását, hogy akinek nincs pénze, az maradjon otthon. Nagyon szívesen megírnám a nevüket, sajnos nem lehet, mai napig nem tudom, miért?? Sajnos annak a Vas megyei étteremnek a nevét sem írhatom ide, ami egy másik étterem mellett volt kb. 100 m-re és egy nagy tábla volt az út szélén: gyertek hozzánk, nálunk nincs szervízdíj. ( Ezek után nincs más hátra, mint tényleg otthon maradni.)

  1. Szervízdíj írta

   Kedves Hozzászóló, elég könnyen és gyorsan rá lehet keresni az interneten – való igaz, az internetnek ugyanaz az előnye, mint a hátránya: nincs határa és így elég sok hülyeségbe is bele lehet nagy erővel futni, de némi ráfordítással és gyakorlattal azért ki lehet válogatni a megbízható találatokat is.
   Érzésem szerint nem lehet belinkelni a forrást, szóval idézem az oldalt (HR-re specializálódnak, elsősorban, de nagyon sok más témában, pl. adózás, is nagyon kompetensek):
   “Ma még mindig sokan összekeverik a szervízdíj fogalmát a borravalóval: míg utóbbi teljesen önkéntes, addig az első megfizetése rögzített tétel, a felszolgált ételek és italok kiszolgálásának díját jelenti. Vagyis ezt mindenképpen meg kell fizetnünk, ha betérünk egy étterembe. Hazánkban 2005 óta létezik hivatalosan a szervízdíj, ennek nincs felső határa, de a vendéglátóipari egységek leginkább a 10 százalékra álltak be.
   Rögtön el is oszlatnánk azt a tévhitet, amely szerint a szervízdíj a vendég által megtagadható. Vagyis ebben nincs választási lehetősége a vendégnek, hiszen az szervízdíj az ár részét képezi. A szervízdíj csak bérre fordítható, az alapbér feletti pluszként fizetik ki a dolgozóknak, de kedvezőbben adózik. Hogy mennyire és mi vonatkozik rá, az rögtön kiderül.
   A szervízdíj:
   A szervízdíjat azért vezették be itthon, hogy az számlázható, ezzel együtt adóztatható legyen. A döntéssel akarták kifehéríteni a borravaló intézményét.
   A rendelet alapján a vendéglátóhelyek maguk dönthetik el a felszolgálási díj mértékét, az egyetlen követelmény, hogy azt az étlapon minden esetben fel kell tüntetniük. Mivel ezt a tételt a számlán is minden esetben szerepeltetni kell – tehát tartalmaz 27 százalékos áfát – a rendelet meghozói valószínűleg a borravaló címen mozgó, fekete bevételek egy részét szerették volna kifehéríteni.
   A felszolgálási díj kizárólag a vendégek étellel, itallal történő kiszolgálása esetén számítható fel, azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenységre a felszolgálási díj nem értelmezhető. A felszolgálási díjat a party servicek (vendéglátó rendezvényszervezők) is szerepeltethetik az áraikban.”

   A cikk még hosszan folytatódik a kapcsolódó adózási tudnivalókkal, azt már nem másoltam ide.

   A gonosz éttermeket pedig nyugodtan írja körül, hol vannak, van-e valami külső “különleges” ismertetőjelük, mi van a környékükön stb. Szerintem így már beazonosíthatóak lesznek név nélkül is; mert aki gonosz, az tényleg legyen a szó negatív értelmében mutogatva.
   Ui.: a dolgok meg sajnos már nagyon rég nagyon elromlottak…

   1. minden elromlik? írta

    Szervizdíjnak. Nagyon köszönöm a részletes hozzászólását, biztos sok időbe telt. A hosszú hivatalos szöveget csak úgy tudom a magam számára “lefordítani”, hogy a nem kötelező borravaló helyett bevezették a kötelező szervizdíjat. Valószínűleg azzal a hátsó gondolattal, hogy a vendégek erre nem fognak figyelni és továbbra is adják a borravalót. A hivatalos megokolás a fehérítés irányában sajnos nem tudott meghatni, tehát a mai naptól kb. egyharmadával csökkentjük a vendéglőbe járást és borravaló nincs. Így döntöttünk. (3 nyugdíjas házaspár és egy aktív pár) Ezt a döntést megkönnyítette a hivatalos megokolás furcsa “nyelvezete”. Még egyszer nagyon köszönöm a fáradozását!! Legyen igaza: a “gonosz” éttermeket majd megpróbálom beazonosítható módon közzétenni, olyanformán, hogy még éppen ne lépje át a leírás az Agora ingerküszöbét.

  2. Bicskanyitogató írta

   Ebben a kommentben van egy nagyon fontos szó. Bicskanyitogató. És nem az a legszomorúbb, hogy Füreden nemcsak az (éttermi) árak bicskanyitogatóak, hanem hogy a kifejezés még így is nagyon diplomatikus és még így sem tükrözi teljesen és pontosan a valóságot. De fő, hogy lesz bemutatóterme egy bizonyos tervezőnek (ami még a kézicsarnoknál is életbevágóbb, mert Füreden nincs más megoldandó probléma és úgy kell, mint egy falat kenyér) és fő az egész éves turizmus. Szívből kívánom, hogy ezek a lehetetlen árak (amelyeket nemcsak a betolakodóknak, de a még néhány maradék őslakosnak is ki kell fizetnie, utóbbiaknak ráadásul egész évben) pukkasszák már ki, vagy inkább robbantsák már fel végre ezt az elviselhetetlen lufit és akkor talán hátha élhető lesz Füred. Mert már nagyon rég óta nem az. Nem az akármilyen szobortól, meg a színes-szagos szökőkúttól, meg a Kékszalag sétánytól lesz élhető és/vagy szép a/egy város. Ezek parasztvakítások (ami sajnos működik is…), amikkel el akarják takarni a valós problémákat (ami sajnos szintén működik). Csak hát a valós problémák megoldásához meg kéne mozdulni. És ugye mindig az a legnehezebb.

   1. bicskanyitogatónak írta

    Összekeveri a dolgokat. Jól hangzik, amit ír, de nem tudok vele egyetérteni. De igen, egy város attól lesz élhetőbb, szebb, egyebek mellett, hogy felújítják az épületeket, a sétányokat, új parkokat hoznak létre, vannak szobrok, szökőkutak, galériák és így tovább. Ez nem parasztvakítás, hanem a környezetünk igényesebbé tétele. Nincs összefüggés a drága éttermi árak és eközött. Mint ahogy a tervező bemutatótermét sem érdemes szembeállítani a helyi megoldandó problémákkal. Ha van bemutatóterem, ha nincs, ez semmilyen befolyással nincs egy adott városi problémára, hogy például az utcánkban rendszeresen megáll az esővíz, nagy tócsává rendeződve és nem tudunk belépni tőle a kapun. Ez más pénz, más forrás, más pályázat, más igény, más nézőpont és más szándék. Divat lett szidni a várost. Kár érte.
    A bicskanyitogató az, ahogy itt sokan kérkednek a pénzükkel. Sajnos a pénzzel nem osztanak kultúrát is, vagy írhatom úgyis, hogy a pénzzel nem vásárolható meg a kulturáltság, és ez nagyon érződik ebben az országban, és igen itt Füreden is. Tele vagyunk ezekkel az újgazdagokkal. Megmutatja magát a delikvens a frissen lízingelt 30 milliós BMW-jével, a Blaha utcán ad még plusz egy gázfröccsöt, hogy mindenki lássa, mennyi kulturáltság szorult belé. Arrogáns és pökhendi. Ez ami végtelenül szomorú.

    1. Bicska meg nyitogatás írta

     Lehet, a hozzászóló úgy értette, hogy a szobrok, galériák és társaik ráérnének akkor, miután az igazi problémákat – mint ahogy pl. Ön is említi, az összegyűlő esővíz, vagy lentebb a sorozatos csőtörés és hasonlók – már megoldották. Tehát utánuk és nem helyettük. De ez csak egy gondolat, hogy lehet, hogy így értette. Fontossági sorrend. Függetlenül attól, hogy honnan jön rá a pénz. A rongyrázás és sznobizmus terén viszont szívfájdítóan igaza van – és lehet, a hozzászóló azt is gondolta, hogy a “szépítgetések” ezt a jelenséget sosem fogják tudni kompenzálni és így inkább az igazi problémák megoldására fordítsák azt a pénzt. Abban is igaza van, hogy kár a szidásért, de ahogy nem egy hozzászólásban lehet olvasni, sajnos bőven van ok rá. És igen, nemcsak a szidásért kár, hanem az egész városért is. Mert Füred már régen nem a régi – és sajnos nem pozitív értelemben lett más. Nem is tudom, miért…

     1. bicskához írta

      Szerintem ebben az esetben nincs értelme sorrendről beszélni. A két ügy, azaz a város szebbé tétele, és az aktuális problémás ügy megoldása nem zárja ki egymást. Más-más történetek ezek, egyiket a másikra fogni demagógia. Ráadásul Balatonfüred a turizmusból él, vagyis létfontosságúak azok a beruházások, amelyek élhetőbbé, szebbé, igényesebbé, sokszínűbbé teszik a várost. Azt értem, hogy valakinek nincs igénye köztéri szoborra, galériára, ez szíve joga, de szerencsére a városvezetésnek van erre affinitása, és még egyszer: nem a szobor vagy galéria lététől függ, hogy az aktuális esővíz problémát megoldják-e. (Egyébként ezeket a helyi problémákat is kezeli a város, sok ilyen van, sokat javítottak, és sokat még nem, de az a gyanúm, hogy ez máshol sem megy gördülékenyebben.)
      Abban nem értünk egyet, hogy kár a városért. Én örülök a fejlődésnek, annak amilyen a város, hogy kupálódik, hogy nem maradt egy avitt, szürke balatoni kisváros, örülök annak, hogy “Füred nem a régi”, értem a nosztalgiát, az rendben is van, de nem maradhat olyan, mint húsz évvel ezelőtt volt, mint ahogy mi magunk emberek is folyamatosan változunk.

 19. Új fejlesztési ciklus írta

  Szörnyen mély tisztelettel kérdezem, az új forrásokból nem lehetne valahogy – a szörnyen fontos pincegazdaság és Aquapark, és úgy általában már megint a turizmus mellett, vagy, Uram bocsá’, helyett – víz- és villamos vezetékekre és közlekedési kamerákra fordítani néhány forintot?

 20. csak füredi írta

  Ma d.e. a Közt.lakótelepen nagy fűnyírás ment, de minek? hetek óta semmi eső, a fű már régen kiszáradt, csak a port verték fel. Nem lehetett volna ezeket az embereket valami értelmesebb munkára vezényelni? (ugyanez volt pár héttel ezelőtt is)

 21. Bala-Bala-Balaton írta

  A minap gyógyszertárat kerestem a lenti részen és az Arany Csillag lörnyékén nagy táblán ki van írva, hogy “Gyógyszertár”. A gyógyszertár helye pedig üres, az épületrész kiadó. Nekünk nem volt gond, mert a gyógyszer nem kellett azonnal, de aki azonnal gyógyszerhez szeretne jutni, annak nagyon kellemetlen lehet. El kéne távolítani a táblát. Helyiek és nyaralók érdekében egyaránt.

  1. fürredi írta

   Itt lakom, ez új dolog lehet, még nem vettem észre. De ne legyenek ennyire igényesek: nem mondom hol, de kint van egy tábla szintén gyógyszertár ügyben, de még csak kb. 6 éve. Tehát türelem, nem kell ezt elsietni…..

 22. Közvilágítás_Malom köz írta

  A vásárcsarnok parkolóban a játszótér iranyában egy lámpa oszlop tetején a lámpát már csak a drót tartja. Eon-nál próbáltam bejelenteni, de önkormányzat hatáskörébe tartozik. Sajnos itt a honlapon ilyen témájú pontot nem találtam.

 23. Őslakos írta

  A Koloska-forrástól tíz méterre fölállítottak egy nagy fakeresztet. Az van rávésve, hogy az eucharisztikus kongresszus tiszteletére. Mi köze ennek a vallási megnyilvánulásnak egy természetvédelmi területhez? Milyen ötlettől vezérelve telepítették oda? Ki engedélyezte? És az meg sem fordult az engedélyezők fejében, hogy mindez zavarja a nem keresztény gondolkodású embereket? Kezdődött a Tamás-hegyre fölállított kereszttel, folytatódik a Koloska-völggyel. Erre számítsunk a jövőben? Kereszteket fognak fölállítani a környék kiemelt kirándulóhelyein? Milyen meggondolásból? Ez már a keresztény szimbólum megcsúfolása, sértő a hívő emberek számára is. Tiltakozom ellene, és követelem a kereszt eltávolítását!

  1. cogito, ergo crux írta

   Őslakosnak. Tisztelettel megkérdezem, hogy akkor a templomok is zavarják? és a keresztek a templomtornyokon? Vagy egy múzeumban Raffaello művei is? (középkori festő volt) Robbantsuk fel őket? vagy tud más megoldást is? (elég csak Nyugat felé nézegetni) Nálunk vallásszabadság van, tehát a kereszt nem tilos szimbólum, akkor sem, ha zavarja pl. az ateistákat. Ha Ön netán más szimbólumokat is be akarna vezetni, az is lehetséges. Ezt hívják élő demokráciának. (remélem tudja ezt a szót betűzni, ha már az értelmezéssel netán problémák merülnének fel ) Egy természetvédelmi terület miért állna ellentétben a vallással? hasonló logikai bukfencet (és a társait) sokat hallhattunk 1990 előtt. Ezt óhajtja netán újra bevezetni? egyszer már nagyot bukott ez a társaság, nem volt elég? Ön feltehetőleg ateista és nem okos dolog azt magyaráznia, hogy mi a sérti a híveket és mi nem. Ők ezt jobban tudják. És hogy csúfolná meg egy kereszt önmagát?? Azonkívül szinte bárhol, bármikor Ön is felállíthatja a nem keresztény gondolkodású emberek szimbólumait, rajta, állítsa fel a Koloska völgyben az Önnek kedveseket, amennyiben képes arra, hogy ne csak valami ellen háborogjon, hanem valami mellett ki is álljon. 100%-ig tisztában vagyok az Ön hozzászólásával kapcsolatban, hogy honnan fúj a szél, semmi sem új a nap alatt. Több “izmus” is követelt már hasonlókat, hol vannak már ezek? A történelem szemétdombján.———Én pedig tiltakozom a kereszt eltávolítása ellen! A kereszt már majdnem 2000 éve VAN és létezni fog örökké. Miért fáj ez ennyire?

   1. Őslakos írta

    Számítottam érzelmileg túlfűtött, nívótlan hozzászólásra. Köszönöm Önnek, hogy nem kellett csalódnom. Emellett javasolom, hogy a jövőben lapozza gyakrabban az Újszövetségi Szentírást, hogy megértse a jézusi tanítás lényegét.

 24. Lucifer írta

  Tavasszal jártam utoljára a Koloska-völgyben. Ma ismét kikerekeztem, és már Arácson észrevettem, hogy a Koloska-patak medre csontszáraz. Aztán a forráshoz érve olyan látvány tárult a szemem elé, amitől majdnem sírva fakadtam: a meder kiszáradva, némi pocsolya az alján, kisgyerekek dagasztották a sarat a mederben – gondolom, a szülők nagy örömére… Soha életemben nem láttam még ilyen állapotban a Koloska-forrást! Legszívesebben minden klímaválság-szkeptikust odavezényelnék, hogy lássák ezt a végtelenül lehangoló látványt. Vajon mi kell még ahhoz, hogy végre észhez térjünk? És rádöbbenjünk végre, hogy nem a Black Friday életünk fő műsorszáma, hanem mondjuk egy egész napos túra a Bakonyban!
  Nem, ez nem károgás, nem pesszimizmus, nem az ördögöt festem a falra, mert ez a végtelenül szomorú valóság. Vegyük már észre!

  1. 99,9%-ban pesszimista írta

   Tegnap, aug. 21.-én, szombaton voltunk BICIKLIVEL a Koloska-völgyben és szomorúan láttuk a fönt leírtakat. Voltak ott lelkes emberek, akik folyamatosan szivattyúzták a vizet a kút segítségével a pocsolyába, de hát ez csepp a tengerbe. 56 év óta (megszakításokkal) nem láttam ilyen állapotban a tavat. Tényleg sírnivaló. A kiszáradt patak is.
   Luciferrel ellentétben én nem reménykedem, a legfontosabb hiányzik az észhez téréshez: az ÉSZ. Hiánycikk lett, ahol még maradt belőle, ott rosszra használják. Ennyi. Majd ha itt a vég, és elpusztult minden, akkor az a pár százezer ember itt-ott elszórva a Földön, aki talán túlélte a katasztrófát, elkezd újra dolgozni, majd újra föltalálják a fogyasztói társadalmat és 5- 10 ezer év késéssel ott folytatják, ahol ez a generáció abbahagyta, és ugyanúgy végzik majd. Aki tud az ellenkezőjére példát a Föld történetében, az jelentkezzen. Lehet, hogy az egyiptomi papok által megőrzött és a görögök által továbbadott Atlantis-legenda egykor valóság volt és Atlantis is abba és úgy pusztult bele, amiben mi már 2/3 lábbal benne vagyunk? Az aztékok, mayák, inkák, perzsák, stb. vallási köntösbe bújtatott legendái-elbeszélései mind-mind ezeket a feltételezéseket erősítik. Pozitív irányba mutató és hiteles koncepció a Föld jövőjét illetőleg nincsen. Ha valahol fölüti a fejét, rögtön sárba tapossák azok, akik csak az orrukig látnak és képtelenek felfogni, hogy MINDANNYIAN egy csónakban evezünk. Elnézést ezért a hosszú gondolatsorért, nem pillanatnyi rossz hangulat szüleménye, hanem az elmúlt évtizedek tapasztalatainak szomorú tudomásulvétele. Egy francia író szerint az emberiség visszafordíthatatlanul elhülyült, VÉGE, EZT ÉRDEMELTE, ERRE VOLT KÉPES. Az elmúlt hetek-hónapok történései csak megerősíteni látszanak ezt.
   Kedves Lucifer, Ön nem festette az ördögöt a falra, az már valóságban itt táncol az orrunk elött, meg a Koloska-völgyben meg a világ tőzsdéin és a leégett erdőrengetegek fölött.

   1. Lucifer írta

    Egyetértek. Igazából már én sem reménykedem, és végtelenül el vagyok keseredve. Zsákutca.

 25. Krónikás írta

  Nem éppen bíztató, ha a Fürdőtelep egyik utcájában (Erkel) napok óta egy lepukkant autóban laknak emberek és ez nem tűnik fel se a rendőreinknek, se a közterületfelügyelőknek.

  1. Krónikás írta

   Megoldódott, köszönjük!

 26. Vali írta

  Na eddig tartott a csend. a kőkövönnél ismét délután óta ordít a zene és a mikrofon is előkerült. Reméltem, hogy sikerül tenni valamit ez ellen, ahogy meglett igérve…ezek szerint továbbra is tűrni kell. A város vezetés mikor tesz valamit?

 27. Szkeptikus írta

  Remélem, néha illetékesek is olvassák ezeket a bejegyzéseket, és nem csak a “dühöngő” szerepét tölti be. Ha valahogy eljut hozzájuk az üzenetem: nagy tisztelettel(?) kérem azokat, akik bármit is tehetnek az ügyben, hassanak oda, hogy újítsák föl végre a Füred-Tihany közti kerékpárutat, mert ez (is) az északi part szégyene. Egy ilyen frekventált helyen ilyen lepusztult, keskeny, ezért balesetveszélyes kerékpárút vajon mit üzen a rajta tekerőknek? – mert a kritikán aluli körülmények ellenére még akadnak elég sokan.

  1. Péter írta

   Tisztelt Szkeptikus, a másik irányban is siralmas a kerékpárút állapota. Én Paloznakon élek és Balatonalmádi felé szoktam többet bicajozni. Káptalanfüreden a strandtól egészen Balatonalmádi vasútállomásig kritikán aluli a kerékpárút minősége. ..több helyen a fűben lehet csak elmenni, olyannyira feltöredezett a burkolat, főleg a fák gyökérzete miatt. Hogy jót is közöljek. Csopakon nagyon szépen megcsinálták az Örkény sétány végében az utat a Kerekedi tornapálya irányában és a környék utcáit is szépen leaszfaltozták. Valamint a Kerekedi csárdától a szabadtéri mozi felé kitisztították a csalános patakpartot. Dicséret érte.

  2. Füredi adófizetö polgár írta

   (Szkeptikus és Péter számára és még sok tízezer számára)) Tavaly febr. 19.-én volt egy lakossági fórum a lepusztult, Tihany felé vezetö bicikliúttal kapcsolatban. Javítás, újjáépítés, esetleg más vonalvezetés voltak a témák, másra nem emlékszem. Elég sokan ültek a hosszú asztal “polgármesteri” oldalán, a hallgatóság létszáma ennél kisebb volt. Valószínüleg az eddig megélt sok csalódás miatt volt ilyen kicsi az érdeklödés. Érdekelne, hogy azóta mi történt, “hivatalos” szemmel nézve. Mert biciklikerékkel “nézve” amúgy az út csak romlott és fogadok akármibe, hogy elöbb fogják lezárni életveszély miatt, mint megjavítani. Elöbb lesz a 71-es útból egy négysávos autópálya a Tamáshegy alatt, mint ebböl az ország szégyenéböl egy jó út. Hát így állunk. Jó lenne, ha egyszer már tetteket látnánk, ígéretek helyett. Hogy a bicikliút kinek a hatáskörébe tartozik, az nem érdekel. Magyarország része!!! És erösen remélem, hogy április elött TÖRTÉNIK valami jó.

 28. sétáló írta

  Lassan lehet “ünnepelni. Egy hónapja szakadt be a víznyelő a Deák utcában. Jelenleg is el van kerítve. Tudom, a lassú munkához idő kell. De ilyen sok?

 29. sétálóutca írta

  Szerintem megérett a helyzet arra, hogy nyáron sétálóutca legyen a Kisfaludy és a Blaha. Nem igazán értem, hogy a turizmusból élő Füreden, ahol tényleg igényes és szép a környezet, miért nem alakítottak már ki sétálóutcát. Le kell zárni a város két leghangulatosabb utcáját, a Szívkórház sem lehet ennek akadálya, hátulról meg tudják közelíteni a betegek, és a mentők.

 30. Ezt valaki megmagyarázná nekem? írta

  Hogy miért kell 2 nappal a legutóbbi csőtörés után ivóvÍzzel locsolni az utat az Illés József utcában, majdnem 1 órán keresztül? Nem az utat kell lemosni, főleg nem ivóvízzel, hanem a csöveket, a csőrendszert, főleg, miután 2 napja tört el megint.

 31. Csőtörés írta

  Mélyen Tisztelt Illetékesek, ha egyáltalán van Füreden illetékes…
  Ma, augusztus 09-én megint csőtörés van az Illés József utcában. Az előző június 30-án volt – be van írva a naptárba. Vagyis szűk másfél hónap alatt már másodszor van csőtörés. Mégegyszer írom: szűk másfél hónapon belül 2x volt / van csőtörés. Mit kell tenniük az egész éves füredi lakosoknak, hogy normális csövekhez jussanak? Mert a jelelegiek láthatóan nem normálisak. Szeretnénk kérni a paneltömbök helyére apartmanokat, hátha azok építése közben kapunk normális csöveket is.

 32. Csőtörés Illés József utca MÁR MEGINT!!!! írta

  Rövid időn belül harmadszor, ismétlem, HARMADSZOR van csőtörés az Illés József utcában. Az aktuális buli éppen az üzenetem írásakor tombol. Engem nem érdekel, de nagy betűkkel fogok írni. ROHADT JÓ LENNE, HA A VÁROS NEMCSAK A TURISTÁKRA GONDOLNA ÉS NEMCSAK A LUXUSAPARTMANOK KÖRNYÉKÉN LENNÉNEK ÚJ VEZETÉKEK, CSÖVEK, MIEGYMÁS, HANEM A SZERENCSÉTLEN ÁLLANDÓ LAKOSOK LAKÁSAI KÖRÜL IS!!!! Az pedig NEM MEGOLDÁS, hogy 2 centi csövet kicserélnek, mert ahogy a mellékelt ábra is mutatja, rövid idő múlva 3 centivel arrébb megint beüt a krach. NEMCSAK TURISTÁK VANNAK FÜREDEN, HANEM ÁLLANDÓ LAKOSOK IS, AKIK SZINTÉN MEGÉRDEMLIK AZ ÚJ CSÖVEKET, VEZETÉKEKET!!!! És igen, ha már itt tartunk, az Illés József és az Arad utca elég közel vannak egymáshoz, ami ott megy, felújítás címszó alatt, az a kritikán alulinál is kevesebb. De hát mivel ez a rész nem üdülőövezet és itt nincsenek turistáknak luxusapartmanok, láthatóan le sincs …va. KÖSZÖNJÜK!!!!

 33. Fásítás írta

  Tisztelt Önkormányzat, érdeklődni szeretnék hogy idén ősszel is lesz fa-vásárlási (ültetési) lehetőség? Köszönöm, József

 34. Ykoos írta

  Elég sokat járok-kelek a városban /helyijárattal vagy gyalog/, sajnos vannak nekem nem tetsző dolgok. 1. Végre elkészült a járda aszfaltozása a Flamingóval szemközti oldalon , a buszmegálló visszakerült eredeti helyére, csakhogy a tervezéskor kifelejtődött legalább egy odaillő pad, nem is beszélve egy fedett váróhelyről: majd ha erre sor kerül, újra fel lehet törni a frissen aszfaltozott járdát……
  Ebben a megállóban zömében idősek várakoznak a Pennyből jövet, jó lenne nem ázni, s néha leülni.
  2. Félek a Tesconál, a Tihany felőli oldalon, leszállni a helyjáratról: szűk a hely, járda csak a megállóban illetve távolabb, s szezonban idősek, plázában dolgozók botladoznak az autóbusz mellett, s várják, mikor tudnak átslisszanni a másik oldalra a gépkocsik között: itt igazán elkelne egy “zebra”!
  3. A közelmúltban súlyos balesetről lehetett olvasni,amit egy kerékpáros okozott a járdán. A Közösségi Házzal szemközti megállóban bármikor történhet ilyen baleset:ha nyolcan-tizen is állunk ott buszra várva, mindig elhajt egy-két kerékpáros a járdán, elég valakinek odébb lépnie, s kész a baj. Megértem, hogy nem szívesen közlekednek az autókkal zsúfolt úton, de buszra várakozók között elhajtani sem egészséges dolog …
  4. Régebben írt egy polgártársunk arról, hogy jó lenne, mint a karantén alatt, lezárni a Zákonyi-sétányt az autó- és motorforgalom elől. legalább a szezonban és hétvégeken /akinek szükséges behajtani, van beállásra jogosító kártyája/. Ez eddig nem valósult meg:továbbra is sikk autóval korzózni a kikötő előtt, s vad motorozással /tiltott helyen parkolás után/ zavarni a szabadtéri színpad rendezvényét!
  5. A hajóállomásnál lévő buszmegállók sem gond nélküliek:az egyik oldalon nincs fedett beálló, a másiknál mintha tervezési hiba történt volna: a köríves megállóban csak az úttestre lehet lelépni /fellépni!/, nem pedig az emelt járdára /pedig hely lenne bőven/.
  Tisztelt Városatyák! Tessék szíves lenni egyszer felülni egy helyjáratra s elbeszélgetni az ott utazókkal vagy a megállókban várakozókkal, biztos lehetne mindenre megoldást találni!

 35. Őslakos írta

  Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért a szezon kelős közepén kell az Arad utcát felújítani. Ilyen kritikán aluli munkaszervezéssel még nem találkoztam, hová süllyedünk még? A munka tempóját meg egyszerűen nem lehet minősíteni, ezzel a felújítással két hét alatt el kellett volna készülni. Egyszerűen felháborító!

  1. Füredi írta

   Sajnos nem ez az egyetlen közlekedéssel kapcsolatos probléma a városban. Az utóbbi években divat lett minden felújított utcát és teret leszűkíteni, minél kevesebb parkolóhelyet hagyni. Engem pl. érdekelne, hogy a Református Iskolával szemben, az Iskola utcában ki az a nagy úr, aki elintézte, hogy a háza előtt nem lehet megállni, holott úgy vette meg, hogy előtte kiépített(!) parkoló van…
   71-es út, Séta út kereszteződés: a sávlezárás állandósítja a dugót, rossz ötlet volt.
   Ún. elkerülő: a Vázsonyi út, valamint az Aszófői út kereszteződéséhez körforgalom kellett volna. Idő volt rá, 2 évig épült…Valószínű, az árába is belefért volna…
   Ugyanez igaz az Aldinál a Fürdő és Horváth Mihály utcák csomópontjára. A Tescóból a parkolóból csak a forgalmas Fürdő utcára lehet kihajtani, a körforgalomba (fedettből jobbra) nem. Érthetetlen, bár a “szakemberek” biztos meg tudják magyarázni.
   Kíváncsian várom!

 36. Csalódott füredi víz kedvelő írta

  Ma 18.55 től 19.30 vártam, hogy mwgnyissák a Szekér Ernőforrást, aztán szomorúan és csalódottan hazamentem….. Pedig elvileg 19.00 és 20.00 között folynia kellene….. elfelejtették megynyitni 19.00kor vagy kiszáradt?

 37. Egy vendég írta

  Párakapu
  A Füred szálló közelében felfedeztem valamit,ami párakapunak néz ki. Csakhogy víznek.párának nyoma sincs. Tavaly sem volt.Talán nincs elég meleg;vagy miért nem müködik?? Nyíregyházán például meg tudták valósítani ezt a fantasztikus projektet,a kultúra városa vajon miért nem?
  Amúgy lenne két javaslatom ezzel kapcsolatban: legyen egy nyomógomb,ami elindítja a vizet,és legyen egy lefolyó,hogy kivételes működés esetén ne legyen sáros a járda!

  1. sokat látott írta

   Párakapunak. Igaza van. Sokszorosan. Külföldi magyarok vagyunk, és engedjenek meg egy megjegyzést: sokfelé voltunk már a világban, de M.országon az az érzésünk, hogy valahol építenek valami szép vagy szükséges dolgot, aztán a sorsára hagyják. Karbantartás semmi. Aztán a szétesés elött csodálkoznak. Persze kivétel mindenhol van. És ez szinte minden vonalon, mindennel így van. Miért?? (nem tudom, itt mi a pontos kifejezés, én városépítö, vagy tervezö? vagy rendezö? mérnök vagyok egy 200 ezres városban, )

 38. Lucifer írta

  Ma reggel vásárolni voltam az egyik nagy élelmiszer-üzletünkben. Sokan voltak a zárt térben, ami a járvány szempontjából kifejezetten kockázatos. Az emberek a pénztáraknál egymás nyakába lihegtek, eszükbe sem jutott betartani a kellő távolságot. Az egész üzletben, beleértve a személyzetet is, kizárólag én viseltem maszkot.
  Amikor a húsos pultnál az eladó hölgy behajolt az ott fedetlenül tárolt fölvágottak közé, eszembe jutott az eredetinél hatványozottabb mértékben fertőző delta-variáns…
  Ennyire feledékenyek vagyunk? Vagy egyszerűen csak fegyelmezetlenek? A szakemberek egyértelműen megmondják, hogy elkerülhetetlen a negyedik hullám, csupán a mértéke kérdéses. De ilyen átoltottság mellett (min. 80-85%-ra lenne szükség) miben reménykedünk? És kit fogunk átkozni, ha sorban jönnek majd újra a szigorító intézkedések? Ugye, senki sem önmagát: mindig valaki más a hibás.
  Mi lenne, ha elkezdenénk végre önállóan és észszerűen gondolkodni és cselekedni?

  1. Tények írta

   Bölcs gondolatok, szomorú helyzetkép.