Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 723 Hozzászólások
 1. Sentinel írta

  az a legkevesebb, hogy nincsenek utcanévtáblák, de hogy a 7 éve felujitott uttest tele van gödrökkel, az aknafedlapok mind megsüllyedtek stb. szerintem nagyobb problema.

 2. SÉTÁLÓ! írta

  Lassan 1 év folyik a Horváth Ádám utcában a járda ill egyéb dolgok építése! Valaki tudomására hozhatná az autósoknak,hogy a BEHAJTANI TILOS tábla mit jelent az utca elején! Sajnos mint már megszoktuk városunkban a sebességmérésen kívül sok hasznát nem vesszük a rendőrségnek!A gyalogosok jelenleg még nehezebben tudnak az utcában közlekedni,és sajnos a szaguldozó autosok ezzel abszolút nem törődnek! A körzet önkormányzati képviselője tehetne valamit a szavazói érdekében!!!!Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

 3. Krónikás írta

  Szerintem meg elegáns és a Balaton-felvidék épületeinek klasszikus színeit hozza.

 4. szintén szülő írta

  Örülök, hogy ilyen szép lesz a régi-új gimi, az én lányom is oda jár. Én csak kívülről láttam az épületet, de nekem egyáltalán nem tetszik a szürke szín, abszolút nem passzol a fiatalság vidám lelkületéhez. Annyi remek, színes (és emellett környezetbe illő) épületet terveztek már…!

 5. cinikus írta

  Gratulálok az újabb hétvégi hacaccáréhoz. Javaslom, hogy fussanak a nagy magyar Alföldön.

 6. Leendő lóczys szülők írta

  Ma kíváncsiságból bementünk az új Lóczy gimibe,mert éppen bútorokat vittek be és nyitva volt. Oda fog járni a lányunk,legalábbis reméljük,mert kitűnő tanuló és csak oda fog jelentkezni. Minden elismerésem az építész és kivitelező csapaté, mert lenyűgözőt alkottak. Szépek és harmonikusak a színes bútorok, elegáns,de fiatalos a berendezés.A belsőépítészüknek kiváló színérzéke van. Az átriumos udvar egy álom. A tantermek világosak, a könyvtár egyetemi jellegű. Egy osztrák vagy német iskola feelingjét éreztük. Gratulálok Balatonfüred városnak, hogy ezt a kiváló gimnáziumot egy új épülettel támogatták. És köszönet annak a kedves dolgozónak,aki megmutatott pár termet.

 7. "Vigyázzunk a Balatonra" című cikk írta

  Nagyon sok szempontból a szívemből beszél a cikk. Csak sajnos csak beszél és a hü.e is tudja, hogy ebből sosem lesz semmi. A Balatonra nemcsak a cikkben említett építészeti szempontból kellene vigyázni, bár Szauer Rózsa szavai súlyosak (én annyival módosítanám, hogy a parti zónában SEMMILYEN épület ne épüljön), hanem olyan szempontból is, hogy KEVESEBB TURIZMUS! Szauer Rózsa említi a szándékot is. Hát igen, mindig az a legnehezebb… Aki meg különdíjat adott a buszállomásnak, az sem várt még süvöltő szélben és szakadó esőben-hóban távolsági buszra abban a megállóban…

 8. Névtelen írta

  imádom Fürededet,minden hibájával együtt!! Az ország legjobb,legszebb,legélhetőbb városa!! Kérem önöket ezt minden reklamálásnál,panaszkodásnál,vegyék észre.SZUPER városban élnek,tartózódnak!Mindeninek szerencséje van aki itt élhet,és nyaralhat!! Csak pozitívan érdemes élni!! ÜDV egy Füredi lakos.

 9. Helyi írta

  Az Ady Endre utca teljes hosszában gyakorlatilag egyetlen utcanév tábla nincs 😯. Még szerencse, hogy Google a barátunk 😉…

 10. Félreértés írta

  A Romantikus Reformkor résztvevői melyik bolygón élnek? A kesztyű meg az esernyő nem véd a vírustól, maszkot sehol sem láttam. Azt tudják, hogy vírusveszély van? Hogy lehet még Balatonfüreden ilyen rendezvényeket tartani? Országosan mindenhol felhagytak az ilyenekkel. Felelősség a saját közösségünk iránt??? Pedig jó lenne ezekben az időkben.

  1. Rettenetes Reformkor írta

   Ez a rendezvénnyel nemcsak ez a baj – de jelenleg, értető módon, ez most a legaktuálisabb. Akik részt vesznek rajta, azok nem azért vesznek részt rajta, mert annyira sokat tudnának a reformkorról és/vagy annyira szeretnék azt, hanem mert látszódni akarnak. A maszk meg most nyilván rontotta volna a láthatóságot… Teljesen fölösleges az egész, semmi tartalma nincsen. Ahogy a nevében is benne van, ott kéne hagyni az egészet a reformkorban. A rendezvényekhez általában pedig: Kékszalagnál sem tették kötelezővé, hogy a parton csak maszkban lehessen tömegesedni és a borheteket is megtartották. Füred a kultúra városa, nem az ilyen jellegű intelligenciáé. Sajnos.

 11. m.e. írta

  Nem vagyok híve a tömegturizmusnak. Akkor se voltam amikor 52 vállalati üdülő volt a városba és most se, hogy csak sznobizmusból jön a többezer újgazdag. Viszont nem kell csinálni semmit mert a “tisztelt” balatoni vállalkozók maguk alatt vágják a fát. Az idén teljesen elszabadultak az árak, legyen az panziós vagy vendéglős nem ismert mértéket. Ám egyszer véget ér a járvány és akkor senkise tudja vissza tartani az embereket. Akkor majd kiderül, hogy nem igazán vagyunk versenyképesek a tengerpartokkal és az itteni bérekkel. No majd akkor emeljenek a szállásadók 30%-ot. Szóval csak nyugalom lesz ez még így se.

  1. Ünneprontás írta

   Őszintén kívánom, hogy Önnek legyen igaza és “még így se” legyen. Tényleg őszintén kívánom. Csak sajnos amíg “egyeseknek” a turizmus és a tömeg és minden, ami ezekkel jár nem, hogy nem probléma, hanem nagyon is jó (mondhatnám akár azt is, hogy profitáló…), addig mi akár az Agorán, de akár az Agorán kívül is, meggebedhetünk, semmi nem fog változni – legalábbis jó irányba nem…

 12. Füredi a hegyről írta

  Csak remélni tudom, hogy a város turisztikai szakemberei, marketingesei észrevették, hogy új időszámítás kezdődött a nyári forgalomban. A sikert már nem abban mérjük, hogy hány ember érkezik Füredre, (minden különösebb attrakció nélkül, csőstöl jönnek) hanem a sikert a minőség, és az élhetőség megtartása jelenti. Élhetőnek kell lennie a városnak az itt lakók és az ideérkezők számára egyaránt, ez a közös cél. Felelőtlenség még több látogatót vonzani ide, kontraproduktív.

  1. Turizmus - még mindig írta

   Kedves Füredi a Hegyről, a szívemből beszél, csak sajnos egy friss cikk a honlapon “Elfér még több vendég Füreden” címmel inkább azt mutatja, hogy Önön és rajtam kívül – illetve a lenti hozzászólón kívül, aki szintén nagy betűvel írja az ÉLHETŐ szót – senkit nem érdekel a probléma (az érdektlenek számára nyilván nem is probléma…)…

  2. "közös cél" írta

   Kedves Hozzászóló, sajnos úgy tűnik, hogy nem hogy nem “cél”, amit Ön – és több más hozzászóló is – ír, de még kevésbé “közös”. 🙁 A még több vendég és még több turizmus helyett az kéne, hogy ne csak a moderátor olvassa a hozzászólásokat, hanem “mások” is és ezek a “mások” meg is értsék, hogy mi van odaírva és hogy eszerint cselekedjenek. COVID ellen előbb lesz oltás, mint az évek óta fennálló hozzá(nem)állás ellen.

  3. Gombás kúria írta

   Okos, rövid, velős megnyilatkozás, abszolút igazságtartalommal. Csak valaki legyen már rá *vevő ‘🙏🙏🙏

 13. Elfér még több vendég Füreden? írta

  NEM. És NEM kell az “egész éves Balaton koncepció” SEM. ÉLHETŐ város kell és CSEND ÉS NYUGALOM.

  1. Krónikás írta

   Igaza van, az egyszavas válasz a NEM. Bármit is mondunk, eddig a tömegturizmus útját járta a város. Sajnos rendezvényeink is ezt szolgálták. Pedig az élhető városhoz, ami magában foglalja az élhető üdülőhelyet is, csak a minőség vezethet. Ez nem pusztán pénzt és pénzes üdülővendéget kell, hogy jelentsen, hanem mindenek előtt kultúrát. Azt, hogy vendégeink pihenni, feltöltődni jönnek ide és hagyjanak minket is pihenni és élni a mindennapos életünket. Ehhez nem kellenek a “sátoros ünnepek” a Tagorén, hanem minőségi és különböző árszínvonalon szolgáltató helyek. Értve ezalatt éttermeket, borozókat, kiállításokat, mozit, színházi eseményeket, koncerteket, gyerek programokat, strandokat, kiránduló helyeket. És tudomásul venni, hogy Füred befogadó képessége véges.

 14. Lucifer írta

  Szerintem egyáltalán nem a napi új fertőzöttek száma a reális adat, mert ha nem tesztelnek, akkor az új fertőzöttek száma nulla, ha meg sokat tesztelnek, akkor ez a szám nagyon magas is lehet – mint pl. most a cseheknél 1500 fölött.
  Az a reális, ha azt adják meg, hogy az elvégzett tesztek közül hány százalék lett pozitív. Ez így sokkal objektívabb képet mutat(na).
  Miért nem szól már nekik valaki?

 15. füredi lakos írta

  Füredi Lakosnak Írta,válaszából nem tudom ki írta,sokan itt írják panaszukat,én miért ne tehetném,de tanácsát megfogadva hivatalos lépéseket is teszek

  1. füredi lakoshoz írta

   Írhat ide, persze. De ez egy fórum és nem intézkedő szerv. Konkrét panasz esetén, ha a megoldást is keresi az ember, érdemes az adott ügyben illetékes, hivatalos szervet felkeresni és elindítani a megfelelő eljárásokat. MInt minden más esetben, itt is ez működhet.

 16. füredi lakos írta

  Annuska villának kellene egy figyelmeztetés,hogy végre hagyja abba a kerti éjfélig tartó nyekergő bulijait, az itt élők már fáradtak a hangos zenebonától, forróságban kényszerű,basszustól remegő csukott ablakoktól,még egyszer kérdezem itt már mindent lehet,csak a nyaralóknak,az itt élők költözzenek el,ha nem tetszik? Jó ez így? Mi itt élünk egész évben itt fizetünk adót, itt költjük el a drágaságban a pénzünket,mi miért nem számítunk,a munkánk és a hozzá szűkséges pihenésünk.Elég legyen a part a buliknak,rendezvényeknek,annak amúgy is van járulékos ricsaja az egész városban. Jó lenne erre megoldást találni és valami választ is kapni. Köszönöm

  1. Füredi lakosnak írta

   Ezt miért ide írja? Ha komolyan gondolja a panaszát, akkor erre meg vannak a megfelelő fórumok. Éljen írásos panasszal az önkormányzat felé, kérjen kivizsgálást, hangerőmérést, rendőrségi eljárást, stb. Ha valamit szabálytalanul csinálnak, akkor felelősségre vonják őket, ha nem, akkor meg fölösleges itt bemártani a helyet.

  2. Agora írta

   Már bocsánat, illetve nem bocsánat, de miért is baj, hogy az illető ide írja? Ha Ön azon szerencsések közé tartozik, akik nem érintettek a problémában, akkor kérem, ennek csendben örüljön és engedje az érintetteknek a “mártogatást”. A hozzászólás ugyanis bőven beleesik a “házirendben” említett “érvekkel alátámasztott kritikák” kategóriába. Nem az a baj, hogy az illető ide írja, hanem az a baj, hogy eleve van mit írni, mert az Agorát valahogy “egyesek” nem olvassák (ez pedig a sokadik baj), így az egyre kevesebb helyett egyre több a baj. A hozzászóló esetleg próbálkozzon Ildikó által említett Kosler úrral, hátha ebben is tud segíteni és kívánom, hogy ne kerüljön 2,5 évbe!

 17. Bodor B.Ildikó írta

  Tegnap jártam az önkormányzatnál, hogy megérdeklődjem: a 2018.áprilisában a jegyzőhöz eljuttatott beadványommal foglalkozik-e érdemben valaki? Tudom, az idősek fárasztóak tudnak lenni, ezért most utólag is – elnézést kérek Kosler Úrtól és munkatársaitól! Bár nem ezért mentem, de ha már ott voltam, megemlítettem, hogy a Bajcsy Zs. utcai helyi járati buszmegállóból több, mint egy éve elvitték a jó öreg, retró betonpadot, azóta a temetőbe járó , buszra váró idős emberek nem tudnak hova leülni. A buszmegállóban van ugyan egy pad, de onnét nem látni, ha jön a busz és egyébként a tisztasággal is van bajunk…Ma reggelre megérkezett a pad, szép, kovácsolt vasból készült, régi békebeli pad. Jó volt látni : eszembe jutott, hogy gyermekkoromban csak a fürdőtelepre jutottak ezekből a szép padokból… Gyermekkoromban csak a fürdőtelepre jutott a szép virágokból, most meg az óvárosi rész is egyre jobban szépül! A mi utcánk még mindig nagyon csúnya, ezért ha virág nem is jut, azért jó lenne a Fürdő utca és a Dózsa György utca közötti szakaszra egy gyalogátkelőhelyet létesíteni! A mi korosztályunkra , a Ratkó korszak gyerekeire nem sok jó vár. Előbb-utóbb vagy elüt bennünket itt egy autó, vagy elkapjuk a vírust, ha nem vigyáznak ránk a szabályokat be nem tartók! Idősotthoni elhelyezésre is éveket kell várni, de úgy tűnik, az járt jól, aki otthon, a saját házában helyezte karanténba magát.
  Örömmel hallottam Kosler úrtól, hogy holnaptól már nem kell “összezsúfolva” utaznunk a kis fehér, más várostól “levetett”, 18 fős kis buszban., melyre a lépcső miatt alig tudtunk a banyatankjainkkal, a járókeretünkkel, a temetőbe vitt locsolókannával stb. fel- és leszállni.. Melyre sem tolókocsival, sem babakocsival nem lehetett felszállni… Hála Istennek és a döntéshozók jobb belátásának.
  Ha már tollat ragadtam, megemlíteném, hogy a szép kis ivóvíz kutat, a buszpályaudvar forgalmi irodája előtt – a dohányosok csikkgyűjtőnek használják. A kosz már az átadása óta ráégett. A vasútállomásnál, a helyi járati megállóknál lévő padokon vagy aszalódunk a hőségben, vagy átázunk, ha esik az eső. Igaz, van váróterem, ahova a maszk nélküli, utazásra várakozók közé nem szívesen megy be az ember. Az egyre nagyobb városi forgalom miatt 10-15 percesek a késések, a sofőrök nem tudják tartani a menetidőt. Mire felkászálódunk, kibattyogunk- el is ment a busz.., ha késik, álldogálhatunk fájó derékkal, ízületi gyulladással , egyéb nyavalyáinkkal a hűvösben, a biciklitároló mögötti részen az oszlopnak támaszkodva.
  De nem panaszkodom, kérésem meghallgatásra talált ! Köszönöm még egyszer. Szép napot mindenkinek, nekem már jól kezdődött.

  1. Jegyzői beadvány, buszpályaudvar és maszk írta

   Kedves Ildikó, a buszpályaudvar több sebből vérzik már a kezdetek óta. Hogy a távolsági buszoknál pont az északi oldal nincs lezárva, az már eleve szarvashiba; ahhoz, hogy valaki tudja, hogy az északi oldal mindig a leghidegebb, elvileg nem kellene építészeti végzettség, csak parasztész – csak sajnos az a legritkább fizetőeszköz… Ami a maszkokat illeti, ott is elég lenne a parasztész – ami láthatóan ebben a vonatkozásban is hiányzik -; rendeletet, akármit kellene hozni, hogy ilyen zárt helyekre csak abban lehet bemenni, oda kell állítani 1-2-3 rendőrt, biztonsági őrt, akárkit, aztán csókolom. Ami pedig a jegyzői beadványt illeti, először is gratulálok, hogy a városban talán egyedüliként elért bármit is (még ha 2,5 évbe telt is), illetve megtenné, hogy megkéri a Kosler urat, hogy tegyenek már kamerákat a kereszteződésbe? Úgy látszik, az öregeket jobban meghallgatják, mint a fiatalokat…

  2. Gyakori utazó írta

   Nem kellene mást tenni, mint az illetékes intezkedőknek a nyari hónapokban vagy esőben esetleg havazásban rendszeresen ezen a helyen varakozni a helyijaratra, lehet az fiatalabb, vagy idősebb, csak egyszer-kétszer kipróbálná, milyen itt a várakozók helyzete, egyből tudná s megoldást, pedig ezt a megállóhelyet nem tegnap telepìtették ide. Ugyaz ez a helyzet a távolsági nuszokra várakozókkal a meleg, vagy éppen huzatos helyen. Egyet értek az előttem szóló minden szavával.

 18. Probionak az Öreghegyröl írta

  Örömmel láttam, hogy a hozzászolásomban felvetett problémát ( járdát lefedö bokrok st.) az Öreghegyi utca elején a Probio elháritotta. Köszönöm a gyors intézkedést.

 19. füredi lakos írta

  Annuska hotel rátett egy lapáttal,22.én zeng a Jókai utca Caramel-től, aki szereti élvezi, aki nem az hagy szenvedjen, azért ez már egy kicsit sok az itt élőknek

  1. megmondom írta

   Minden rosszban van valami jó… Például, hogy nem a híres Metallica együttes vendégeskedett ott… Ha mindent mennyivel rosszabb islehetne szemszögből nézünk, az élet sokkal jobb lesz…

  2. Pozitív hozzáállás írta

   Kedves Hozzászóló, a pozitív hozzáállása értékelendő, de sajnos se nem vigasz, se nem megoldás – főleg, ha az ember a hullafáradtságtól azt sem tudja, hogy hívják (tekintettel, hogy a Sound idén elmaradt, nyilván ki kellett valamit találni, nehogy elszokjunk a dübörgéstől). Remélem, a kitalálók azóta is mélyen alszanak.

 20. Zákonyi sétány írta

  Végre! Gyalogosok sétálhatnak a Zákonyi sétány úttestén. Az aug. 20.-i hosszú hétvégére megtiltották az átmenő forgalmat a Zákonyi sétány – Jókai Mór utcában a mélygarázs lejárata és a Kerektemplom közötti szakaszon. Ezzel itt megszűnt az autó – és motorcsodák bemutató felvonulása és már nem használhatják motor parkolónak a Vitorlás teret, ill. a Zákonyi sétány sétáló szakaszát sem. Gratuláció az illetékeseknek! Sajnos most csak a nyár végén, szinte az utolsónak mondható szezon-hétvégére volt hozzá bátorságuk. Remélhetőleg a jövőben minden hétvégén, merészebbet lépve egész nyáron, de inkább egész évben(!) megtartják ezt a közlekedési rendet. Természetesen ideértendő a hasonló helyzetben levő Kisfaludy és Blaha Lujza utca is. Legyen ez a terület a gyalogosoké, vendéglátósoké! Itt a célforgalom kivételével nincs semmi keresnivalójuk a céltalanul bolyongó gépjárműveknek!

 21. füredi lakos írta

  Sajnálatos,hogy lakó övezetben engedélyt kap az Annuska hotel a Jókai utcában éjfélig tartó dübögő zenés bulira.Az itt élők, itt dolgozók és pihenni vágyó üdülők nagy bánatára,csukott ablakon is átdübörög, rezegnek az ablakok a hangerőtől, nem elég a part a rendezvényeknek? itt már mindent lehet?

 22. Már én sem bírom cérnával írta

  Húha, van baj, nem kevés… Szóval például ne dícsérjük a gyerekünket, aki egy ötöst hoz haza az iskolából, mert az a dolga? Esetleg egy sallert is adjunk neki, hogy miért nem kettőt hozott??? No comment… Csatlakozom Horváthnéhez, én is szépnek, rendezettnek látom városunkat, és a Probioval is maximálisan elégedett vagyok. Na, most biztosan elszakad az a bizonyos cérna az ide írogató megkeseredett, végtelenül negatív, mindenben csak a rosszat látó többségnél. Hozom a popcornt, bontom a sört, jöhet az újabb adag hozzászólás áradat arról, hogy aki bármit is szépnek lát itt az nem normális, mert ebben a városban minden sz., satöbbi, satöbbi… Szép estét mindenkinek!

  1. cinkos cinikus írta

   Nagy különbség van a “mindenben csak a rosszat látó többség” és az között, amit esetleg csak ők látnak. Egy dolog a döntő kritérium: igaz, amit látnak és leírnak, vagy nem?? ha igaz, akkor minden más ez irányú szurkálódás nem több mint fájdalmas vergődés a látottak meg nem látottá tevésére. Egy jótanács: nagyon meg kell nézni, hogy azt a popcornt melyik cég gyártotta! A sörrel egyetértek, de hazai legyen! Azért még egy óvatos kérés: tessék szíves lenni és újra elolvasni az elmúlt hónap Agora-listáját, és akkor rá fog jönni, hogy mindenki megpróbált így vagy úgy, de kulturáltan ide beszólni, ÖNT kivéve! Ugyanis csak ÖN írta le a következő mondatot: “ebben a városban minden sz., satöbbi”. Tudná idézni (névvel, dátummal) azt a hozzászólást, hogy “aki bármit is szépnek lát itt az nem normális”? Elnézést kérek, hogy kommentálni merészkedtem és remélem kellemes hangulatban töltötte az elmúlt estét, és ízlett az elfogyasztott sör.

  2. Már Én Sem bírom cérnával írta

   Kedves Cinkos Cinikus! Mindenkinek meghagytam a lehetőséget, hogy kulturáltságának megfelelő szót helyettesítsen be az sz. helyére. Ezen túlmenően úgy látom nem ment át az üzenetem. Megpróbálom megfogalmazni máshogy. Számomra érthetetlen és szánalomra méltó, hogy (véleményem szerint) az ország egyik legszebb, legélhetőbb városának a forumán a hozzászólások 95%-a negatív hangvételű, és a maradék 5% pozitív hozzászólásra az esetek döntő többségében szintén negatív válaszok záporoznak. Ön nem így gondolja?

  3. Füred egy élhető város? írta

   Sajnos én nem így látom. Tény, hogy vannak szépségei, pl. ott van a Balaton, illetve pontosabban ott lenne, ha látszódna a turizmustól – bár örüljek neki, hogy a vízbe magába (eddig?) még nem építettek luxusszállodát / -apartmant… Igen, most lehet azzal érvelni, hogy van tiszta ivóvíz és áram a városban (amíg a vezetékek még bírják, mert az emberek száma csak növekszik, de a csöveket nemigen látom, hogy cserélik; hasonló a helyzet az árammal; el fog jönni az a pillanat, amikor a hálózatok nemigen bírják már a turizmust és a terhelést…) és azért tisztaság is, de azért ezek hadd legyenek már alap”elvárások”. DE! Ez az ember- és apartmantömeg sok minden, de nem élhető. És akkor az árakat még nem is említettem… Sajnos van oka a 95% negativizmusnak, méghozzá alapos – leginkább az, hogy az illetékesek meg sem próbálnak javítani a helyzeten (mert hát még hosszabb szezon, még több turista, még több apartman kell, mert az a jó).

  4. Cinkos Cinikus írta

   A végén “Ön nem így gondolja?” számára: hát nem így gondolom!! Megpróbálom megmagyarázni a lényeget: nem a hozzászólások 95%-a szánalomra méltó, hanem azok a TÉNYEK, amik miatt ezek a hozzászólások létrejöttek. Tetszik érteni? Érdekes módon azok, akik valamit nem akarnak megérteni, azok mind a formalitásokon lovagolnak, de nem a tényekkel foglalkoznak. Nem azért van az Agora, hogy ez is-az is elmondhassa, hogy mi fekszi meg nagyon a gyomrát? Egy jótanács: menjen végig néhányszor a Völgy utcán, (ha lehet, csak egy használt Ladával) aztán írjon ide róla egy dicsőóitő ódát. Az 5% a 95% ellen még közepes számtani ismereteket feltételezve is elhanyagolható. —Témaváltás.— A kulturáltságnak semmi köze az “sz.” mindenki által ismert és csak egyetlen szóval helyettesíthető tartalmához, de ezt most már hagyjuk, mi itt az “Agorán” vagyunk, nem a pincében, följebb már megírtam, amit erről gondolok, maradok tisztelettel, aki voltam és vagyok. (amúgy senkire sem haragszom semmiért, mert azzal csak magamnak ártok, ennyi önzés még rendjén van)

 23. Prosecco írta

  Ma életbe lépő füredi forgalomcsillapító McDrive már 1 hónapja szükséges lett volna.

 24. Karcsi-bácsi írta

  A Zsigmond utcában jártam parkoló jegyet akartam venni,és egy ott dolgozó munkás azt mondta ne vegyek mert nem ellenőrzi senki ő már hétfő óta ott áll figyeli az autót még nem volt gond.Én csak két órára hagytam ott nem kaptam csomagot,én úgy tudtam kell fizetni már a parkolásért de lehet tévedek.

 25. Névtelen írta

  Tisztelt Probio Zrt. Végigolvasva a kommenteket, én egy egészen másfajta véleményt írnék Önöknek: Gratulálok hogy Balatonfüreden ilyen csodálatos munkát végeznek, helyiként nem lehet nem észrevenni azt a rengeteg energiát amit a városvezetés és Önök, az Önök kétkezi munkásai ebbe a városba beletesznek. A rengeteg idelátogató, és sajnos szemetelő turista ellenére is a sétányok, az utcák, a terek, …stb. mind mind nagyon rendben van. Minden alkalommal megcsodálom és átérzem és tudom és érzékelem hogy ez mennyi mennyi munka. Kezdve a kertészektől az “egyszerű” kukás embereken át, akik Balatonfüred szépségéért és tisztaságáért tesznek!
  Gratulálok! Horváthné

  1. nem bírtam cérnával írta

   Névtelen írta vagy Horváthné? Kellő tisztelettel és önmérséklettel próbálok hozzászólni. 1. vagy ez a hozzászólás igaz és akkor az összes többi kommentelő nem tudja mit lát és tapasztal 2. vagy az összes kommentelőnek van igaza, de akkor ez a hozzászólás nem lehet igaz 3. négy és fél évtizedet dolgoztam le, becsülettel, állami szektorban, de nem tartottam igényt dicséretre, meg voltam elégedve a jó munkáért járó fizetéssel, akkor most minek ez az extra “simogatás”? hiszen ezért fizetik őket.. 4. a fönti hozzászóló és a kommentelők nem ugyanarról a városról beszélnek. 5. tegyük fel, hogy csak a fönti hozzászólónak van igaza, ez esetben követelem a hatóságoktól és minden hivataltól, hogy minden héten nyilvánosan dicsérjék meg a rendőröket, az egészség ügyiseket, a pincéreket, a bolti eladókat, a vasutasokat, a hivatalban dolgozókat, a villanyszerelőket, stb. ——–nehogy valaki is félre értsen: el vagyok ragadtatva a fönti hozzászólás fennkölt stílusától!

  2. Névtelen írta

   Horvathné-nek. örülök hogy meg van elégedve a probio munkájával. De kérem nézze meg az Öreghegyi utca elején a parkositást. A bokrok ugy megnöttek, hogy le kell menni a járdárol, mert teljesen lefedik azt. A telepitett madulafák részben el vannak száradva és az ágaik annyira lelognak, hogy pl. esernyövel nem lehet elmenni alattuk. A cserjéket benötte a gaz stb.

  3. Dicséret2 írta

   Tisztelt Hozzászólók, A Probio munkája az én véleményem szerint is példás és becsülendő a városban. A közelmúltban sok időt töltöttem a városi Kisfaludy Strandon és gyönyörűnek találom azt, tökéletes a füvesítés, a meder tiszta, a virágok szépek, vizesblokkok rendben és maga az egész strand tiszta, kellemes annak ellenére, hogy micsoda vendégforgalom van.
   Ezt nem azért írja le az ember, hogy “extra simogatást” biztosítson a Probionak (aki egyébként nem állami hanem önkormányzathoz kötődő nonprofit cég, a kettő között van némi különbség), hanem azért írja le, mert ott is emberek dolgoznak, akiknek teszemazt, jól eshet némi visszajelzés a munkájukról illetően.
   Javítandó területet mindig lehet találni, én is említhetném például hogy a Kovászna parkban kiszáradt több kis fa, mely talán elkerülhető lett volna rendszeres öntözéssel, az öntözőrendszer kibővítésével. Illetve úgy láttam a napokban, hogy az egyik pihenőpad is javításra szorul, elkorhadt az egyik léc rajta. Vagy hogy – ahogy említették – az itt található játszótér néhány eleme is festésre szorulna, de ezek olyan dolgok, amik nem sürgősek, a szezon után is ráérnek, amikor a strandról felszabadul kapacitás. (gondolom én – és meg is értem, ha így van)

   De mégis azt gondolom hogy a kritika, illetve a kérések, észrevételek mellett néha a jót is érdemes leírni. Megértem ha egyeseknek ez felesleges időkidobás, meg “simogatás”, noha kikívánkozik belőlem, hogy ennyi erővel én is mondhatnám hogy amit Önök írnak (csak a rosszat látják, minden rossz, régenmindenjobbvolt), az pedig pesszimista és némileg talán károgó hozzáállás is. Én viszont azt látom hogy fáradhatatlanul locsolnak, ápolják a közterületeket megszépítő virágágyásokat, strandokat, parkokat, már kora reggeltől. Nekem minden elismerésem feléjük, sőt azt gondolom hogy ígyis emberfeletti a küzdelmük mivel ekkora és ilyen forgalmas városhoz képest létszámilag aránylag kevesen vannak, mégis jó színvonalat hoznak. Úgyhogy csak így tovább!

 26. Kerékpáros írta

  Évek óta visszatérő téma: a “hajógyárnál” kezdődő, és a tihanyi bekötőútig tartó kerékpárút minősége kritikán aluli. Tele van úthibákkal, a gyökerek által fölnyomott aszfalttal és nagyon keskeny, már-már balesetveszélyes. Szerencsére egyre többen bicikliznek, viszont néha extra manővereket kell tenni, hogy a keskeny úton ne ütközzünk a szembejövőkkel. Nem értem, hogy erre miért nem figyel senki? Talán, mert akinek kellene, soha nem ül kerékpárra?
  A félsziget belseje felé vezető szakaszok lényegesen jobb minőségűek és szélesebbek is, a fagyökerek által fölnyomott aszfaltot is kijavították. Az egy másik világ?

  1. Csendes István, Csopak. írta

   Észrevétel megerősítve, és “hangosítva”. Érthetetlen a szituáció, mivel az ország egyik legtöbbet használt – főszezonban napi. 500- 700 kerékpáros, gyerekekkel, kis utánfutókkal, kocogók, sétálók, stb. – és legrosszabb minőségű 700 m-es sávjáról van szó. Mivel napi szinten használom kerékpárral az útszakaszt, egy fontos javaslat: a több – félkör alakú kikövezett rádiuszos – beugró már teljesen funkció nélküli, felújítás esetén el kellene bontani, ez a pályát nagy mértékben kiegyenesítené, veszélytelenítené. A megoldás jelentőségéhez viszonyítva nem kardinális anyagi kérdés.
   Valószínűleg ez nem B.füred Önkormányzatának a feladata, de a helyi testületek remélhetőleg egyszer nyomatékosan
   képviselik a megoldást.

  2. Bala-Bala-Balaton írta

   A kerékpárutak rendbentartása érdekében én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Nagyon fontos, hogy minél többen kerékpározzanak és minél kevesebben autózzanak. A kerékpár menő, az autó ciki. 🙂

 27. Csalódott vodafonos írta

  Örülök, hogy az 5G-s fejlesztését hírdeti a Vodafone Füreden. Felhasználóként, én nyaranta örülnék a működőképes 4 G-nek is. Tavaly után az idei szezonban sem bírják a Vodafone tornyai a megnövekedett forgalmat. Talán kevesebb gőzt kellene engedni a kürtökre és akkor maradna a kerekekre is.

  1. V írta

   Kedves hozzászóló, nem tudom, ugyanazon a településen vagyunk-e, de én bármikor próbáltam, tökéletesen működött a Vodafone 4G-je Balatonfüreden. Az egyetlen kimaradás amit tapasztaltak egész nyáron, az a 71-es főúton volt múlt héten a két benzinkút között. De ez is csak pár percig tartott, utána ismét megemelkedett a sebesség.

 28. Anna írta

  Pár éve a Füred hotel környékén felállítottak egy párakaput, egy darabig üzemelt, aztán kész, vége, konyec. Minek csinálták, ha nem törődnek vele? Mindenhol ugyanaz a forgatókönyv, a végén meg nem tudni, ki a felelős. És ezeket a hibákat mindig csak a “kispolgár” veszi észre, a “hivatal” nem. Kik ülnek ott, és minek?

  1. Mennyiség kontra minőség írta

   A visszatérő probléma: mennyiség kontra minőség. A folyamatos új “attrakciók” helyett talán kevesebb “attrakcióval” kéne parasztvakítani és szemfényveszteni és azzal a kevesebbel kéne talán inkább érdemben foglalkozni. De hát Füredről beszélünk … Látni meg sajnos mindenki azt lát, amit akar …

 29. palladio írta

  A piac melletti játszótér rettentöen elhasználódott! A teljes gumi padlóburkolat tönkrement a naptól, balesetveszélyes mert + a fák gyökerei helyenként 10-15 cm magasra emelték a lapokat. A forgó hinta szorul. Karbantartás évek óta nem volt.

  1. X írta

   Milyen piac melletti játszótér? A felső városrészben a vásárcsarnok távoli közelségében lévő Kovászna Park Játszótérre tetszik gondolni? Pár elem váltóban festésre szorulna, pl a csúszda, de ezt leszámítva nincs nagy gond.

 30. Strandfelújítás írta

  A legújabb strandfelújítási pályázaton ha jól értettem lehet árnyékolókra, napvitorlákra pályázni. A Kisfaludy strandon jó lenne párat telepíteni a homokos gyermekpancsolókhoz, valamint a nyugati oldalon lévő játszótér fölé. Amennyiben fásításra is lehet pályázni, a játszóteret még jobban körbe lehetne ültetni fákkal, és így pár év múlva ide nem is kellene napvitorla. Reméljük kívánságunk teljesül, és szeretett strandunkon hamarosan még kellemesebben tölthetjük gyermekeinkkel az időt.

  1. csak füredi, semmi más írta

   Ha ebbe a felújításba még az is beleférne, hogy a Koloska patak évek óta gusztustalan és büdös torkolatát kitisztítanák, az jó lenne. Meg a nemrégen új zárakkal felszerelt öltözök ajtajait valami jobb minőségű zárakra cserélnék, az is jó lenne. És ha az egyik öltöző ajtaját pótolnák az ellopott/tönkrement ajtó miatt, az is jó lenne. És ha a zuhanyzó 4 csapjából újra folyna a víz (a 2 helyett), az is jó lenne. Ha a vas lépcsők fokait csúszás mentesítenék, az is jó lenne. Én vagyok nagyigényű, vagy a felújítási pályázat mércéje csúszott valahova nagyon mélyre?

  2. Somogyi László Probio ZRT írta

   Köszönöm szépen a véleményét, javaslatait felhasználjuk a jövőbeli fejlesztéseink során, reméljük lesz lehetőségünk a Turisztikai Ügynökség pályázatán ehhez forrást elnyerni.

  3. csak füredi, semmi más írta

   Tisztelt Somogyi Úr! A Koloska torkolattól eltekintve, az általam felsorolt hiányosságok rendbetétele csak “fillérekbe” kerülne.. Hogy ehhez pályázaton kéne forrást elnyerni, az Füred anyagi helyzetét tekintve a nevetségesség határát súrolja. Tényleg ilyen rosszul állnánk?

  4. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Csak Füredi, Semmi Más! A Koloska patak medre , torkolata sajnos adottság, minden komolyabb eső után a városban bemosódott iszap, egyéb szennyeződés itt landol, tehát minden alkalommal lehetne kotorni, ami nyilvánvalóan lehetetlen. A felszínen úszó hulladékokat rendszeresen tisztítjuk, a medret a feltelítődés után 1-2 évente. Ez is egy természetes vízfolyás, a torkolati nádas is jelentős szűrő a hordalékok tekintetében. Az ottani élővilág is jelentős, véleményem szerint ezzel együtt kell élni a Balatonnál. A felsőbb mederszakaszokon lehetne több iszapcsapdát elhelyezni, azonban az nem a mi kompetenciánk. A Kisfaludy öltözőkabinoknál hiányzó ajtó javítás alatt van, vissza fog kerülni, zárakban már többet kipróbáltunk, igaza van, keresünk tovább..A zuhanyzóknál a lefelezett kapacitás a járványhelyzet miatti távolságtartás (fröccsenő víz, ill. permethatás elkerülése) okán van így, nem hanyagság. A lépcsőfokok csúszásmentesítését, takarítását nagyobb odafigyeléssel végezzük, köszönöm a figyelmeztetését!

  5. Füred anyagi helyzete írta

   Igen, ez egy nagyon jó észrevétel és egyszerre nagyon szomorú is. A kismillió luxusapartmanból és a dübörgő turizmusból nem folyik be elég pénz, hogy támogatás nélkül legyen elég forrás ilyen jellegű – és ide idefér a fentebb írt bicikli út problematikája is, mert az sem tegnap óta problematika – munkákra? Meg kéne büntetni a kereszteződésben a sok idiótát, hátha abból talán csurranna-cseppene valamicske, meg nem mindig valami újra költeni, hanem (először) a meglévőket karbantartani.

 31. Tallózó írta

  Tarthatatlan a helyzet már régóta a Tagore sétányon a biciklisek miatt, néha már szinte életveszélyes. (vigyázat, én is szorgalmasan, de normálisan biciklizek) Kint a tábla, hogy a Vitorlás magasságában pár száz méteren tilos kerekezni, kutyát sem érdekel, hajtanak a gyalogosok közé, magukat is veszélyeztetve, nem számít, egyszer élünk, hejehujahopp. De ahol szabad is hajtani, ott sem jobb a helyzet. Most ehhez csapódnak a Borhetek, ha csak rágondolok, égnek áll mind a 16 szál hajam. Kérdés: nincs erre valamilyen anyagi keret, vagyis plusz rendőröket odavezényelni, vagy az autókra vadászó sheriff-ekből néhányat odaküldeni, hogy félig-meddig emberi állapotok uralkodjanak azon a tájon?? gondoljunk már az ott dülöngélő polgártársainkra is, elég nekik menés közben a bal lábuk után a jobbikat megtalálni, nem hogy még a bicikliseket is lesni.

  1. Attila írta

   Aki kerékpárral túrázik annak kellemetlen hogy beleteker a borhetekbe…. Az út ott megy . OK tábla tiltja DE ideje lenne a kerékpár út nyomvonalát áthelyezni ! Hely lenne rá a Blaha utca alatt és a honvéd kórház kerítése mellett !
   Sokszor tapasztalom ha nagyobb csoportok érkeznek kerékpárral és nem értik hogy most akkor kerékpár út vagy sem.
   Lehet őket szidni ott a tiltó tábla de akkor meg a gyalogosokat is kellene tiltani ezen a szakaszon kívül hiszen semmibe veszik hogy ez egy kerékpár út és mellette a másik az a járda !

  2. Tallózó írta

   Attilának nagyon igaza van, elfelejtettem a gyalogosokat, akik vidáman slalomoznak a biciklisek között, persze a bicikliúton, mert a gyalogút az ciki, az unalmas, meg üres és nem kell izgulni, hogy na most elütnek, vagy nem ütnek?

 32. Lázmérés a Borheteken írta

  Jól értem, hogy a lázmérés nem lesz kötelező, hanem önkéntes alapon lehet átmenni a kapukon? Ha így van, akkor csak én nem látom az egésznek értelmét? Ha valaki lázas és tudja/érzi is magán és ennek ellenére lemegy, arra inkább ne mondjunk semmit. Azt pedig nehezen tudom elképzelni, hogy valaki lázas, de nem tudja/érzi magán. Hőemelkedés esetén talán még el tudom képzelni, hogy valaki nem tudja/érzi magán, de hogy ő sem fog átmenni a lázmérő kapun, arra eléggé mérget vennék. Bár ne legyen igazam, és legalább annyian menjenek át a kapukon, mint ahányan lent lesznek. Érdekes lenne számlálót is tenni a kapukra és összehasonlítani a totál látogatószámot (még ha ez csak saccolt is lenne) a kapu számlálójával. Bár ilyen nyilván nem lesz, ehhez azért több felkészültség kell. Plusz ugye a(z egyik) legnagyobb baj, hogy tökéletesen normális testhőmérséklettel is lehet valaki hordozó és ezáltal fertőző. A szellősebben elhelyezett padok pedig semmit nem jelentenek. Szimplán nem kellett volna megtartani ezt az egészet. De hát a turizmus.

  1. Örök füredi írta

   Igen, elsö gondolatom nekem is az volt, hogy miért tartják meg a borheteket? Miután több tudós-kutató mondja több országban, hogy a Covid-19 jött és itt is marad közöttünk tehát meg kell tudni élni vele együtt, ezért meg kell találnunk az élhetöségünket . A hatásos ellen oltást jövö évre ígérik. Ezért van a szabadban távolság betartása, a padokon remélem papír csikkal jelölik a távolságot a helyek között, a poharak gépi mosása/ha jól olvastam kristály poharakról van szó annak ez nem tesz jót, de ez is megoldható/ és még sok más kikötés. A hordók tele vannak, a szüret hamarosan itt van. Egy ismerösöm júliusban zölden szüretelte le a szölöjét és azért kapott pénzt. Én azt remélem, hogy a pandemi ellenére sokan jól fogják érzeni magukat a Balaton legszebb sétányán ez évben is és már mindenki tudja egy fél év után hogyan kell védekeznie a virus ellen.

  2. Balaton és vírus írta

   Mindenki megnyugodhat, több helyen is olvasható, hogy idén is a Balaton a sláger, szóval egészen biztosan egészen sokan nagyon jól érzik magukat – kivéve a helyiek többségét, de ez meg kit érdekel. Ezt inkább nem is folytatom.
   Ami a vírust illeti: őszintén kívánom, hogy a hozzászólónak legyen igaza (hogy fél év múlva mindenki okosabb lesz), de én sajnos nem hiszek ebben. 1) azok a dolgok, amik most annyira előtérbe kerültek, mint pl. a “sima” kézmosás, illetve annak helyes módja, eddig miért is nem számítottak tökéletesen magától értetődőnek? Mérget vennék rá, ha most végigmegy valaki a sétányon a megfelelő eszközzel és megnézi, kinek milyen “tiszta” a keze, döbbenetes eredmények születnének. 2) visszaemlékezvén a kékszalagos felvételekre, azon bárki szerint az látszódott, hogy ez emberek tudják, hogyan kell helyesen viselkedni? És a Kékszalag sehol sincs tömeg szempontjából a Borhetekhez képest … 3) az emberek többsége nem tanul, amit mi sem bizonyít jobban, mint maga az 1) illetve hogy 2002 végén/2003 elején volt már SARS (és ha már itt írták a kínai vendégmunkásokat, hadd tegyem hozzá, hogy elvileg ugyan betiltották a vadállat-kereskedést, hangsúlyozom, elvileg, de a kutyahúsfesztivált azért megtartották, mert hát a kutya nem vadállat; szóval ennyit arról, hogy az emberek többsége tanul-e és így mennyi az esély a javulásra … ).

  3. Vírus - sajnos még mindig írta

   Nemcsak, hogy volt már egyszer SARS, de 2011-ben volt egy Fertőzés című film is. Nagyon úgy tűnik, nagyon kevesen látták és még annál is kevesebben értették azt a filmet…

 33. Magdus írta

  Tisztelt Somogyi Úr! Köszönöm gyors válaszát a szelektiv kukák tárgyában irt észrevételemre. A fegyelmezett hulladékelhelyezéssel ill. annak hiányával kapcsolatban egyetértek Önnel, de a közös képviselővel együtt kezeljük ezt a problémát. Ezzel együtt gyűlik össze havonta 6-8-10 műanyag zsáknyi szelektiv hulladék….A közös képviselőnk felkeresi Hirsch urat.
  Bizva a megoldásban, tisztelettel
  Magdus

 34. Algahelyzet írta

  Nemrég olvastam a Limnológiai Intézet egy professzorával készült interjút. Az úr többek között azt mondta, hogy a probléma összetett munkát igényel, illetve csak igényelne, mert a szándék ugyan megvan, de a pénz nincs. És hajlok rá, hogy el is higgyem, hogy így van. Amit őszintén szeretnék üzenni és kívánni azoknak, akik ezekről a forrásokról döntenek, az itt biztos nem jelenne meg. Hogy a százmilliomodik rohadt szállodát, apartmankomplexumot, kikötőt, akármit megépíteni, ehhez partmenti szakaszokat beépíteni és hasonlók, arra van pénz, de hogy ugyanazt a Balatont, amit pontosan ők betegítenek meg, azt meggyógyítani, arra nincs. Mégegyszer csak azt tudom írni, hogy amit az illetékeseknek kívánok, az itt, de lehet, máshol sem jelenne meg.

 35. sokgyerekes írta

  Érdekelne, hogy mikor lesz kész a gimnázium. Néha arrafelé járok, látom hogy simogatják, cirógatják, körbeállják, de hogy ez mennyit használ? Az is érdekelne, hogy a kínaiak miért jobbak és gyorsabbak, hiszen tavasszal 10 nap alatt fölhúztak egy sok-sok emeletes kórházat. Nem lenne olcsóbb és gyorsabb kínai vendégmunkásokat fölvenni? Biztosan drágábbak, de egy ekkora épület 3 nap alatt állna, aztán hazamennének. (vagy még maradnának keveset és oktatnák a mieinket munkaerkölcs meg szorgalom meg szervezés irányában)

  1. egy gyerekes írta

   Többször megírták már itt is, hogy az őszi szünet után már az új iskolában tanulnak a gyerekek. Egyszerű keresés az oldalon és máris van info. pl itt. https://balatonfured.hu/2020/06/03/iskola-balatoni-panoramaval/ Kínai vendégmunkások? Ezt most komolyan kérdezi? A konténereket Füreden is hamar felhúzták, de itt egy régi épület bővítéséről, felújításáról van szó. Nem kedves sokgyerekes, 3 nap alatt ezt nem lehet megoldani.

  2. sokgyerekes írta

   Kedves Egy Gyerekes, hol él Ön? Volt már ebben az országban olyan dátum, amit sikerült betartani? Az infók semmire sem jók. A kínai vendégmunkásokat komolyan gondoltam!

  3. egy gyerekes írta

   Azt hittem valóban érdekli az iskola. Ha az infók semmire sem jók, akkor minek kérdezi? Ja, hogy lehessen itt mondogatni ezt azt? Nagyon sok beruházás csúszik, igen, de én abban bízom, hogy az iskola ezúttal valóban kész lesz őszre. Ha tájékozódna, akkor talán Ön is látna erre esélyt, még kínaiak nélkül is. Egyébként magát a fejlesztést évekig húzták, úgyhogy ez a része már talán kipipálva.

  4. másik füredi írta

   A gimnázium nem akkor lesz kész, amikorra ígérik, hanem amikor a gyerekeink besétálhatnak a bejáraton a tanórákra. Ez elvben természetesen egybeeshet a tervezett időponttal, de sajnos nem ez a jellemző. A költségekkel ugyanez a helyzet. Látott már valaki olyan beruházást, amit annyiért fejeztek be, mint amennyiért elkezdték? Ez manapság nem “divat” mifelénk. Az ígérgetéseket, jóslásokat, reménykedéseket meg felejtse el mindenki! Ezen a kérdésen el lehet ugyan rugózni, hogy “kész lesz” meg “nem lesz kész” – de ennek semmi értelme!
   Természetesen én is azt szeretném, hogy az általam említett pillanat minél előbb bekövetkezzen, mert az én lányom is ott tanul, s bizonyára nagyon fog örülni a szép, új sulinak.

  5. Lóczys család írta

   A mi családunk csaknem minden tagja lóczys volt, a legkisebb most is az. Gyakran bekukucskálunk és azt látjuk,hogy nemcsak egy emeletet építettek rá, hanem a főfalak kivételével a meglévő szinteken is mindent megváltoztattak. Az átriumos udvart is teljesen átalakítják. Ehhez képest tavaly szeptemberben kezdték a bontást és már belül festenek és burkolnak. A gimnázium facebook oldalára rendszeresen tesznek fel képeket. Az októberi beköltözés abszolút reális. Sajnálatos viszont,hogy vannak,akik egy iskolafejlesztésbe is belekötnek. Pedig ha valamibe,hát ebbe tán nem kéne.

  6. Kétgyerekes írta

   Végigolvastam a gimnáziummal kapcsolatban leírtakat, csak óvatosan merem leírni, hogy valakinek a véleménye ( és alapja is van) az nem valamibe való belekötés. A kínai megoldás is érdekes lenne. Az iskolafejlesztésbe senki sem kötött bele, nem világos, hogy ez honnan olvasható ki. Két gyerekem jár oda.
   Köszönöm “Másik Füredi-nek” a kulturált hozzászólását.

  7. Egy Füredi tag írta

   Jól halad a felújítás. Célszerű lenne gyakrabban elsétálnia arra, ugyanis pár nappal ezelőtt este fél 9kor is égtek a fények a középső szinten, ráadásul nem a munkalámpák hanem már a kész új, korszerű lámpák lettek beüzemelve. Való igaz, hogy haladhatott volna gyorsabban az építkezés. Vitathatatlan, hogy a kínaiak sokkal gyorsabb megcsinálták volna. De nem ők indultak a tenderen, így felesleges ez a károgás. Több cégnek a munkáját kellett itt összehangolni, ha megnézi az óriás hirdetőtáblákat, akkor láthatja, hogy legalább 3 érintett fél van akinek adott esetben várnia kell a másikra.
   Én úgy látom, hogy reális az eredetileg is kitűzött ősz közepe – tél eleje határidő. De ha érintett bármilyen szinten (akár diák, szülő) akkor ősz elején biztosan fog tájékoztatást kapni arról, hogy hogyan, hol fog indulni a tanév és mikor várható a költözés. További részleteket a Füred TV nemrégiben készült riportjában is hallgathat.

  8. gondolkodom írta

   Egy füredi tag-nak: szépen kérném, hogy próbálja meg legalább a minimumát betartani a társadalmi alapszabályoknak, miszerint valakinek a véleménye az nem károgás!

 36. Szeretném, ha mi magyarok szeretnénk egymást írta

  Eléggé elképedtem hogy egy kis történetből micsoda hozzászólás maraton lett. (nagypapa, unoka, ötnek a fele) De érdekes látni a spontán módon hozzászólók és a “hivatásosok” közti különbséget. Spontánék mondanak valamit és kész, és elmennek meginni két korsó sört, és újra rendben a lelkiviláguk, “hivatásosék” pedig lesben állnak készen arra, hogy bárkit és bármilyen témában szétszaggassanak hogy aztán az utolsó szó jogán győztesként hagyják el a “csatateret”. Érdekes társaság, mindent el tudnak viselni, csak a más véleményét nem, mert azt halálos tőrdöfésként élik meg. Még nem jutottak el arra a szintre, hogy egy kézlegyintéssel átugorjanak a következő témára, mert el kell viselni a “másokat”, csak így lehetek én “magam” . (kedves nagyokosok, ezt most kitől idéztem? fogadok bármiben, hogy még sosem olvastátok) Freud, Jung&Co sokat nyertek volna, ha tanulmányozhatták volna hosszabb ideig az Agórát (ezt most dicséretnek szántam) egészen biztosan még gazdagabb és sokrétűbb életművet hagytak volna ránk (is). De nem szabad elkeseredni, más országokban is részben így van ez a hozzászólásokkal és a hozzászólókkal. Nyugdíjas vagyok,időm van, nagy adag kiváncsiságot örököltem, sok nyelven foglalkozom a témával, de egy dolog rettenetesen fáj: a világ nagyon nagy részében sehol sem foglalkoznak olyan alpári és közönséges módon a mások véleményével, mint Hungáriában. ( most hagyjunk minden politikát, most csak nyelvészkedünk) Egy átlag hozzászólás máshol így zajlik (persze van kivétel is): tisztelt X.Y. ebben és ebben a témában írt véleményével nagyon nem tudok egyetérteni, engedje meg, hogy felsoroljam az ellenérveimet, amik természetesen nem lehetnek mentesek bizonyos tévedésektöl, ezért előre elnézését kérem, stb. (na jó, ezen mondat ebben a formában leginkább csak Japánban fordul elő, —–második anyanyelvem—- de legalább van honnan tanulni). Ezt az utolsó, hosszú mondatot fájó szívvel írtam le……. (nem füredi vagyok, de érdekel Füred, az Agórával együtt, néha itt vagyok) Ez az egész most valahogy kitört belölem, nem magyar módra!! és szomorú szívvel elnézést kérek érte.

  1. másik füredi írta

   Amit ír, az a szomorú valóság. De ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, a diagnózis után az okokat is föl kellene tárni: miként jutottunk ide? Mit rontottunk el? A dolog nagyon összetett, aki megfellebezhetetlenül kijelenti, hogy birtokában van az igazság, az jobb, ha meg sem szólal.
   Hadd mondjak el csupán egyetlen esetet! Az unokám most lesz ötödikes az általános iskolában (nem Füreden!). Az osztályban már mindenkinek van csilli-villi okostelefonja (egyeseknek drágábbért, mint az átlagjövedelem), neki nincs, mert a lányom fölöslegesnek és károsnak tartja, amivel maximálisan egyetértek. Ezt el is magyarázta a srácnak, aki az eszével megérti ugyan, de mégis kirekesztettnek érzi magát, mert hogy mindenkinek van, csak neki nincs, s ettől akár frusztráltá is válhat. Ha valaki tudja erre a megoldást, örömmel olvasnám, mert én nem tudom!

  2. Kommentelők és kommentek írta

   Tisztelt X.Y.! Ebben a témában írt véleményével nem tudok egyetérteni, engedje meg, hogy elmondjam, miért. Kommentje nem a többi kommentet értékeli, hanem a kommentelőket. Vagyis nem a “tárgyat”, hanem a személyt. Ez pedig azért … Sem Freud, sem Jung, sem “Co” nem tévedhetetlenek – azt nem tudom, hogy csak olvassa/olvasta a pszichológiát, vagy gyakorolta is -, de azt megkockáztatom, hogy nem tudja, kik ezek a kommentelők, nem ismeri őket. Vagy igen? És így, pár komment alapján nemcsak hogy értékelni a személyeket, hanem ilyen szépen kategorizálni is, az azért … Valóban, van, hogy elég, hogy egyszer megszólaljon/írjon valaki és abból már lehet tudni, hogy baj van (illetve nyilván egyszerűbb/könnyebb azt írni, hogy “Ön hülye”, mint azt, hogy “Amit írt, az hülyeség”; pedig a kettő nagyon nem ugyanaz). Viszont elég gyakran előfordul az is, hogy néhány kommentből azért nem lehet ilyen egyértelműen pszichologizálni. És még az sem túl intelligens a kommentjében, a “nagyokosok” kifejezés. Különböző – akár ritka – idézetek ismerete senkit sem tesz többé, illetve fordítva, különböző – akár ritka – idézetek nem ismerete senkit nem tesz kevesebbé. A valódi okosság nem ennek a kérdése. Illetve ez megint arra utal, hogy nem a kommentet, hanem a kommentelőt, mint személyt minősítette, értékelte azzal, hogy ismer-e, vagy sem egy akármilyen idézetet.
   Remélem, ezen kommentem így megfelel mind a tartalmi, mind a formai követelményeknek.

 37. Borhetek írta

  Gratulálok ehhez a felelős döntéshez. Tényleg muszáj megtartani a Borheteket. Hiszen nem zenés-táncos program. Hiszen még nem elég nagy a tömeg. Hiszen a vírus nyitott térben nem terjed. Hiszen nyilván mindenki 2 méterre lesz egymástól és maszkot is fog viselni. És mielőtt bárki azt írná, hogy nem kötelező lemenni, annak üzenem, hogy ha teszem azt, én nem megyek le, de mondjuk boltba igen, vagy akár csak simán sétálni egy “normálisabb” időpontban, ahol elmegy mellettem egy (vagy több) illető, aki viszont lent volt és el is kapta, csak éppen tünetmentes, az simán átadhatja nekem is. Pedig én nem is voltam lent. Mert nem kötelező lemennem. Mint ahogy megtartani sem lett volna kötelező. De hát mindent a turizmusért. Gratulálok.

 38. Magdus írta

  T. Somogyi Úr, ProBio figyelmébe! Nem tudom, kinek mi a tapasztalata a szelektiv hulladék gyűjtés/elszállítás tárgyában a városban, de nekem, aki egy 10 lakásos társasházban lakom. nem a legjobb. Sőt! A 10 lakáshoz a ProBiotól 3 db kék kukát kapunk, amelyeket egy hónapban egyszer ürítenek. Ez a 3 kuka és a havi egyszeri ürítés már a korábbi években, főként julius-augusztusban sem volt elegendő, de a vírusjárvány kitörését követően minden lakásban itt vannak a tulajok vagy bérlők, és olyan fegyelmezetten gyűjtik szelektíven a szemetet, hogy legalább 6 -8 db műanyag zsák telik meg a 3 db kék kukán kívűl. A lényeg: úgy néz ki a ház előtti terület, ahol a kukák állnak, mint a szeméttelep. Próbáltunk több kukát igényelni, akár fizetés ellenében is, nem lehet. A hulladék elszállításának gyakorlatát a havi egyről havi kettőre emelve már sokkal jobb lenne a helyzet. A városban járva-kelve, más házaknál is sokkal több szelektiv hulladék van, mint korábban. Nem lehetne valamilyen megoldást találni erre a problémára? Gyakoribb elszállítást? Akár fizetés ellenében is, aki ezt igényli? Vagy több kukát?

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Magdus, kérem , hogy a probléma megoldása érdekében a közös képviselő keresse meg Hirsch Zoltán kollégámat, biztosan fogunk megoldást találni. A nagyobb, vagy több gyűjtőedény elhelyezésén túl azért tapasztalataink szerint mindenhol probléma kisebb-nagyobb mértékben a fegyelmezett hulladékelhelyezés, nem mindenki rakja a gyűjtőedénybe helytakarékosan, összehajtva, összelapitva a hulladékát. Ebben kérek mindenkitől segitséget, nagyobb figyelmet. Köszönöm szépen!

 39. carpe diem, ahogy kínában mondják írta

  Véreim, testvéreim! Szeressük egymást gyerekek! A sok gond és megalapozott panasz helyett most egy kis nyári frissítö szellö az Agórára. Olvasgattam a tavalyi följegyzéseimet, és az elsö osztályos unokám mondására bukkantam: megkérdezte a tanítónéni a kislányt, hogy mennyi ötnek a fele, einsteini logikával rávágta, hogy az egyik fele kettö, a másik fele három. Hát nem aranyos?

  1. Ez hogy jön ide? írta

   Csak én vagyok ezzel a bejegyzéssel bajban – több szempontból? 1) már eleve a cím: csak szerintem blőd, amiatt, hogy a carpe diemnek semmi köze Kínához, illetve pont corona idején pont Kína? 2) nem vagyok a hozzászólónak sem vére, sem testvére – azért ez már több mint bátorság (illetve igazából valami egészen más), így megszólítani 3) ha a sok gond és panasz megalapozott, márpedig “csak kicsit” az, akkor igenis az Agorán a helye (még akkor is, ha semmi nem oldódik meg ezáltal) 4) nem, nem aranyos, de még csak a favicc / fárasztó kategóriát sem éri el, hanem blőd.

  2. Nem értem írta

   Az eredeti hozzászólón kívül látja valaki ennek a hozzászólásnak az értelmét?

  3. carpe diem, de most Kolumbiában írta

   Bocsánatot kérek mindenkitől, akit ezzel az unokámról szóló kis történettel megbántottam vagy megsértettem, soha többet itt semmit sem fogok írni. A véreim, testvéreim megszólítással általában azokat illetjük, akik a legközelebb állnak hozzánk, vagy akiket szeretetreméltónak gondolunk, ezt is visszavonom. Aki ebben a történetben Kínával kapcsolatban mindjárt a vírusra gondol, az kissé nagyon melléfogott, de ez nem az én bajom. (írhattam volna Kolumbiát is) Úgy gondoltam, hogy a sok baj mellett nem árt egy kis vidámság, emiatt letolást kaptam, tehát ezt is visszavonom. Ez most már így rendben van, vagy kapok még néhány virtuális pofont? és akkor újra rendben lesz a világ? Választ nem várok.

  4. másik füredi írta

   A megszólítással nekem is gondjaim vannak, csúnya felhangjait mindenki fölismerhette! És a “szeressük egymást, gyerekek” nálam is üres és olcsó operett-fordulat, súlytalan, kár volt érte.
   Viszont az unoka sztorija az öt felével tündéri. Igazi gyereklogika, aki ezt nem érti…
   De mindettől még nem kellene visszavonulót fújni, ennyire nem bírja elviselni, hogy sokan másképp gondolkodnak?

  5. másik füredi írta

   Ez hogy jön ide? részére válasz: Én találok logikus kapcsolatot a Horatiusnak tulajdonított carpe diem! és Kína között. Igen, pontosan most, a járvány idején gondolják sokan, hogy egyszer élünk, ráadásul itt a nyakunkon ez a vírus, gyerünk, használjuk még ki azt az időt, ami adatott nekünk! Természetesen ez nem csak Kínára vonatkoztatható, de ha valakinek épp az szimpatikus…

  6. realista és vastagbőrű cinikus írta

   Ebből az egész carpe diem-ből egy négypontos dörgedelmet csinálni, hát nincs jobb dolgotok, emberek? Na ebből lehetne egy pszichiátriai arcképet kerekíteni “ez hogy jön idé-ről”. (de az itt nem jelenne meg) Legközelebb (ha lenne) ajánlom a nagypapának, hogy ezt írja: tisztelt polgártársaim, meg hogy utáljátok egymást gyerekek, ez talán tetszeni fog a sok mazochistának. Kb. hetente olvasok bele az Agórába, most is kár volt——– Aki pedig csak azzal tud érvelni, hogy “valaki nem bírja elviselni, hogy sokan másképp gondolkodnak?”, azt elküldeném a sóhivatalba egy kis lelki gyógymasszázsra, kezelésre. Tetszik érteni?? Hiszen véleményszabadság van, azt a nemjóját! ——— De legalább “Borhetekkel” egyetértek, minden szava ül és üt!!!! Magdust sajnálom, nincs egyedül——–

  7. Egyszer élünk... írta

   Szerintem meg pont amiatt, hogy “itt a nyakunkon a vírus” kellene nagyon sokaknak visszafogniuk magukat és nem ész nélkül carpediemezni. De hát a sznobizmus sok mindent legyőz, főleg Füreden és főleg a parasztészt, főleg, ha nincs.

  8. "Dörgedelem" írta

   Van abban a hozzászólásban egy elég fontos szó, ami azért érdekes, mert szerintem emiatt a hozzászólás saját magát semmisíti meg: “véleményszabadság”. Ha az egyik hozzászóló 4 pontos “dörgedelmet” ír, az szerintem ugyanolyan véleményszabadság, mint aki ezt nehezményezi. Vagy nem? Az meg, hogy a kettő közül melyik a “dörgedelmesebb”, az … Persze, ilyenkor felmerül, hogy de a másik kezdte, én csak reagáltam rá, ha a másik nem kezdte volna, én nem reagáltam volna rá és hasonlók. És elébe menvén az esetleges vádaknak: nem parodizálás céljából használtam fel a “dörgedelem” szót.

  9. Szkeptikus írta

   Kedves Realista és Vastagbőrű Cinikus! Ha az a véleménye, hogy kár beleolvasni az Agorába, akkor azt tudom tanácsolni önnek, hogy ne tegye! Ez ilyen egyszerű. Mert hogy akkor ki is a mazochista?

 40. Elkeseredett füredi írta

  Ettől a “kis Ibizától” konkrétan rosszul lettem. Gyönyörű. Istenem, de jó lenne, ha Füred inkább “határmenti kis falu” lenne! Akkor talán élhető lenne – bár sajnos falusi turizmus is létezik, de ha valaki akarja, azt is lehet normálisan, ÉLHETŐEN művelni (ha meg valaki azt akarja, a városi turizmust is lehet abnormálisan művelni…). Ez az állapot ugyanis sok minden, de nem jó.

 41. Attila írta

  Ha már fizetősé tették a Kisfaludi strand “aszfaltos” parkolóját akkor a bejáratnál a Free parking táblát leszedhetnék mert eléggé félrevezető !

 42. Füredi írta

  Rengetegen vannak megint a városban. Eső, koronavírus, ide vagy oda, csurig Füred. Tanulság 1: a drága programokból vissza lehetne venni a városnak. Teljesen feleslegesek. Tanulság 2: ha egy hely jó, akkor az eladja magát, nem kell erőlködni. Tanulság 3: Füred jó hely, még jó, de több turista, több autó, több hype nem kell, mert mindez már ellenünk dolgozna.

  1. füredi2 írta

   “Ellenünk”? Miért, ki az a mi? Úgy érti Ön, mint helyi lakos? Én is füredi vagyok, de engem nem zavarnak a turisták. Sőt a családom fele a turizmusban dolgozik, különböző szektorokban, de mi nagyon örülünk a vendégeknek. Ha hiszi, ha nem, belőlük van pénze a városnak. Ha ők nem lennének, akkor füred egy határmenti kis faluhoz hasonlítana minden szempontból és megszűnne az a jó állapot, ami jelenleg jellemzi füredet.
   Ha lehet, felejtsük már el ezt az idegen-ellenességet, meg az “ellenünk-dolgozás” elméletet. Olyan idejét múlt és régen sem volt helytálló, ma meg főleg nem. A programok jók, sok embert vonzanak. Lehet hogy Önnek nincs rá igénye, ez esetben maradjon otthon, de sokak örömmel jönnek ide, több volt kollégám Budapestről utazik le a hétvégékre ezekért és a Balaton látványáért. De mégis a programok azok, amik miatt füredet választják. Le a kalappal a városnak, hogy a járvány ellenére egész jó program-felhozatalt és BIZTONSÁGOSAN tudott összehozni.

  2. füredi írta

   Ha a turizmusból él, akkor persze más a szemüveg. Egyébként szerintem világosan írtam: nem zavarnak a turisták, élvezem és szeretem annak előnyeit, hogy Füred ilyen népszerű, szerethető hely. Csupán annyit mertem mondani: tovább ezt nem szabadna pörgetni, mert ez a helyzet könnyen átfordulhat és kontraproduktívvá válik. Számos példát látunk erre. Nincs bennem idegenellenesség, csupán árnyaltabban látom a város helyzetét, mint ön, aki családja révén érintett a turizmusban. Ezt el lehet fogadni? Téved, van igényem kulturális programokra, de egyrészt ez nem biztos, hogy találkozik az évről-évre, unos untalan ismételt helyi választékkal, másrészt világosan látszik, programok nélkül is megtelik a város. Ezért merészeltem arra gondolni, hogy itt lenne az ideje, hogy a sok kierőszakolt programot mondjuk elfelezze a város. A kevesebb gyakran több alapon, koncentrálni az erőforrásokat és netán kevesebb, de minőségibb akciót szervezni.

  3. Örök füredi írta

   Füredi2-nek válasz: Több mint hatvan éve születtem Füredre de soha nem volt határmenti faluhoz hasonlitható itt az élet! Voltak különbözö periódusok, ide mindig jöttek a nyaralók /Csehek, mindkét németek, Dánok, Hollandok stb./ ebböl nagyon sokan meggazdagodtak vagy csak jól éltek egész évben három havi munkával. Egy idöben gyógyfürdöként is müködött Füred a Szivkorház miatt. A Kiserdöböl kitelepitették a Szabadtéri szinpadot a Horváth Mihály utcába mert túl hangos volt. Most a Szivkorház bejáratánál mennek a müsorok.
   Ami most van az már NEM élvezhetö. Nincs ellenemre se idegen, se nyaraló se más! Egyszerüen csak szeretnék bevásárolni,/és nem romlott árut haza vinni/ eljutni ahova szeretnék és élvezni az itt létet! Az utóbbi években ez már nem lehetséges. Kétszer kaptam ételmérgezést két különbözö étteremben, a családomban mással is megtörtént. Itt már a mennyiség a minöség kárára megy ezt már nem birják sem az üzletek sem az éttermek de nagyon sok füredi sem!
   Nem segít a jó müsor ha az ember ételmérgezésben fekszik otthon és piszkos rosszul érzi magát. Igen! A kevesebb néha több! – LENNE

  4. Kiábrándult és elkeseredett benszülött írta

   Füredi 2-nek: ritkán írok ide, de kezd nagyon elegem lenni az Önéhez hasonló véleményekből! Mi az, hogy idegen-ellenesség meg ellenünk dolgozás elmélet? Idejét múlt és régen sem volt helytálló? Elő akarja írni, mit és hogyan gondoljak? Csak az Ön véleménye helyes? A többi ássa el magát? vagy vándoroljon ki? Honnan veszi ezt a pimaszságot, hogy másoknak osztja az észt? Ez valahogyan nagyon ismerős “újmódi” divat, sokunknak elege van belőle! És ha én már 70 fölött is vagyok, akkor is jogom van saját véleményre, letettem valamit a füredi közös asztalra, de most már elegem van magukból és a turistákból és nagyon jó lenne, ha Füred egy csendes határmenti, élhető, normális falu lenne és nem több!!! Nem óhajtok se velencei, meg dubrovniki, se costa bravai állapotokat, habár talán már ott tartunk.

 43. Félix írta

  Balatonfüred töretlen elsiófokosodását (vagy ahogy néha becézik, ez az itthoni „kis Ibiza”) jelzi, hogy a Zákonyi sétányon a Silver udvarban a helyi kötődésű Figula borozó helyére – a korona vírus árnyékában – megnyílt a F… Borbár. Itt a bort csak dübörgő techno zene kíséretében lehet inni, s vendégek számát illetően a külső-belső befogadó képességének egyszerre olykor a többszörösét is vendégül látó üzletben a gátlástalanságnak sem a hangoskodásban, sem a vendégek számában nincs határa. A délután 4 órai nyitástól kezdve előbb halkabban, majd este hangosan, éjszaka (olykor 1-ig, ½ 2-ig is) nagyon hangosan szóló zene basszusát folyamatosan hallva az ott élők agyát szétveri a folyamatos tam-tam. (Zamárdiból legalább csak évente négy napig hallható ugyanez.) A csendrendelet megszegőit semmilyen szankció nem fenyegeti, bejelentésre a rendőrség semmit nem reagál.

  1. Tallózó írta

   Úgy látszik a rendőrség ingerküszöbe erősen megnőtt, ha így megy tovább, akkor csak a gyilkosságokhoz fognak kivonulni. Részben sajnálom őket, mert 32 fokban bakancsban és hosszúnadrágban (műanyag) kivonulni és a napon aszalódni nem leányálom, másrészt talán túl kevesen vannak, harmadrészt ki tudja, milyen utasítások jönnek fölülről. De ami számunkra a lényeg: nagyon hiányoznak ott, ahol lenniük kéne és túl vannak reprezentálva ott, ahol ez nem indokolt.
   (igyekeztem nagyon finoman fogalmazni). Egy másik, sokak által tapasztalt jelenség: mintha ketté vált volna az állomány. Egyik felüket csak dicsérni tudjuk, a másik fele olyan arrogánsan stb. lép fel, hogy az 1990 előtti időket hozza vissza. (szó sincs a szolgálunk és védünkről) A megoldásról fogalmam sincs.

  2. Rendőrségi és egyéb problémák írta

   Lehet, az eredeti hozzászólásban leírt helyzete nem oldaná meg – bár ki tudja, megfelelő akarással talán még azt is me lehetne (hangsúlyozom: akarással) -, de más helyzetre, ahol szintén szükség lenne rendőri jelenlétre és még inkább: rendőri CSELEKEDETEKRE, arra van egy “nagyon bonyolult” megoldás: KAMERÁK! Arról nem is beszélve, hogy ha még büntetnének is (mert azt kamerák felvétele alapján is lehet, sőt, az aztán igen erős bizonyíték), amely büntetés azért több mint egy esetben lenne több mint jogos és megalapozott, akkor abból bevétele is származna a városnak – bár sajnos más kérdés, hogy azt mire költenék (valami azt súgja, pl. nem arra a nem létező járdaszakaszra, amelyről egy másik hozzászóló már 50 éve ír…). Mert büntetés nélkül tényleg mindenki láthatóan csak a pofánkba röhög – még csak nem is a hátunk mögött, bár nagyon valószínű, hogy ott is bőven -, hogy itt aztán mindent meg lehet engedni és igen. És itt még lenne legalább egy gondolat az illetékesekről és az ő ignoranciájukról és a kritika elleni immunitásukról, de az szerintem már fennakadna a cenzúrán (lehet, ez is, pedig ez is csak az igazság, de az tud a legjobban fájni, csak sajnos nem mindenkinek).

 44. m.e. írta

  Minden évben írok pár sort egy rég elmaradt apró beruházás hiányában. Hátha egyszer megvalósul ez a nekem fontos dolog is. Nem olyan régi az ügy, csak 50 éves. Azóta nem sikerül járdát építeni a város egyik legforgalmasabb helyén.Petőfi út mellett az Arácsi közlekedési lámpáktól a távolsági buszmegálló felé, kb 40 méter. Az idén azt hittem lesz belőle valami mert oda is épült egy “csodás”lakóház. De még sem sikerült megoldani. A házba már beköltöztek, de járda sehol. No majd talán jövőre.

  1. meghatódott cinikus írta

   50 évi várakozás sem tudta megrendíteni az optimizmusát, gratulálok! Ez emberfeletti teljesítmény, pláne hogy a füredi évek duplán számítanak!

  2. nyugdíjas írta

   Ha már járda…A Noszlopy út nyugati végén (Fürdő út felőli oldalt, volt Kertészeti árudától / Völgy úttól indulva) ) igaz nem 40 méter, hanem kb 100 m, de pl. aki gyalogosan a lakótelepről jön ügyet intézni a Probióhoz, annak az út szélén kell közlekednie – járda hiányában vagy a benzinkút oldalán, ahol ki- behajtás történik, vagy a másik – még jobban elhanyagolt oldalt . Oda is épült egy lakópark…csak lesz majd előtte járda is … egyszer … szégyen!!!! Fürednek többre tellene…

  3. Szkeptikus írta

   Akik ezekben a kérdésekben döntenek vagy ezeket az ügyeket befolyásolni tudják, azok nem járnak gyalog. És busszal sem, vagyis tökmindegy nekik, hogy van-e ott járda vagy nincs. Ezért ez az egész beruházás reménytelen ügy, de azért legyen türelemmel továbbra is, abból nem lehet baj! (Az iróniáját természetesen “kihallottam”.)

  4. Gondolkodom, de minek írta

   Szkeptikusnak: sok-sok hasonló szituációt elemezve (ez a szakmám és most komolyan beszélek) óhatatlanul előjön a kérdés, hogy okosságuk és szaktudásuk miatt egy pozícióba megválasztott emberek miért kerülnek később tudathasadásos állapotba és a fönti, vagy hasonló “ügyeket” produkálják? Van erre egy válasz is: már előtte is ilyenek voltak, de a körülményeik folytán ez addig nem jött felszínre. Másik válasz: a pozíció tette őket ilyenné. Ilyen az élet, jaj a megszületetteknek, akik a rossz oldalra születtek!
   Ez már ókori téma, “jaj a legyőzötteknek” etc.

 45. sok csillagos füredi strand írta

  Sok éve a Kisfaludy strandra járunk, habár egyre kevesebbet, sokszor nincs parkolóhely (4km-re lakunk onnan és viszünk nyugágyat is, ezt csak autóval tudjuk szállítani) az ételek ára sem követi a nyugdíjemelkedést, hát visszük a hűtőtáskát, stb. Ami viszont évek óta nagyon zavar: a strand keleti kijáratától, a Germering u. felé, kb 50 méterre, az ott álló tuják alatt állandóan szörnyű WC-szag terjeng. többször szóltunk emiatt, semmi sem történt. És ez az ország egyik leghíresebb üdülőhelyén! Nem vagyok mai csirke, többször érdeklődtem ismerősi alapon nem “hivatalos” helyeken, amit mondtak, az elképesztő. Aki nem hiszi, szagoljon utána.
  Dobálóznak itt milliárdos beruházásokkal, ide nem hullik valami alamizsna?? Szégyen

 46. boldog füredi írta

  Ezen a felületen majdnem csak panaszokkal és bajjal teli hozzászólások jelennek meg, főleg a hivatalok irányába. Én most 2 nem mindennapi és nem olyan gyakori esetről számolok be, mindenki örüljön! Ma, hétfőn, 2020 júl. 20.-án d.e. olyasmi történt, ami csak az álmainkban szokott előfordulni! Bemegyek az adóhivatalba, ahol mosolygós (tündér formájú) hölgy fogadott, az előzetes telefon alapján már kezembe nyomta az elkészített dokumentumot, rám mosolygott, barátságosan üdvözölt, és KÉSZ!!!!! Én csak álltam, mint egy kőbálvány, elhomályosodott a szemem és a mennyország előszobájában éreztem magam! Felséges pillanat volt! De ez még semmi! Utána irány a Probio, és mégegyszer megismétlődött ugyanaz! Nagyon kedves és helyes, szőke hölgy fogadott, (az angyalok rendjéből) pillanatok alatt elintézte a tennivalómat, teljesen magamon kívül voltam, magyarul happy, őt is örök hálámról biztosítottam és még most is alig tértem magamhoz, hogy egymásután két hivatalban ilyesmi megtörtént. Hát csak ezt akartam elmondani. Ugye nem baj??

  1. Nem értem írta

   Szerintem csupán a kötelességüket teljesítették. Ezért már külön dicséret jár? Miféle világ ez?

  2. Boldog Füredi 2 írta

   Boldog Füredi! Ilyeneket itt ne írjon! Szét fogják szedni, mert nem csak a rosszat veszi észre valamiben! 😀

 47. Parkolódíj pénz írta

  Szomorú vagyok, hogy fizetős lesz a vásárcsarnok parkolója. Kedves kérdezők, ez titeket /Önöket nem zavar, csak engem? A turisztikailag népszerű parti sávnál megértem, de ez egy bolt parkolója és ezzel az utolsó belvárosi parkoló is fizetős lesz…

  1. Régi füredi írta

   Én nem szomorú vagyok, hanem dühös és rettenetesen csalódott! Az Agórán nem lehet politizálni, de Füred is lesüllyed azon városok szintjére akik csak így tudják helyrehozni a költségvetési hiányukat? lassan már a levegő is pénzbe kerül?

  2. fénykép, csomag... én szóóótam... írta

   Nem lesz fizetős, legalábbis a dolgok logikája szerint az egy, vagy maximum két órát parkolóknak nem. Csak azoknak, akik nem a boltba mennek vásárolni, hanem jó sokat, vagy inkább egész nap ott óhajtanának parkolni. Az ezzel kapcsolatosan eddig itt-ott kommunikált döntéshozói szándék legalábbis ez. Bizony mondom, ezt azért is érdemes meglépni, mert akkor pld. a POSTA melletti parkolóban akár az is meg tud majd állni ritkán, aki a POSTÁRA menne be…

  3. Vásárló írta

   Sokszor vásárlóként alig tudok ott leparkolni, aztán a Vásárcsarnokban nem látom ezt a tömeget. Valószínüleg nem a vásárlók töltik meg a parkolót. Ráadásul fürediként továbbra is ingyen állhatok meg ott arra az időre, míg elintézem a dolgaimat.

  4. Költségvetési hiány írta

   Lenne egy szörnyen konstruktív javaslatom a költségvetési hiány befoltozására: meg kéne már végre büntetni a sok idiótát a kereszteződésben.

  5. Gyakorlatias emberke írta

   Az idióták büntetése jó ötlet és özönlene a pénz Füredre, de hol vannak azok, akik ezt végrehajtják? Egy másik javaslat: mi fürediek vegyük meg az éves parkolójegyet, csak 2900 Ft, akinek autóra futotta, az ezt is kibírja, és akkor elegánsan megkerültünk minden ezirányú problémát.

  6. eredeti posztoló írta

   Ha ez így van, hogy néhány óra parkolás továbbra is ingyenes marad, akkor végülis nincs ellenvetésem. Az senkinek nem érdeke, hogy egyesek a teljes nyaralásuk alatt itt biztosítsák maguknak az ingyenes parkolást, elvéve a vásárlók elől a helyet. De annak nem örülnék, ha már az első két óra is fizetős lenne. Bízom benne, hogy a képviselők között is lesz, aki olvassa ezen sorokat.

  7. eredeti posztoló írta

   A 2990 Ft-os füredi éves parkolókártyát azért nem tartom jó megoldásnak erre a problémára, mert a friss változások szerint ezt is lekorlátozták. Már ez sem mindenhol, nem minden időben biztosít rövid ingyenes parkolást, sőt számomra elég bonyolult és átláthatatlan lett ennek a működése. Jobb volt, amikor még ez egységesen jó volt mindenhova. Ma már több kivételes zóna van, eltérő szabályokkal, tehát számomra nem éri meg. Majd parkolok a hegyen az út szélén, ott még éppen nem fizetős..

  8. másik füredi írta

   Mindenkinek igaza van, ezért nekem is! Hagyjuk a csudába az autót, bedugult a város, nem ilyen forgalomra tervezték ezt az utcahálózatot. Fedezzük már föl, hogy lehet gyalogolni is, de ha valaki szívesebben szaporázná, hát pattanjon nyeregbe! Természetesen nem négylábúra gondoltam, hanem két kerekűre. Tudom, sokan most azt mondják: de hát a sok cucc a bevásárláskor, meg hogy néha olyan meleg (hideg, eső, szél stb.) van, kinek van kedve olyankor kerekezni? Jelentem: nekem! És még mindig vígan élek!
   Most komolyan: tegye mindenki a szívére a kezét! Soha nem fordult még elő, hogy akár gyalog, akár kerékpárral is mehetett volna, lustaságból mégis autóba ült? Hát épp erről beszélek!

  9. Parkoló írta

   Nemcsak az utcahálózatot nem ilyen forgalomra tervezték, de az egész várost nem ilyen forgalomra tervezték. Egyébként nekem is az az érzésem, mint a fentebbi hozzászólónak, hogy ezek nem vásárlók és/vagy lusta fürediek, hanem hőn szeretett turisták, nyaralók autói – kíváncsi lennék néhány rendszám leellenőrzésére.

  10. ÉN SZÓÓTAM... írta

   Szó esett itt a költségvetés olyan irányú rendbetételéről, hogy ne a parkolók legyenek fizetősek, hanem a szabálytalan autósok fizessenek. Nos, ez a kamerák viágában nagyszerű ötlet, hisz csak küldeni kellene a csekkeket a felvételek alapján, ahogy a Rendőrség is teszi. Ráadásul talán nem is füllentek nagyot, amikor azt gondolom, a szabálytalankodó autók valahogy nem igazán az iparihulladék kategóriából kerülnek ki, ergo senkinek nem okozna lelkiismereti válságot a küldött, illetve érkező csekk sem. Persze a tizenX milliós autócsodák tulajdonosai mosolyogva fizetnek, és ezzel a kör be is zárul, a pénz dől, mindenki boldog. Talán még munkahelyet is generálna a dolog, hisz itt aztán biztosan bejön a dolgozó fizetése, járulékai busásan. Vannak önkormányzatok az országban, ahol ezt a tetemes bevételi forrást nem tartják ördögtől valónak, hisz javul a morál is valamelyest. Szerintem rövidesen itt is telik majd kamerára, meg csekküldő dolgozóra is, csak türelem… Elvtársak! Nem a zsemle kicsi… a pofátok nagy!

 48. Probio parkoló írta

  Minap feleségemmel mentünk ügyet intézni a Probio-hoz és a Rendőrségnél is akadt némi elintézni való. Sajnálattal tapasztaltam, hogy a parkoló helyek száma nagyon kevés, sehol nem tudtam megállni. Feleségem nehezen közlekedik, így igyekeztem a bejárat közelében helyet találni – sajnos sikertelenül. Hadd kérdezzem meg…nagyon szépen felújították a főépületet és a benti tér-részt..látom napelemek is kerültek fel az új épülete tetejére. DE, az utcafronton található „nagyon ronda” hullám palás épületet, ami kívülről a 70-es éveket idézi – ráadásul gyalogosan is itt megy el az ember előtte (nem kis fejtörést okozva, hogy épségben a Noszlopy út sarkáig leérjek), nem kívánják elbontani, vagy akár részben, és helyére szépen kialakított parkolót tervezni? Köszönettel, N.Attila

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt N.Attila! Teljesen igaza van, a bejegyzésében kifogásolt épület helyén tervezés alatt van egy új létesitmény, hiszen ez műszakilag valóban nagyon leromlott állapotú, illetve gazdaságtalan a felújitása. Pont ide tervezzük az új ügyfélszolgálatot, …jól látja a jelenlegi problémákat ezzel kapcsolatban… bizom benne , hogy minden szempontból jobb lesz az ügyfeleink kiszolgálása, a parkolási lehetőség, az új épület illeszkedése a környezethez, stb.

 49. Lucifer írta

  Tegnap volt a Kisfaludy Galériában egy kollektív képzőművészeti tárlat megnyitója. Füredi és Füred környéki alkotók mutatták be egy-egy munkájukat. A kiállítást a polgármester nyitotta meg, de más városi vezetők is jelen voltak. Tippem szerint összejött közel száz ember, de lehet, hogy valamivel kevesebb, nem számoltam. Azt viszont láttam, hogy összesen csak néhány ember viselt maszkot.
  A tömegkommunikáció során gyakran halljuk országosan (sőt!) elismert szakemberek véleményét, akik újra és újra, nyomatékosan hangsúlyozva elmondják: zárt térben, ahol többen tartózkodunk, viseljünk maszkot! A járványnak NINCS VÉGE!!! Nézzünk körül, mi van a határainkon túl, a közvetlen szomszédainknál! Ma hallottam a hírekben, hogy az egész világot figyelembe véve ISMÉT REKORDOT DÖNTÖTT A NAPI MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA. Mi kell még? Semmiből sem vagyunk hajlandók tanulni? Mi ez a makacs elutasítás az érdekeink mellett szóló szakvéleményekkel szemben? Ez valamiféle kivagyiság, buta vagányság, hogy mit nekem járvány, mit nekem vírus, majd én megmutatom? Arra senki nem gondol, hogy ezzel a hozzáállással nem csak a saját, hanem a közvetlen környezetének az egészségét is kockára teszi? És sajnos meg kell jegyezzem, hogy azok sem jártak elöl jó példával, akiktől ez elvárható lett volna!

  1. Realista szkeptikus írta

   T. Lucifer! Amit itt leírt, azzal csak egy baj van, de az nagy! Nyugdíjas vagyok, volt időm márc. óta interneten követni a nemzetközi orvosi véleményeket, 5 nyelven. Covid19 ügyben akkora a káosz, hogy már nagyobb nem is lehetne. Pro és kontra ütik egymást a vélemények Egy laikus kinek higgyen ezek után? Csak 3 példa: az orvosok 80%-a szerint, a szájmaszk háromszor annyit árt, mint használ. (nem mehetek bele a részletekbe, túl hosszú lenne) Az olasz egészségügyi szervek szerint a tavasszal a krematóriumokba katonai autókkal szállított halottak száma csak kb 8%-al volt több az előző évek hasonló időszakában meghalt emberekének. Másképpen: ezek nem a járvány áldozatai voltak! Az előző években érdekes módon ez senkit sem érdekelt. Mai napig nincs hivatalos és hiteles vizsgálati forma arra, hogy ténylegesen ki tekinthető a járvány áldozatának. Akkor meg minek alapján állnak össze a statisztikák? Hosszú lenne még a sor. Magam is nagyon szeretnék tisztán látni ez ügyben (meg még sok más millió ember), de ez lehetetlen. A maszkokat min. napi 3-4-szer kéne szakszerűen mosni, ezt ki csinálja? Megjelent angolul egy tudatosan nagyon provokáló és cinikus könyvecske (interneten olvastam) egy mondatban összefoglalva: aki nagyon fél a vírustól és sokat foglalkozik vele, azt a vírus meg is fogja “látogatni”. Nem óhajtok állást foglalni az ügyben, csak leírtam érdekes információkat, amihez a csak magyarul tudó lakosság nem férhet hozzá. (sajnos a magyarul megjelenő hivatalos fordítások nagy része elég “nagyvonalúra” sikerült). Utolsó info: 2017/18-ban volt Németországban egy szokatlanul nagy influenzajárvány, 26500 (huszonhatezer-ötszáz) halottal. Gyakorlatilag hetente 3 sorban írt róla egy újság. Ma eddig olyan 7000 a halottak száma, és 5 újság ír róla napi egy oldalt. Kedves Lucifer! nagyon ajánlom, hogy csak ez utóbbi dologról nagyon-nagyon gondolkodjon el és próbáljon meg a miértre választ adni.
   Megjegyzés az olasz adatokhoz: kb. egy hónap után a nyelvezetből sajnos arra kellett rájönnöm, hogy a vírussal kapcsolatos statisztikáik nem kismértékben függenek az illetékes orvosi szervezetek pártállásához. (de ez nemcsak arrafelé létező jelenség)
   Elnézést a hosszú elmefuttatásért, de nagyon érdekel ez a furcsa világjárvány.

  2. Lucifer írta

   Kedves R.Sz. Önnek abban teljes mértékben igaza van, hogy a járvánnyal kapcsolatban teljes mértékű az összevisszaság, a laikus polgár csak kapkodja a fejét, mert egymással homlokegyenest szembe menő információkhoz jut. Nem tudom, mi van emögött, szándék vagy tanácstalanság, esetleg mindkettő. Egyik sem örömteli. Ebből következik, hogy fogalmunk sincs, mihez tartsuk magunkat. Mindezek ellenére én azt javasolom mindenkinek: jobb az óvatosság, mert – amint Rajkin évtizedekkel ezelőtt megmondta, “Válámi ván.” Számomra az egyértelműnek tűnik, hogy a járvány igenis itt van, a vírus terjed, fertőz, csak erről az egészről, a módjáról, a súlyosságáról, a hatékonyságáról borzasztó ellentmondásos információk keringenek. Soha nem fogjuk megtudni a valós adatokat, mert az adatszolgáltatók ezerféle szempont alapján rögzítenek. Magyarán, olyan eredményt hoznak ki, ami valamiféle érdekeknek épp megfelel, és még azt sem lehet mondani, hogy nem mondanak igazat.
   Mit csináljunk? Én odafigyelek arra, amit virológus szaktekintélyek mondanak, mert mi mást is tehetnék? S ha egyértelműen azt javasolják, amit a józan ész is alátámaszt, hogy ahol zárt térben sok ember gyűlik össze, ott mindenképp hasznos a maszk viselése. Én ehhez tartom magam. S hogy igazam van-e, az majd később fog – ha egyáltalán – kiderülni.

  3. Maszkabál írta

   Amivel nekem – többek között – sok bajom van, az az ún. reprezentatív minta. Fentebb olvasható “az orvosok 80%-a”. Nem tudom, pontosan hány orvos van a világon, de a reprezentatív mintákba sosem a ténylegesen összes “egyed / alany” kerül bele – mint ahogy itt sem kérdezték meg az összes orvost -, hanem a teljes “egyedszám” X%-a, ami miatt az a 80% sem állja meg a helyét, mert ha más orvosok kerültek volna bele a mintába és azok 100%-a meg a maszk mellett foglalt volna állást, akkor az adott cikk másról szólt volna. Ennyit a reprezentatív mintákról. Nem azt mondom, hogy teljes hülyeség, de azért vegyük ezt is figyelembe. Az influenzához annyit, hogy ott van oltás. Van, hogy még úgy is megbetegszik valaki, de legalább van oltás. A COVID-nál nincs. És igenis éljen a maszk és a távolságtartás!

 50. Strandoló írta

  Nyaranta rendszeresen a Kisfaludy strandra járok családommal. Egyrészt elképeszt az a két tájidegen, böhöm nagy épület a Germering utca végén; másrészt felháborít az építő vállalkozó trehánysága és az építést engedélyezők érdektelensége.
  Talán még él az a rendelkezés, mely szerint a munkanap végeztével az építési vállalkozónak kötelessége a közút letakarítása, amit törvény hiányában a jóízlés is megkívánna. Hány hete járunk murván és földkupacokon? Ott kanyarodik a germering utcai bicikli út az Aranyhíd sétány irányába és szerencsére sok a bringás, de nem vágyunk több balesetre! Hol van ilyenkor a város hírnevét öregbíteni szándékozó vezetés?