Oldal kiválasztása

Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.
Megosztás

2 958 hozzászólás

  1. Ugyan már! Nem járt még a déli országokban? Vagy valamiről lemaradtam és az olaszok mind kátrány mérgezésben szenvednek?

    Válasz
    • De jártam, sokszor. De az olaszok sokkal több napfényt tankolnak, sokkal több olívaolajat fogyasztanak sokkal több vörösbort isznak és ezért jobban bírják a kátrányt, illetve mire a kátrány kifejthetné káros hatását, addigra közbelép a maffia és kátrány mérgezés helyett ólommérgezésben itthagyják a Szent Márk teret.

      Válasz
    • Tallózó! Várjuk ki a végét! Lehet, hogy nem is lesz mindez olyan borzasztó. Ezek az utcai kiülések általában hangulatosak, népszerűek. És hagyjuk a kátrányt, a dízeleknek befellegzett, a többi meg ott, a Blaha utcában araszolva nem feltétlenül rondít az ott kvaterkázók orra alá.

      Válasz
  2. Józsinak írom: köszönöm a megértő és higgadt hozzászólását. Egy megjegyzés: a 90% (na jó, törölve a 98%, velem lehet beszélni) nem tőlem, hanem négy! ismert füredi és nem füredi ingatlanügynöktől származik. Azért ez már valami, nekik kell a legjobban tudni ezt, még akkor is, ha az ő véleményük sem mentes bizonyos szubjektivitástól.

    Válasz
  3. A Shell benzinkút bejárati útja mellett, közvetlenül a 71-es útnál is hatalmas építkezés kezdődött, brutális földmunkák folynak, ismét kegyetlenül belemartak Föld-anyánkba. Mit gondolnak, mi fog ott épülni? Eltalálták: társasház!

    Válasz
  4. A Blaha utcában nagy virágládákat tettek ki a parkolóhelyekre. Így tényleg nehézkes már ott megállni autóval. Érdekes megoldás, szépnek nem nevezném. Nem értem, ezek szerint a megállni tilos tábla nem volt elég.

    Válasz
    • A megállni tilos táblák csak a forgalomra vonatkoznak, a külön felfestett ´, parkoló sávra nem, ott a Probio volt az úr, de miután a kiegészítő, a parkolást ott is tiltó táblák már ott vannak, így vége a dalnak. Úgy hallani, hogy ebben a sávban külön asztalok lesznek kihelyezve, vendéglátóipari céllal. Jobban belegondolva a dologba, már most jó étvágyat kívánok bármilyen ételféle ottani fogyasztásához, miközben olyan 70 cm-re majd gurulnak az autók, és CO2, kátrány, N, stb. extra ízesítéssel egészítik ki a zamatos falatokat.

      Válasz
  5. Tallózónak nem tudom mi lenne jó úgy egyébként? Mivel lenne elégedett? Mert az ezekszerint kiborítja, hogy zajlanak építkezések és be is költöznek emberek. Az is zavarja, ha nem költöznek be, hanem spekulálnak, de az is zavarná, ha leállna a sok építkezés és a sok-sok betelepülő elmenne. No de akkor mi légyen? 1972-be mégsem mehetünk vissza, mondjuk hála istennek, mert akkor meg a német turisták szállták meg a várost.

    Válasz
    • Az a gyanúm, hogy egyáltalán nem értette meg Tallózó hozzászólását! Ez a fölturbózott építkezési boom szerintem is természetellenes, de nyilván valami oka van! Lehet, hogy ez számunkra soha nem fog kiderülni. Miért épp pár éve kezdődött? És miért nem 20 vagy 30 évvel ezelőtt? (A Köztársaság u. Fürdő utcára kifutó szakasza alatt, a Kéki patak mellett is megkezdődött a zöldterület feltöltése.) Számtalan kérdés fölmerül, s ilyenkor a gondolkodó emberek próbálják megfejteni, mi is zajlik a közvetlen érdekszférájukban, ami természetesen rájuk is hatással van. S kénytelenek találgatni, ha konkrét válasz sehonnan sem érkezik. (Annyit megjegyeznék, hogy a 90-98% szerintem is légből kapott adat, nem sok értelme volt leírni, de Tallózó érzelemmel töltött hozzászólását megértem.)

      Válasz
    • 1. Azzal lennék elégedett, ha nem építenének be minden m2 szabadon álló zöldterületet és valami normális arány maradna meg ezen a téren. Tudnék ajánlani e vonatkozásban néhány kiváló, magyar szakkönyvet, eddig senkinek sem ártott meg, ha minél többet olvas.
      2. Nem okos és becsületes dolog olyat állítani, amit nem írtam! Az építkezések nem tetszenek, de nem borítanak ki. Ez a kettő nem ugyanaz. Lásd: magyar értelmező szótár. (talán már hallott róla……)
      3. Egyáltalán nem zavarna, ha leállna a sok építkezés és elmennének a spekulánsok. Bár a próféta beszélne Önből!
      4. 1972-be senkinek sem lenne kedve visszamenni, nekem sem, az NDK-s turisták megszállását sem sírom vissza. (végre egy pont, amiben egyetértünk……)
      5. Ami viszont nagyon hiányzik, hogy nagyon sok ismerősünk már nem jár vissza Füredre, az általam fölsorolt okok miatt. Ők mind azt mondják: Füred régi bája elveszett, örökre tönkretették a rövidtávú, gyors nyereségre utazó „polgártársaink”. Ami még megmaradt, azért nem érdemes idejönni.
      6. Teljesen személyes megjegyzés: tavaly óta Akaliba járunk fürdeni, és Szigligetre megyünk, ha egy szép településre vagyunk kiéhezve…..(sajnos nincs pénzünk odaköltözni, ők tudatosan vigyáznak a megmaradt szép faluképre)

      Válasz
  6. Félix és többeknek. Jó lenne tudni, kik azok a betelepülők, és hol lehet velük kézzelfogható valóságukban találkozni, stb. Ugyanis itt spekulációs céllal lakást vásárlók vannak (90-98 %-ban?), akiket annyira érdekel Füred, mint mondjuk egy ausztrál bennszülöttet a füredi Spar borkészlete. És ha változik a trend és holnapután Bázakerettye látszik jobb befektetésnek, akkor odarohannak és kész. És onnantól kezdve kipukkad a füredi buborék és minden 3. házon egy nagy tábla fog lógni: „eladó ingatlan, mélyen áron alul”. Hogy ez szép lesz-e, vagy nem, majd meglátjuk. Találós kérdés, mi 7 éve jöttünk ide, akkor mi most kik vagyunk? Fürediek vagy betelepülők, vagy netán Ég bocsáss bevándorlók?

    Válasz
    • Az a baj, hogy ön is durván általánosít. Mi az hogy a betelepülők 98 százaléka spekulációs céllal vásárolt lakást? Melyik közvélemény kutatóval dolgoztat? Vagy a konyhájában találta ki ezt az arányt? Esetleg elolvasott egy párt kiáltványt? Én több olyan betelepülő, tehát füredi gyökerekkel nem rendelkező, az ország más településéről ideköltöző, lakást vásárlót ismerek, akik bizony itt is laknak. Vannak közöttük jómódúak, van közöttük mindenét eladó értelmiségi házaspár, akik életmódváltással egybekötve költöztek a városba és vannak közöttük szerény anyagi lehetőséggel bírók is, akik hitelből finanszírozzák mindezt.
      Ismerek olyanokat is, akik a hétvégéiket töltik Füreden, olyanokat is, akik csak nyáron pihennek itt pár hetet és persze vannak akik ingatlanba fektetik pénzüket. Van közöttük szimpatikus és bizony van közöttük kevésbé az. Nem fekete-fehér ez sem, mint semmi sem az életben.
      Nehezen tudom elképzelni, hogy Bázakerettye iránt jelentősen megnőne a kereslet, de az biztos, hogy változik majd a trend. Szerintem már jövőre is csitulni fog a füredi beépítés több okból is. De kipukkadni nem fog a füredi buborék, mert ez nem buborék, egy nagy hagyományokkal rendelkező városban vagyunk, amely többször volt már felkapott hely. Ha csitul a nagy kereslet, akkor sem néptelenedik el a város, nem lesz minden harmadik ház eladó, tudniillik nem egy mesterkélten felpumpált, divat település ez. Sok-sok hazai és külföldi példát lehet mondani erre, nem hiszem, hogy ezeket nem látja.

      Válasz
  7. A Blaha utca kikerült a városi parkolási rendszerből, a közterületen társaságunk nem büntethet, ott a rendőrség teheti azt meg a továbbiakban.
    A Perczel Mór – és más fakivágások indokoltságát e honlapon lehet olvasni Fakivágások, fasorok cseréje cimmel. Egyébként a városban folyamatosan nő a művelt parkfelületek nagysága, a kiültetett fák száma.

    Válasz
    • Tisztelt Somogyi Úr! Tisztelt Autóvezetők! A Blaha utcába kihelyezett megállni tilos táblák a KRESZ szerint az úttesten történő megállást tiltják és nem vonatkoznak az útpadkára és a leállósávra (ez utóbbi a korábbi parkoló helyek esete), így nem is fog büntetni egyetlen rendőr sem senkit, aki a kialakított sávban várakozik az autójával. Aki kihelyeztette a táblákat, annak hivatalból tudnia kellene a hatályukat. Célszerű lenne „Leállósáv is” vagy „Útpadka is” kiegészítő táblák kihelyezése a megállni tilos táblák alá.

      Válasz
  8. Kivágták a fákat a Perczel Mór utcában! Felháborító pusztítás, miért volt erre szükség?

    Válasz
    • A fakivágásokat jó előre bejelentette a Probio. Itt is volt róla cikk. A Perczel Mór utcában a juhar fasor már annyira rossz állapotban volt, hogy előre jelezték kivágják és olyan fafajtát ültetnek helyette, ami a légkábelek alatt elfér.

      Válasz
    • A város látványos és meglehetősen szokatlanul nagy tempójú beépítése nem mantra, hanem tény. És kérem, hogy ne hozza már ide is a migránsokat, mert már kiütést kapok tőle! Nevetséges!

      Válasz
    • Nem, nem. A kirekesztő szöveget nem én emeltem ide, hanem Savanyújóska, nála reklamáljon. Azt sugallni, hogy csak a betelepülőknek vannak luxus autóik és csak ők vetemednek arra, hogy a tilosban álljanak meg, netto kirekesztő beszéd. Egyetértünk, kiütést lehet kapni ebben az országban sok mindentől, a teljesen irracionális migránsozástól és például a városbeépítési mantrától is. Az a félelmem, hogy a kampány után sem lesz ez másként, nem áll le senki, szajkózza a végtelenségig a magáét.

      Válasz
    • Molnárhoz hozzászólás Füred látványosan gyors beépítése szomorú tény, meg fogja magát bosszulni, többféleképpen. Nem lehet elégszer fölemlíteni, ez nem
      hangulat kérdése. A folyamatot igenis sokan végiggondolták, de nekik nincs beleszólásuk a dologba. Aki pedig látni akarja a végét, menjen el Siófokra. Ebben a témában pillanatnyi hangulattól vezérelt véleményekkel operálni nagyon kontraproduktív. Mindenesetre a migránsokat ide belekeverni, az már kicsit sok, hagyjuk őket ott, ahol vannak. Aztán érdekelne, hogy pontosan mit is nevezünk luxusautónak. Az árától függ? mert egy milliomosnak a legújabb Audi sem gond, de egy átlag magyarnak még egy Opel Astra is luxus. (P.S. az én 20 éves Opel Vectrá-m akkor most luxus vagy szegénységi bizonyítvány?)

      Válasz
    • Én nem sugalltam semmit. Hogy ki mit gondol a mondandóm mögé, az nem az én bulim!

      Válasz
  9. Mindez csak azért jutott eszembe, mert ironikusan utalt a „szerényebbnél szerényebb” autókra. A dolgok valahol összefüggnek.

    Válasz
    • A dolgok sokszor összefüggnek, sokszor meg nem. A város beépítése mantra már elég uncsi, ugyanazt rágja mindenki, érvek viszont nem hangoznak el, nem gondolják végig a folyamatot, csak az megy, hogy Füred nem olyan mint régen. Hát persze, hogy nem olyan. Az a társítás pedig, amit sugall, hogy a betelepülőknek van szerényebbnél szerényebb autóik egyrészt migránsozós, rossz duma, másrészt egyáltalán nem is igaz. Számtalan feltörekvő füredit tudnék itt említeni, aki luxus autóval mászkál.

      Válasz
    • Ez baromira nincs így kedves Savanyú! Ha az ember beszél, ír, akkor vállalja érte a felelősséget. Bizony a kirekesztő hangvételű írás az Ön bulija, senki másé. Javítok, nem sugallt, hanem egyértelműen leszólta az ide betelepülőket.

      Válasz
  10. Úgy tudom a Blaha Lujza utcában tilos a megállás, kint is van a kressz tábla. Akkor viszont nem értem, hogy az ünnepi hétvégén miért álltak ott sorban az autók? Szerényebbnél szerényebbek. Egyiken sem volt mikuláscsomag. Ha ennyi behajtási engedélyt adtak ki, akkor nem volt sok értelme az utca megtisztításának. Ha pedig szelektáltan büntetnek, azt sem tudom támogatni és még finoman fogalmaztam.

    Válasz
    • Ha ön tényleg autós, ahogy nevezi magát, akkor azt javasolom, lehetőleg ne menjen a Blaha Lujza utcába, mert ön garantáltan fog kapni egy mikuláscsomagot. Nézzen körül a városban, s akkor rögvest látni fogja, mi határozza meg a dolgok menetét. Minden tenyérnyi területet beépítenek, na nem azért, mert itt akarnak élni vagy nyaralni, hanem mert ez most jó befektetésnek látszik. Aztán majd egyszer változik a trend, de addig néhányan nagyon megszedik magukat. Sajnos nálunk egy egészen speciális „made in Hungary”-kapitalizmus ereszt egyre mélyebben gyökeret.

      Válasz
    • Miért ne lennék autós, ha azt írom. Beépítési fejtegetésével nem értek egyet, ezt szajkózzák most, mindenféle árnyalat nélkül, de ezt most hagyjuk, mert egyáltalán nem tartozik a tárgyhoz. Én a parkolást ellenőrző cégtől várnék inkább állásfoglalást, hogy mi a helyzet a Blaha utcai tilos parkolással. Szerény véleményem szerint, ha amolyan sétáló, védett utcát szeretnénk csinálni a Blahából, amit messze menőkig támogatok, akkor nem jó kiadni erre az utcára sok parkolási külön engedélyt. De lehet, hogy Húsvét miatt most egyszerűen csak nem büntettek. Nem tudom, ezért kérdezem.

      Válasz
    • Sajnos a Pince köz nincs egyedül. Az Árokszőlő út szintén belterület részben, le is van aszfaltozva. Itt is hiányzik a közvilágítás. Gyüjtöttünk aláírást, érdeklődtünk írtunk az Agorára és sajnos nem kaptunk érdemleges választ. Itteni lakosként ismét szólnék, ha megoldható szeretnénk mi is közvilágítást az Árokszőlő úton.

      Válasz
  11. Tisztelt Városvezetés! Nagy örömmel tölt el, hogy végre jut fejlesztési pénz a felső városrészre is! Bízom benne- sok itt lakóval egyetemben- hogy ebből a jelentős összegből jut egy kevéske a PINCE KÖZ szilárd burkolata és közvilágítása megvalósítására is. Azt hiszem, ez az utolsó utca a városban, ahol sárban, kőtörmeléken, kátyukat kerülgetve , sötétben kell botorkálni azoknak, akik itt laknak vagy erre járnak. Szégyen!

    Válasz
  12. Minden kedves Agora-látogatónak BÉKÉS ÉS BOLDOG HÚSVÉTOT kívánok! És azt még, hogy valami módon türelemmel vészeljük át a nehéznek ígérkező következő hetet!

    Válasz
  13. Várjuk a felső városrész felújítását! Reméljük egy kis közösségi életet is csihol majd a környékbe a falurész megújítása, a Szent István téri átrendezés anno hasonló eredményt hozott, igaz kellett hozzá egy kis idő. Jó lenne, ha olyasmi kulturális élet alakulna ki itt mint Arácson, egy kicsit tartalmasabb is lehetne. A felújított zsinagóga lehetne egy ilyen helyszín, úgy olvasom a könyvtárat is modernizálják és a városfejlesztésben is van valami közösségi tér. LEsz tehát már intézményi háttér, márcsak ötlet kell, meg egy kis aktivitás mindenki részéről.

    Válasz
    • Nos, rátapintott a lényegre! Mert nyilvánvaló, hogy szükségesek a megfelelő körülmények, de azok tartalommal történő megtöltése már kizárólag rajtunk múlik. Csak remélni tudom, hogy lesz rá igény és kellő elszántság. Talán soha nem volt még akkora szükség a közösségi élményekre, mint manapság, ebben a végtelenségig eldurvuló közéletben.

      Válasz
  14. Tallózónak: Tényszerű abszolút szubjektív vélemény volt. Ha úgy tetszik racionális megnyilvánulás rámutatva ész és értelem általános -iskolai -szintű felfogására. De ne vegye ennyire komolyan és ne ragadtassa el magát a partvonalon túlról.

    Válasz
  15. Lomnak: 1m3 az egy méter élhosszúságú kocka térfogata vagy 1000 liter. Nem tudom melyik mértékegységet tudja elképzelni…. ha esetleg a térfogat fogalma ismeretlen akkor kérdezze meg egy legalább 5 általánost végzett ismerősét. Ha olyan nincs inkább költözzön át más településre a lomjaival együtt. Elnézést de ennél már nincs lejjebb…

    Válasz
    • Drága hölgyem. Nem a köbméter kiszámítását kérdeztem, csupán annyit bátorkodtam jelezni, hogy lévén nem egy méter élhosszúságú kockákat tesz ki általában az ember, hanem ilyen-olyan limlomot, a beszakadt széktől kezdve a dédi nagykabátján át a rongyszőnyegig, nem lesz egyszerű kimatekozni mennyi a megengedett mennyiség. De nagyon kedves, hogy egyből az általános iskolával jön, azért ez is jellemző…

      Válasz
    • Nincs ebben semmi hozsanna, sajnos ez a realitás. Aki ezt nem látja, azt elvakította a pártpolitika, és az általa ömlesztett butaság. AZ uniós pénzek nélkül az országban alig történt volna fejlesztés, na esetleg még a norvégok pénzéből, akiket tudjuk mily szépen elhajtott a hatalom.

      Válasz
    • Kérem, ne ítélkezzen! Próbálja meg elfogadni, hogy vannak, akiknek a véleménye különbözik az önétől – függetlenül mindenféle pártpolitikától, amit nem szerencsés mindenbe belekeverni. És valamit áruljon még el: miért gondolja, hogy a pártpolitika (így, am block) butaságot ömleszt magából? Nem lenne ildomos egy kicsit halkabban, alázatosabban?

      Válasz
    • Andreának! Régen találkoztam ilyen elképesztően cinikus, arrogáns és beképzelt hozzászólással! gratulálok! Nem akarok az Ön szintjére lesüllyedni, de az 5 általános iskolai végzettségnél valószínűleg magára gondolt… Köszönje meg „Lomnak” hogy ilyen kulturáltan reagált és próbáljon meg tanulni tőle.

      Válasz
  16. A házhoz menő lomtalanítás értelmes változtatás, jó ötlet. Végre nem lesznek guberálások napokon keresztül. Az kérdés hogy a tulaj honnan tudja majd mennyi a 2 köbméter. Ha több gyűlik össze akkor azért már fizetni kell?

    Válasz
  17. Nem akarok vitatkozni parkolás ügyben, sok mindennel egyet is értek. Az azonban biztos, hogy ember nincs aki követni tudja a zónákat, hol és miért, mennyit fizet, ezt egy íróasztal mellett találták ki, köze nincs az életszerűséghez, így aztán meglátásom szerint ennek ebben a formában nincs is értelme.

    Válasz
  18. Hmmm, érdekes megközelítés azon siránkozni, miért jön a városba ennyi pénz. Én speciel nagyon örülök a falu fejlesztésének, mert ez régi adósság már, nagyon ráfér erre a részre a fejlesztés. Az Esterházy kastély felújítása is uniós-állami beruházás, nincs semmi különbség, ugyanaz mint a Lóczy barlang, talán csak egy másik program. Az elmúlt tízegynéhány évben minden uniós támogatásból valósult meg, ha ez nem lenne, akkor már bezárt volna az ország.

    Válasz
    • Tudom, hogy ezt („bezárt volna az ország”) csak szimbolikus értelemben használta, én ennek ellenére túlzásnak érzem! Ne képzeljük azt kishitű módon, hogy az unió köldökzsinórja nélkül mind éhen halnánk! Persze, hogy fontos az a pénz, ami onnan jön, de azért ne hozsannázzuk túl ezt a kérdést!

      Válasz
  19. Örömmel olvassuk a fejlesztési terveket. Szembetűnő azonban, hogy a reális számok mellett az állam által felügyelt és finanszírozott beruházásoknál hihetetlenül vastagon fog a ceruza. Míg az Esterházy szálló csontig leromlott épületének felújítása a város beruházásaként 900 millióból megvalósul, addig a Lóczy fejlesztése állami beruházásban már 1,3 milliárdba kerül. De persze ahol a Rendőrkapitányság melletti 2db 48 m2 lakás – telekár nélkül! – 60 millióba kerül ott a Lóczy 1,3 milliárdja sem sok…

    Válasz
  20. A parkolási zónák kialakitása egyes területek , utcák forgalomszabályozási célja alapján történt. A logika tehát az, hogy attól függően, hogy mennyire akarja a szabályalkotó a parkolási forgalomtól , a gépkocsik hatásaitól megóvni, távol tartani azt a bizonyos utcát, parkolót, úgy sorolta be egyre drágább dijtételű övezetbe. A város egyre látogatottabb, ezért egyre inkább elkerülhetetlen egyes helyeken az egész éves parkolási rendszer bevezetése, ennek fokozatai láthatóak, akár az is, hogy a Blaha-Kisfaludy utcák sétáló zónává válhatnak. A helyieknek ez néha tagadhatatlanul kényelmetlenséget is okozhat, de a bérlet ingyenes parkolási lehetőségét érdemes kihasználni, ha elkerülhetetlen a gépkocsi használat.

    Válasz
  21. Nagyon drága is a parkolás. Értem hogy valahogy szabályozni kell a sok ideérkezőt, akik mindig a Balaton közvetlen közelében akarnak parkolni és azt is értem és támogatom hogy a Blaha utcában tilos a megállás. De miért kellett az eddig is hosszú fizetős parkolási időszakot tovább nyújtani? Ez csak minket helyieket érint. A parkolási övezetek meghatározása meg egy vicc!

    Válasz
    • Nekünk helyieknek változatlanul 2.900,-Ft az éves lakossági bérlet.

      Válasz
  22. Próbálom lekövetni a város parkolási zónáit, de szinte lehetetlen. El nem tudom képzelni, hogy ha helyiként ez ilyen bonyolult, akkor mit várunk azoktól, akik nem ismerik a várost. Aki ezt kitalálta, annak semmi kapcsolódása nincs a valósággal. Olyat nincs értelmi kitalálni, ami teljességgel követhetetlen.

    Válasz
  23. Józsi írta ” szeretnék reagálni. Igaza van a felső városrész lassan már nem tartozik Balatonfüredhez csak a Reformkori rész.Itt fent mindent meg lehet csinálni,24 tonnás teherautók tömkelege visz a sített a huray leendő parkolóból és hegyet építeni.Az utakat tönkreteszik,a lakók nem tudnak nyugodtan élni,mert lehetetlen,az út másik oldalára átmenni életveszélyes.De sajnos nem foglakozik vele senki.

    Válasz
    • Többször mondták, írták már a felső városrész rehabilitációja a következő nagy építkezés Füreden, meg is van rá a pályázati pénz. Magam is itt lakom, nem mondom, van kontraszt a parti részhez képest, de azért ne vessük el a sulykot, az erős túlzás, hogy nem lehet itt élni. Ideér a fejlesztés majd.

      Válasz
    • Alapjában véve igaza van, mert minden relatív. Igazából Etiópiához is hasonlíthatnánk a mi életnívónkat, bár az nem lenne elég plasztikus, mert ott még kevesen jártak közülünk. Mindezektől függetlenül minket nem a távol-keleti vendég körülményei foglalkoztatnak – ez az ő gondjuk -, hanem kizárólag azok, amik nálunk jelentkeznek. Mert hogy mi ezeket éljük meg itthon. Abban viszont teljes mértékben egyetértünk, hogy örülni kell a jónak, de ez még nem zárja ki azt, hogy szóvá tegyük a gondjainkat!

      Válasz
  24. Az elektromos autókkal kapcsolatos kérdések tulajdonképpen folyamatosan egyeztetés alatt vannak a tulajdonos önkormányzattal. Az ingyenes parkolásuk mellett szól , hogy a környezetet kibocsájtásukkal nem terhelik. Ezt jelenleg támogatja az ingyenes töltési lehetőség (parkolási dijfizetés ellenében). A töltők számában folyamatosan lesz változás, az állami szabályozás ki fog alakulni hamarosan ezek kiépitésének támogatottságát illetően, továbbá a dijfizetés módjára.

    Válasz
  25. Füredi honfitársaim! Volt nálunk egy távol-keleti ismerősünk (a Nyírségből), amikor elolvasott sok-sok oldalt itt az Agórán, hát visított a gyönyörűségtől és félig a mennyországban érezte magát, látván a mi „problémáinkat”, és egyben rágondolva az ott létező gondokra, amik kissé más kategóriákba tartoznak. A biztosítékot az utcai zene-gondok „verték ki” nála, pozitív!!! értelemben. Megfogadta, ha ezután nem látja az alagút végét, akkor csak „belelapoz” az Agórába és biztos nagyon javulni fog az állapota. Ezt csak azért írom, hogy ha vannak is gondok, becsüljétek meg magatokat, örüljetek a jónak, magatok is legyetek jók és tegyetek jót és főleg vigyázzatok nagyon, hogy ez még nagyon sokáig így maradhasson. Akinek van füle, hallja meg!

    Válasz
  26. A parkolást üzemeltető cégtől kérdezném, hogy tervezik e az elektromos autók díjmentes parkolásának bevezetését? Lesz- e több töltő állomás a városban, a Zákonyi mélygarázsban lévőről tudok, de ez hamarosan kevés lesz majd az igények kielégítésére.

    Válasz
  27. Elhangzott itt egy értelmes felvetés, hogy gondoljuk át a városban az utcazenészek jelenlétét. Jó ötlet, részemről mindegy, hogy a templom alatt, vagy a blahán, de legyenek, persze válogatva és átgondolva. (Mellesleg ilyenekre kellene használni az Agorát.) Na most, ha többen is így gondoljuk, akkor viszont ebből csak akkor lesz valami, ha a konkrét javaslat eljut az önkormányzatoz. Tudom, hogy itt olvassák, de az kevés. Meg kell fogalmazni, leírni, választ kérni rá.

    Válasz
    • Én gyakran látok egy „utcazenészt” a sétányon a padon ülve tangóharmonikázni, hát attól óvjon meg mindenkit a Teremtő…!

      Válasz
  28. Javasolom az Agóra szerkesztőinek, tegyék lehetővé, hogy fotókat is közzé tudjunk tenni ezen a fórumon! Egy-egy kép gyakran sokkal többet mond el a városról, mint egy hosszú hozzászólás. Fotók segítségével sokkal hatásosabb lehetne ez a fórum. Nem gondolom, hogy ennek a technikai megoldása problémát jelenthet! Én nagyon szívesen tennék föl ide aktuális képeket Füredről, bőségesen lenne mit bemutatni pro és kontra egyaránt!

    Válasz
    • Tisztelt Hozzászóló! Nincs lehetőség fotók közlésére az Agorán, mert ez egyrészt több technikai problémát is felvetne, másrészt nem is gyakorlat ez a fórumokon. Arra kérjük, írja le véleményét. A szerk

      Válasz
    • Meglep, hogy pont a zöldprogrammal elégedetlen, holott, ha valami példás a városban, akkor az a közterületi parkosítás. Igényesek és rendezettek a város parkjai, kifejezetten sok a zöldfelület, fák is vannak szépszámmal. Nyilván van olyan utca, ahol még elférnének fák, de azt állítani, hogy biceg a zöldprogram, az nem állja meg a helyét. Pádár Tibor főkertész, szegény igazán értékes munkát végez, nem érdemli meg az ilyen kritikát.

      Válasz
    • Tisztelt Szerkesztőség! jómagam is „megvagyok” képek nélkül, de azért a gyakorlat teljesen más. Ha megnézi más ismertebb oldalak fórumait (pl. gépkocsik, házak, politikai) mindenhol lehet képeket feltölteni. A technika ma meg már ezt tudja. Egy számítógépes kolléga 🙂

      Válasz
    • Sok szép virág van, persze, meg parkosítás stb. Ez nyilván mindenkinek tetszik és semmi bajom a főkertésszel. De hát ezért fizetik, nem? Javasolom, egyszer sétáljon végig a felső városrészben olyan szemmel, hogy az utcákban hány helyen lehetne még a nyári tikkasztó melegben kellemes, hűs árnyékot adó fát ültetni. Meg fog lepődni! És arra kérem, hogy legalább egyetlen alkalommal ne azt nézze, ahol vannak fák – mert annak örülünk -, hanem ahol nincsenek! Nem lenne ez nagy durranás, higgye el, mégis rengeteget számítana! (rengeteg=nagyon sok)

      Válasz
  29. Én a Kerek-templom alatti kis térségre inkább fákat ültetnék! Meg máshová is, ahová csak lehet. Ha nincs, aki elültesse, szívesen megyek társadalmi munkába gödröt ásni.

    Válasz
    • Én teljesen zöldpárti vagyok. De! Nem kell mindenhova fákat ültetni! A jelenlegi kialakítás nem véletlen és példás megoldás. A víz felől nézve a hullámzó felszínű zöld terület viszi fel a tekintetünket a gyönyörű Kerek templomra. Ezt a látványt fákkal kitakarni vétek lenne. A patinás épületet körbevenni fákkal nem jó ötlet. Ahogy a vízpartokat sem kell teletenni fákkal, mert kitakarják a panorámát. Hasznosak a fák, és kell is ültetni, ahova csak lehet, de ennek is megvan a maga rendje. Nekem nem lenne ellenemre, ha itt a templom alatt lenne alkalmanként zene, mondjuk az sem lenne ellenemre, ha itt elheverednének a fűben az emberek, és néznék a kilátást. Fantasztikus hely. Igaz a gyerekek már szeretnek itt legurulni, az is jó. Zenész lehetne a Blaha utcában is, azokon a teljesen funkciótlan beton kockákon.

      Válasz
    • Az kétségtelen, hogy a fák eltakarnák a Kerek-templomot, amit én nem is nagyon bánnék, de biztos van, aki szívesen nézdegél arrafelé, úgy hogy oké! De a városban, főleg az utak mentén rengeteg fát kellene ültetni, gondolok itt elsősorban a zöldszegény, igencsak mellőzött felső városrészre! Vajon mennyibe kerülne mindez? Bőven találna rá keretet az, aki keres. Szerintem a szándék biceg, de nem is kicsit!
      Nincs senki, aki ezzel foglalkozna? Meg azzal a két, kibetonozott szörnyűséges patakmederrel, amik lassan a város szégyenévé válnak…

      Válasz
    • Szuper! Egyetlen szóval sem mondta senki, hogy ne legyenek új fák. De ön azt írta, hogy „itt a szándék biceg, nem is kicsit” erre reagáltam, hogy ez szerintem nincs így. Köszönöm a tanácsát, persze egyszer mondjuk ön is végigsétálhatna úgy az utcákon, hogy azt veszi észre, ahol hűs, árnyék van. Az sem lenne nagy megerőszakolás.

      Válasz
    • A közterületi fásítási „követelések” mellett azon is lehetne gondolkodni, hogy az ingatlantulajdonosok arányosan tesznek e annyit a szép fás környezetért, mint a város? A HÉSZ-ben elég szigorú szabályok vannak a zöldfelületre/fák számára/árnyékos felületekre vonatkozóan, de a városban sétálva ezzel szemben elég sok kopár, térkővel burkolt telket látni. Az érintett ingatlantulajdonosoknak fel lehetne hívni a figyelmét a szabályok betartására, és szerintem egy témába vágó cikknek is látható hatása lenne.

      Válasz
  30. Egy szál gitárhoz ott van a sétány

    Válasz
  31. Posták Füreden. Szerettem volna tegnap egy postát fölhívni egy ügyben. A füred info-ban van 3 telefonszám, de minek? a Zsigmond utcai szám nem létezik, vagy nem elérhető, vagy csak sípol. Az Ady utcai órákon át foglalt, elérhetetlen volt. (vagy csak mellérakták a hallgatót, hogy ne zavarja őket? ez egy bevett gyakorlat a honi hivatalokban) Az arácsit végre sikerült elérni, de csak 80%-os volt az örömöm, mert nem mindenre kaptam választ (pedig rövid voltam) mert a hölgynek sok volt a dolga és letette. Nyugdíjas vagyok, és egy cinikus szomszéd szerint teljesen reménytelen eset, mert hogy várhattam el egy hosszú élet tapasztalatai után, hogy egy ilyen „óriási” ügyet egy nap alatt el lehet intézni. Utólag azt mondom, igaza van, sajnos.

    Válasz
  32. Ott van a színpad 20 méter távolságban, sokszor kihasználatlanul. Az a zöld felület éppen azért jó így mert onnan lehet hallgatni és látni a a színpadi zenéket is.
    Egyszerűen ott csak meg kell kicsit piheni és ez a funkciója.

    Válasz
    • Én értem mire gondol zenész és támogatom. Nem nagyszínpadi jelenlétre van szükség, épp ellenkezőleg. Egy szál gitárral egy jó zenész hangulatot tud teremteni de nem vágja agyon a tér nyugalmát sem. Finom dolgok ezek, ilyenek hiányoznak a városból. Megvannak a nagyrendezvények, a látvány programok, a szűk kereszmetszetű események, eljött az ideje a finomhangolásnak.

      Válasz
    • Hála Istennek akad még Füreden itt-ott egy kevés szabad zöldfelület. Muszáj ezt is valami célra igénybe venni? Nem maradhat egyszerűen csak úgy magában szépnek és hangulatosnak? És a jelenlegi állapotában akkor ez a hely nem eléggé életközeli? nehezen tudom megemészteni ezt a logikát……..

      Válasz
  33. Volna egy javaslatom. A Kerek templom alatti füves területet nem használja semmire a város. Szép, hangulatos a tér, de nincs funkciója. Szeintem ideális lenne arra, hogy jól megválogatott utca zenészeket engedjünk oda. Minden hétvégén, mlnden nap egy-egy zenész játszana. Nem nahy hangerő, nem túl tolakodó mégis feelinget adna. Nem kell tartani ezektől, egy plusz ízt adna a városnak. Fontolják ezt meg az ebben döntést hozni képesek. Legyen kicsit életközelibb Füred.

    Válasz
  34. Az elgondolkodtató, hogy a Kredenc vezetője azt mondja, hogy ma már nem tudna labdábarúgni Füreden, azaz nem tudna nyitni üzletet. Kár. Pedig ezekre az üzletekre sokkal nagyobb az igény, mint a franchise jellegű pénzcsinálókra.

    Válasz
  35. Gratulálok Dobai Andrásnak! Szeretjük a Kredencet, végigkövettük az egész történtet, ami itt le van írva. Várjuk a folytatást!

    Válasz
  36. Az Arad utcai fák cseréjét a K-i oldalon a 20 kV-os villamos vezeték közelsége indokolta. Ez távolabb már nem gond, illetve a maradék fák egészségesek is. Ha sor kerülne a kivágásukra önkormányzati döntés alapján, valószínüleg a tuskójuk eltávolítása járda és útszegély javítást is szükségessé tenne.

    Válasz
  37. …két fejlesztési, egy beruházási és egy rekordévről-változásról szóló hír közé igazán elfért volna a városban állomásozó tüdőszűrő busz a Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ mellett. Február 28-ig, -10:00-16:00 óráig- még itt van. Ebédszünet 11:30-12:00-ig…

    Válasz
    • Rákerestem a neten, (Balatonfüred, 2018 tüdőszűrés) és semmit nem adott ki……

      Válasz
  38. T Probio! Az öreg fák cseréjét szükségesnek tartom. Az Arad utcában is elkezdték kivágni a fákat, újakat ültettek helyette, de aztán csak a keleti részen történt meg a csere, pedig kaptunk listát minden fára, hogy miért kell kivágni. Ezeket a hársakat az utca déli oldalán még kommunista szombat keretében ültettük,tehát mindenki gondolhatja ,nem most volt! Az a kérdésem,miért maradt abba a munka pár évvel ezelőtt, és most miért maradt ki a tervekből az Arad utca?

    Válasz
  39. Kredences Andrásnak gratulálok a díjhoz. Szeretünk odajárni, nem a puccosságra figyel, hanem a vendégekre. Mondjuk pár évvel ezelőtt kellett volna megkapnia, de most is jó 🙂

    Válasz
  40. A helyi vállalkozók a pénz begyűjtésével vannak elfoglalva és nem azzal, hogy jobb legyen a városban a turizmus. Legyintenek rá, beülnek a vagon méretű terepjáróikba, köszönik, ők már meg vannak. Esetleg még szidják kicsit a rendszert, mert azt már rég elfelejtették, hogy itt, ebből gazdagodtak meg. Mert mondjuk a meglévő vállalkozásukat áttennénk Füredről egy kevésbé érdekes helyre, akkor leshetnének, mennyi lenne a forgalom. Persze tisztelet a kivételnek, de nagy általánosságban így működik ez. Ja és bocsánat, a szolgáltatások színvonala is elég ingadozó, csak az önbizalom kiugróan nagy.

    Válasz
  41. A felső postai parkolóban nem lehet parkolni ügyintézés végett,mert a környék dolgozói egész napra lefoglalják,és most már a postás gépkocsik is ott parkolnak. Jó lenne,ha a város vezetése szánna rá egy kis pénzt egy automatára ,és mondjuk a parkoló jeggyel max. egy órát lehetne parkolni!

    Válasz
    • Egyetértek Karival, kicsit nehéz parkolóhelyet találni a felső postánál. Legtöbbször távolabb parkolok és sétálok.

      Válasz
    • Támogatom, nem ez az első eset, a holtszezon, az holtszezon. Véletlenszerű decemberi kedd este 23:00 órakor nincs ilyesmire lehetőség /saját tapasztalat/. A városban ez a szolgáltatási rendszer működik. Akkor van szolgáltatás ha a szolgáltató úgy akarja.-Majd kinyitok mikor kedvem tartja, -majd megyek ha úgy van, -majd addig vagyok ott amíg akarok. Ha lenne egy kalapbolt, ami egyedüli lenne a városban, akkor meg lehet lovagolni a monopol helyzetet, és úgy szolgáltathat ahogy kedve tartja. Biztos szabad a pálya, gazdasági verseny stb. de találkozott valaki új taxissal/taxival az elmúlt 5-8-10 évben? Egy kicsit elkanyarodtam. De a lényeg, hogy ha valaki vállalkozik és szolgáltatásra adja a fejét, akkor igenis másokért, és másodsorban magáért tegye. Ez a szolgáltatás lényege.

      Válasz
    • Az EU vasút fejlesztésre több pénzt ad a következő pár évben. Most ilyen pénzeket lehet lehívni. Talán pár év múlva csillag vizsgálót szponzorálnak akkor majd azt építünk a Tamás hegyen. Az hogy miért csak Füredig, hát képzelje el mire kell a többi pénz! Sta….ra!!

      Válasz
    • Talán azért kevés a parkoló, hogy egy kis sétára kényszerítsenek bennünket ebben a mozgásszegény világban? Amúgy meg minden viszonylagos. Lehet, hogy nem is a parkoló kevés, hanem az autó sok!

      Válasz
  42. Kicsit megkésett a hó, ez kellett volna karácsonykor. Majd megint márciusban lesz hóakadály, mint pár évvel ezelőtt.

    Válasz
  43. Megint bedobták a köztudatba az északi parti vasút villamosítását, aminek természetesen semmi köze a közelgő választásokhoz. Szerintem irgalmatlan pénzbe kerülne, mert sok helyen teljesen új pályát kell építeni, a Fűzfői öbölnél azt az éles kanyart így is csak vánszorogva és szörnyű csikorgásokkal lehet túlélni. Nem beszélve arról, hogy az első ütem csak Füredig tartana – akkor itt mozdonyt cserélnének, mint a sztyeppén? (-Miért álltunk meg, Ivan IvanovicsÍ? – Mozdonyt cserélünk, Sztyepán Sztyepanovics. – És miért cserélünk mozdonyt, Ivan Ivanovics? – Vodkáért, Sztyapan Sztyepanovics) Azt hiszem, inkább korszerű motorvonatokat kellene üzembe állítani a szörnyű és idejétmúlt Piroskák helyett, az már minőségi ugrás lenne és sokkal de sokkal olcsóbb! Nem beszélve arról, hogy én a villamosítás megvalósításában továbbra sem hiszek. De ne legyen igazam!!!

    Válasz
    • Ez már lefőtt kávé, nyertes pályázat. Innentől nem érdemes arról vitatkozni, hogy legyen-e, mert lesz. Magam részéről örülök neki. Önnek igaza van, hogy ez egy jelentős költség, de nem maradhatunk örökké a 19. században. Füred már nem egy ország szélén lévő kis falu. Abban is igaza van hogy hozhatnának még korszerű motorvonatokat. Van ezzel viszont két probléma.
      Az egyik ilyen az, hogy nem fognak mert nincs. (ezek többsége elektromos és a MÁV nem igazán szokott már diesel motorvonatokat venni, azt gondolom ide sem fognak) Való igaz, ott vannak a Desirok, valahol, (a piros ‘katica’ klímás vonatok), amikből néha-néha jár egy erre és olykor áthoznak még párat másik vonalakról, ha épp jó képet akarnak mutatni kifele, de nagyjából ennyi. Persze hozhatnának át máshonnan, de nem… Jó ide az ezeréves piros-sárga… Igaz tervben van új, mondhatni ‘hibrid’ járművek beszerzése. Ezalatt kettős üzeműt kell érteni. Ezek alkalmasak lennének az első ütemben való közlekedésre és választ jelenthet az itt felmerült ‘füred után mozdonyt cserélnek-e’ kérdésre is. A másik probléma hogy tisztán diesel (diesel-elektromos de nem kettős üzemű) motorvonatok beszerzése egy villamosítandó vonalra nem ésszerű. Tehát fogadjuk el, lesz villamosítás. A számok azt mutatják hogy ezen vonalak működtetése megéri, sokkal gazdaságosabb. (Ez nem egyenlő a megtérül szóval de egy pályázatnál nem is azt kell nézni elsősorban. Ezt majd meglátjuk. Előbb utóbb megtérülhet) Ha viszont megtörténik, akkor szóbajöhet egy rakás másik, jó minőségű motorvonat is ami tisztán elektromos léte miatt eddig elkerülte füredet. A pályafelújítás más tészta, néhányan itt is következetesen összemossák a villamosítással. A kettő nem függ egymástól! Nyilván erre is szükség van és ez is meg fog történni de a fűzfői kanyar miatt senkinek nem kell aggódnia, azt gondolom rosszabb nem lesz. Maximum marad így, lehet a villamosított pályán is lassan menni.
      Ha javul az összeköttetés Budapesttel, – rövidebb menetidő – én annak csak örülök. (Ideje lenne)

      Válasz
    • Most fehérváron van mozdonycsere, az jobb? Egyébként ennél bármi jobb lehet. Senkinek sem kívánom az utazást Fehérvártól Füredig és vissza a piroskákkal – pedig én is néha erre kényszerülök. Személy szerint a hibrid vonatok lennének erre a szakaszra a legcélszerűbbek, persze egy alapos pályafelújítás után.

      Válasz
  44. „Kedves” füredi taxisok. Tegnap végighívtam az összes elérhetőségeiteket, nagyon köszönöm, hogy senki nem vállalta el, hogy reggel fél 5 re értem jöjjön és kivigyen a buszpályaudvarra. Kiváncsi lettem volna egy bécsi reptéri fuvarra is ezt mondtátok volna?

    Válasz
  45. Lehet tudni valamit arról hogy idén hogy lesz a lomtalanítás? Valami olyasmiről volt szó, hogy vége a házak elé kitett holmiknak, közös gyűjtők lesznek. Vagy rosszul tudom?

    Válasz
  46. Teljesen el vagyok képedve! Füred honlapján hír értéke van annak, hogy egy férfi meglőtte a szomszéd macskáját és emiatt állatkínzásért följelentik! nagy oka lehetett ennek, talán nem bírt miatta aludni, mifelénk is ez a helyzet, tavaszodik, lassan több a macska, mint a gyerek, ki tudja, milyen bajt terjesztenek, de tenni ellenük nem lehet. Valaki aztán mégis próbál valamit. De ha a szomszédban valahol a férj végigveri többször a családját, az senkit sem érdekel, vagy brutális módon a 130kg-os húshegy életveszélyesen megfenyeget egy 55kg-os asszonyt, vagy az árokba löki a Kéki patak völgyében a 10 éves biciklist, az mind rendben, nem érdekli a rendszert, hiszen nem folyt vér, nem tört csont, minek ment pont arra, különben is „csak” emberkínzás történt, stb. Kéne már valamit tenni, de gyorsan! A macskáknak, kutyáknak, balkezeseknek, jobblábasoknak, vegetáriánusoknak, stb. mindnek van már jogvédő szervezetük, de ki és hogyan védi meg az EMBERT? Erre senki sem hajlandó? Ez már nem TÉMA? Ide jutottunk? Undorító!!! (nekem van kutyám, de sose volt vele, vagy miatta bajom, macskám nincs, és van sok unokám) P.S. nem irigylem szerencsétlen rendőröket, hogy ilyesmikkel kell az idejüket tölteni, mert akkor több jutna a föntebb említett „emberi” bajokra.

    Válasz
  47. Minőségi turisztikai programok kellenek, igen, ez szerintem részben így is van a városban. De jó lenne nem összekeverni a minőséget a köldöknézős, sznob, rendkívül szűk réteget érdeklő programokkal. Ebben van hova fejlődni.

    Válasz
    • Nem egyszerű ez, rendkívül eltérőek az igények. Más az igénye a turistának, más az itt lakóknak, más az itt lakóknak, akik közvetlenül az idegenforgalomból élnek meg, más a nyaralósoknak. Igényességben, program sűrűségben, műfajokban, más-más az igény. Ha egyik réteg örül, a másik prüszköl, de leginkább mindneki prüszköl, mert az nagyon megy nekünk.

      Válasz
  48. .. a világításról mikor fog az önkormányzat beszélni, mert a led-es világítás itt is borzalmas lett…

    Válasz
    • Amikor kilombosodnak a fák, sétáljanak végig az Ady endre utcán, a Köztársaság úton bokatörés nélkül.

      Válasz
    • Nem vitatható, hogy az úriember, meg a gazdag ember kifejezés a történelem leggyengébb szintjére süppedt mára, és már nem Robin Hood a tolvajok „fejedelme”. De! Azt azért tartok tőle el kell fogadjuk, hogy a nagyszerű közvilágítás, meg a kevés áramfelhasználás nem egymással összeegyeztethető fogalmak. Így aztán ez tulajdonképpen spórolás ám!Kivéve egyetlen valakit. Neki nyereség ez, nem kicsit, nagyon:) Tessék ezt továbbra is elfogadni, mert a köz „pénze” itt már a sokat szidott átkosban is eltűnt. Meg azóta is:) Ha meg ez hagyomány, akkor azt ápolni kell:)

      Válasz
  49. A Balaton a jelenlegi vitorlás mennyiség 2-3 szorosát is elbírná. Az elektromos hajók most nagy biznisz, 20-30 millióért már komolyakat lehet venni, most ezek érkeznek majd. Az a jó bennük, hogy nem kell hozzá nagy hajóstudomány, kilehet velük csorogni a vízre, napozgatni, úszni ott, aztán vissza a kikötőbe és fényűzni kicsit ott. Ez ilyen, mindig is ilyen volt a vitorlás társadalom, vannak páran akik szeretnek és tudnak vitorlázni, sportnak tekintik, vannak akik pedig kikapcsolódásnak.

    Válasz
    • Azért csodálkoznék, ha a horror árfekvésű villanyhajók pilótáit nem sajnálná le a valódi vitorlástársadalom…… Egy mert magyarok vagyunk:) Kettő, mert felkészültség helyett kizárólag pénz kell hozzá:) Az viszont, hogy ezek a villanycsónakok valamivel nagyobb barátai a környezetnek, kár tagadni, nagyszerű dolog…

      Válasz
    • Savanyújóska figyelmébe: a látvány azért katasztrofális, mert nem tisztítják elégszer, nem kívánom senkinek, hogy átélje a 2016.júl.13-i jégverést, árvizet. A mi ingatlanunkon, épületünkben azért lett több százezres kár, mert a tisztítatlan patak, még így nyílegyenesen sem tudta elvezetni az órási víztömeget és visszaduzzadt, alulról, felülről kaptuk a Kéki patak „áldását”. Ettől függetlenül a Kéki patak a szívem csücske. <3

      Válasz
    • Vityónak írom: már megint egy, (számomra) tipikus Agora-stílusú hozzászólás: én arról írtam, hogy nem érdemes mindent beépíteni és mindent a végletekig kihasználni és megvárni a tökéletes telítettséget, hanem már előtte, időben meg kell húzni a vészféket, hogy maradjon még annyi a Balaton és a táj szépségéből, amiért érdemes lesz idelátogatni és itt maradni lakosként. Ha a biznisz (az átkozott föníciai találmány!) jelenleg mindent fölülír és ez így is marad, akkor a dolog magától meg fog oldódni, sajnos. Hogy ez a gondolkodás hova vezet, azt látni a Costa Brava-n, vagy a Baleári szigeteken (voltunk ott, soha többet a környékre nem megyünk). Állítólag már el kezdtek ott gondolkodni a hogyan ne tovább-ról, ha ez igaz, az jó dolog, kéne figyelni őket. A legszomorúbb, hogy a jelenlegi telítettség ellenére, (amit némely politikusok nem akarnak észrevenni) további milliárdokat akarnak a Balaton régióba ölni. Meddig tart még ez az ámokfutás??

      Válasz
    • Elárulom! Addig, amíg érdemes lesz ide befektetni. Amíg pénzügyileg (is) vonzó a Balaton, addig jönni fognak és folytatódnak a beruházások. Aztán ha beüt valami, akkor majd fordul a trend. Ebbe nekünk egyetlen lehetőségünk van a beleszólásra: a szavazófülke!

      Válasz
    • A Balaton pénzügyileg vonzó befektetés volt mindigis, függetlenül attól, hogy mi mit csináltunk a szavazófülkében. A tehetősebb magyar mégis hol költse el a pénzét, hol mutassa meg magát vagy hol szórakozzon országon belül? Hát itt a Balatonnál, amiből persze vígan megélnek jópáran, akik itt élnek a tónál.

      Válasz
  50. Igazán jók a Söptei borok, tanúsíthatom. Kevesebb a siki-miki körülöttük, de tisztességes bort készítenek. Végre olyanról is szó esik, aki nincs helyben agyonsztárolva mégis kitűnő borász. Remélem nem áll itt meg a helyi borászok bemutatása, vannak még páran, akik nem a pénzükkel, kapcsolataikkal és marketingfogásokkal hanem a tehetségükkel lettek jó borászok.

    Válasz
    • Vannak jó borok, igen. A Söptei is kifejezetten jó. Azt azonban nem értem, hogy miért ilyen magas áron lehet hozzájutni a borokhoz, vagy az említett menőbb vendéglőkben miért olyan irracionálisan drága az étel.

      Válasz
  51. Minden évben ilyenkor,”kinyílik a bicska”a zsebemben-a sok ” leengedő szakember” érvelésén,-nemhogy örülnénk,hogy egyáltalán van még ennyi víz is a Balatonban. Meg kell nézni a vizet nyáron a Füredi mólonal, amikor a nagy hajók forgolódnak. Kár hogy van zsilip amit lehet állandóan matatni!

    Válasz
    • Igaza van. Sok a botcsinálta szakember ilyenkor, nyáron meg a víz kevés. Furcsa módon egy dologról mindenki hallgat: még ha szerencse folytán van is a nyáron elég víz, de a hely egyre csökken. Mindenhol vitorláskikötők épülnek és elveszik a helyet a „köznéptől”, és egyre kevesebb lesz a strandfelület. És a kikötőkben helyet foglaló vitorlások évente alig mozognak a vízen, gyakorlatilag csak státuszszimbólumok. Mi lesz ennek a vége? Kiszámolta már valaki, hogy ebben a tempóban mikor fogy el a Balaton? mikor lesz a Tamáshegy teteje is beépítve? Nem kéne még időben megállni, mielőtt mindennek vége, ami miatt még érdemes lenne Füredre jönni? vagy már ma is a 25. órában vagyunk? (Ha valaki válaszra méltat, nagyon kérem, az érvelés legyen, ne pedig dühkitörés és szitkozódás)

      Válasz
  52. Érdeklődnék, hogy Balatonfüredet is érinti-e az OLAF által feltárt Elios Zrt botrány? Ha igen, Balatonfürednek mennyit kell majd visszafizetnie?

    Válasz
    • Igen és igen!

      Válasz
  53. Nem értem, miért kezdik megint a Balaton csapolását. Miért nem lehet a mostani szinten tartani? Most jó a vízállás. Akik pedig a déli parton oda építkeztek, ahova nem szabadott volna, vessenek magukra.

    Válasz
    • Maximálisan egyetértek a Balaton írta hozzászólással. Évek, év tizedek óta az illetékesek a déli parti ingatlanok védelmére hivatkozva eresztik le a Balatont. Több terv is volt, van ezen ingatlanok védelmére. Ha már korábban engedélyezték a part közeli építkezést, akkor ezt a védelmet kellene megépíteni, akár az érintettek anyagi hozzájárulásával és a Balaton átlagos vízszintjét 110 cm-ről min. 125 cm-re meg kellene emelni. Most megint leengedik és ki tudja milyen nyár lesz? Nyáron volt, hogy közel 50 cm-t csökkent a víz szintje a párolgás hatására. Nem mindegy milyen szintről indul a nyár. Pár száz ember érdeke ismét előrébb való, mint a többi több tíz ezer, nem beszélve az ide érkező több száz ezer látogatóról.

      Válasz
    • Egyetértek az előttem szólókkal. Nagyon fontos a tó vízszintjének relatív magasan tartása. Nemcsak a turizmus miatt, hanem a tó élővilága miatt is. Tavaly egyébként elég jó volt a Balaton vízszintje, elég magasan tartották és emlékeim szerint nem volt kirívóan esős nyár.

      Válasz
    • Nagyon kérek mindenkit, ne gondolják, hogy akiknek ez a feladata, azok nincsenek tisztában azzal, hogy minden szempontból a magasabb vízállás a kedvezőbb. A probléma ott van, hogy ezeket a kérdéseket roppant összetett szabályozások, előírások és törvények keretében – vagy mondhatnám úgy is, szorításában – kell megoldani. Én tisztelettel vagyok a tó sorsát kézben tartó szakemberek irányába, és azt kívánom nekik, legyenek olyan gondos gazdák, hogy ük-ükunokáink is élvezhessék a tó áldásait!

      Válasz
  54. Nagyon jó érzés volt végignézni a régi füredi képeket! Érdekes belegondolni, hogy száz év múlva a mi időnket is ilyen rácsodálkozva nézik majd mások.

    Válasz
    • Irigylem az optimizmusát…!

      Válasz
  55. Naná, hogy osztogatnak, minden kormány ezt tenné. A Kéki- és Koloska-patakok medrének felújítására ebből nem lesz pénz, mert ha elolvassa a hírt láthatja, mire lehet költeni. De lesz még itt pályázati pénz, abban biztos vagyok.

    Válasz
    • Könyörgöm, ne újítsák föl! Nagyon igénytelen lettem, elég, ha csak tisztességesen kipucolják! Annakidején a medret jól megcsinálták, ezt így ma már nem tudják. Ne bántsanak semmit, csak a szemetet vigyék valami jó helyre, és ha lehet, ezt évente ismételjék meg.

      Válasz
    • Szerintem katasztrofális látvány a kibetonozott, nyílegyenes, 2-3m mély meder alján csordogáló patakocska. Ezt valakik valamikor brutálisan elszabták!

      Válasz
  56. Nyilván véletlen és az égvilágon semmi köze a közelgő választásokhoz a 2 milliárdos városfejlesztési ígéretnek… Vajon jut belőle a katasztrofális állapotban lévő Kéki- és Koloska-patakok medrének felújítására? Hogy ezt már hányszor megígérték!

    Válasz
  57. Tegnap óta nagyon kalapál valami gépcsoda a sűrűn lakott területen….. Elég durva, hát még annak, aki ott lakik …. Sőt… annak talán elviselhetetlen. Tudja valaki hol dolgoznak ilyen hanghatással?

    Válasz
  58. Nem kérdés, hogy a gyerekeket a legmodernebb eszközökkel kell megismertetni az iskolában. Ez lenne a normális. Az iskolában jobb számítógépnek, okostelefonnak, stb kellene lennie, mint az átlag családokban. Ebben komoly lemaradása van az országnak, ahol egyébként is több sebből vérzik az oktatás. Egyetértek, ezeket a digitális eszközöket használni kell a tanításban, nincs más, kirekeszteni nem lehet, meg kell találni a helyüket az oktatásban és ezek használatára is nevelni a diákokat.

    Válasz
  59. Köszönöm a füredi hangokat! Gyerekkorom emlékei kötnek Füredhez, nagyon jó volt hallani a templomok harangjait, a strandi nyüzsgést. Igyekszünk évente egyszer eljutni a városban, most olyan kedvet kaptam, hogy legszivesebben holnap indulnék.

    Válasz
  60. Végre valaki a gyerekekre, diákokra is gondolt. Az iskolai fejlesztés jó hír, a tanulóknak a tanintézményekben, ahol idejük jelentős részét töltik, kell találkozniuk a modern eszközökkel. Ez a normális. Az iskolákban pedig nem tiltanám a wifi és okostelefon használatot, hanem beépíteném a tananyagba. Meg kell találni ezeknek az eszközöknek a helyét az oktatásban, mert a tiltás sehova nem vezet. Mindegyik diák okostelefonnal mászkál, azon lógnak, meg kell tanítani őket arra, hogy nemcsak szelfizni meg csetelni lehet, hanem más dolgokra is használható az eszköz. Ez is feladata lenne az iskoláknak.

    Válasz
    • Itt, vidéken pont, hogy nem minden gyerek járkál okosnak hívott telefonnal. És szerintem nem az iskola feladata a gyerekeknek átadni a telefon használatának mikéntjét, bár az erkölcs-, hittan oktatásban számomra meglepő módon egyébként szerepel. Ja, a modern eszközök meg annyit érnek, amennyire a felhasználók használni tudják őket. És itt jön be az értő olvasás. RTFM és társai.

      Válasz
    • Micsoda? Vidéken is szinte mindegyik gyerek okostelefonnal mászkál, sőt gyakran jobb telefonjaik vannak, mint a szülőknek. Ezen szerintem ne nyissunk vitát, mert ez teljesen itt van, az életünk része. Éppen hogy az iskola feladata megtanítani a gyerekeket az eszközök használatára, megmutatni, hogy nemcsak szelfizni lehet, meg csetelni, hanem sok hasznos dologra használható az okostelefon vagy a tablet. Igenis be kell vonni ezeket az eszközöket az oktatásba, nincs értelme tiltani, ha megmutatjuk játékosan, az oktatást segítve mi mindenre jók ezek az eszközök, abból csak tanulnak a gyerekek. Örüljön, hogy végre valami ilyesmi elindul a füredi iskolákban, ezzel csak nyernek a gyerekeink.

      Válasz
  61. Köszönöm, hogy a Bajcsy Zs. utcában a buszmegállónál feltöltötték a balesetveszélyes útpadkát!

    Válasz
  62. Sajnos a város vezetése nem törődik a lakókkal,hogy mit kell elviselni a 24 tonnás járművek napi sokszori forgolódásán a Bajcsy és a Dózsa Gy.úton.A Huray piac területén épülő mélygarázs földjét hordják már hetek óta.Az épületek rezegnek,csúszkálnak az autók a kereszteződésben.Miért kell ezt eltűrni az ott lakóknak.Sem egy zebra,alig lehet átmenni a másik oldalra olyan nagy a forgalom! Addig kellene valamit lépni míg nem lesz nagy baj! Az utat amit 15 éve újítottak fel ,meg kellene nézni ,hogy nézz ki! Lehet újból rendbehozni,Igértek 15 éve elkerülő utat,hogy a teherautók és a kamionok kikerüljék az Óvárost. Kérem tegyenek valamit mielőtt valakit elütnek!!!!

    Válasz
  63. Tisztelt Balatonfüreden építő vállalkozók! Tisztelt Város Vezetőink! Balatonfüreden, a Lóczy Lajos utcában (Admirál házak) épülő társasházak előtt gyalogosan, rendesen felöltözve nehéz közlekedni. Sár-kövek, szenny, ez jellemzi a járdát, egészen a Hősök tere utáni játszótértől az építkezést követő Horváth Á. utcáig. Kénytelen ezen a területen a gyalogos – ha nem akarja cipőjét összemocskolni, s a munkahelyére sárosan megérkezni, útját az úttesten folytatni. A törmelék, a vizes föld-sár már elérte az úttestet is. Miért nem takarítják le a munkaidő befejezését követően? Aki járt már mezőgazdasággal foglalkozó vidéki falvakban, észlelhette, hogy a szántóföldekről az utakra került sarat a föld tulajdonosai letakarítják, több ezer literes vizes tartályokból le is mossák.
    Miért kell Balatonfüreden mindig mindent az itt élőknek elviselni? Illetékesek ezt nem látják?
    Köszönettel: kerti nagyi

    Válasz
    • Sajnos minden építkezésen jellemző, hogy a környékét ellepi a szemét. Főleg a könnyű anyagok, papír, műanyag csomagolóanyagok, stb… lepi el a környéket akár száz méteres körzetben. Komoly építőcégeknél már odafigyelnek ilyesmikre, és a saját telephelyükön meg elégetik a szemetet. Ha nem látom, nem hittem volna el. Szóval messze vagyunk a normálistól, a kompetens hivatal területenként egyetlen dolgozója meg nincs felhatalmazva a rend fenntartására. Semmire nincs létszám, technika, működő jogalkalmazás….itt tartunk építésügyben. Momentán. Mindenki épít amit csak akar, csak körül kell nézni, négy méteres támfalak, stb….ez hová vezet????

      Válasz
    • Szerintem az a kisebbik baj, ha valaki nem tud Füreden nyaralót venni A nagyobbik baj az, hogy az ide született fiatal nem tud magának lakást venni, ha már családot alapítana, és szeretne külön költözni a szüleitől. Valaki előttem nagyon találóan megfogalmazta: Füred a fővárosiak játszótere lett.

      Válasz
    • Ma mégis melyik városban tud lakást venni magának önerőből egy átlag fiatal? Ez egyáltalán nem füredi probléma, hanem országos. Kétségtelen, hogy itt Füreden magasabbak az ingatlanárak, de ez együttjár azzal, hogy egy felkapott, fejlett város. Ezzel sincs egyedül szerencsére. Nem hinném, hogy a fővárosiak játszótere lenne, de azt tudomásul kell venni, hogy mivel egy közkedvelt tó partján van, és szép, izgalmas város, sokan kiváncsiak rá, sokan jönnek ide. De ez aztán végképp nem újkeletű történet, mindig is így volt. Már a reformkorban is ide járt szórakozni az elit meg aki csak megtehette, a dzsentri értelmiségiektől a lumpen elemekig, utána sem volt ez másképp, a német dömpinggel bezárólag.

      Válasz
    • Jó ötlet, csatlakozom és én is hiányolom a szabadtéri szilveszteri programot. A legjobbak mindig a szabadtéri programok. Sokkal több zenés, táncos szabadtéri program kellene retro és új zenékkel. Ez összehozza az embereket, és a molo tökéletes lehetőség erre.

      Válasz
  64. Irracionális ingatlan árak vannak a városban, de a környéken is. Paloznak, Csopak is rendkívül drága. Tihany mindig is külön kaszt volt, azon nincs mit csodálkozni, de az elég fura, hogy földi halandó gyakorlatilag jelenleg nem tud venni magának egy nyaralót az említett településeken.

    Válasz
    • Így aztán az ilyesféle településekről szépen lassan el is tűnnek majd a földi halandók….. Van amúgy erre példa a demokrácia bölcsőjében bőven, és minden általunk fejlettnek mondott népségnél. Az ember már csak ilyen, még szerencse, – ahogy Móricz Zsigmond írta, ha jól emlékszem – hogy a gazdag is csak hóttig él:)

      Válasz
    • Várjon 4-5 évet, kb ennyi idő kell, hogy bedőljön az ingatlan biznisz. Akkor majd mindenki megint a bankokba teszi a megtakarítást és szabadulnának az ingatlanoktól. Tudom nehéz elhinni, de gondoljon majd erre a pár sorra 5-év múlva.

      Válasz
  65. Nem csak a Vince naphoz meg a Borheteken kellene helyi bort kínálni a városban. Ha ennyire büszkék vagyunk borainkra, akkor miért nincs egy-két kulturált, gusztusos faház, ahol lehet poharazni? A Borházban valamikor mintha lett volna ilyesmi, nem is tudom most az működik-e, szerintem nem, de nem is volt szerencsés dolog. Jó drágán, bebújva a z épületbe nem nagy élmény helyi bort inni. Ki kell vinni a közterületre, megfizethető áron adni a bort, ahogy ezt még a nálunk jóval jelentéktelenebb osztrák településeken is meg tudják csinálni.

    Válasz
  66. Ismét felkínálja magát a város? Valóban…mint egy utcalány, aki hagyja, hogy azt csináljanak vele, amit akarnak. Élhetetlenné tették Füredet. Nem lett más, mint a fővárosiak játszótere, a helyiek véleménye meg senkit nem érdekel.

    Válasz
    • Szerintem kissé szélsőségesen fogalmaz, még ha sok igazság is van abban, amit ír. A fejlesztéseket a fürediek ugyanúgy használhatják egész évben, mint a nyáron ide özönlő tömeg – ami természetesen csak Füred viszonylatában nevezhető tömegnek. Baromi nehéz megtalálni az egyensúlyt az itt lakók és az ide látogatók között, de nem lehetetlen, ezt sok példa – sajnos, leginkább csak külföldi – bizonyítja. Azt gondolom, ez nagyrészt a várost irányítókon, a döntéshozókon múlik. És ebben nagyon nagy része van a megfelelő kommunikációnak is!

      Válasz
    • A teljes parti részt említi. Csak azt nem tudom, miként tudja ezt megközelíteni, mert lassan körbe lesz kerítve a Balaton, és nem az átlagpolgárok részére. Pedig emlékeim szerint nem erről volt szó, egészen másféle tendenciáról beszéltek nem is olyan régen…

      Válasz
    • Pontosan tudja, hogy értettem a parti részt, csak akkor nem tudott volna belekötni. Egyébként jól hangzik, de csak részben van igaza, mert a sétány elég hosszú szakasz és most tervezik a Brázay rész teljes kinyitását.

      Válasz
    • A teljes parti rész az TELJES PARTI RÉSZ, én ezt nem igazán tudom másképp érteni. Ön írta így! Ha szeretné, hogy valaki ezt másképp értelmezze, akkor kérem, magyarázza meg! Nincs szándékomban senkibe se belekötni! Kérem, ne sértődjön meg azon, hogy nekem más a véleményem!

      Válasz
    • Gond ez mindenhol! Erzsébetvárosban a bulinegyed miatt szakadt el a lakók cérnája, ott már népszavazás lesz ebben az ügyben. Szerencsére Füred még ott nem tart…

      Válasz
    • No persze, mert Füred olyan hatalmas parti-varos. 🙂

      Válasz
  67. A városfejlesztési tervből nem derül ki az,hogy a városvezetés hogyan képzeli a majdnem egész éves szezon kiterjesztését.Ide vonatkozólag nem olvastam elképzelést!

    Válasz
    • Föltehetőleg azt akarta írni, hogy a kb. 3 hónapos szezonból hogyan akarnak egy egész éves szezont csinálni. Ez ügyben valószínűleg azért nincs semmiféle elképzelés, mert ilyen nem is lehet, értelmetlen, csak hiú ábránd, légvárépítés. Ez olyasmi lenne, mint az Alpokban a síszezont a nyárra is kiterjeszteni, vagy a Costa Brava-n télen is fürdeni akarni. Mindkét helyen tisztában vannak ezzel és nincsenek is ilyen terveik, mert nem akarják magukat köznevetség tárgyává tenni. Ezzel ellentétben itt továbbra is erőltetik a kör négyszögesítését, ahelyett, hogy alkalmazkodnának az adottságokhoz, és arra törekednének, hogy az igazi szezon körülményein javítsanak. Ugyanis Füred nyáron már MOST sem bír el ellátni ennyi embert kulturált és emberi körülmények között! Az úthálózat túl van terhelve, nincs (nem lehet, mert hol? a Tamáshegyen?) elég parkolóhely, kicsik a strandok, nincs hová tenni egy átlag méretű törülközőt, a víz tele volt hínárral, egy félig sült, olajtól csöpögő lángosra 35 percig vártunk, több! étteremben a pincér a pohár felső pereménél fogva hozta a bort és sört, szalvétát nem kaptunk, az éjjeli lárma miatt normális pihenésről szó sem lehetett, folytassam?? tehát rendet kéne tenni, minőséget kínálni és tartani és megkövetelni! Nem folytatom, úgyis süket fülekre találok, akik csak a ma és holnap nyereségét nézik, de ennek hosszú távon nagy ára lesz.
      Egy idejáró, de már egyre ritkábban errejáró házaspár

      Válasz
    • Kedves Anna, lehet így is látni. Ha ennyire borzalmas a város, akkor máshova kell menniük nyaralni. Ennyi. Sokféle település van itt a Balatonnál, nem kell ragaszkodni egy városhoz. Szar lángost bárhol ehet, és hínár is lehet a vízben, elvégre egy élő tóról van szó. Nekem más élményeim vannak a városról, de sokfélék vagyunk, és ugyanazt sokféle szemszögből tudjuk nézni.

      Válasz
    • Nem tudok egyetérteni. Igenis szükség van a programokra szezonon kívül is. Nem arról szól a dolog, hogy elvárjuk, ugyanannyi ember legyen január 16.-án kedden Füreden, mint július 16.-án. Abszolút nem ez a cél, nem ez a szándék.
      Ha Ön szerint Balatonfüred zsúfolt és élhetetlen, akkor ez valószínűleg abból adódik, hogy pl Zánkához, Badacsonyhoz hasonlítja. Füred, még mindig egy élhető és tiszta város. Nem kell az öreg kontinensen kívülre menni és megnézni, mennyire megbecsülhetjük a városunkat. Ha esetleg kirándulna egyet Ázsiában, rögtön értékelné az itthoni helyzetet.
      Néhány példa, amitől még tud parkolni és a „borzalmas úthálózatot” is használni télen is. Korcsolyapálya? Téli futóverseny? Forraltbor főző(verseny) – hasonlóan a tihanyihoz? Kerékpárverseny (akár gyerekeknek a sétányon) Teljesítménytúra? Hajókiállítás? lehetne még sorolni.
      Az, hogy Füred fejlődik komoly mértékben köszönhető az utált látogatók által itt elköltött forintoknak és azok adójának. Szemléletváltás kellene és meg kellene becsülnünk, amink van.

      Válasz
    • Füredinek és Lászlónak: Ez a legnagyobb baj, ez a „így is lehet látni” magyar mentalitás! Tényeket írtam, amiket csak egyféleképpen lehet látni, amik a látószögtől függetlenül tények maradnak! Ezek kőkemény valóságok, nem lehet csavarni őket politikusok módjára az általam óhajtott irányba. És a létező hibákat nem lehet magyar módra azzal kijavítani, hogy a másik hibáit kezdem fölsorolni! Szerencsére nagyon sokat voltunk külföldön, tudjuk mi van ott, ezt a témát ne ragozzuk, találkozzunk mondjuk 30 év múlva, aztán nézzünk utána, hogy a mai 30-40 év különbség miért nőtt 50 évre. Amúgy egy hely állapotát én nem úgy értékelném, hogy a rosszabbul állókhoz hasonlítom, hanem a jobbakhoz. És még egyet: rengeteg komolyan gondolkozó, világlátott emberrel találkoztunk, akik kivétel nélkül osztják a mi véleményünket. És ez is nagyon fontos: én egy szóval sem tagadtam, hogy van fejlődés Füreden! De ez csak a kezdet, és nagyon nem elég. Utolsó megjegyzés a ki nem mondott gondolataikhoz: anyagi lehetőségeink megengedik azt, hogy az általam írtakból következően nemsokára itt hagyjuk Füred környékét (és Magyarországot), találják ki, milyen irányba. Ez utóbbi döntés nem valamiféle gőg, vagy fennhéjázás, vagy beképzeltség miatt született, hanem a csalódás és szomorúság miatt, amiben itt folyamatosan részünk volt. Ennek ellenére minden jót kívánunk a jóakaratú és becsületes és őszinte embereknek, és leginkább azt, hogy ezek száma rohamosan növekedjen.

      Válasz
    • Kedves Anna, azt nem értem, miért lesz indulatos attól, hogy akad, aki öntől eltérően gondolkodik? Mindent lehet másképp látni, sőt semmit sem látunk egyformán. Én szeretem ezt a várost, szeretek itt lenni, szeretem a hangulatát, a színeit, a hangjait, szeretem a strandjait is, még akkor is, ha olykor hínárba akadok, szeretem, hogy tud pörgős lenni és tud nyugodt is lenni Füred, szeretem, hogy vannak programok, ha hangosak az sem baj, legfeljebb nem megyek el rájuk. Nem akartam erről meggyőzni, mert valakinek tetszik az, amilyen Füred, valakinek pedig nem. Még nem találkoztam egyetlen egy várossal sem, ami mindenkinek egyöntetűen tetszett volna, Londontól- Lisszabonig sokakat elvarázsolnak egyes helyek, sokan pedig ugyanattól rosszul vannak. Ha ennyire világot járt, ahogy írja, akkor ezzel nem mondtam semmi újat önnek és azzal sem, hogy az ember egyszerűen tovább áll azokról a helyekről, ahol nem érzi jól magát. Nem oda megy legközelebb nyaralni, és ezzel meg is oldódott a probléma. „Rengeteg komolyan gondolkozó, világlátott emberrel találkoztunk, akik kivétel nélkül osztják a mi véleményünket” – ezen meg jót nevettem.

      Válasz
    • Kedves Anna, nem írtam olyat, hogy lehetne ezt masképp is látni. A saját véleményemet öntöttem szavakba. Úgy tűnik Ön látja egyoldalúan a dolgot és itt már minden savanyú. Ez esetben nem a várossal, régióval, országgal vagy a világgal van a baj. Ha megnézi a közlekedést nyáron, akkor Ön szerint elviselhetetlen a forgalom? Londonban a körgyűrűn kívülről bejutni autóval a külvárosba? Bécsben a ringet használva másik városzrészbe eljutni? Budapest, Hungária körút hétköznap reggel vagy délután? Ugyanezeken a helyeken tud parkolni? Ezekhez képest Füreden élhető a forgalom (igen még az augusztusi tüzijáték után is), ezek tükrében Füreden lehet közlekedni. Vonatozzon Indiában és értékelni foja a mi kis lerobbant vonatainkat. Nem a rosszabbhoz hasonlítom a jelenlegi helyzetet, hanem az általam látottak alapján ítélem meg a helyzetet. Az Ön által leírtak egy végletekig elkeseredett ember szavai, sajnálom, sok sikert a jövőben. Tisztelettel, László

      Válasz
    • A hozzászólásokból egyértelműen kitűnik, hogy minden csak nézőpont kérdése. Ha az indiai közlekedési viszonyokhoz hasonlítunk, akkor hurrá! Ha meg mondjuk ahhoz, ami nem is olyan messze, a nyugati szomszédban van, akkor jaj! Szerintem egyik sem ildomos álláspont. Csak önmagunkhoz hasonlítsunk mindent, pontosabban jelen esetben Füred városához! És akkor meglátjuk, hogy bőven van még tennivaló, és bizony akad elég sok megkérdőjelezhető döntés. Hogy ki mit nevez fejlődésnek, az megint kérdéses, mert nem biztos, hogy ebbe a kategóriába tartozik az az eszement építkezési hullám, ami jelenleg itt folyik. Szerintem emögött egészen más motivációk húzódnak, de erre sohasem lesz direkt bizonyíték, csak találgathatunk. És persze mindemellett annak is igaza van, aki szereti ezt a várost, védi a mundér becsületét, mert ehhez természetesen szuverén joga van. S hogy végül is majd kiknek az „igazsága” fog dominálni, az majd eldől az önkormányzati választások során.

      Válasz
    • Hmm, érdekes, hogy itt milyen elszántan igyekeznek néhányan bizonygatni, milyen megátalkodott hely Füred. Csak nem politikai kérdést csinálnak ebből? Én nem védem a mundér becsületét, a lehető legtávolabb helyezkedek a politikától, mert egyetlen értékelhető szereplője sincs sajnos. Csak nem értem ezt a hozzáállást, miért jó csak a rosszat látni ott, ahol élünk? Élek a városban, használom és élvezem és ebből kifolyólag érzékelem milyen. Józsi, ha Füredet önmagához hasonlítjuk, akkor sem tudom ki előtt marad rejtve az a tény, hogy óriásit fejlődött a város. Rengeteg minden, és igen, a közlekedése is. A Szent István téri körforgalom, a teljesen átszabott Arácsi út, a Horváth Mihály utca, a csumpiságból kikapart Tesco előtti környék, a teljes parti rész és sorolhatnám. Ha a közvetlen térséggel vetjük össze Füredet, nem tudom van-e szégyenkezni valója a városnak Almádihoz, Csopakhoz vagy éppen a lehangoló, betonbunker Veszprémhez vagyis a megyeszékhelyhez képest. Persze, hogy van még mit tenni. Hol nincs?

      Válasz
    • Változatlanul azt mondom, ne vegyük rossz néven a kritikus megjegyzéseket! Azt gondolom, a hibákat és hiányosságokat szóvá kell tenni minden lehetséges fórumon, akkor van esély arra, hogy előbb-utóbb korrigálásra kerülnek. Én ezt a magatartást – másokkal ellentétben – egyáltalán nem tartom negatív hozzáállásnak! Természetesen mindenkinek lehetősége van arra is, hogy a neki tetsző dolgokat is szóvá tegye!

      Válasz
  68. Na, a kezdeményezéssel egyetértek, van mit frissíteni a Vince napon, gyakorlatilag unalomba fulladt az elmúlt években. Az is jó gondolat, hogy januárban legyen egy ilyen populárisabb program, miért ne lehetne a parton ilyenkor is kóstolgatni kicsit. A szavak szépek, bízom benne, hogy a megvalósítás is jó lesz.

    Válasz
  69. Csatlakoznék az előttem szólókhoz, valóban hiányzik a városból egy évzáró rendezvény. A helyiek közül sokan nem mennek el szervezett rendezvényekre de biztos szívesen részt vennének egy köztéri évzáró partyn.

    Válasz
  70. Valaki kényszerítse már ki a Fürdő utcában társasházat építő vállalkozótól, hogy a felbontott utat megfelelő minőségben állítsa helyre. Egy hónapja kátyús a rendőrség alatti útátvágás.

    Válasz
    • Ez nagyon vicces eset, én is járok arra elég sokat. Mert hogy amikor átvágták az utat…..és ilyenre sikerült visszatökéletesíteni…hát utána volt kihelyezve egy 30 Km/ó sebességkorlátozó tábla. Nálunk ugyanis ilyen táblákkal javítanak utat:) Szóval az út olyan maradt mint most, de kis idő múlva eltűnt a tábla …..Ezen azért lehet mosolyogni, bár tulajdonképpen siralmas… Ha valaki azon ötvennel áthajt, esetleg belefékez…..rendesen kicentírozza a dolgokat…:)

      Válasz
  71. Itt olvasható, hogy újra működik a Szekér Ernő savanyúvízkút… Szerintem éppen ideje lenne a népszerű savanyúvízforrások mellett tájékoztató táblákat elhelyezni a fenntartó részéről. Nem csak a vízben található anyagokról, mint az korábban a szívkórház előtt volt is…hanem arról többek között, hogy a víz csakis megfelelően hűtve, max. négy napig fogyasztható…ilyesmik. Meg kellene ezzel előzni a rossz gyakorlatot! Mert mi is történik? Érkezik a dolgozó kocsival! Négy táskában hatvan PET palack… Aztán majd mindenki vár a sorára. Általában persze értelmetlen, nem is tud ennyit otthon hűteni, stb. De tájékoztatás hiányában honnét tudja a dolgozó, hogy mit hogyan kellene? Ez pont így igaz a tüzelésre, füstölésre, szelektív gyűjtésre, és így tovább. Ha elmagyaráznák az embereknek mit, miért, és hogy nem érdemes….kevesebb lenne a gumicsizmás géniusz! Semmi előre mutató oktatás, ismeretterjesztés nincs! De hogy még az általános iskolákban sincs környezettudatosság lényegű tananyag…..hát mitől lesz itt változás? Lesz! Csak nem jó felé:)

    Válasz
    • Megmagyarázná, hogy miért csak négy napig fogyasztható a Szekér Ernő forrás vize? Az kétségtelen, hogy az élvezeti szintje idővel csökken, mert úgy az igazi, ahogy ott kifolyik, de véleményem szerint a hasznos ásványianyag-tartalma továbbra is megmarad. És ha valaki 3 heti adagot visz haza, hát lelke rajta!
      Egyébként – úgy emlékszem – valamikor ki volt téve egy tábla, amin korlátozták az egy személy által alkalmanként tölthető mennyiséget, de ezt az égvilágon senki nem vette figyelembe.

      Válasz
  72. Mutattak pár várost a tévében, hogy ünnepelték a szilvesztert. Közterületen, zenével, tűzijátékkal. Valami ilyesmiről van szó itt a bejegyzésekben. Remélem eljut az illetékesekhez ez, többen gondljuk így, szerintem érdemes lenne megfontolni egy évzáró program megrendezését.

    Válasz
    • Sok helyen volt remek buli! Ráadásul az időjárás is ennek kedvezett. Hátha jövőre – pardon, idén – már mifelénk is más szelek fújnak…

      Válasz
    • Pár milliót ? eldurrogtattak Füreden is, minden városi (állami) közreműködés nélkül. Talán öntevékenyen össze kellene fogni és nem mástól várni a csodát.

      Válasz
    • Nem csodavárásról van szó,Krónikás! Ötletekről, amiknek a megvalósításához megvan a városnak az apparátusa. Nem is olyan kicsi, bőven van kapacitás. Egy köznapi gyalog ugyan hogyan fogna hozzá egy ilyen léptékű esemény szervezéséhez?

      Válasz
    • Remélem,nem a parton!

      Válasz
    • Kedves Füredi, Arácson a programok javát a helyi civilek szervezik és az Önkormányzat támogatja. Erre bíztatnálak Téged is.

      Válasz
  73. Kedves Éva, könyörgöm, értsen már meg! Ha ön választ ír az én hozzászólásomhoz, akkor AZ ÖN VÁLASZÁRA ÉN MÁR CSAK ÚGY TUDOK REAGÁLNI, HA ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍROK! (Ezért írtam, hogy nem G-né) Nagyon bízom benne, hogy ez így már érthető! Ha nem, akkor kérem, hogy inkább zárjuk le ezt a parttalannak tűnő eszmecserét, mert úgy látom, senki sem lelkesedik érte, amit nem csodálok! És még egyszer Boldog(abb) Újesztendőt!

    Válasz
    • Könyörgöm Szilveszter, értse már meg, hogy tud válaszolni. Ez minden fórumon így van, különben nem lenne értelme ennek. Sorry, de a tények makacs dolgok.

      Válasz
    • Én ezennel lezárom ezt a meddő vitát, amit nem én kezdeményeztem. Csupán annyit akartam itt írni, hogy örüljünk annak ami van, és ne csak a rosszat vegyük észre. Ezt sikerült Szilveszternek a végletekig kiforgatnia és ideáig eljuttatnia ezt. Végtelenül szomorú. Már bánom, hogy ebben akaratlanul partner voltam, a hülye igazságérzetem nem hagyta annyiban.

      Válasz
  74. Azzal egyetértek, hogy az Agora arra való, hogy megírjuk az észrevételeinket, legyenek azok akár negatív tartalmú hozzászólások is! Aki meg örül valaminek, hát örüljön, a kettő nem zárja ki egymást! Az viszont biztos, hogy ha valaki nem AKARJA megérteni a másikat, az nem is fogja. Mindez (jó)szándék kérdése.
    Azt javasolom, tartózkodjunk egymás minősítésétől, nem vezet sehová – illetve valahová mégis, de én oda nem vágyom!

    Válasz
  75. Kedves Éva (ismét nem G-né), én is elárulok önnek egy nagy titkot. A „Válasz” gomb a válaszként írt hozzászólások esetén már nem működik. Az meg nem baj, ha magamra maradtam, mert nem vagyok félős! Egyébként meg Boldog Újesztendőt kívánok!

    Válasz
    • Na, akkor mutatom. Látja? Működik kedves Szilveszter.

      Válasz
    • itt a bizonyíték Éva neked van igazad szerintem a Szilveszter a szőke nős vicceket sem érti

      Válasz
    • Azért egy közösen megrendezett, városi szilveszter ötletét én nem sorolnám a rossz kategóriájába! De a fórum kezelésével kapcsolatos értetlenkedés tényleg furcsa.

      Válasz
  76. Kedves Éva (ismét nem G-né), sajnálom, hogy vádaskodásként fogta föl a mondandómat, lehet, hogy a lelke mélyén részben igazat is ad nekem, csak ezzel nehéz szembesülni. Arról van szó, hogy a hócipőm tele van már azokkal a széplelkekkel, akik folyton azt szajkózzák, hogy vegyük már észre a szépet is, ne csak a rosszat! Ki mondta egyetlen szóval is ennek az ellenkezőjét? Ki mondta, hogy ne lássuk meg azt, ami szép? Senki! De ha valami ötletünk van, azt is megírjuk – és szó sincs arról, hogy egy közös szilveszteri buli szóvá tétele itt az Agórán valamiféle bűnös, ördögtől való ötlet lenne – mert hogy emiatt kaptuk öntől az ejnye-ejnyét! Ez egy – szerintem – remek ötlet, ráadásul még ön sem kifogásolja, akkor min vitatkozik?

    Válasz
    • Elárulok egy nagy titkot Szilveszter! Itt van egy olyan gomb, hogy „válasz”, és akkor nem kell mindjárt az okfejtéseit szegény G-nével kezdeni. Továbbra sem sikerült értelmeznie a hozzászólásomat, de hát ez nem az én problémám. A hőcipője sem, úgyhogy ezzel most magára maradt. Sorry.

      Válasz
    • Szerintem írjunk ide értelmes bejegyzéseket, ne egymást köszörüljék, mert az az érintetteken kívül nem érdekel senkit sem. Én egyetlen olyan hozzászólást sem olvastam itt, ami kritizálta volna a közösségi, köztéri szilveszter megszervezését, szóval ezen kár rugózni. Legyen közös szilveszter, hogy hol, a parton vagy a felső városrészben már részletkérdés. Véleményem szerint a part adná magát, az ilyen rendezvényeket mindig a település centrumában rendezik. Én lesétálnék egy ilyen zenés bulira innen a felső városból. Hajrá! Rendezzék meg jövőre.

      Válasz
  77. Sz.Marcsi
    Miért csak csak a parton lehet mindent megrendezni?A felső városrész az már nem Füredhez tartozik? Itt nincs jóformán semmi rendezvény.Az Ó ÉV búcsúztató bulit itt is meglehetne tartani.

    Válasz
  78. Kedves Éva (nem a G-né!!), ezek szerint ön úgy gondolja, hogy ne írjunk ide semmi mást, csak dicshimnuszokat? És miért baj az, hogy valakinek eszébe jutott: jó lenne egy közös, szabadtéri szilveszterezés itt Füreden is! Ez olyan nagy bűn, hogy ezt ide leírta valaki, hogy önnek rögtön kritizálnia kellett, azt kellett sugalmaznia, hogy aki mást mer írni, mint dicshimnuszt, az jobb, ha elsüllyed szégyenében? Ha olyan szörnyű ez a közös szilveszterezés, akkor vajon miért rendezik meg egyre több városban? Most hallottam, hogy a túlparton, Siófokon a Fő téren hatalmas buli lesz 31-én mindennel együtt, ami ezzel együtt jár: zene, tánc, forralt bor, mindenféle kaják stb. És vidámság, jókedv, közös élmény, ami összehozza az embereket.

    Válasz
    • Szilveszter! Kérem mielőtt vádaskodik, értelmezze, azt amit leírtam. Nem írtam, hogy baj lenne összehozni egy közösségi szilveszterezést. Azt sem írtam, nem is sugalltam, hogy csak dicshimnuszokat írjunk. Arra még utalást sem tettem, hogy bárkinek el kellene süllyednie szégyenében. Nagyon szomorú, hogy ennyire félremagyarázta a hozzászólásomat, az enyémben nem volt semmiféle indulat, az önéből viszont sajnos ez sugárzik. CSak annyit merészeltem írni, hogy ne csak állandóan a rosszat vegyük észre és nagyítsuk fel, hanem örüljünk annak ami van, hiszen sok jó dolog vesz minket körül a városban.

      Válasz
  79. BUÉK-kal egyetértek. Nem mondom, hogy most nem akarnak szórakozni a fiatalok, de a világ nagyon nagyot változott azóta. Azok a bulik (60-as évek) sokkal inkább közösségi megmozdulások voltak, mint a mai, dübörgős koncertek, ahol képtelenség megérteni, hogy mit mond a másik, még ha a fülembe üvölt is. Akkor a táncok mellett volt beszélgetés, közösségi játékok stb. amik sokkal jobban összehozták a társaságot. Nem panaszképpen mondom mindezt, mert – mint fentebb már említettem – nagyot változott a világ. S hogy ez előnyös-e vagy sem, mindenki döntse el saját maga!

    Válasz
  80. Az 50-es évek végén, 60-as években nem gondolkodott senki össznépi szilveszteri buliba, mindenhol voltak bálok, a kultúrházban , a Magyar Tengerben, a Halászkertben, a Balaton étteremben, a Vitorlásban, a Clubban, biztos kihagytam sok helyet, és a jó kis házibulik magánházaknál. Valóban éjfél felé már sokan gyülekeztek a Gomba előtti téren, ha be volt fagyva a Balaton akkor jégen, nem szervezte senki központilag, az emberek maguktól, jó érzésből jöttek össze. Tudom, más világ volt, minden szempontból, mégis valamiért mertünk magunkat jól érezni, jó volt, fiatalok voltunk, semmi más, csak úgy eszembe jutott. BUÉK Balatonfürednek.

    Válasz
    • Kedves BUÉK, nem emlékszem itt Agorán ilyen hiteles hozzászólást. Kívánok Önnek Boldog Új Esztendőt, jó egészséget. Nagyapám is mesélt nekem amiről írt.

      Válasz
    • Valóban Így volt, azt választottuk ami jó volt nekünk. Már nincs Gomba, sokan nem tudják hol volt. A Széchenyi szobrot mindenki tudja hol áll ott éjfélkor Himnuszt énekelni mindig dicsöség, hátha még a Kerektemplom harangja is meszólalna éjfélkor és tudtul adná az új év kezdetét….. és egy pohár pezsgöt és egy pár virslit is kapnának a füreden lakók talán beleférne a város költségvetésébe? Minden jót & Boldog Új Évet Szülövárosom!

      Válasz
    • Most van más! Gyönyörű a város, sok mindenért lehet szeretni, itt lakóként, és ide érkezőként is. Legyen sikeres mindenkinek az új év, és azt kívánom, hogy ne csak a rosszat vegyük észre, ne csak a folytonos kritika kapjon hangot, vegyük észre és értékeljük a jót is.

      Válasz
  81. Én a móló bejáratánál lévő nagy, szabad térséget is alkalmasnak érzem egy ilyen rendezvény lebonyolítására, de azt gondolom, ezen kívül is van még lehetőség, tényleg „csak szándék kérdése”.

    Válasz
    • EZ szerintem egy támogatható kezdeményezés, mármint, hogy legyen a városban szilveszterkor egy közösségi, köztéri ünnepi-program. A helyszín mellékes, szerintem alkalmas a Blaha utca, a Vitorlás tér, a sétány is. Ezennel kérjük az illetékeseket, hogy tegyenek azért, hogy jövőre legyn ilyen rendezvény Füreden.

      Válasz
  82. Molnárral egyetértek, tényleg jók a nyitott, városi bulik egy központi helyen, ahol nem kell belépődíj, lehet csatangolni, kötetlenül jönni-menni, találkozni ismerősökkel, jó hangulatban búcsúztatni az óévet. Ezt sok város megrendezi a megyében, nem igazán tudom, hogy Füred miért marad ki a sorból? Tényleg nincs rá igény, vagy egyszerűen senkinek nem jut eszébe?

    Válasz
    • Hármunknak már eszébe jutott. 🙂 Ott a Blaha utcában meg lehetne rendezni egy szilveszteri utcabált, jó kis zenekarral. Forraltborozás, pezsgőzés, mindenki mehet, beülhet oda ahova akar. Csak megérné valamelyik vendéglátónak az utcában, esetleg összeállhatnának, mint nyáron volt már rá példa egyszer-kétszer. Jó hangulat lenne. Legyen ilyen jövőre!

      Válasz
  83. Nem vagyok híve a nagy szilveszteri rendezvényeknek, de abban egyetértünk, hogy kicsit életszerűbb programok jót tennének a városnak. A kirakat programok helyett , mellett lehetne pár minőségi, ám szórakoztató program is.

    Válasz
  84. Talán érdemes lenne meggondolni, hogy legyen Füreden szilveszterkor valami köztéri, közös program. A Vitorlás téren, vagy a Blaha utcában lehetne egy jó hangulatú, kinti bulit rendezni, egy zenekar koncertet is adhatna. Veszprémben valami hasonló évek óta megy sikerrel. Az emberek, ismerősök különösebb szervezkedés nélkül találkozhatnak egymással. Esetleg még valami tűzijáték is beleférne.

    Válasz
  85. A megújított honlapon az hozzászólások elolvasását csak akkor lehez megnyitni, ha a HOZZÁSZÓLÁS gombot megnyomom. Nem mindenki akar hozzászólni csak az előzőeket elolvasni, így ez a funkció zavaró. Az eddigi működés sokkal logikusabb volt. (Én külföldről olvasom az oldalt, lehet, hogy csak onnan működik így?)

    Válasz
  86. Tényleg jó, hogy a környék összes nyugdíjas klubja nálunk bulizik, mert számtalan korabeli zenekar koncertezik szinte minden évben Füreden. Viszont ha a fiatal fürediek, környékbeliek és turisták számára is akarnának kedvezni, talán pár mai zenekarral is frissíthetnék a palettát, és nem csak xy fesztivál kísérőrendezvényeként, hanem önálló koncertként.

    Válasz
    • Ebben a városban fiatalokra nincs igény. Ezt már igazán észrevehetted volna.

      Válasz
  87. Mi van a füredi újsággal? A város egy részén állítólag már egy hete megkapták, míg mifelénk még nem jött meg. Hogy van ez? (Mielőtt bárki rákérdezne: társasházban lakom, senki nem kapott).

    Válasz
    • Ennyit tud a posta! Én egyszer már ezt körbejártam, mert nem kaptunk újságot. A posta a terjesztő, aztán ahogy a leveleket meg egyéb küldeményeket, úgy az újságot is finoman szólva rapszodikusan viszi ki. Ha éppen van ember hozza, ha nincs akkor nem. Postánál kell reklamálni, vagy a kézbesítőnél, ha látja egyáltalán.

      Válasz
  88. Vilagklasszis volt az Omega! Jó, hogy Füreden voltak!

    Válasz
    • Valóban jó, hogy itt voltak. Én nem voltam a koncerten, mert más generáció vagyok. EZért írom, jó lenne, ha a nagy „öregek” mellett a most aktuális, jó zenekarok is koncerteznének Füreden. Volt Zorán, Neoton, Charlie, meg hasonlók, ez rendben, de hol vannak a most futó zenekarok? Kicsit egyoldalú így a kínálat.

      Válasz
  89. Olvasom a jövő évi rendezvények tervét. Sok jó program van, várok közülük néhányat, azt viszont nem látom, amit évek óta mond gyakorlatilag egyöntetűen mindenki, hogy kevesebb program kellene, viszont nagyobbat szólók. A veterán autó szépségverseny például bejött, új és látványos, tömegeket vonz mégis minőségi, de van jópár rendezvényünk, ami csak erőlködés. Nem akarok senkit megbántani, ezért nem írok ide program neveketet, de szerintem nagyjából lehet sejteni melyek ezek.

    Válasz
    • Nem olyan könnyű a szelektálás. Megaztán ízlések és pofonok. Részemről a Borheteket is át lehetne fazonírozni, de akkor sem kapnék sírógörcsöt, ha nem lenne, vagy legalább sokkal rövidebb lenne mint most. De egy ilyen ötletért sokan lehurrognának. SZóval szerintem nem a megszüntetés a megoldás a programoknál, hanem ha látjuk hogy nem jól működnek, akkor meg kell újítani őket. Fáradságos meló, meg gondolkodni is kell hozzá, de nem reménytelen.

      Válasz
  90. Hát, nem könnyű megszokni ezt az új rendszert, de csak egyszer kell, aztán már menni fog! Remélem, sok tartalmas hozzászólást olvashatunk majd!

    Válasz
  91. Már várom az Omega koncertet nagyon. Remélem a betegeskedő Benkő László is itt lesz, nélküle nincs Petróleumlámpa.

    Válasz
  92. Dejó, végre olvasható a honlap telefonon is. Nagyon kellett már, a mobilokat ma már többet használjuk, mint a számítógépeket.

    Válasz
  93. Nagyszerű volt Hobó Faludy György estje. Köszönjük!

    Válasz
  94. Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszont a végén a kórusokat felkészítő pedagógusok köszöntését, bemutatását. Megérdemelték volna, hiszen több hetes felkészítő munkájuknak volt eredménye ez a koncert.
    Köszönet Somosné Farkas Edina (Radnóti), Szücsné Sallai Margit (Eötvös), Bíró Bernadett (Református) tanárnőknek és a sok kis énekesnek az élményért.

    Válasz
  95. Rendszeresen használom a csopak és füred közötti felső utat. Pont a napokban gondoltam rá, hogy milyen jó lenne, ha felújítanák, és a biciklisek kapnának külön pályát. Örülök, hogy ez most megvalósulni látszik, mert a jelenlegi helyzet a jelentős biciklis, gyalogos forgalom miatt nem a legjobb. A buszok is alig férnek el. Remélem a felújítás részét fogja képezni egy körforgalom építése is az autószalonnál. Abban is bízom, hogy a jelenlegi 40-es helyett 50-es táblák kerülnek ki az említett útszakaszra.

    Válasz
    • Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?

      Válasz
    • Hát szerintem a 40 helyett 50-es sebesség nem olyan szédítően halálos. Főleg, ha lesz járda is.

      Válasz
  96. Olyat esetleg nem lehetne, hogy egy közmeghallgatást tartanának 18:00-kor? Aki 16:30-ra szervez egy ilyen fontos eseményt, az látszik hogy még életében nem dolgozott a versenyszférában. Vagy csak a tapsoló nyugdíjasok a fontosak?

    Válasz
    • De hiszen van 18 órakor is közmeghallgatás! Ha figyelmesen elolvasná, akkor észrevenné, hogy kettőt tartanak egymás után. A versenyszférában nem elvárás a szövegértelmezés?

      Válasz
    • Ahha van…Arácson.

      Válasz
    • Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?

      Válasz
  97. Szerintem a kereslet-kínálat előbb-utóbb egymásra talál. Ha olyan komoly igény lenne ruházati cikkekre itt Füreden, akkor valaki már nyitott volna ilyen üzletet. Nyilván azért nincs, mert nem éri meg: nincs rá fizetőképes vevőkör. Ha lenne, egészen biztos valaki élt volna már ezzel a lehetőséggel.
    Egy ilyen üzlet indítása komoly beruházás, nem kis indító tőke szükséges, amit utána meg is kell keresni… Persze, egy multi kirázná a kisujjából, ha akarná. De nem akarja.

    Válasz
  98. Veszprém plázája sokszor kong az ürességtől, a kínálata is lehangoló akár Fehérvárhoz, Győrhöz képest. Füreden van vásárlóerő, de ennek jelentős része a szezonra koncentrálódik. Egy bevárásló pláza mondjuk novemberben elég siralmas lenne itt is.

    Válasz
  99. Addig nincs értelme „strip mall-t” kívánni, amíg a felső városrész üzletei üresek. Inkább azokat kéne megtölteni élettel. De nem füredi jó szokás szerint, hogy egymás mellet nyit három zöldséges, meg négy papírbolt. A nagyobb ruházati áruházláncok amúgy sem jönnének ide, mert nincs vásárlóerő. Ezek a cégek azt is nézik, hogy egy városban hányan laknak. Meg gondolom azt sem szeretnénk, hogy a pesten megmaradt „gépronygyokat” hozzák ide, mint a veszprémi boltokba.

    Válasz
  100. Pont ez az, hogy Füreden borzalmas a kínálat, ha ruházati cikkeket akar venni az ember. Konkrétan nincs választási lehetőség. Vehetsz gyenge minőségű kínait, valamelyik kínai üzletben vagy esetleg találsz valamit a Tesco ruhás részlegén. Nyáron meg vannak a méregdrága parti üzletek amik a turisták pénztárcájához vannak szabva. Szerintem igen is kellenének új üzletek, ahol lehetne venni normális kabátot, cipőt meg ilyesmiket. Sokakkal beszéltünk már erről a témáról, mert mások is hiányolják az ilyen jellegű üzleteket Füredről. Nem mindenki teheti meg, hogy Pestre vagy Győrbe járjon vásárolni.

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2020 >
Október
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
56
  • 10:00 -12:00
    2020.10.06-2020.10.11
    Városi könyvtár

    Balatonfüred, Kossuth utca 35.

    Könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések.

  • 12:00 -13:00
    2020.10.06

    Emlékezés az 1948/49-es szabadságharcra.

7891011
  • 15:00 -17:00
    2020.10.11
    Tamás-hegyi kereszt

    Tamás hegy

    Ökumenikus ima a Tamás-hegyi keresztnél.

12131415161718
19202122232425
262728293031 

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004