Oldal kiválasztása

Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.
Megosztás

2 952 hozzászólás

  1. Tisztelt Probio Rt., kedves Somogyi Laci!A város tisztaságáért, működéséért tett munkátokat valóban végtelenül nagyra becsülve érdeklődöm tisztelettel, muszáj – e az Arácsi utat szegélyező zöldterület péntek este 18 és 21.15 között motoros fűkaszával nyirni? Kérhetjük – e, hogy legközelebb valami emberi időt válasszanak, hogy kevés Vendégünk, akiket partközelből, ‘nyugalom’ jeligével fel tudunk csábítani, ne legyen végtelen kiakadva, és mi sem fogyasszunk el egy levél Advilt, fejfájás ellen ? Köszönjük szépen!
    Üdvözlettel : Pósvári Gábor

    Válasz
    • Elnézést kérek, a Probio nem dolgozott, viszont alvállalkozónk nyirta helytelenül a megadott időpontban a füvet. Újra figyelmeztettük a rendelet betartására.

      Válasz
  2. Látom, sok a jogos panasz, én viszont – a nevem ellenére – ismét jó hírről számolok be. Az Arácsi úti Spar kibővített parkolójába ültettek fákat is – remélhetőleg locsolni sem felejtik el őket -, így pár éven belül némi árnyékkal szolgálnak majd a nyári kánikulában, az 50 fokos aszfalton parkoló autók számára. Apró öröm a sok probléma közepette!

    Válasz
    • Sokkal több helyre kellene fákat ültetni! A csarnok mellett nyáron meg lehet kukulni a forróságtól. Oda miért nem ültetnek még fákat? Egyszerűen nem jut eszébe senkinek? Nem igaz, hogy ez pénzkérdés!

      Válasz
  3. Balatonfüred és Csopak közötti kerékpárútra igencsak ráférne egy alapos karbantartás. Méteres a gaz, a Kerekedi csárda után, ahol elkanyarodik a kerékpárút az erdőbe, hatalmas csalánmező, leszakadt faágak, lomb törmelék mindenhol, elég veszélyes ez így. A szürke-marháknál, ahol az út kikerüli a kis házat, szintén beláthatatlan és a belső íven összegyűlt téli síkosságmentesítő zúzalék még csak ront a helyzeten. Egyszóval: borzalmas. Kinél kell érdeklődni? Talán van némi remény, mert egy rövid szakaszon lekaszálták a gazt, de hadd ne minősítsem milyen minőségben…

    Válasz
    • Az említett rész már rendben van, de Balatonfüred Tihany közötti rész katasztrófális! Keskeny, hibákkal teli útszakasz, behajló bokrokkal, kaszálatlan szegéllyel! Ez a balatoni brigakör legforgalmasabb része! Komoly problémák, balesetek lesznek, ha nem teszik rendbe! Kinek a dolga ez? A tihanyi rész viszont megújult, örömmel tapasztaltam!

      Válasz
  4. A sétányon való parkoláshoz. A Zákonyi sétányon most már nem az autók, hanem a motorosok parkolnak. Ezen a részen a naposabb hétvégéken még a gyalogosok sem férnek el, de ahogy a motorosok az össze vissza keresztben parkolásukkal lekorlátozzák a forgalmat az felháborító. Ki ellenőrzi ezt és mikor tesznek ez ügyben rendet? A másik nagy probléma a motorosok környezet szennyezése mind a bűzös kipufogó gázokkal, mind a mértéktelen zajszennyezésükkel. A sétányról elinduló ill. ott végig hajtó motorosok (kevés kivétellel) olyan elviselhetetlen erővel berregtetik motorjaikat, amit csak a sétányról való végleges kitiltásukkal lehetne megoldani. Javasolnám, hogy nagy a motorokkal, a 71-es úton belülre kizárólag a mélygarázsba lehessen behajtani, ill. parkolni, a Zákonyi sétányon tiltsák be közlekedésüket és parkolásukat.

    Válasz
    • Ez jó ötlet, de hogy mikor lesz belőle valóság?? De a zajt nem csak a nagy motorok csinálják, a kicsi, olyan 50 köbcenti körüli büzgyárak is éppolyan hangosak és azokból még több van és azok a hét minden napján zavarnak. Itt valami átfogó szabályozás kéne, amit aztán be is tartatnának velük. Ez a törvény valószínűleg csak akkor fog megszületni, amikor az utolsó olajkút is kiszáradt.

      Válasz
    • Az a baj, sajnos, hogy turistavárosban sajnos a turista – meg hát ugye a pénz – az úr 🙁
      Ha a motorok nem is lesznek halkabbak, hátha a fesztiválok, szurkoljunk…

      Válasz
    • Az a baj hogy az autósok (tisztelet a kivételnek)körében divat lett hogy nem állnak meg a zebránál. A gyalogost le kell nézni. Elvégre ő az úr az autóban. 🙁 Hihetetlenül lesüllyedt sok ember szellemi szintje.

      Válasz
    • A sétányon semmi sem változik! Hétvégén a gyermekemet sajnos majdnem elütötte egy behajtani tiloson szabálytalanul közlekedő áruszállító! Sajnos sokan valóban nem ki és bepakolasra, hanem parkolásra használják a sétányt!! Ki tesz egyszer rendet??

      Válasz
    • Kedves Hozzászóló! Őszintén sajnálom a történteket és ezt tényleg így is gondolom, mert személyes tapasztalatból tudom, miről ír – bár nálam nem a sétány volt, hanem a sokat emlegetett áruházi kereszteződés és nem a gyerekem volt, hanem én, illetve „csak” egy személygépkocsi. Hogy ki és mikor tesz rendet? Előbb nyerem meg a lottó ötöst és írom ezt úgy, hogy sosem vettem egy szelvényt sem. Vagy ha egyszer tényleg elütnek egy turistát, akkor elszabadul a turisták haragja és akkor végre történik valami?

      Válasz
  5. Szeretném megkérdezni (sokadszorra) változik-e valami az Ady utcai gyalogátkelőknél? Az autósok nem lettek (tisztelet a kivételnek) normálisabbak. Levegőnek nézik a gyalogosokat.

    Válasz
    • Az a kereszteződés gondolom a Lóczy Gimnáziumnál lévő, mivel ott van ilyen jellegű probléma. Oda minimum fekvőrendőrt kellene tenni, piros-sárga felfestéssel, mint a normális helyeken (igen: ez így nem normális). Nagyobb városokban az iskolák környékén gyakori az ilyen megoldás és már ez is sokszor segít. De itt a helyzetből adódóan többek szerint indokolt lenne egy forgalomirányító jelzőlámpa is, a gyalogos forgalom segítsége és a gyerekekre való vigyázás érdekében. A lámpa lehetne nyomógombos, így nem váltana feleslegesen.
      Jó taktikai kivitelezés esetén a közelben lévő két kereszteződés (Köztársaság utca és Noszlopy utca) forgalmát is javítaná, így egyúttal némileg segítene a Noszlopy utca sarkán (sarki bolt közelében) lévő gyalogos zebra forgalmán is. Nem is értem, tényleg nem, olyan mintha Füreden szándékosan kerülnék a forgalom irányító jelzőlámpák használatát. Alig van belőle pedig több helyre is kéne. Ide mindenképp!! Az erősebb közvilágító lámpa a gimnázium előtt jó ötlet volt, de sajnos nem lett sokkal jobb a helyzet. Oda és attól a szakasztól feljebb nagyjából a Noszlopy úti kereszteződésig indokolt lenne még lámpákat telepíteni. Tudom, hogy ez pénzköltés, de rajtam nem fognak spórolni. Maximum járok keresőlámpával este, bármennyire is nézek ki hülyén vele. Engem és a gyerekeket nem fogják nem észrevenni annál a zebránál! Azt vettem észre, már az is nagy segítség ha lefelé világítunk vagy biciklisként lámpa és fényvisszaverő mellény van rajtunk. TEHÁT, aki szerint ott megfelelő most a közvilágítás (mi más is lehetne), nem elgondolkodtató ez? Csaknem a divat miatt vesznek észre jobban?

      Válasz
  6. Szeretném felhívni az illetékesek figyelmét, arra hogy a református iskola posta felőli lépcsőjén már csak egyoldalon lehet közlekedni a lehajló fa ágak miatt. Szerintem tiszta életveszélyes a gyerekek számára még véletlenül is szembe vághatják az iskolába igyekező gyermekeket.Kérném mielőbbi intézkedést az alsó gallyak levágására.

    Válasz
  7. A Kovászna parknál a patak csupa gaz, valamint a patak túlpartján a kertek ápolatlanok, méteres a fű… a felső városrész miért ilyen igénytelen?

    Válasz
    • A park nem igénytelen, sőt, rendszeresen járunk oda a gyerekünkkel, tudom, hogy gondozzák. A kertek borzalmasak, a tulajdonosokat kellene megkérdezni, hogy évek óta miért nem képesek rendezni a területet.

      Válasz
    • A park valóban gyönyörű, de a névtelen betelefonálónak igaza van mert a patak menti sávra ráférne egy fűnyírás valamint azt az árkot, amit elkezdtem ásni a vezetéknek, nos azt is jó lenne egyszer befejezni és betemetni. Látszik hogy gondozzák tehát azért ne dramatizáljunk kéremszépen, biztos csak szabadságon voltak az illetékes probiosok, de remélhetőleg nem felejtették el.
      Meg amúgy annyira nem is sürgős, csak legyen meg előbb utóbb.
      A patak túloldalán lévő kiskertek önkormányzati tulajdonúak, de bérbe vannak adva nagyrészt. Szóval ott tessék reklamálni az illetékes lakóknál. Becsületükre szóljon, némelyik környéke egész rendben van, tehát lehet ezt úgyis…

      Válasz
    • A patak túloldalán lévő kiskertek parcellázva vannak, valóban önkormányzati tulajdon mind. Amit az itt lakók bérelnek azt rendbe is tartják, a többi ápolatlan területet az önkormányzatnak kéne rendezni. Kéne..

      Válasz
    • Ez vicc, mindig az önkormányzatra mutogatunk. A patak túlpartján semmi sincs rendben, nem tudom ki milyen területet bérel, de ott bárhová nézek csak igénytelenség van. A házak bejárata is kritikán aluli. Pedig mondjuk egy egyszerű füvesítés és rendszeres fűnyírás sokat dobna a területen, és nem feltétlenül a probióra, meg másokra kellene mutogatni. Mondjuk az is segítene, ha a hullámpalákból meg ponyvákból álló brutál lepusztult tárolókkal is kezdenének valamit, vagy azt is az önkormányzatnak vagy a máltai szeretetszolgálatnak kellene megcsinálni?

      Válasz
    • Meg kell nézni a csárda utca 9.et, park írta a házak bejárata kritikán aluli. Ez így nem fedi az igazat.40. éve nyírom a füvet,köztük az Önkormányzat területét is. Igaz tavaly kaptunk sövényt, amit el is ültettek, ennek kijárása másfél évembe került, de megérte. Szépen cseperedik igaz LOCSOLOM NYÍROM GONDOZPOM rendesen. Tehát nem felel meg a KRITIKÁN ALULI megfogalmazás.A hátsó kertet szintén 40. éve bérelem, ott is RENDSZERESEN NYÍROM VÁGOM a füvet,még a PATAK PARTJÁN IS.EZ a csárda utca 9. A többi nem tudom kié. Egy biztos már sokan KIHALTAK a régi bérlők közül,és a FIATALOK NEM bérlik tovább. Bementem az Önkormányzathoz,hogy KIBÉRELEM a csárda utca 7. mögötti területet,DE azt a választ kaptam, hogy BÓKA úr, NEM ENGEDI csak 1.évre.Namármost ha elültetek 1-2-3 GYÜMÖLCS fát, az csak évek múlva terem, NEM IGAZ–,,?Melyik jobb, a HATALMAS FŰ, vagy a gyümölcsfa?Mert a fák alatt NYÍRTAM VOLNA FÜVET IS.ENNYI.

      Válasz
  8. Tudom, hogy engem,mint füredi lakost nem kérdeznek, de ha kérdeznének,megmondanám,hogy egyáltalán nem szeretnék,még egy úszó világbajnokságot Füreden!! Mármint azt nem szeretem, amivel ez jár,hogy hosszú idöre a tájára se mehetünk a sétánynak, a partnak,zsúfoltság,tömeg mindenütt.

    Válasz
  9. Hurrá! Ne csak a rosszat írjuk ide! Nagy örömömre szolgál, hogy az egykori Brázay-villa strandját, ami az átkosban emlékeim szerint miniszteri üdülőként funkcionált (= közember számára elérhetetlen, sőt, megközelíthetetlen), megnyitják a nagyközönség számára! Több, mint 10.000 négyzetméteres, mindenki által elérhető és használható Balaton-parthoz jutunk. Remélem, az ősszel kezdődő munka jövő tavaszra valóban be is fejeződik.
    Az egyre több, jogtalanul elzárt partszakasz mellett ez valóban örömhír! Valamit visszakapunk, ami elvileg mindig is a miénk volt.

    Válasz
  10. Szép dolog hogy megint Füredre tervezik az úszóvilágbajnokság egyik helyszinét. Csak az a kérdésem hogy az ittlakókat megkérdezik arről hogy ők szeretnék-e? Egyre zsúfoltabb ez a város, jó lenne már kikérni a Fürediek véleményét is.

    Válasz
  11. Mai nap mentem a Horváth Mihály út nyugati részén az állomástól a szabadidő központig. Hát most látszik igazán milyen hepe-hupa… telis tele tócsákkal…azaz süllyedésekkel ahol meg tud állni a víz. Kész hullámvasút érzés, főleg a fent említett irányban. Mikor marják már fel? és csinálják meg végre normálisan? Remélem nem vette senki át ezt a silány munkát….

    Válasz
  12. Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a Jókai bableves főzőverseny láthatóan kinőtte már a kereteit. Ez a Jókai napok legnépszerűbb programja, rossz időben is kicsinek bizonyul a Koloska. Itt van nekünk az óhajtott gasztronómiai fesztivál, csak úgy érzem nem élünk vele! Ezt a rendezvényt kellene újabb energiákkal feldúsítani, a Koloskában is lehetne terjeszkedni vagy akár több helyszínen, bent a városban is lehetnének főzések, jó programok. Nem kell erőlködni az ideológián sem, Jókainál jobb apropó nem kell, tökéletes a kulturális töltet. Szezon előtt egy jóhangulatú, helyiek, turisták számára is szerethető csúcsprogramot lehetne ebből csinálni. A kulturális majális szerintem szuper ötlet,kicsit lazább programok kellenének. Nem az őszi, sznoboskodó, semmiféle plusz tartalmat nem adó gasztro fesztivál a megoldás, nem kell próbálkozni, ötletekkel vergődni és milliókat eltapsolni, minimális érdeklődés mellett. A Jókai bableves a miénk!

    Válasz
  13. Valaki végre odafigyelhetne a Tagore sétányon való parkolásra!Sok üzlettulajdonos sajnos parkolónak használja az üzlete elötti területet!Nem biztos,hogy a drága pénzen lerakott kő erre való!Régebben volt kint tábla,de már a behajtani tilos is letakrva van!!Elég nyomasztó látvány a sétányon parkoló autók látványa!

    Válasz
    • Amíg (csak) parkolnak és nem a kereszteződésben kanyarodnak össze-vissza (lehetőleg persze index nélkül, mert azt úgy kell), addig „jó”… Igen, ez most szarkasztikus / cinikus volt. De hát jön a nyár, jönnek a régi problémák – és maradnak is…

      Válasz
  14. Füredi A Hegyről. Nem bántott meg én is megtaláltam. A mondandója második fele a lényeg. Erre voltam kíváncsi. Köszönöm.

    Válasz
  15. Érdekelne, hogy hol találok pontos leírást a füredi csend rendeletről. Mettől, meddig melyik napokon, melyik hónapokba? Szóval ilyesmi. No meg hol lehet bejelenteni ha valaki nem hajlandó betartani. Mik a szankciók. Van e szankció?

    Válasz
    • Tényleg nem bántásból írom, de ha valamit keresünk egy oldalon, akkor az a szokás, hogy beírjuk a kulcsszót a keresőbe. Itt is ezt kellene tenni. Egyébként a közérdekű információk között van a csendrendelet, egy kattintással megtaláltam. Rossz hír, én még olyat nem hallottam, hogy valakit valóban megbüntettek volna azért mert vasárnap tolta a flexet. Vagy lehet szólni a szomszédnak és felfogja, vagy nem, és akkor kezdődik a jószomszédság.

      Válasz
    • Azért mert önt nem érdeklik a koncertek, a kiállítások és az arról tartott beszélgetések, nem mondanám igénytelennek a műsort. Inkább azt mondanám, önnek nincs igénye erre. Ettől még persze lehetne klasszikus majális a városban.

      Válasz
    • Egyetértek. Én sem láttam büntetést, nem is hallottam róla. Elméletben létezik, gyakorlatban nincs visszatartó ereje a bírságnak, ha nem vetik ki. Akármelyik, de tényleg akármelyik vasárnap vagy ünnepnap lehúzott ablakkal gurulna, vagy kerékpározna, adja ég sétalna a hatóság a felső városrészben, találna szabálysértőt. Két utcára tőlünk megjegyezte az ott lakó, minek tartsa be, úgysem büntetik. Az ott lakók már összevesztek vele,mégis folytatja. Évek óta várjuk a konzekvenciát, de valós ellenőrzést nem láttunk. Így minek a törvény? Csak feszültséget kelt a lakók között.

      Válasz
    • Egyetértek, úgy örülök hogy valaki leírta! Nagyon szeretnénk mi is ha a Kovászna parkban lenne majális. Ideális helyszín és nem kell felmászni a hegyre.

      Válasz
  16. Megdöbbenve tapasztaltam Húsvétkor, hogy a Kiserdei játszóteret meglátogatva zárva voltak a mosdók. A játszótér tele volt kicsikkel, nagyokkal du.4 órakor. A házikó környéke árulkodott a nyitvatartás szükségességéről. Az üzemeltetőnek javaslom, hogy tegyen eleget a kiírásnak. 2019-ben abszurd, hogy ebben a városban, idegenforgalmi szempontok maximális figyelembe vételével ez megengedhető. Egy szomorú nagymama

    Válasz
  17. Miért nem lehet Balatonfüreden, a füredi lakosok, kisgyerekes családok számára egy hangulatos majálist rendezni a Kovászna parkban?

    Válasz
  18. A mai nap volt szerencsém megnézni az újonnan épülő üzleteket a mélygarázs felett. Szerintem nagyon szép lesz ha teljesen elkészül. Viszont a Matróz étterem vagy kocsma vagy mi, igen csak rontja az összképet. A park étterem félig meddig gondozatlan épülete még csak elviselhető a szemnek, de ez a „festészeti központ” a volt Matróz, nagyon gáz. Nincs semmi esély ezeknek a rendbetételére?

    Válasz
    • Sokan kérdezik ezt,én is. A válasz az szokott lenni nincs rá igény. Nagy szégyen egy ilyen nagy városba hogy teljessen elmaradt a majális. Nem hinném hogy érdekel valakit a Vaszari villában , tartando igénytelen müsor.

      Válasz
  19. Bármerre járok a világban a vizpartot mindenhol kövel borított sétáló sávokká alakították ki. Canária, Spanyolország stb.Miért zárják el a vizpartot az emberek elöl épületekkel a Balaton partján? A Tagorén aztán megszorul a nép és nagyon gyorsan megtelik. A Hoteleket csak egy bizonyos távolságra a parttól kellene építeni. Amit máshol megértettek, hogy az emberek fontosabbak mint az épületek a Balaton körül nem így van! Miért?

    Válasz
    • Beruházói mohóság.

      Válasz
    • Tudomásom szerint a part menti 30 méteres terület állami tulajdonban van, amit a szállodák elzárnak a vendégek előtt.Nyilván engedéllyel! Szabadon bejárható területet kellene kialakítani a part mellett, csakúgy mint testvérvárosunkban, Abbáziában (Opatija), ami nem zavarná a szállodák vendégeinek strandolását sem.

      Válasz
  20. Kisfaludy strand fái. Nagyon-nagyon örülök, hogy a szokásos panaszkodások helyett (amik egyébként sokszor jogosak) végre jót is írhatok ezen a felületen. Rengeteg fát kivágtak ott, pedig némely öregebb fa láthatóan egészséges volt. Akkor elsirattam a „fáimat” meg a hiányozni fogó árnyékot. Tegnap (16.-án) is ott voltam, kétszer is megpucoltam a szemüvegemet, hogy tényleg azt látom-e, amit látok, de minden rendben volt. Rengeteg frissen ültetett, de már nagyobbacska fa sorakozik mindenfelé, meg látszottak a helyek, ahova még újak jönnek. Mindenkinek köszönet érte! Ha ezt így folytatják, ez lesz Európa zöld tüdeje.

    Válasz
    • Már több alkalommal találkoztam a Tagore sétányon, és feljebb a házak között (Blaha utca környéke) kóbrló két rókával. Igen szelídnek tűnnek, egész közel engedik az embereket magukhoz, ami ijesztő és veszélyesnek tűnik. Van rá lehetőség, hogy befogják vagy valahogyan eltávolítsák őket a város utcáiról?

      Válasz
  21. Vajon kinek nem tetszett a Kisfaludy strand nyugati bejáratával szemben épülő ház bátor, színezése? Miért kellett átfestetni erre a semmitmondó, jellegtelen v.barnára?

    Válasz
  22. Örömteli, hogy parkoló-bővítés folyik az Arácsi úti Spar-nál, bár ez is kétélű fegyver, mert így még inkább arra ösztönzik az embereket, hogy eszükbe ne jusson kiszállni az autójukból, és – ó, uram-teremtőm! – gyalogolni. No, mindegy! Azon viszont csodálkozom, hogy senki illetékesnek nem jut eszébe: a parkolókba fákat kellene ültetni, hogy a nyári, tűző napsütésben árnyékot találjanak az autóknak. Olyan nagy dolog lenne ez? (Szerintem az építési költségek észrevehetetlen hányada lenne.)
    Ha ilyen szempontból vizsgáljuk a füredi parkolókat, meglehetősen lehangoló az eredmény!

    Válasz
  23. Sajnálatos,hogy a virágos Balatonfüredért lakossági támogatás évről évre egyre csökken.A virágok ára pedig egyre csak drágul Szomorú.

    Válasz
  24. Nagyon jó és szép a kemping fejlesztés csak én füredi mit élvezek belöle jó pénzért le mehetek a Balaton partjára még a szezon után se mehetünk be

    Válasz
    • A mai eszement építkezések mellett a „Görög Falu” kifutó legény sem lehetne, pedig már az is nagy felháborodást keltett.Ha nem vagy szobalány, kertész, pincér vagy hasonló, akkor nézheted a kerítés mögül a Balatont, ha nem takarja el egy épület. Ez az eredménye, mikor a kapzsi pénzügyi szemlélet uralkodik a műszaki szemlélet felett.

      Válasz
  25. Tisztelt Építéshatóság! Ha egy építkezésen nem látható az építtető, a tervező és a kivitelező neve, valamint egy látvány terv, hogy ilyen lesz ha megépül az elgondolkodtatja az embert! Pl. megfelel-e minden az építési és törvényi előírásoknak? A régi mentőállomás helyén történő építkezésen semmi sincs feltüntetve a fentiek közül. Vajon MIÉRT? Megköszönném a nyilvános tájékoztatást.

    Válasz
    • Na, ha nekem annyi ezresem lenne, ahány ilyen építkezés van a város közigazgatási területén, indulhatnék új kocsiért…. 🙂 Ember…. éppen szedik el a gépek a Meleg hegy tetejének északkeleti oldalát pld…. :)))) Ehhez képest egy tájékoztató tábla semmiség, még ha előírás is.

      Válasz
  26. Tisztelt Probio. Szeretném felhívni a figyelmet hogy a köztemetőben már 2 hete éjjel nappal égnek a villanyok. Talán ezzel lehetne spórolni. Csodálkozom hogy még senki nem jelezte.

    Válasz
    • Köszönöm szépen a jelzését, tudtunk róla, az óraátállitás miatt volt hosszabb nappali világitás, időbe telt a szakembereknek a korrigálás, de megtörtént.

      Válasz
  27. Jön a legújabb mánia! Közel 400 kg-os, négy méter hosszú, elektromos jet-ski, ami közel 60 km/órás sebességgel képes száguldani. Persze, a gazdagok sportja. Megy a lobbizás kőkeményen, mert valakiknek ez hatalmas buli (nem az átlag polgárról beszélek, aki parkoló után kajtat az izzasztó kánikulában). Az első lépés megtörtént: nincs tiltás, de további pontosítások szükségesek. Nincsenek kétségeim afelől, hogy mi lesz az eredmény, annak ellenére, hogy a polgármesterek kivétel nélkül tiltakoznak – de ez kit érdekel? Majd „ott fönn” eldöntik, hogy mi a jó nekünk. Az értéket rég sárba tiporta az érdek!
    Ez lenne a fejlődés? Mert hogy többen már kiabálnak, hogy nekünk, balatoniaknak semmi sem jó. Nos, ilyen száguldozó monstrumok tömkelege marhára nem hiányzik a tóról. Annak idején a környezetszennyezésre (is) hivatkozva sikerült végigvinni, hogy a motorcsónakokat kitiltsák. Szerintem ez is szennyezi a környezetet, ha nem is üzemanyaggal, de minden egyébbel. Nagy hiba a környezet védelmét arra szűkíteni, hogy ne szemetelj!

    Válasz
  28. Valakik itt Csopakot hozzák példaként. Nevetséges. 1 darab 100 m2 bolt 8 bezárt vendéglátó egység. A főutcán kívül semmi látnivaló. Minősíthetetlen utak. Egyedül a borospincéire lehet büszke. Ja és pár éve még város akart lenni. Nevetséges! Ja, hogy van WC. Szükség is van rá.

    Válasz
  29. Kedves Város vezetés / Probió vezetése

    Nagyon örülünk, hogy az Esterházy strand közparkként üzemel a strand szezonon kívül és ilyen szépen ápolva van a környezete. Sokat járunk gyermekeinkkel sétálni és a játszóterezni zömében hétvégén. Azonban elvárható európai alap „szolgáltatás” lenne, hogy a strand WC-t lehetne használni legalább hétvégéken, ha már ilyen sok ember t összehoz ez a közösségi tér. Az üzemeltetésnek bele kellene férni a város büdzséjébe. A Borcsa Étterembe szoktunk bekéretszkedni, persze a személyzete mindig készséges de sokszor nekünk kellemetlen. Köszönettel: Kovács Evelin

    Válasz
    • Kedves Evelin! Miután Füred néha már kora tavasszal is megtelt, és ilyenkor is szükség lenne az Ön által jogosan hiányolt „kulturális alapszolgáltatásra” ezért ha van kedve, látogasson el Balatonakaliba, talán 3 hete és pár napja is voltunk ott és ez a „dolog” már régen üzemel ott. Minden nap!! Kicsit Füred előtt járnak, szerencsére vannak még ilyen kellemes meglepetések is. Tudomásom szerint Csopak is példát mutathatna némely dologban.

      Válasz
    • Rendben van, hogy létezikilyen rendelet. Elég sokan vagyunk akik ezt be is tartják. Sajnos azok is sokan vannak, akik ezt figyelmen kívül hagyják és nem érdekli őket a tilalom. Ugyanez igaz sajnos a fűnyíró-flex-hangoskodós törvényre. Hiába hozta meg az önkormányzat, hiába tartják be sokan, még mindig komoly létszámban vannak a renitensek.
      Valójában mindkettő esetében a törvény betartatását hiányolom. Hiába írunk ide az Agorára, volt is rá javaslat itt:
      – égetés? menjen egy kört a tűzoltóság kiskocsival / személyautóval időnként. Ahonnan füst száll fel ott tűz is lesz. Ingyen pénz, mehet a kasszába.
      -fűnyírás/flex tiltott időszakban? nem megoldható a betartatás, ha a hétvégén a közteresek nem mennek pár kört lehúzott ablakkal. Lassan gurul az ember és hallja is merre kell menni beszedni az ingyenpénzt.Mehetne ez is a kasszába.
      Konstans van olyan szomszéd aki vasárnap zajong (fűnyírás, flex stb) időnként elégeti a kerti zöldhulladékot. Hiába szólunk neki röhög rajtunk, nincs betartatva a hozott törvény. Ez a törvénytisztelő polgárokkal szemben negatív húzás. Mi nem zajongunk, nem égetünk, de ugyanúgy hallgatjuk más zaját és nyeljük más füstjét. Ha szólunk nekik, „nem kéne ezt így és itt”, kérjük hagyja abba, kiröhög / elküld / spiclinek bélyegez.
      Megosztó két rendelet az már egyszer biztos. Mármint a társadalmat osztja meg sajnos. Kíváncsian várom, mit fog idén tenni az önkormányzat. Segít nekünk? Vagy idén is marad az elmúlt 2 évhez hasonló helyzet?

      Válasz
    • Jó lenne a Kisfaludy strandon is, oda is sokan ellátogatnak, szezonon kívűl! A szomszédos balatonparti településeken, pl: Csopak, bizony évek óta nyitva van a mosdó, kulturáltan, wc papírral, papírtörölközővel ellátva! Balatonfüreden nem lehet ezt megoldani? Egyébként a strand végén miért vágtak ki annyi fát?

      Válasz
    • Sorra hozzák fel itt példaként Csopakot. Vicces. Lehet, hogy nyitva a wécé, és ezt jól is teszik, de azért ne hasonlítsuk már össze a két települést. Csopakon tulajdonképpen egy szál strand van, aztán ezzel nagyjából kifújt a szolgáltatásaik kínálata. Nyáron a strandjukon egy tökmagot nem lehet elejteni annyian vannak, borzasztó kicsi a terület, ha a füredi strandok megtelnek akkor bezzeg már írogatják itt hogy élhetetlen a város. Csopak lassan egy éve képtelen befejezni a Római út felújítását. Porban, dzsuvában kell hónapok óta autózni. Borzalom.

      Válasz
  30. Tisztelt Önkormányzat! Hogy,lehet az hogy alig nyitották meg a jelentkezést a Virágos Balatonfüredért és már nem lehet jelentkezni mert betelt! Csak az ismerőknek és gazdagoknak lehet! már itt is ide jutottunk Balatonfüreden,sajnálattal tapasztaltam! A munkás ember, nyugdijas már nem számít!

    Válasz
    • Kedves állampolgár. Sem a gazdagok, sem az ismerősök nem tehetnek arról, hogy nem olvasta el figyelmesen az információt, hiszen április 4-től van lehetőség jelentkezni a versenyre. Tehát még nem járt le a jelentkezés, hanem még el sem indult.

      Válasz
  31. Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása miatt általános tűzgyújtási tilalom van érvényben a mai naptól az egész országban. Ennek értelmében Veszprém megye teljes területén is tilos tüzet gyújtani valamennyi erdőben és a fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében. Tilos tüzet gyújtani a kijelölt tűzrakó helyeken, az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő kül- és belterületi ingatlanokon, a közút és vasút menti fásításokban. Továbbá tilos a parlag- és gazégetés is.

    Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányterméket ne dobjanak el, és azokat minden esetben oltsák el.

    A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően húszezer forinttól hárommillió forintig terjedhet.

    Válasz
  32. A Kisfaludy utcából is indokolt lenne sétálóutcát varázsolni. Közel van a parthoz, egy csoda lenne ott sétálgatni egy pohár borral a kézben, nem a zsúfolt sétányon.

    Válasz
    • F. Családnak: álom, álom, édes álom, ez a csoda 2 napig tartana, aztán pont olyan zsúfolt lenne, mint a sétány. Füred túlságosan (és talán indokolatlanul) fölkapott lett, majd ha elejtik, akkor újra nyugodtabb lesz. Addig valahogy kibírjuk.

      Válasz
  33. A Blaha utcai vendéglátó helyek és az autóforgalom témájában szólnék pár szót. Az utca vendéglátó helyei ill. tulajdonosai kreativ emberek, évente egyre több jó programmal települnek ki az utcára. Most hét végén is volt vendégcsalogató ajánlatuk. Vendég is volt, biztosan több is lett volna, ha az utcában nem hosszú sorokban hajtottak volna át az autók. Az már a tavalyi év eredménye, hogy legalább a parkolást megtiltotta itt a város, igy szépen virító virágos ládák alkotnak kerítést a járda szegélye és az uttest között. De a kitett asztaloknál enni-inni bizony nagy kihívás ebben az autóbüzben. Nem utolsó sorban egészségtelen. Talán meg lehetne oldani, hogy ne csak a főszezon két hónapjának hétvégi estéin legyen sétáló utca a Blaha utca, hanem mondjuk tavasztól őszig minden hétvégén déltől…. Sokat segítene a vendéglátósokon, na meg rajtunk, akik szivesen üldögélnénk , fogyasztanánk ezeken a helyeken.

    Válasz
    • Csatlakozom, jó lenne minél előbb tehermentesíteni a Blaha utcát a kocsi forgalom alól. Hétvégéken legyen sétáló utca, de úgy emlékszem volt is erre már tavaly kísérlet és jó is volt. Reméljük elgondolkodik ezen a városvezetés, jó üzenete lenne, lehet így is.

      Válasz
    • Jó lenne, ha abból a 2 utcából végleg kitiltanák a kocsi forgalmat, mindenki parkolót keres feleslegesen megy meg egy kort hátha lesz parkoló, vagy teljesen normálisan leparkol a várakozni es megállni tilos táblát figyelmen kívül hagyva…a rendőrök meg figyelmen kívül hagyjak e számos szabálytalan megállást, parkolást. Szomorú, hogy ide jutott ez a varos…

      Válasz
    • Amit néhányan Füreden fejlődésnek gondolnak a sok építkezés alatt azt azért nevezzük már inkább természetkárosításnak. Nem hinném hogy az a fejlődés hogy minden üres telket beépítenek. Ja, körülnézhetne a hivatal hogy hova rakják le az építési törmeléket. Pl a Tűzoltósággal szemben is valaki már elkezdte a törmelék lerakását. Vagy ott van a Nagy mező. Remélem történik valami! Még egy kérdés! Az Ady utcai gyalogátkelőkkel fog történni valami? A válaszukat előre is köszönjük!

      Válasz
  34. A legújabb füredi újságban olvastam egy verset Apokalipszis címmel. Elég szörnyű víziót tár elénk a szerző, aki viszont ismeretlenségben marad, nem írták oda a nevét. Bízzunk benne, hogy a költőnek nincs igaza, s mégis megmarad a föld békességben, pusztulás nélkül! Fő az optimizmus!

    Válasz
  35. tegnap mentem délután a pályaudvarról a szabadidő központ irányába…korábban már régen jártam erre fele. Hát tényleg siralmas, ahhoz képest hogy ÚJ út. Ezt egy az egyben fel kellene marni és újra aszfaltozni, mert jelenleg mint egy hullámvasút – főleg a felső része. Adott esetben baleset veszélyes is tud lenni. Nem tudom, hogy vehette át bárki is ezt az utat… köszönettel, István

    Válasz
  36. Itt a pénz, hol a pénz(?). Még mindig milliók ömlenek. Szálláshelyek támogatása. Szuper. A Jófogáson pedig naponta új eladó családi ház hirdetést olvasunk. Szellemváros épül, én mondom. „Megnövekedett a vendégéjszakák száma”, „soha nem látott fejlődés”… Ezek szerint a megnövekedett vendégéjszaka megnövekedett Idegenforgalmi adó bevételt jelent. Remélem a megnövekedett városi bevétel jó helyre megy, érdekelne mire is, mert az óvárosban már tábla figyelmeztet a járdán az omladozó épületekre. Azok tényleg védettséget élveznek… Gondolom…
    A Brázay-villát sajnálom. Hál’ égnek a Sellő-szobor (díszkút) megmenekült – igaz már rég nem ott volt – emléktáblával avassuk újra, a villa épület emlékére.

    Válasz
  37. Tisztelt Füredi. Van igazság abban is amit ön ír és csak abban bízhatom magának van igaza és minden szép és minden jó. Sajnos én nem ezt tapasztalom. Természetesen a várost én is nagyon szeretem, különben már nem élnék itt. Előző írásait is elolvastam és arra gondoltam, hogy valószínűleg ön egyike az utolsó idealistáknak akik a városban élnek. Vagy hivatalból dicsér.?

    Válasz
    • Nem állítottam, hogy minden szép és jó. Ellenkezőleg, azt mondtam, el kéne szakadni végre az idealizált, mesés elvárásoktól és a realitást nézni. Sok hiba van, de megelégeltem ezt a valóságtól sokszor elrugaszkodott szakadatlan elégedetlenkedést, megelégeltem, hogy csak az elnagyolt kritika kap itt hangot hosszú ideje, hogy folyamatosan leszólják azt, ami a miénk. Lehet ezt máshogy is nézni. És azt tapasztalom, hogy sokan vagyunk ezzel így, sokan gondoljuk így, de ennek nem adunk hangot, mert ugye minek, és hallgatni, legyinteni könnyebb. Kedves m.e. kérdését csak úgy tudom értelmezni, hogy ön viszont akkor hivatalból kritizál.

      Válasz
  38. Azt hiszem, a legalapvetőbb kérdés, hogy a fejlődés fogalma alatt mindenki mást ért. Vannak, akik számára az a fejlődés, hogy a korábbiakhoz képest békésebb, nyugodtabb és kevésbé agresszív környezet veszi őket körül, ezáltal teljesebb életet élhetnek. Nincs akkora zaj, ami ellen szinte lehetetlen védekezni, nincs akkora nyüzsgés, ami természetesen az idelátogatóknak sem kellemes, nincs akkora por-piszok, és a zöld környezet egyre dominánsabb lesz – aminek sajnos épp az ellenkezőjét tapasztaljuk. Vannak viszont, akik számára az a fejlődés, ha minden üresen álló telken az átlagpolgár számára megfizethetetlen, betonba öntött társas nyaralókat építenek, a városban egyre több a gépkocsi, holott az utcák nem szélesedhetnek, egyre hangosabb a zene, a zaj, a sétányon egy-egy nyárestén már mozogni is nehéz – főleg ha valami rendezvény van. Aztán jöjjön még több és még több vendég, mert valakik ebből nagyon de nagyon meggazdagodnak. Tessék kérem, lehet választani fejlődés és fejlődés között!

    Válasz
    • A fejlődés minőségi változásokkal és a korábbihoz képest differenciáltabb életlehetőségekkel jár. Mindegyikre van számos példa a városban, sajnálom hogy ezekről nem akar tudomást venni. A kisütött lángos olajszagtól elrugaszkodtunk hála az istennek. Akárhogy csűri csavarja a koszt és piszkot, meg betonozást -ebben ráadásul nagyon mellé lő, mert ilyen gondozott közterületeket, ennyi növényt és parkot, a beton helyett természetes követ nagyon kevés városban talál. Itt van élet Füreden, ennek én örülök.

      Válasz
    • Számomra még egyszer mondom számomra, nem az a gond, hogy beton vagy fa szép vagy csúnya. Ezek is fontos dolgok, de nem a legfontosabbak. Füred megváltozott. Nagyon. Talán 30 éve nem volt ilyen szép és rendezett, de igen is egy multi, kulturális város volt. Minden „szépségével” és egyebekkel együtt is. Most a hirtelen meggazdagodott sznobok gyülekező helye lett. Valamikor régen el mentem, mentünk a strandra vagy sétányra, barátokkal, kollégákkal, ismerősökkel találkoztam. Most finoman fogalmazva a promenád egy nemlétező világ tükörképe. A helyi lakosság meg menekül innen. Talán ez a fejlődés. Nem tudom. De a szívem és az érzéseim azt mondatják velem valami nem stimmel. Ez nem a mi városunk ez az” Ő „városuk lett. Csak egy isten létezik és az nem odafönt van hanem a bankokban!

      Válasz
    • Én nem tapasztalom, hogy a „helyi lakosság menekül innen”. Elég nagy az ismerősi köröm munkámból kifolyólag, nem tudok olyanokról, akik menekültek volna innen. Arról igen, hogy a fiatalok egyetem után nem jönnek vissza, de ez egy másik történet és sajnos az egész vidék nagy gondja. Ez az én városom, akárhány sznobot látok akkor is, mert én ismerem sok arcát a városnak, én tudom a részleteit, ők meg nem. Azt halkan megjegyezném, hogy minden ideérkezőt le sznobozni meg automatikusan lenézni elég veszélyes üzem, csak az ismerősi körömből több tucat olyan beköltözőt tudok mondani, akik nem tartoznak egyik kategóriába sem. Értékes, értelmes emberek, akik a nagyvárosok után keresték a megnyugvást, a víz, a táj energiáját és itt megtalálták. Ugyanmár, kedves m.e. a pénz mindenhatóságát kéri számon Füreden? Miért nem mindjárt a globális felmelegedést? Ez szélmalomharc. Füred nem egy megfestett, idealizált képeslap, ahol angyalszárnyakon közlekednek a helyiek és a vének tanácsa dönt, ki az aki megérdemli hogy ide bebocsátást nyerjen! Ez egy közkedvelt város, (mindig is az volt) egy közkedvelt tó partján, amelyik igyekszik megélni, szépülni, kulturálódni,. A strand, a sétány, a mozi, mind mind a miénk, vagy a miénk is, rajtunk múlik mennyit érnek számunkra.

      Válasz
    • Idealistának. Sajnálom, hogy nem akarta megérteni azt, amit megfogalmaztam, ebből kifolyólag nem is arra válaszolt, amit fölvetettem. Ez van. Mindössze azt tartotta fontosnak, hogy minősítsen, csakhogy ez veszélyes fegyver, visszafelé is elsülhet.

      Válasz
  39. Én olyat még nem hallottam füreditől, hogy valamire azt mondja, ez de jó lett, örülök neki. Itt mindig, mindennel baj van. Vicces ezt látni úgy hogy közben tisztában vagyunk az ország általános állapotával.

    Válasz
    • Kedves Meddő, említene néhány örvendetes példát? Hátha könnyebb lenne a panaszkodóknak. Köszönöm. Abban sajnos igaza van, hogy az ország állapota sajnos sok szempontból minősíthetetlen. De hogy a fürediek emiatt (mindig) azzal vigasztalják magukat, hogy ott (még?) nem minősíthetetlenek az állapotok? Ami szerintem sokakat nagyon bosszant, hogy láthatóan van forrás, csak nagyon rosszul használják fel – pl. a Kiserdő felújítására úgy kellett elkülöníteni / jóváhagyni forrást, a százhuszadik betonborzalom esetében biztosan gyorsabban szabadultak fel azok a források. Az a beszélő pénz kinek az érdekeit képviseli 🙁

      Válasz
    • Menthetetlenül mást gondolunk! Félreértett, én nem azt mondtam, hogy itt még nem minősíthetetlenek az állapotok, azt mondom: szeretek Füreden élni, a hibáival együtt is kedvelem ezt a helyet, az energiáját, amit ad nap mint nap, jól tudom érezni magam itt, sokféle időtöltésre van lehetőségem. Örülök hogy kulturált, gondozott környezet vesz körül, örülök hogy van nyüzsgés a parton, örülök hogy megtalálom a természet csendéjét is ha arra vágyom, szeretem a kiüresedett téli őszi várost és kedvelem a nyárit is. Jó hogy minőségi városi szolgáltatásokat találok itt, szeretem hogy jobb filmeket vetítenek a moziban mint a megyeszékhelyen, szeretem a füredi fagyit, a bicikliutakat, szeretem a fehér templom harangjának a hangját, szeretem a Kiserdőt, a Koloskát és mindig minden körülmények között a sétányt a platánokkal. Sorry, ez van 🙂

      Válasz
    • Szeretem Füredet úgy ahogy van, ez örökre így marad. Nem mindent, de nagyon sok mindent szeretek sorolás nélkül.
      Ami nyugtalanit az új építkezések tömkelege, a milliós négyzetméter árak ami csak egy befektetö réteget vonz a városhoz az egész országból.Emlékeztet London tönkre tett ingatlan piacára, amikor az orosz befektetök felvásároltak negyedeket, ezek a szellemvárosrészek mert üresen állnak.
      Felverték az árakat, aki ott akar dolgozni képtelen lakást venni, a fizetések nem „verödtek fel” így marad az albérlet ami méreg drága. Az én és a szüleim korosztálya tudott lakáshoz jutni becsületes munkával Füreden. A gyerekeink ilyen árak mellett ki vannak zárva, a kölcsönöket meg sem emlitem. Örülök, ha romos házakat felújítanak de miért nem építenek a fiataloknak lakást megfizethetö áron a helyükre? Miért nem építenek egy idösek otthonát amire valóban szükség lenne? Miért csak a profit irányitja az építkezéseket a szükség helyett?

      Válasz
    • Profit Fejlődés Az Van!–hoz: amit itt leírt, azt el merné ismételni egy közmeghallgatáson? nagyon igaz és szomorú dolgokat írt, nagyjából összefoglalása a sok-sok véleménynek. Az Ön (és mások) hozzászólásai mögött van egy kimond(hat)atlan, mindenki által ismert válasz. És emiatt nem fog itt semmi sem történni, csak a profit fog nőni. Ide jutottunk. Hajrá Balatonfüred!

      Válasz
  40. Én sűrűn járok a sétányon de nem tapasztalom a sok horgász az túlzás az kevés meg rendet rak maga után ami a sok turistáról nem mondható el egy borhéti este után mi szemetet takarítanak el és mégsem zárják be.

    Válasz
  41. Sajnos a negatív oldalhoz kell csatlakoznom. Már tavaly is írták/írtuk, hogy a kevesebb több, rossz az irány stb. Olyan, mint ha a világon senkit nem érdekelnének az egész évben ott lakó valódi lakosok, pk értéktelenek lennének, mert mindig mindent csak a turistáknak/turistákért. Akik botrányos Isten-szindrómában szenvednek. A természet védelme, megőrzése? Minek? Építsünk inkább újabb szállodát, luxus apartmant, betonkockát. Aki tud aludni a fesztiválok mellett / Akit nem zavarnak a fesztiválok, az érezze magát rettentő szerencsésnek, de kérem, hagyja a kialvatlan többséget verbálisan kirohanni, mert X nap nem alvás után (főleg, ha nem alvás után még dolgozni is kell) nyilván kicsit háttérbe szorul a racionalitás és inkább az érzelmek kerülnek előtérbe. De – számomra legalábbis – a többi hozzászólásban is sajnos érthető az érzelmi töltés, mert a hozzászólók szeretik (szeretnék szeretni) a várost, de ezt sajnos maga a város nehezíti meg hosszú ideje egyre jobban. Mérget veszek rá, hogy ha fele ennyi beton lenne, a turisták csak fele ennyire lennének istenítve, a „másik fél” pedig a valódi lakosoknak, az ő kéréseiknek, jutna, a város akkor sem menne tönkre, de lehet, élhetőbb lenne. Csak sajnos, és most itt visszacsatolok saját hozzászólásom elejéhez, amit a valódi lakosok írnak itt, az, nagyon úgy tűnik, senkit nem érdekel, csak azt, aki írja – és itt harap saját farkába a kígyó. 🙁

    Válasz
    • Akkor szeresse a várost, nem olyan nehéz ez! Jó itt élni, kevesebb irigykedés, kevesebb indulat, kevesebb elégedetlenkedés és máris könnyebb lesz, higgye el.

      Válasz
    • Hát épp ez az, hogy (még) szeretem a várost, de éppen pont ezért vagyok nagyon szomorú, mert látom, ahogy megy tönkre. Ami ugyanis itt hosszú évek óta folyik, az egészen biztosan nem fejlődés – legalábbis nem előre 🙁

      Válasz
  42. Kedves „füredi Írta”! A polgári lét nem egy megkövesedett múltidéző történet. Annak alapja a megszerzett értékek megbecsülése, majd ennek felhasználásával új értékek létrehozása. Az én meglátásom szerint, Füreden semmi nem szól a fiatal generáció igényeiről, csupán a Zamárdiból áthallatszó akármi, ami sem nem zene, sem nem kultúra. Ha az ember 8 hétből 3 hétig nem alszik, az nem a megkövesedett szemlélet visszatükröződése, hanem a kialvatlanságról szól. Az pedig érint minden korosztályt. Még a pici gyermekeim sem tombolnak örömükben éjszaka, mikor reng az ablakunk. Azt pedig, hogy itt infrastruktúra és hely hiányában dől Füredre a beton, és vele együtt sokkal több ember, mint amit ez a város kuktúráltan ki tud szolgálni, nem nevezném kellemes iránynak. Balatonfüred soha nem volt, Siófok, és nem is akarta még a látszatát sem kelteni. Ma már nem som kell, hogy beérjük.

    Válasz
    • A polgári lét egyik jellemzője, hogy képesek vagyunk árnyaltan gondolkodni és a tőlünk eltérő értékrendekben is megtalálni az elfogadhatót. Meggyőződésem, hogy több új értéket sikerült létrehozni az elmúlt tíz évben Füreden és azt sem lehet mondani, hogy ne becsülnék a hagyományokat. Túlzásnak és hatásvadásznak tartom azt a megállapítást, hogy Zamárdi miatt 3 hétig nem alszik az ember, és reng az ablak – ez közel sincs így. Itt élek, magam is tapasztalom a nyárral járó jó és kevésbé jó hatásokat, de fölösleges szélsőségekbe esni csupán érzelmi alapon pro és kontra is. Füred olyan messze van Siófoktól, hogy nem értem, miért példálózik ezzel az általános közhellyel. Járt a siófoki éjszakában az elmúlt években? Vagy a siófoki strandokon, esztrádon? Járt már egyáltalán az utcáin, közterein? Annak, ami ott van, semmi köze Füredhez még látszatra sem, ha pedig közelebbről megszemléli az ember akkor viszont már ordít a különbség. Füred teljesen más irányba megy, szó sincs arról, hogy Füred és Siófok hasonulna egymáshoz, ég és föld a kettő.

      Válasz
  43. Zamárdi is tiltakozik a „red bull” cucc miatt. A balatoni nyár két hónapra van kvalifikálva. Ebből kettő hetet elvisz Zamárdi. Most jön a harmadik hét. Szerintem tök hülye, aki kiad bármennyi pénzt is bármilyen lakhatásért itt Füreden. Sikeresen omlik szét egy polgári fürdőváros élhetősége.És ez csak a tulsó part hozadéka. Nincs ebben a saját gyártás. Milyen álságos ennek fényében a reformkori színjáték.

    Válasz
    • Érdekes, úgy tűnik ennek a vitának sosem lesz vége. Én egyáltalán nem jelenteném ki evidenciaként, hogy ” omlik szét a polgári fürdőváros” én nem ezt látom, épp ellenkezőleg, egyre épül, szépül. ÉS egyre több időtöltési lehetőséget nyújt. Hál istennek, hogy nemcsak a reformkori sétálgatás van hanem előfordulnak már fiatalosabb programok illetve a magas kultúra iránt érdeklődők is találnak kedvükre valót. Ezerszer leírták már, hogy egy turisztikailag frekventált helytől ne várjuk el, hogy úgy viselkedjen, olyan adottságai legyenek mint egy bakonyi zsákfalunak. A kettő nem jön össze. Lehetetlen számonkérni a meghitt csöndet egy fürdővárostól. Egyébként korábban sem volt az, sem a reformkorban, se a német turisták inváziója idején, se máskor. Zamárdi engem speciel nem zavar, de ez is örök vita.

      Válasz
    • Füredi Írtá-nak A polgári fürdőváros már szétomlott. Hol épül, hol szépül? pl. szépség az a borzalom, ami most a mélygarázs tetején épül? az egy rémálom! És egyre több ilyen rémálom épül, sajnos. Pl. Kisfaludy strand bejáratával szemben, ami ugyan máshol elmenne, de nem ott. 200m-el odébb újabb lakótelep épül, és vesz el helyet a nagy parkolóból, na kíváncsi vagyok, micsoda embertelen állapotok lesznek ott 36 fokban és nagy porban. (Komolyan gondolja-e csak egy épeszű ember, hogy Jókai most venne-e itt egy villát?) Ha Zamárdi nem zavarja, akkor vagy egy különlegesen szerencsés ember, vagy halláskárosult. Hogy ennek az egésznek mi lesz a vége? A reformkoriságnak már vége, ezt a színjátékot tovább fönntartani egy „álságos színjáték”. Ami talán a legjobban zavar, az a fiatalabbak állítólagos „szórakozását” kísérő embertelen, 3 hónapig tartó zaj és fölfordulás. És az a pimaszság, amivel ők a tolerancia jegyében megkövetelik tőlünk ennek az elviselését, miközben ők mások irányában ezt a toleranciát lábbal tapossák.

      Válasz
    • Az mondjuk jellemző, hogy aki másképp látja Zamárdit, mint ön, az azonnal halláskárosult. Nulla tolerancia. Nem akarom meggyőzni róla, hogy Füred sokat fejlődött az utóbbi években, ezt véleményem szerint rendkívül nehéz lenne eltagadni, szerencsére sokan vagyunk akik ezt így gondolják, persze az öné is egy vélemény. Nincs „embertelen, 3 hónapig tartó zaj” ez nonszensz, ez a kijelentés nem vehető komolyan.

      Válasz
  44. Cinikusnak
    Én szívesen sétáltam a kőgáton és csodáltam a Balatont és nem hagytam magam után semmit.

    Válasz
    • Elég végigsétálni a Tagore sétányon….és látni a sok horgász milyen szemetet hagy maga után!!Persze vannak kivételek….

      Válasz
    • Tisztelet Önnek, de én is szívesen sétáltam ott és sajna sokszor szúrta a szememet az ott hagyott szemét.

      Válasz
  45. Tökéletesen egyetértek. Amikor először olvastam, hogy lerombolnak egy régi épületet és a helyére szállodát építenek, azt gondoltam félreolvastam. Még most sem értem a dolgot. Vagyis a pénz részét értem.

    Válasz
  46. Sajnos nem tudok örülni a Petőfi Irodalmi Múzeummal kötött megállapodásnak. A Vaszary Villában szívesebben látnék színvonalas, netán kortárs(!) képzőművészeti kiállításokat mint múzeumokban porosodó anyagokat.

    Válasz
  47. Füred ismét szegényebb lett egy rendkívül szép fekvésű területtel. A Brázay-villa parkjáról beszélek. Jönnek(?) a milliomosék, mi meg távolról nézegethetjük azt, ami korábban a miénk, városlakoké volt. Persze, tudom, majd dől a lé, de könyörgöm, most már semmi sem számít ezen kívül? Épp a pápa mondta nemrég: a halotti leplen nincs zseb!!
    Mennyivel emberibb megoldás lett volna oda egy szép és gondozott mini-arborétumot telepíteni, ahol mindenki kedvére hűsölhetett és sétálhatott volna a nyári kánikulában. Most majd lesznek ott kétmillió/négyzetméteráras, többnyire üresen álló ingatlanok, mert a gyakorlat azt mutatja: ezeket kizárólag befektetési célból vásárolják. Egyre elkeserítőbb ez az egész, ami itt a városban folyik!

    Válasz
    • Igen, ez (is) nagyon szomorú 🙁

      Válasz
  48. Nem kellene egy Petőfi vagy Kossuth szobor? Utcáink vannak, de emlékhelyeink nincsenek. A fürediek évtizedek óta Gróf Széchenyi István szobránál tartják a Március 15. ünnepségeket. Pedig szegény gróf nem is támogatta a forradalom Kossuth által kitűzött céljait. Ő reform párti volt és nem háború párti. Amúgy 1848 szeptemberére szinte teljesen megbomlott az elméje. A forradalom az ő számára innentől mást jelentett. Tehát nem kellene egy Petőfi vagy Kossuth szobor?

    Válasz
    • Csak óvatosan az elmebomlásos történettel, ami csak egyike a rengeteg teóriának, amire bizonyíték pont annyi, mint a finnugor ügyre! 🙂 Viszont a két említett hazafi szobrát tényleg mindenki szívesen látná a városban, ez talán nem vitás. Nem hiszem hogy vitát indítok, ha leírom, Petőfi egy géniusz volt. Már aki olvasott tőle a kötelezőkön kívül….:)

      Válasz
    • Jöttmentnek. Ady is géniusz volt, József Attila is… Szerencsére vannak néhányan! Az más kérdés, hogy a hatalom hozzáállása erősen érdek- és nem értékközpontú. És ez szomorú!

      Válasz
    • Az hagyján, de Pilinszky, és Weöres is zseni volt. Nekem mondjuk József Attila az, akit mélyen a szívemben hordok. Nem szobrokban kell mérni ezt, mindenkinek nem lehet itt talapzata. Annyi szobor van már a városban, Széchenyi lábánál szerintem tökéletes a márciusi forradalomra emlékezés.

      Válasz
  49. A Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivataltól ma, március 13-án megérkeztek a jelen év adókirovásai és a befizetésre szolgáló csekkek.1 azaz egy munkanappal a befizetési határidő előtt! Ha én ügyfélként ügyet intézek : 8 – 14 – 30 nap az elintézés határideje.
    Mi van, ha nem vagyok itthon /dolgozom, unokáknál vagyok, kórházi ápolásra szorulok vagy bármi egyéb bajom akadályoz/ és nem tudok azonnal a postára sietni a többi sorstárssal együtt /huzamos sorállás!/,hogy elintézzem a befizetést? Késedelmi kamat?
    /S pont a Hivatal ne tudná, hogy a befizetés határideje egybeesik a nemzeti ünneppel?/
    Azt hiszem, meg lehetne tisztelni az adózásra kötelezetteket azzal, hogy – sok munkája ellenére – a Hivatal időben, legalább 14 nappal a határidő előtt eljuttatja az adókivetést és a csekkeket!

    Válasz
    • Egy órája hozta a postás nekem is pont az ilyen tartalmú levelet. Irány a telefon, egy kedves és udvarias női hang megpróbálta a kör négyszögesítését, nem sikerült. Majd azt ajánlotta, ha jó futó vagyok, még elérem a postát. (nem sikerült) (megdicsérem a hölgyet, legalább volt humorérzéke, nekem már elfogyott) Becsületére mondva pici elnézést is kért, és hogy valami új rendszer indult mostanában, amit a „szakemberek” még nem ismernek jól, „vannak problémák”, és ha késve fizetek, akkor sem fognak dutyiba dugni. Hát majd meglátjuk. Azért nem ártott volna, ha előbb betanítják a szakikat és csak utána startolnak. Ilyenkor eszembe jut, hogy ez valószínűleg Papua Új-Guiena-ban már nem téma.
      Soóky úrnak: ne adja fel, a remény hal meg utoljára, biztosan sokan ülünk ebben a hajóban, csupa rendes ember, valahogy már kell magunkat vigasztalni.

      Válasz
    • Szerintem a Séta utcából a főútra érkezőknek egy kötelező haladási irány jobbra jelzőtábla lenne a megoldás. A főúton mindkét irányból érkezhetnek gyorsan, vagy ami rosszabb…. éppen jelentős gyorsulásban érkező, s ez által könnyen elnézhető távolságbecsléssel a gépkocsik. Ez az átlagos forgalomhoz szokott vidéki pilótának két irányból nézve a hőségben már megoldhatatlan feladat. Erre rakódik a szemből érkező szintén jobbra – balra forgalom, és egy gyalogátkelő. Ez a hely bizonyos forgalommennyiség felett időzített bomba. Lehet, hogy nehéz megoldani, de mégis muszáj…..!!!!! Javallom, kérjék ki a Rendőrség véleményét. Ott azért tudják, mi vezet egy balesethez. Sok esetben már az agresszív ártányt csinál egy pénzesebb „menő” pilótából, hogy 9 percet várnia kell a hőségben egy kereszteződésben falun!!! 🙂

      Válasz
    • Csendesnek csendesek, de amit maguk mögött hagynak…

      Válasz
    • Jó az ötlet, de a tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy a sokat emlegetett áruházi kereszteződésnél is vannak nyilak, de azokat sem látja mindenki / azokat sem akarja mindenki látni. Kamerák, büntetés, kiposztoljuk a hülyéket a büntetéssel együtt, talán ez megoldaná a problémákat.

      Válasz
    • Biztonság, minek-nek! Szerintem néhány forgalom lassító betontömböt kellene telepíteni a sok nem túl nagyeszü autós „ember” miatt!

      Válasz
  50. Megint eltelt egy év és még mindig nem lehet horgászni a Paksi kőgáton pedig mikor épült azt ígérték hogy a horgászok használhatják ami sok évig igy is volt.Nem értem az indokát tiltásnak mit zavarnak a csendes horgászok.Nem az jó ha minél többen élvezzük a Balatoni szabadságot nem az a cél hogy a Balaton mindenki számára hozzá férhető legyen.

    Válasz
    • A kőgát be van kamerázva, tehát odabentről mindent látnak. MIért nem figyelmeztetik a szemetelő, és ha nincs javulás,akkor LAPÁT.

      Válasz
  51. Régi téma a Séta utca 71-es kereszteződése. Tényleg kellene valamit kezdeni mert már most is gyakoriak a torlódások. Hétvégén 9 perc kellett az áthaladáshoz és hol van még a főszezon. Akár egy lámpás kereszteződés vagy egy körforgalom. De a legolcsóbb a Deák Ferenc utca két irányításúvá tétele lenne. És a Séta utca lenne egyirányú, mint régen. Tudom a Deák utcában több panziós érdekei sérülnének, de ne már, hogy pár kiskirály miatt megbénuljon az egész város.

    Válasz
    • A lámpa talán abban is segítene, hogy néha a gyalogosok is átjussanak a zebrán – gyalogosként sokszor még 9 percnél is tovább tart a hadművelet. Bár, ha belegondolok, hogy a volt áruháznál is van lámpa meg nyíl, de azokat sem látja mindenki…

      Válasz
    • Igen, ez brutális. Nem tudom, hogy dolmányos, vagy vetési varjak-e – a dolmányos nem védett, a vetési igen, ha jól olvastam, de hogy milyen ötlettől vezérelve??… -, de függetlenül a fajtájuktól, tényleg kéne lépni, mert sem konkrét, sem átvitt értelemben nem egészséges az egész.

      Válasz
    • Tudja még valaki, hogy mikor és milyen megfontolásból lett a Deák utcának a 71-eshez való csatlakozása ilyen észbontóan „megoldva”? és ki kapott ezért városrendezési nagydíjat? és lenne-e lehetőség itt valamit gyorsan és jól megváltoztatni?

      Válasz
    • Ezt a problémát nem akarja megoldani a városvezetés! Több éve írjuk a lehetetlen kihajtást a kiserdö felöl, a rengeteg ütközést amiknek szemtanui voltunk és amikröl beszámoltunk itt. Arács és a Füred áruház között ez az egy zebra van ami bonyolitja a partra jutását a felsö városrészeknek. Családok gyerekekkel, biciklivel szelik át a 71-est a zebrán nyáron, néha lélegzet elállító módon. Legalább egy „zebra lámpát” telepítenének, hogy a gyalogosok tudjanak átmenni biztonságosan a zebrán. Amikor a partot bekamerázták irtuk, hogy tegyenek ide is kamerát gyözödjenek meg arról mi megy itt, ez talán segítene a megoldásban, de semmi. Itt nincs biztonságra szükség, se gyorsan, se lassan, sehogy.

      Válasz
  52. Most lenne az utolsó lehetőség, hogy erre az évre megszabaduljunk a varjaktól a sétányon. A fák koronáinak vissza metszésével és a fészkek leszedésével. Láttam némi ágmetszést, remélhetőleg e célból. Különben nálunk forgathatják Alfred Hitchcock legendás filmjének folytatását.

    Válasz
  53. Új balatoni kerékpáros túrautak. Ehhez a füredi önkormányzat is hozzájárult. De minek? Nem lenne jobb a már meglévő, balatoni körutat rendbe hozni? Pl. Füred és Tihany között gyalázatos állapotban van, néhol életveszélyes. Egyszer megcsinálták, aztán senki sem foglalkozik vele. Persze az állandó karbantartás nem olyan reprezentatív, mint amikor, esetleg a TV nyilvánossága előtt nagy és komoly emberek összegyűlnek és nagyokat ígérnek, aminek a vége az lesz, mint a balatoni körúté. Ez tisztára olyan logika alapján zajlik, mint az EU (?) pénzből megépített rengeteg új játszótér, ahol minden esik szét és megy tönkre, mert semmilyen karbantartás nincs. Ez nagyon szomorú dolog, és máshol is tapasztalható ez a mentalitás. Javulás pedig sehonnan sem várható.

    Válasz
  54. Tisztelt Somogyi Úr! Mint írtam a veszélyes fák önkori területről dőlnek az útra.Önkormányzat dolga legyen a nyaralós által lekerített terület felszabadítása, mint ahogy a gondozása is! Ez esetben pedig – meglátásom szerint- a PROBIO-é is!

    Válasz
    • Tisztelt Tenkné Wagner Klára! Egyeztetést követően héten elvégezzük a fák metszését.

      Válasz
    • Általában érthető okokból szólnak hozzá a bajokhoz az itt véleményüket kifejtő honpolgárok. A megkritizált Horvát M. utcai útburkolat nem képvisel akkora minőségi problémát, hogy fel kellene marni, et cetera. Kis hazánkban elég kevés helyen jobb, és 80 százalékban rosszabb a burkolat, mint ez itt. Nagyon…. de nagyon sokan csak a legmerészebb álmaikban látnak ilyen burkolatot saját utcájukban. Ne tessék átesni a ló túloldalára. Ez is magánvélemény, a bírálóé is. Melyik életszerűbb? 🙂 Járjunk a földön, mindenki jobban JÁR 🙂

      Válasz
    • Nem itt, de sokkal pénztelenebb helyen az történt, hogy a helyileg illetékes Tűzoltóság egy kicsi terepkocsival végigjárta az orientáltabb helyeket. Mint itt például a Kéki völgy, ahonnét minden füst a városra száll szép lassan, és füst pedig bőven van minden nap. Országos tilalom? KIt érdekel itt????? 🙂 A helyi renitens állandó égetőket első körben figyelmeztetéssel, utána növekvő bírságokkal tájékoztatták, hogy ez Európa lett, csak ők valamiért nem figyeltek. Van itt is helyi Tűzoltóság? Van kocsijuk? Szeretnek kirándulni? Felkérheti őket a Városvezetés? Na akkor ennyi:)

      Válasz
  55. Március 2. és 3. – hiába van tűzgyújtási tilalom ÉS hiába tilos zöldhulladékot, mégis égetik. Hogy lehetne ennek elejét venni? Tájékoztatással? Hiába mondja TV – Rádió hetek óta. Figyelmeztetéssel? Bírsággal? Mi vezethet sikerre?

    Válasz
    • Ez engem a petárdázásra emlékeztet. Ott is csak a szájkarate megy, hogy így büntetnek meg úgy büntetnek meg eleve tilos és különben is, aztán csak a mi utcánkban minden évben úgy megy a buli, hogy ha csak minden másodikat büntetnék meg tényleg, akkor is szép összeg gyűlne össze. És hangsúlyozom, itt az sem érdekelne, ha zsebre büntetnének, csak legalább büntetnének. Mert amíg csak a szájkarate megy, de büntetés nincs, addig a sok IQ-bajnok nyilván hülyére röhögi magát az elvileg illetékeseken és nyilván csinálják tovább, ha már egyszer büntetlenül csinálhatják.

      Válasz
    • Szerintem meg nem kerìtès teszi a magánterületet…Van ennek megállapìtására más mód is. Persze ìgy egyszerűbb elintézni a választ.

      Válasz
    • Jobb is. Ez a projekt ezer sebből vérzik. Felesleges és nagyon drága megoldás 23 utas kedvéért. Vásárolni kellene pár olyan mozdonyt ami elektromos és dízelmotor üzemben is működik. Képzelje van ilyen és jóval olcsóbb lenne. No és ami a lényeg nem kellene mozdonyt cserélni Fehérváron. Végül is ez a lényeg nem. A gyorsabb menet idő elfogatható áron.

      Válasz
    • Úgy látom, nem tűnt föl a hozzászólásom ironikus hangneme, nem baj. Egyébként egyetértek!

      Válasz
  56. Megint volt egy újabb elitnek látszani akaró, gasztro rendezvény a városban. Minek ezek? Kinek szólnak? Tényleg ez lenne az irány? Olvasom, mekkora lehetőség van a gasztronómiában. Persze, de ez van kb már öt-hat éve. Hosszú évek óta mindenki főz, szakácskönyvet ír, éttermet nyit, kitelepül kajálni, és fesztiválozik a palacsintától a kolbásztöltésen át a halászléig. Kicsit későn ébredtünk és ahogy látom rossz lábbal keltünk fel itt Füreden. Ezek az elszigetelt, sznoboskodó, sátoros kajálós fesztiválok, amiken egyelőre a szervezők és az ismerőseik vannak, mint az őszin is, nem érkeznek meg hozzánk esetleges vendégekhez. Nem szólítják meg az embert, mint mondjuk a pár kilométerre innen lévő Garda feszt. Pedig az is több sebből vérzik. Sajnálatos. Kár, hogy ez az irány, szerintem ebben nincs sok szerethető.

    Válasz
    • Mi rossz van abban, ha a helyben termelt dolgokat helyben tudjuk elfogyasztani? A Balaton és környéke elrémitö példa erre! A hal fogyasztás egészséges, itt Európa legnagyobb belsö tavához mégis a világ másik végéröl ide repitett, hányszor kiolvadt lefagyasztott halat árulnak a parton. A halászkertben a harcsa francia, a sült hal vietnámi a parton és isten tudja még mivel etetik a népet.
      A mostani gasztro rendezvény árai nem az elitnek szóltak, hanem mindenkinek. Pont ez a jó benne, hogy minöséget adtak elfogadható áron. Nem sült kolbászt, palacsintát sütöttek, nem volt belépö de volt nagyon sok nagyon finom étel és sütemény!
      Én örültem a kezdeményezésüknek, úgy ahogy a borhéten megkóstolhatjuk a környék ízét egy pohárban, úgy a helyi ízeket is megkóstolhatjuk egy tányéron nem éttermi áron a parton. Igen, talán késön ébredtünk de a fontos, hogy elkezdödött valami ami remélhetöleg folytatódik és maradandót sikerült alkotni. A rendezöknek további jó munkát kitartást kívánok!

      Válasz
    • Nem egy rendezvényen voltunk ezek szerint. A helyben termelt dolgokkal viszont egyetértek.

      Válasz
  57. Kicserélték a Kovászna parkban a rossz villlanykörtéket. Köszönjük. Tényleg nem akarok beállni az állandóan elégedetlenkedők táborába, de azt azért nem értem, hogy a meleg sárga fényt adó világítás-sorba miért egy abból totálisan kilógó, oda nem illő, erős fehér fényű izzókat tettek be. Ez szerintem csak kicsi odafigyelést igényelne. És még csak nem is pénzkérdés. Ha valamit megcsinálunk, akkor azt miért nem csináljuk meg rendesen.

    Válasz
    • Ha nem szeretne elégedetlenkedni, akkor ne tegye. Mi örülünk annak hogy végre kicserélték a meghibásodott lámpatesteket a Kovászna Parkban, mivel már hosszú hónapok óta nem működtek. Az elején, amikor még csak 1-1 lámpa volt rossz, addig nem volt olyan rossz, de idővel egymás melletti vagy közeli lámpák is kiégtek és egyre nagyobb területen lett sötét, nem volt már kellemes. A közvilágítás és a térvilágítás is jelentős közpénzből van. A nagyobb vásárlásokat közbeszerzés útján szokták megoldani, nem biztos hogy pont a Kovászna Parkra szabva. Ezt azért írom mert az átlagembernek, aki magának vásárol otthonra, ez nem biztos hogy egyértelmű. Tehát elképzelhető hogy például a hidegfehérfényű lámpatest már adott volt, vagy nem volt adott de ez volt az olcsóbb és műszakilag szintén megfelelt, így ezt szerelték fel. Nekem megfelel, világít ez is és ez a lényeg. Én biztosan nem szeretném ha pazarolnák az adóforijtjaimat külön egy meleg-langyos-másfajta fehér színárnyalatú izzó megvételére, mikor van most is jó. Vonnak ígyis eleget és ahogy olvasom, Önök is úgy látják hogy mehet máshova is a pénz, nem? Akkor pedig kérem, ne kötekedjünk feleslegesen. Örömmel látom hogy a Kovászna Parkban a sötét lámpák problémája MEGOLDÓDOTT és újra biztonságos ott lenni este is. Lapozzunk kérem!

      Válasz
    • Ez nem pénz kérdése. Csupán odafigyelés. Ne legyünk ennyire igénytelenek.

      Válasz
  58. Kimondottan jó ötletnek tartom az air race Balatonhoz hozatalát. Zamárdinál Tihany és Balatonfüred még látványosabb háttere lehetett volna a légi parádénak, de így is biztosan látványos lesz. Érdekes és különleges program felnőttnek és gyermeknek egyaránt.
    Zajártalom? Légszennyezés? Azért ez nem egy éjjel-nappal dübörgő fesztivál, vagy többezer autó pöfögése… Aki egy kicsit is toleráns, az morgolódás nélkül túl fogja élni azt a pár napot.

    Válasz
    • Ezt a pár napot, aztán azt a pár napot meg amazt a pár napot… aztán lassan véget is ér a nyár! Gratulálok az álláspontjához, ezért tart itt ez az ország!

      Válasz
  59. Olvasom, hogy idén 585 milliárdot fordítanak a közlekedésfejlesztésre, utakra és vasútra egyaránt. Érdekes módon(?) ebben sehogy nem sikerült föllelnem az Észak-balatoni vasút villamosítását, amiről már olyan de olyan sok szépet és jót hallhattunk…! Szóval ezt is tegyük a többi közé? Hálásan köszönjük!

    Válasz
  60. Mostanság többször kell a Horváth Mihály út fele menjek..hát sajnálatos, hogy manapság ilyen utakat építenek és adnák át. Micsoda minőség ez? Mikor fogják felmarni és normálisan megcsinálni (csak a nyugati felére gondolok, a vasútállomástól lefele a szabadidő központig). Köszönettel,

    Válasz
  61. Tisztelt Somogyi Úr! A 0197/38.hrsz-ú önkormányzati közútról 3 veszélyes fa dől a Kouvola utcára. Önkori még januárban bejárása alkalmával ezen tényt konstatálta, ennél több azonban a mai napig nem történt.Elképzelhetőnek tartom, hogy Önhöz még el sem jutott ez az információ, pedig a Kisfaludy strandon végzett irtás után feltételeztem, hogy esetleg itt folytatják a munkát.Az is tény, hogy ezen területet egy nyaralós honfitársunk anno lekerítette az Építési Osztály tudomásával, attól azonban továbbra is közterület és napi szinten közlekedünk a dőlő fák alatt. Ugye nem várjuk meg, amíg baleset történik? Köszönöm mielőbbi intézkedését!

    Válasz
    • Tisztelt Tenkné Wagner Klára, ilyen megbizásunk nincs, viszont ha lekeritett területen vannak a fák, akkor az nem közterület szerintem…

      Válasz
  62. Zamárdi red bull A Zamárdi önkormányzat újabb ötletéhez nagyon jó lenne, hogy a balatonparti települések önkormányzatai is véleményt formálnának, figyelembe véve a lakosok és állandó nyaralók érdekeit. A Red bull bemutató nem marad Zamárdi közig. határain belül, az biztos. A hang és környzetszennyező hatás meg pláne. A Balaton nem Zamárdié! (Épp elég elszenvedni Füreden a Zamárdiban zajló fesztiválok zaját.)

    Válasz
    • Én ezzel kapcsolatban már akkor írtam, amikor még csak Tarlós kaszálta el a pesti rendezést, de Zamárdi még nem volt 100% biztos. „Érdekes”, hogy admin az én hozzászólásomat elkaszálta, pedig semmivel nem volt „gonoszabb”, mint az Öné, illetve a „Végre!” hozzászólás. Csak hát igaz volt, az igazság meg nagyon sokszor nagyon fáj.
      Cinizmusomnak sajnos most sem tudok túl sok határt szabni – mondjuk, itt fel kéne merülnie a kérdésnek, hogy tényleg én vagyok-e a hibás, mert cinikus vagyok, vagy az a nagyobb baj, hogy sajnos van rá okom… A Balaton-part önkormányzatai azzal formálnak évek óta véleményt és veszik figyelembe a lakosok érdekeit (akiket nyilván rendszeresen megkérdeznek, hogy mi a véleményük), hogy minden évben nem hogy kevesebb, de több idióta fesztivál van.

      Válasz
    • Hmmm… ha összeesküvés elméleteket akarnék szőni, akkor azt mondanám, hogy Budapestről Tarlós valószínüleg azért tiltotta ki ezt a versenyt, mert a „tudjukki” adja neki az ukászt, és a „tudjukki” „tudjukkicsodája” nagyon sok túrisztikai érdekeltséget megszerzett mostanság a Balaton parton, többek között igen nívós szállodákat, amiket egy ilyen rendezvény csurig tud tölteni nagyon jól fizető vendégekkel. Tehát Tarlós eljátszva a nép szavára (jajjj) sokat adó jóságos (fő)városvezetőt, kitiltja a csúnya, rossz, zajos, koszos, büdös rendezvényt az amúgy is csúnya, rossz, zajos, koszos, büdös budapesti belvárosból, amit a Balaton, melyet most vesz meg kilóra „tudjukki tudjukkicsodája” kegyesen felkarol. … Na… Névtelen? … ez így visszaolvasva elég jó cenzúra teszt lesz nem? … de csinálok screenshotot, hogy elküldtem, aztán ha nem lesz kint a fórumon, majd kirakom máshova. Elég nagy az internet… Amúgy a dolog szórakoztató részét tekintve én ennek most speciel örülök, mert őszinténtén szólva szeretem nézegetni a repcsiket ahogy akrobatikáznak (és a zaj, meg a többi járulékos csúnyaság sem zavar, nem úgy mint pl. a dümmdümm fesztivál esetében – arról nem is beszélve, hogy ez bőven napközben van és nem hajnal 4-kor -, de ez természetesen nagyon szubjetkív hozzáállás.). Persze az is igaz, hogy megint az jár ezzel a legjobban, aki mostanában szokott. A többieknek meg marad a maradék, amit a megnövekedett túrista forgalom a kisebb halaknak is hoz majd a konyhára.

      Válasz
  63. Olvasom, hogy a Red Bull Air Race Budapestnek már nem kellett, ezért idehozták a Balaton mellé, Zamárdiba. Háromszoros hurrá!!! A fővárosiakat zavarta a zaj, az irgalmatlan füst meg a tömeg miatt beállt forgalom, nosza, vigyük akkor a Balaton mellé! Éppen ez hiányzott még nekünk meg a Balaton Sound! De hát minden a pénz, meg a még több pénz, tudjuk jól! Arra azért kíváncsi lennék, megkérdeztek-e valakit is a lakosságból ez ügyben.

    Válasz
  64. Tisztelt ProBio, Somogyi Úr! A Kisfaludy strandon kivágtak jó pár óriási szomorúfüzet, méteresnél is nagyobb a törzsük átmérője. Látszólag teljesen egészségesek voltak, a rönkjük és egyesek törzse a helyszinen, ill. gyökerük még a földben van. Ráadásul az ujonnan a környékre ültetett kis fák még meg sem eredtek nagy valószínűséggel. Ezek a fák nagy koronájukkal árnyékot nyujtottak a nyári hőségben a strandolóknak, és zöldjük is díszítette a területet. Mi szükség volt a kivágásukra?

    Válasz
    • Látjuk, hogy komplex zöldterületi felújítás folyik a területen + a horgásztanyán – ott épületet is alapoznak – és az Eszterházy keleti részén (már a szomszéd telken) is vágnak ki fákat. Örömmel vennénk egy teljes körű tájékoztatást. Legjobb lenne egy cikkben itt a honlapon

      Válasz
    • Tisztelt Magduska! A Kisfaludy strandon kivágott fák többszörösen visszacsonkolt, bekorhadt, rovar- rágta, széltört fák voltak. A nyári strandolókra eddig is kifejezett veszélyt jelentettek a koronában található előrehaladott odvasodások, melyek szeles időjárás esetén az ágak letörésével balesetet okozhattak volna. Az Eszterházy strand területén két db 90%-ban kiszáradt égert és a két „megmérgezett” platánt távolítunk el. A kivágott fák pótlása a jelenlegi nagyobb zöldterület-felújítás keretében 75-80 db új fásszárú növény ültetésével a három érintett strand területén történik. Tehát mindig több fát ültetünk a kivágottak helyébe. Én is nagyon sajnálom a kivágott fákat, de sajnos egyszer ezeknek is eljön a végállapotuk, amikor már nem képesek megújulni, ez a legtöbb esetben csak a belső korhadáson, betegségnyomokon látható. Azt is meg kell emliteni, hogy a közterületi faállomány-főleg egy strandon-nagyon felelősségteljes fenntartást igényel a sok látogató miatt, amit fokoz az utóbbi évek viharainak felerősödése. Nem tarvágással, de a kockázatos, beteg egyedek eltávolitásával kell az állományt fenntartani. A fakivágásokról a PROBIO Zrt honlapján 2019.02.01. és 02.22. napokon megjelent híreinkben a lakosságot is tájékoztattuk fotókkal alátámasztva indoklásunkat. Köszönöm szépen a megértését.

      Válasz
  65. Névtelen hozzászólásához csatlakozva,naponta félelemmel kelünk át az áruházi zebrán a Jókai utca felől balra kanyarodó kocsik,teherautók,buszok miatt,valóban csak akkor lesz intézkedés,ha meghal valaki? többször jelentettük a rendőrségnek is a helyzetet,nem történik évek óta semmi,jön a nyári csúcs,akkor már félelmetes lesz ez a tilosba balra forduló gyakorlat.Sürgős intézkedésre lenne szükség.

    Válasz
  66. Balatonfüreden mikor cserélik ki végre a gyengefényű „Elios” lámpákat valami normális világítótestre, legalább a gyalogátkelőknèl? Megvárjuk míg lesz egy halálos baleset? Beláthatatlanok este a zebrák!!! Ki viszi majd el a balhét, ha megtörténik a baj?

    Válasz
    • Minek a LED lámpa, ha nem világít rendesen? Minek a stadion, ha üres? Minek a kisvasút, ha nem jár vele senki? Kínzó kérdések.

      Válasz
  67. Tisztelt városvezetőség! Az utcánkban van egy két éve kiszáradt fa, már többen többször jeleztük a szerintünk illetékes embereknek, hogy ki kell vágni, de sajnálatos módon ez mind a mai napig nem történt meg. Kinek kell szólnunk, hogy ez végre megtörténjen?

    Válasz
    • Kiszáradt Fának Tisztelt Panaszkodó! vegyék elő a józan paraszti eszüket és vágják ki maguk a fát, mielőtt valami baj lesz. Joguk van megelőzni a bajt, ha az illetékesek nem teszik.

      Válasz
    • Magyar ember pálinkát főz, disznót öl és szemetet éget…

      Válasz
    • Tisztelt Dobos úr! Pár hete a brazíliai zagytározónál történt, vagy 300 halottat követelő katasztrófa előtt 2 héttel megállapították a szakértök, hogy minden rendben van. Itt is ezt állapították meg. Itt ugyan mások a dimenziók, de itt hány halott után fog történni valami? Mert néhányszor már csak centimétereken múlt, hogy nem lett nagy baj. És fénytechnikai mérések nélkül is tudja minden erre közlekedő, hogy gyenge a világítás. Nem kellene a szabványok mögé bújni, ez a legolcsóbb és legkényelmesebb megoldás. Ha a lámpatest tényleg ki lesz cserélve, ha tényleg erősebb fénye lesz, és végleg ott fog maradni, az jó lenne. (Erről a problémáról már többször szó volt az Agórán, elég későn reagálnak, sajnos)

      Válasz
    • Kérem irja meg a pontos cimet, ahol a kiszáradt fa található, köszönöm szépen.

      Válasz
  68. Tisztelt vezetőség, Balatonfüred felső városrészében október óta nem láttunk seprűs autót, (az nyáron turisztikailag frekventált városrészben még télen is hetente többször látni a söprőautót és a Probio embereit, míg itt fent szinte soha; sajnos nyáron is ritkán) az utcában össze nem takarított faleveleket, most februárban is hordja a szél a házak elé, udvarokra, a zöldhulladék elszállítás 2018.11.28-ával befejeződött, azóta többször teletömtük a zöld hulladék gyűjtőt és egyéb zsákokat, melyeket saját költségen szállítottunk el, ez a hulladék nem a házak udvarárán lévő növényekről származik, hanem a városi közterületről! Kérdésem mikor indul újra a zöld hulladék elszállítás, vagy mit tegyünk a város által el nem takarított zöld hulladékkal?

    Válasz
    • Az önkormányzattal kötött szerződésünk értelmében a rendszeres gépi seprés a város területén március közepén kezdődik (felső városrészben is). A jelenleg időjárás függvényében a város tavaszi takarítását végezzük ütemezett módon. Természetesen ez egy későbbi időszakban a felső városrész bizonyos területein is megtörténik. A zöldhulladékok házhoz menő gyűjtése minden évben áprilistól kezdődik, de a házi komposztálást – lehetőség szerint mindenképpen javasolom környezetünk védelme érdekében. Az ingatlanok előtti közterületek tisztitása , gondozása a környezetvédelmi rendelet értelmében az ingatlantulajdonosok feladata, hiszen társaságunk nem mindig és nem mindenhol végez ilyen tevékenységet, de szükség is van minden segítségre , mert kapacitásunk korlátozott.

      Válasz
  69. Tisztelt Gilmour! Mint Balatonfüred Város köz és térvilágítási üzemeltetője írok Önnek. A városüzemeltetés jelezte számomra a lakossági észrevételt az Ady Endre utcában található gyalogátkelőhelyek megvilágításával kapcsolatban.
    Fénytechnikai méréseket végeztünk február hónapban az Ady Endre utcában található gyalogátkelőhelyekről, melynek eredménye MEGFELELŐ lett. Azonban a városüzemeltetés megbízott hogy próbaként, a MEGFELELŐ érték ellenére, nagyobb teljesítményű lámpatestet szereljünk fel elsőként a Lóczy gimnáziumi gyalogátkelőhöz. A lámpatest cseréjét 2019.02.28 fogjuk kivitelezni. A csere után kérem, ha lehetősége van, írjon a tapasztalatiról.
    Tisztelettel:
    Dobos József

    Válasz
    • Köszönjük Dobos úr! De leginkább talán forgalomtechnikai változtatás kellene. Pl a sárga villogó lámpákat erösebb fényü ledesekre cserélni. A zebrát újrafesteni, vagy valamilyen forgalomlassító elemet bevezetni.

      Válasz
    • Majd ha nyáron, a régi áruháznál levő kereszteződésben lesz egy „jó kis” baleset, mert a popsifej turisták megint össze-vissza autóztak, talán az illetékesek akkor majd elkezdik visszaolvasni azt a pár bejegyzést az Agorán, amely ilyen jellegű problémákkal kapcsolatban született és talán akkor történik is valami. Talán.

      Válasz
    • A Lóczy Gimnáziumnál lévő kereszteződés megvilágítása márpedig NEM megfelelő. Lehet, hogy a lámpatesten készült mérések számadata jó, de (különösen nyáron) a sok lomb között nem sok fény jut át. Persze nem a lombokkal van a baj, de járjanak arra egyszer este és szabad szemmel nézzék meg a helyzetet. A kivilágítás OTT messze nem olyan jó, mint akárcsak kicsit feljebb, vagy épp lejjebb. Valamit tenni kellene, mert itt baleset lesz. Az autósok nem mindig látják, hogy áll-e az út szélén gyalogos. Eleve a járdán végigsétálva is túl sötétnek érezzük az utcát.
      A régi áruházas kereszteződés amit névtelen tagunk ír, az messze nem ilyen rossz, mint a Lóczynál lévő, de legalább érezzük a dolgokat. Továbbá, Tisztelt Dobos úr, Önhöz szól az alábbi észrevételem: a Kovászna Parkban is ki van égve néhány lámpa, azokat is célszerű lenne cserélni, tekintve hogy ott is keletkezett néhány sötét folt így. Megírnám a weblapra de nem találom az észrevétel lehetőséget, ami korábban itt kint volt. És valóban. Ne bújkáljunk már a szabványok között, a Lóczynál NEM ELÉGSÉGES a kivilágítás, akárhogy nézzük!!! A gyerekekre vigyázzunk már!

      Válasz
  70. Dr. Bóka István polgármester úrral, Wallner Krisztina táj- és kertépítész tervezővel, Kosler Zoltán osztályvzető úrral, Pádár Tibor főkertésszel, a Probio és a Hivatal munkatársaival megtörtént a Kiserdő bejárása, helyszíni szemléje. A rehabilitációhoz a költségvetésben biztosítva van a felújításra szánt összeg, remélem hamarosan elkezdődnek a munkálatok is.
    Üdvözlettel: Molnár Judit, városi képviselő

    Válasz
    • A teniszpálya utáni lejtős részen fölösleges a zuzalékkővel próbálkozni, az első kisebb eső is leviszi. Tömörített felület kellene kiépített vízelvezetővel. A bejárást javaslom megismételni a nagyobb esők után.

      Válasz
  71. Tisztelt városvezetés, sokadjára írunk már itt az Agorán. Az Árokszőlő út közvilágításával kapcsolatban semmilyen visszajelzést nem kaptunk, pedig gyűjtöttünk aláírást, kerestük az illetékest az önkormányzaton. Ugyanúgy fizetjük a helyi adókat, a házaink, lakásaink belterületen vannak. Nekünk miért nem jár a közvilágítás?

    Válasz
    • 4 azaz négy darab oszlopra szeretnénk lámpát, hogy mi is tljes jogú lakosnak érezzük magunkat.

      Válasz
  72. Itt a tavasz. Hét közben a helyiek, hétvégén a víkendesek égetnek. Lehet itt felvilágosító kampányt folytatni, de a fejekben mégsem gyúl fény:-(

    Válasz
    • Nem vagyok cinikus! Az öregek tudják, hogy tavasszal a lemetszett beteg ágakat a kórokozókkal együtt, el kell égetni/ spórákat, bábákatstb/. Ezzel azok szaporodását gátoljuk. Valaki fejében megszületett, hogy káros a természetre a tavaszi égetés. India legnagyobb része száritott tehén lepényen fözi-füstöli meg az ételt primitiv nyitott tüzön egész évben. A buxus /de van más példa is/ kipusztulása az egész országot érinti, a levágott zöldhulladékba kerülnek a fertözött beteg növények amit a Probio elszállit és komposztál. Ott a károkozók tovább terjednek a földbe, óriási károkat okozva.
      Az autók több kárt okoznak a levegöben egész évben mint a tavaszi kert takarítás. Én öket világosítanám fel erröl!

      Válasz
    • Azért mernek szemetet, avart égetni, mert nem kapnak büntetést. Messziről látszik a füstoszlop, nem kellene sokáig keresgélni. Pedig az ország egész területén tilos az égetés, kivéve, ahol ezt megengedi az önkormányzat rendeleti szinten. Nem, a mi városunkban nincs ilyen, így tehát tilos égetni. Kül- és belterületen egyaránt.
      Ugyanez igaz a vasárnapi/ ünnepnapi fűnyírás / flex párossal. Nem kapnak büntetést. Értelmes ember betartja a törvényt és a munkát máskorra ütemezi. Kevésbé értelmes szomszédok sajnos nem keresnek nyírásra alkalmasabb napot.
      Nem foglalkoznak se a természettel, se a saját és családjuk egészségével, se a szomszédokkal. Büntetés kellene, talán lenne hatása.

      Válasz
    • Nem egyszerű a probléma….. de csak az tudja aki látja, illetve akarja látni! Nem szeretek ünneprontó lenni, de hétközben is ugyanazok égetik amit csak el lehet, mint hétvégén! Érdekes ebben az, hogy mindig pontosan ugyanott láthatók azok a bizonyos említett füstoszlopok. Sajnálatos meg az, hogy senkit nem érdekel. A Lóczy barlangtól egy „kőhajtásnyira” északra a sarkon pld. minden vasárnap pirkadattól égetnek amíg tart a cucc. A Tamás hegy északi oldali faállománya tavaszra szépen apad, és nem hangtalan a fűrész. Ha valaki azt mondja nagy a baj, és nem tehetünk semmit….füllent. Tegye már a dolgát mindenki, és aki büntethet a közösség érdekében, az tegye! Bakancs nélkül…. fotelből elég könnyű környezetvédőnek lenni.

      Válasz
    • Nemcsak tavasszal!… Télen is megy a vegyestüzelésűbe minden, PET palack, kommuniális szemét, árad a bűz és a fekete, mérgező (rákkeltő!) füst. A házfalunk elszíneződése emellett már el is törpül… Pedig ezt is törvény tiltja és ezt is könnyet lehetne szankcionálni!… Nem akarásnak nyögés (és halálos betegség) a vége…

      Válasz
  73. Tisztelt Városvezetés! Remélem néha beleolvasnak az Agórába. Most már nem először tapasztalom hogy az Ady utcai (a gimnáziumhoz közeli) gyalogátkelők mennyire veszélyesek az egyre több, zombiként viselkedő autós miatt. Milyen változások várhatók hogy jobb és figyelemfelketőbb gyalogátkelők legyenek?!
    Előre is köszönöm (köszönjük) a válaszukat!

    Válasz
  74. Tisztelt városvezetés. Végre kezd melegedni az idő. Talán végre rendbe kéne hozni a temető alsó földes gödrös útját. A mellette lévő iszonyatos bozótos út szélét. A szétszaggatott dróthálót. Több százan írtak már ezért. Ne csak tönkretegyük az utat javítsuk is. Már több tíz éve nem sikerült leaszfaltozni egy pár száz méteres szakaszt. Továbbá a lakótelepen, zöldnövények metszése és égigérő tuják visszametszése, sövénypotlása. A játszóterek kutyamentesítése.

    Válasz
  75. Tisztelt Városveztés! Régi igéret a Pálóczi Horváth Ádám utca szélesítése!A napi szinten arra közlekedő autósok és gyalogosoknak nem kis ügyességet és odafigyelést kíván az ott közlekedés! A mostani csapadékos időben ugyancsak gondot jelent a Sellő utca és az Ibolya utca közötti telekről a személyautók sártengert hordanak az útra!Lehetne esetleg kérni a telek tulajdonosát,hogy valahogy oldja meg, hogy a saját telkét ne használják autóutnak?Köszönöm!

    Válasz
  76. Kedves Gazdálkodó! Várom a rókacsapdázás kiváltásának ötletét, szívesen fogadom a jó megoldást, legalább nem nekem kell kitalálni!Régen a róka nem igen járt fényes nappal és vigyorgott rám nagyokat.

    Válasz
    • A jó megoldás szerintem megmutatni neki ki az úr a területen. Okos állat, pont azért megy oda, és vigyorog az ember arcába, mert megteheti. Tudom, hogy magamra vonom az állatvédő mizantrópok népes táborának haragját, ezért egy példával szemléltetném mi a teendő. Sok éve kiválóan prosperált a magyar labdarúgás. Amikor az ellenfél játékosa eljutott a kapura lövésig, / és a belső szervei még funkcionáltak / a szurkolók kiabáltak rögvest a híres védővel, puha vagy Jenő!

      Válasz
  77. Régi szép idők… mikor még március 15-től október végéig kellett csak fizetni a városban a parkolásért. Hol így -hol úgy persze, de téli időszakban nem kellett.Toljuk ki a szezont! -mondták… Milliárdok a balatoni szálláshelyekre! -mondták… Kitoltuk a szezont. -mondták… Ha 8 hónapról 12-re nő a fizetős időszak, akkor csak belefér már egy kis szilárd burkolat, oda ahol nincsen, a nem annyira frekventált helyekre, és nem az idelátogatók hanem az itt élők örömére. Az IFA mehet szökőkútra meg épület renoválásra. Parkolódíjakból újabb parkolóautomatát venni jó befektetés, de elvétve beleférne pár közút rendbetétele. (Nem! Nem… a Horváth Mihály utca erős túlzással sem nevezhető elfogadható munkának, akkor inkább maradjon minden úgy ahogy van, gyűjtsünk helyette új buszokra, vagy tájsebre…)

    Válasz
  78. Tisztelt Önkormányzat! Még talán augusztusban hallhattuk az Önök illetékesétől élő videóban, hogy az év végéig sor kerül -többek között- a Pince köz szilárd burkolattal történő ellátására, az itt lakók nagy örömére, hiszen nagyon régen várunk erre. Eljött az év vége, majd az év eleje is, de az útépítésnek semmi jele. Bízunk benne, hogy az erre szánt pénz továbbra is rendelkezésre áll és valóban sor kerül végre a város talán utolsó szilárd burkolat nélküli utcájának aszfaltozására….. Az időjárás szinte tavaszi, és ahogy az építkezések változatlan lendülettel folynak , talán az útépítést is lehetne folytatni.

    Válasz
    • Az utak felújítási munkálatai áprilisban kezdődnek, a közelmúltban még márciusra is esett egy egészen durva léptékű fagy. Addig marad a türelem, ami állítólag rózsát terem. 🙂

      Válasz
  79. Szeretnénk érdeklődni ,hogy kitől lehet vagy honnan lehet rókacsapdát igényelni?
    Az Óvárosban ahol állatokat tartunk ismét megjelentek a rókák és szeretnék csapdát igényelni. Kihelyezés esetén meddig maradhat ott a csapda?

    Válasz
    • Tisztelt Rókacsapda! Nem is olyan távol onnét, már a kolbászoló vaddisznók okozzák nekem azt a kellemetlen érzést, amit régebben a rókák. Minden relatív, mert medve szerencsére mostanában talán nem érkezik. Régen a parasztember nem csapdázott rókát, biztos akad jobb megoldás ! 🙂

      Válasz
  80. Kedves Autós és Somogyi Úr! Kicsit furcsának tartottam a jegy nélküli parkolásra eső 13 000Ft-os csekket, melyet a Probió vezetője egy törvényi előírásra hivatkozva megfelelőnek tart. (Budapesten egy ilyen helyzetben 2-3 ezer Ft-os mikulás csomagot kaphat az ember.) Nem voltam rest beütöttem a keresőbe az idézett törvényt és íme ezt találtam.
    „A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese.” Szóval 15 napon belül 3 órát kell befizetni!

    Válasz
    • Nem. 24 óra + 2 óra bünti 15 napon belül: 500.-/h és 0-24 esetén: 24 x 500 + 2 x 500.- = 13.000 Ft. 15 napon kívül: 40 x 500.- / 20.000 Ft.

      Válasz
    • Tisztelt Még Egy Autós! A vonatkozó jogszabályt pontosan idézte, amely alapján a Kisfaludy utca esetében az „adott napon belüli díjköteles időszak” az önkormányzat 11/2015(III.27.) számú rendelete alapján 24 óra, plusz 2 óra azaz 26 órax500 Ft, amely sajnos 13.000 Ft pótdíjat eredményez. Más településen, más számszaki tényezők alapján a törvényben meghatározott számítási mód, más parkolási pótdíjat eredményez természetszerűleg, melyek mellett azért, még mindig a szabályos parkolás javasolható, a legolcsóbb.

      Válasz
  81. A társadalom frusztráltsága jól kijön a közlekedésben, ahol mindenkinek saját magának kell döntenie bizonyos szituációkban – gyakran a másodperc tört része alatt, amire jól láthatóan nem minden közlekedő képes. Nos, gondolom, legtöbben tapasztalják, hogy micsoda káosz van a fejekben, mert gyakran olyan forgalmi helyzeteket tapasztalhatunk, hogy a hátunkon föláll a szőr. Az az agresszió, ami eluralkodni látszik mindenütt, itt fokozottan érvényesül. Egyesek a nagy, fekete autókat egyszerűen előjognak érzik, s azt gondolják, nekik nem kell betartani a szabályokat, azt tartsák be az olcsó, kis autóval (mert másra nem telik) „poroszkálók”. Ezen pillanatnyilag csak úgy lehet változtatni, ha kőkeményen betartatja az illetékes szerv a rendszabályokat, és kőkeményen büntet. Amíg agyilag nem vagyunk képesek fölfogni, hogy a közlekedés veszélyes üzem, ahol mindnyájan ki vagyunk szolgáltatva a másiknak, addig csak a szigorú büntetés segít. Azt mindenki megérzi, fölfogja, mert zsebre megy, s elgondolkodik, hogy legközelebb is idióta módon viselkedjen-e. Aztán ha eljutunk arra a szintre, hogy mindezt képesek leszünk fölfogni is elfogadni, akkor nem lesz a napi közlekedés néha valóban potenciális életveszély.

    Válasz
    • Nincs nagy, fekete autóm, agresszívnak egyáltalán nem gondolom magam, mégcsak idiótának sem. Azt se mondtam, hogy nem hibáztam, csupán azt, hogy egy indokolatlan helyen alkalmazott sebességkorlátozásnál, a kifejezetten a megbüntetés szándékával, elbujdokolva ellenőrző rendőrség a szituációhoz képest szerintem aránytalanul megbüntetett. Nem veszélyeztettem senkit, nem lakott területen mentem, nem vagyok visszaeső, közel harminc év alatt először fotóztak le. Ez a rendőri hozzáállás visszás és semmire sem tanít.

      Válasz
    • A másik oldalon ott van, hogy sok „rendszabály” hibás, értelmetlen. Elég csak a rengeteg értelmetlen sebességkorlátozásra, kint felejtett táblákra gondolni. És a sok évig lesből sarcoló rendőrökre. Egyébként a szigorú büntetésnek nincs visszatartó ereje, ez már rengeteg helyen és módon bebizonyosodott, ahogy ebben az országban sincs. Ahogy a VÉDA-ról is kiderült, hogy csakis pénzbevétel miatt kerültek ki, a gyorshajtásos balesetek semmivel nem csökkentek, sőt:(

      Válasz
    • Ha nem inge, ne vegye magára!

      Válasz
    • Nem vettem magamra. De mielőtt általánosságban nekikezd idiótázni egy fórumon, végiggondolhatná, hogy ugyan minden rendben van-e a rendőrség jelenlétével és hozzáállásával a közlekedésben, vajon az eltúlzott szankciók mennyire hatékonyak. Én azt látom, a rendőrség a kis halakat bünteti, utána rohan a mobilozó autósnak, lesből lefényképezi a teljesen ártalmatlan útszakaszra kitett sebességkorlátozó táblánál. A Nosztorin záróvonalon át előző, száguldozó autósokat még egyszer sem láttam, hogy megállították volna, pedig napi szinten közlekedek ezen az úton. A Kerek templom alatti területet terepjárójával szétcsesző autós megvan? Én nem hallattam róla. A városban nyaranta 130-al fickóskodó autósokat sem láttam még lekapcsolni.

      Válasz
    • Még egy autós: Ön nem vett jegyet, majd legközelebb vesz. Nem kell a társadalmat idekeverni. Tudta hogy díjköteles a parkolás és mint a többiek írták, az összeg is megfelelő.Ezt inkább el kellett volna ismernie, hőbörögni felesleges.
      Igenis szoktak sebességet mérni, a városban több helyen is. Még az esti órákban is. Magunkból kell kiindulni.

      Válasz
  82. Már vártam ezt a kioktatást. Nem mondtam egy szóval sem, hogy vétlen vagyok. Azt mondtam, hogy aránytalan a büntetés és csak a büntetésre utazik semmi másra a rendőrség. De egy kétsávos útszakaszon, ahol 90-nel lehet menni, annak egy bizonyos, párszáz méteres szakaszán, pedig hetvennel, ahol se átkelő, se kereszteződés, semmi, csak egy enyhe ívű kanyar, itt bemérnek 90-nel, civil autóból, elrejtőzve, 30 ezerért ezt pofátlanságnak tartom. Azért álltak ott, mert ott tízből kilenc autós nem fékez vissza.

    Válasz
    • Na pont ez a lényeg, hogy tízből 9 autós nem fékez vissza:) Én nem így fogalmaznék ugyan, de végülis ez a lényeg. Ez itt a baj is… mert pontosan a bírságok nem megfelelő szabályozása miatt alakult ki ez a gépkocsivezetői hozzáállás. A bírságokat korrekten a jövedelemhez igazítva kellene kiszabni, mint pár példásan működő országban. Legyen erős, itt senkinek nem érdeke ez, a köztes megoldásnak meg a pórnép esik áldozatul. Akik a döntéseket hozzák, mosolyognak ennyi büntetésen, akiknek meg érvágás, azok javaslom fékezzenek vissza:)

      Válasz
    • Tisztelt Somogyi László!Köszönöm szíves tájékoztatását gondolom nem véletlen lett kitalálva a 0-24-es díjköteles időszak.Ezek tükrében érthető a magas bünti.

      Válasz
    • Úgy gondolja, hogy ön dönti el, aránytalan-e egy büntetés vagy sem? Milyen alapon? Csak? Persze, akit megbüntetnek, az mindig ezt hangoztatja, mert fizetni senki sem szeret.

      Válasz
  83. Én az említett bírságok többszörösét szabnám ki a szabálytalankodókra, hogy végre rend legyen az utakon és nyugodt szívvel ülhessünk autóba. Mert ami most van, az potenciális életveszély.

    Válasz
  84. Brutális a parkolási bírság! Egyértelműen bevétel kiegészítő tevékenység. De a rendőrség is ezt csinálja, a minimális büntetés gyorshajtásért 30 ezer forint, ami aránytalanul sok. Mindez lesből, olyan helyen, ahol nem a közlekedés biztonság miatt mérnek, hanem csak a leszedés kedvéért.

    Válasz
    • Tisztelt Uram! Van az ön számára egy javaslatom, ami az ilyen jellegű, minden problémáját megoldja: lesz szíves betartani a közlekedési szabályokat! Ilyen egyszerű ez az egész! Ne a magas bírságok miatt reklamáljunk, hanem közlekedjünk szabályosan, és akkor nem kell bírságot fizetni! Egészen elképesztő egyes emberek hozzáállása ehhez a kérdéshez!

      Válasz
  85. Nem hiszem, hogy csak egy rókáról lenne szó. Tegnap a gyerekemmel szemezett egy az Arácsi úton, délután hat órakor. Nem volt nagyon ilyedős sem, szép lassan odább somfordált. Hmmm, nem tudom, hogy ez normális-e.

    Válasz
    • A város különböző helyein vannak rókák, nem toportyán vagy aranysakál! Bármelyik van egyébként, úgy gondolom, nem szerencsés ez egy városban! Jó lenne, ha az illetékes reagálna!

      Válasz
  86. Szerintem nem az kelti a hangulatot, aki itt reklamál egy bejelentett, majd folyamatosan halogatott beruházás miatt, hanem az, aki ezt propaganda- vagy egyéb célból elhamarkodottan bejelentette, hitegetve ezzel a gimnázium minden dolgozóját és az ott tanulókat.És az is, aki nem ad elfogadható magyarázatot arra, hogy miért van mindez!

    Válasz
  87. Igaza van, tanítás mellett felújítani elég problémás. De itt nem erről van szó, a tanulókat mindenképp ki kell költöztetni az épületből, mert nem egy-két hónapos munkáról van szó. Siettek a politikusok a bejelentéssel, láttunk már ilyet minden kurzusban, és látni is fogunk még. Ezen lehet szörnyülködni, de ez van sajnos. Azt viszont fölösleges hangulatkeltésnek tartom, hogy nem lesz beruházás. Lesz fejlesztés, a pénz is megvan rá, én is úgy tudom, a tavaszi tanítás végén elkezdődik, az intézményben is ezt kommunikálják, csak a szokásos magyar körülményeskedő ügymenet van.

    Válasz
  88. Hibáztam.Figyelmetlen voltam és jegy nélkül parkoltam.20. perc múlva 13000Ft-os mikulás csomag várt.Nem vitatom a büntetést csak a szorzót sokallom 500Ft-os parkoló jegynél január 30.-án

    Válasz
    • Tisztelt Füredi Lakos! Megjegyzését megértve tájékoztatom, hogy a parkolási pótdíj összegét a Közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/C.§ (2) bek. határozza meg, amelytől eltérni sem az önkormányzatnak, sem az üzemeltetőnek, sajnos nincs lehetősége.

      Válasz
  89. A Lóczy felújítását halogatják mert nem olyan egyszerű dolog ez, de nem folyt el az erre szánt pénz. Az iskolában az a hír, hogy májusban kezdődik, így tudják a diákok.

    Válasz
    • Hát, egy ilyen épületet nyilván nyáron lenne okos dolog tatarozgatni, hiszen a nebulók akkor nincsenek láb alatt. Láthattuk itt a városban a közelmúltban iskolaablakok felújítását amúgy, ahol a munkák szépen mentek tanítással párhuzamosan. Rengeteg őrangyal lehetett odairányítva a megfelelő helyről, hogy nem lett ebből súlyos baleset. Ilyen még az átkosban sem volt, hogy a 8 méteres állványzat alatt játszanak az udvaron munkaterületen a kisiskolások…… Szerencsére elmúlt baj nélkül, de azért nem kellene erőltetni az ilyesmit.

      Válasz
  90. Jó, hogy azon vitatkozunk itt, hogy toportyán vagy róka, mert eközben senki nem gondol sokkal súlyosabb és húsba vágó problémákra, mint pl. a Lóczy Gimnázium felújítása, aminek talán már be is kellett volna fejeződni… Ekkora a baj, ennyire máshová folynak el a közpénzek?

    Válasz
    • Nem vitatkoztam senkivel, csupán bátorkodtam valamit megkérdezni, aminek semmi köze a fönnálló problémák súlyossági besorolásához. Vagy már ezt sem szabad?? Az argumentációja veszélyesen hasonlít bizonyos gondolatellenőrzésre szakosodott és egyre agresszívabban működő, önjelölt igazságosztó csoportosulások szócsöveiből hallható hangokra. Tisztelettel, Tallózó
      P.S. Ha közpénzek nem „rendeltetésszerű” felhasználásáról lenne tudomása, kérem közölje azokat az illetékes ügyészséggel, mert az ilyesmi odavaló, nem pedig egy nyilvános fórumra, ahol ezen bejegyzés azt is sugallja, hogy Füreden esetleg nincs minden rendben, ami ugye azért nagyon nem igaz.

      Válasz
  91. Róka-nem róka? Régebbi vadászati könyvekben lehet olvasni a következő megnevezést:toportyán-farkas. Akkor ez most milyen állat? valami bizonytalan keverék ősökkel rendelkező négylábú? És ha a toportyán nem róka, csak majdnem úgy néz ki, akkor még rokona a rókáknak? És mi az oka annak, hogy olyan ritkán hallani róla? vagy mindenki összekeveri a rókákkal? Nagy izgalomban várom a választ.

    Válasz
  92. A város különböző pontjain, a lakótelepen, (az óvodánál, iskolánál!), a sétányon, egyre gyakrabban találkozom rókával.Kinek a feladata lenni megoldani ezt a problémát?

    Válasz
    • A lakótelepi ovi felett minden hajnalban sétál hazafelé egy, amikor a több hónapig tartó jég volt, a BYC belső kikötőjébe fulladt és fagyott meg egy. Amúgy a rókák nem jönnek be, akikkel én találkoztam azok toportyánok voltak. Kisebb a fülük és szőrös. Szerintem a kukákra jönnek, a játszótéren pihenő tőkés récékre csak ránézett, és sétált tovább. Mondjuk az is elgondolkodtató, hogy a récék sem repültek el amikor meglátták.

      Válasz
    • Én is láttam kettő kis vöröst a szomszédba, de engem nem zavarnak. Ők is csak élni akarnak valahogy, valahol. A vadászoktól tudom a Dunántúlon 10-éve nem találtak veszett rókát. Akkor meg kinek árthatnak. Szerintem a kóbor kutyák sokkal veszélyesebbek.

      Válasz
    • Valóban így van ahogy Gab írja, ezek nem veszélyesek és nem is rókák, tehát szerintem nincs különösebb teendő. Ezek nem rókák, persze a kevésbé képben lévő átlagember rókának nézi – de megnyugtató tudni, hogy nem az. És ez nem szőrszálhasogatás: nemcsak a neve más hanem a tulajdonságaik is… Szerencsére jó értelemben.

      Plusz az erős túlzás hogy „elszaporodtak”, bruttó egyről beszélünk.

      Válasz
  93. Itt ebben a városban, – és most nem kritikát fogalmaznék meg, csak érdekelne – egyáltalán látott már valaki közterületfelügyelőt ? Ők egyenruhában dolgoznak? Colombo felügyelő feleségét sem látta soha senki, de attól még van. Mert van a parkolókat felügyelő munkatárs, őket látni….. A város honlapja szerint létezik ilyen munkakör.

    Válasz
  94. Ezt most komolyan írta? Miért is kellene Deák Ferenc utcai tulajdonosokat felmenteni? Közösségi odafigyeléssel és költségviseléssel megoldani, mégis mire gondol?Nem olyan „rossz” 🙂 környék ez, hogy szegény tulajdonosokat támogatni kellene!

    Válasz
    • Át lehet venni a tulajdonosoktól a frekventált helyek tisztítását, de természetesen megfelelő díjazásért, amennyiben a Probiónak van erre szabad kapacitása.

      Válasz
    • Az Egyesület játékosai, szurkolói és vezetői nevében köszönjük a dicsérő szavakat!

      Válasz
  95. Szép munka ez a kézilabda teljesítmény. Gratulálok, a város nagyszerű, jó játékosokat ad a nemzeti csapatnak. Sok sikert kívánok, hajde! Kara Kárpátaljáról

    Válasz
  96. Élvezettel hallgattam végig Bodosi György íróval tartott interjús elbeszélő beszélgetést az ITINER c. kötete kapcsán. Élmény volt és ugyanakkor szórakoztató is – humorral átszőve. Több évtizeddel ezelőtt dedikált nekem egy könyvét. (Az interjúvoló még az én időmben járt a Lóczy L. Gimnáziumba!)

    Válasz
  97. A Deák Ferenc utcai tulajdonosok( 3 kivétellel) elfelejtették letakarítani a járdát, életveszélyes volt, teljesen eljegesedve! A gyalogosok kénytelenek voltak az úttesten közlekedni.

    Válasz
    • És a kedves közterület felügyelők ekkor merre járnak?

      Válasz
    • Gazdagéknak nem futja arra, hogy valakit megfizessenek. Ők meg nem nyúlnak nyeles szerszámhoz. Száz milliókért házakat vesznek, de hogy rendet tegyenek maguk körül az nem megy.

      Válasz
    • Nem szabad szem elől téveszteni a városnak és a közvéleménynek, hogy lehetnek egy település életében olyan helyszínek, amit kiemelt területek okán
      közösségi odafigyeléssel és költségviseléssel kell gondozni. Szezonban és szezonon kívül is. Ezen területek fenntartását nem szabad a (magán)tulajdonosokra
      bízni, ez nem lehet az ő terhük. Van erre példa a város más területein is!

      Válasz
    • Ez ügyben szíves elolvasásra ajánlom: (Megtalálható itt a honlapon) Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004(IV.30.) önkormányzati rendelete Balatonfüred város környezetvédelméről (13)[6] A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az ingatlantulajdonos, illetve használó, aki
      c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról, kaszálásáról, gyomtalanításáról, hótól, jégtől mentesítéséről, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, a környezet védelméről szóló önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint nem tesz eleget.

      Valamit ezt csak zárójelben, mert Jókai utcai „Old timer roncsderbi pálya” is bele esik esetleg.

      (14)[7] A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az ingatlantulajdonos, illetve használó, aki
      a) az ingatlan utcáról látható részén a városképet zavaró építményt, tárgyat, anyagot (pl.: viskó, ól, kiselejtezett gép, bontott gépjármű, építőanyag-törmelék, stb.) helyez el,

      Válasz
  98. Meghatódva néztem /hallgattam végig a Bem Emlékkorus Karácsonyi Hangversenyét. Jóleső és örömteljes volt ennek felmelegitő hangulata. Noha senkit nem ismertem fel a régiekből (60-as évekből), visszahozta nekem a 60-as évek emlékét, mely időszakban Horvath Ernő zenetanár úr volt a Kodaly kórus karnagya. – Ennek immár 50+ éve.
    Boldog megújulást kivánok ebben az évben!

    Válasz
  99. Teny es valo,hogy a köztemetö deli utja,mar nagyon regota!-többek között Füred egyik szegyenfoltja! /Egyebkent nagyon csodalkozom,hogy a tema csak ennyiönket erdekelne?/Meg remeljük hogy majd jobban „sikerül” mint a HM.utcaban…

    Válasz
    • Kedves Stefan, Füreden több, hosszú ideje „boldogan élő” probléma (szégyenfolt) van, amik igenis sokunkat érdekelnek, csak szerintem egy idő után mindenki feladja a fölösleges küzdelmet, fórumozást, mert nem történik semmi. 🙁

      Válasz
  100. A DRV Germering utcai telepe Balaton felőli végén kivágtak egy fasort. Vajon miért? És hol pótolják?

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2019 >
Szeptember
  • 06

    18:00 -20:00
    2019.09.06-2019.09.08
    Tagore sétány
    Balatonfüred, Tagore sétány

    Irodalom, zene, költők versenye.

  • 07

    10:00 -20:00
    2019.09.07-2019.09.08
    Vitorlás tér
    Balatonfüred, Vitorlás tér

    Vitorlásverseny.

  • 14

    10:00 -18:00
    2019.09.14

    Családi programok és egészség nap.

  • 14

    16:30 -17:00
    2019.09.14-2019.11.18
    Folyosó galéria
    Balatonfüred, Szent István tér 1.

    Őszi hangulatok címmel közös tárlat.

  • 14

    17:00 -18:00
    2019.09.14
    Vaszary Galéria
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.

    Könyv a Balatonról és térségéről.

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004