Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

703 Hozzászólások
 1. Kiszáradt fa írta

  Tisztelt városvezetőség! Az utcánkban van egy két éve kiszáradt fa, már többen többször jeleztük a szerintünk illetékes embereknek, hogy ki kell vágni, de sajnálatos módon ez mind a mai napig nem történt meg. Kinek kell szólnunk, hogy ez végre megtörténjen?

  1. Gondolkodó írta

   Kiszáradt Fának Tisztelt Panaszkodó! vegyék elő a józan paraszti eszüket és vágják ki maguk a fát, mielőtt valami baj lesz. Joguk van megelőzni a bajt, ha az illetékesek nem teszik.

  2. Somogyi László Probio ZRT írta

   Kérem irja meg a pontos cimet, ahol a kiszáradt fa található, köszönöm szépen.

 2. Felső városrészi lakos írta

  Tisztelt vezetőség, Balatonfüred felső városrészében október óta nem láttunk seprűs autót, (az nyáron turisztikailag frekventált városrészben még télen is hetente többször látni a söprőautót és a Probio embereit, míg itt fent szinte soha; sajnos nyáron is ritkán) az utcában össze nem takarított faleveleket, most februárban is hordja a szél a házak elé, udvarokra, a zöldhulladék elszállítás 2018.11.28-ával befejeződött, azóta többször teletömtük a zöld hulladék gyűjtőt és egyéb zsákokat, melyeket saját költségen szállítottunk el, ez a hulladék nem a házak udvarárán lévő növényekről származik, hanem a városi közterületről! Kérdésem mikor indul újra a zöld hulladék elszállítás, vagy mit tegyünk a város által el nem takarított zöld hulladékkal?

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Az önkormányzattal kötött szerződésünk értelmében a rendszeres gépi seprés a város területén március közepén kezdődik (felső városrészben is). A jelenleg időjárás függvényében a város tavaszi takarítását végezzük ütemezett módon. Természetesen ez egy későbbi időszakban a felső városrész bizonyos területein is megtörténik. A zöldhulladékok házhoz menő gyűjtése minden évben áprilistól kezdődik, de a házi komposztálást – lehetőség szerint mindenképpen javasolom környezetünk védelme érdekében. Az ingatlanok előtti közterületek tisztitása , gondozása a környezetvédelmi rendelet értelmében az ingatlantulajdonosok feladata, hiszen társaságunk nem mindig és nem mindenhol végez ilyen tevékenységet, de szükség is van minden segítségre , mert kapacitásunk korlátozott.

 3. Dobos József írta

  Tisztelt Gilmour! Mint Balatonfüred Város köz és térvilágítási üzemeltetője írok Önnek. A városüzemeltetés jelezte számomra a lakossági észrevételt az Ady Endre utcában található gyalogátkelőhelyek megvilágításával kapcsolatban.
  Fénytechnikai méréseket végeztünk február hónapban az Ady Endre utcában található gyalogátkelőhelyekről, melynek eredménye MEGFELELŐ lett. Azonban a városüzemeltetés megbízott hogy próbaként, a MEGFELELŐ érték ellenére, nagyobb teljesítményű lámpatestet szereljünk fel elsőként a Lóczy gimnáziumi gyalogátkelőhöz. A lámpatest cseréjét 2019.02.28 fogjuk kivitelezni. A csere után kérem, ha lehetősége van, írjon a tapasztalatiról.
  Tisztelettel:
  Dobos József

  1. Gilmour írta

   Köszönjük Dobos úr! De leginkább talán forgalomtechnikai változtatás kellene. Pl a sárga villogó lámpákat erösebb fényü ledesekre cserélni. A zebrát újrafesteni, vagy valamilyen forgalomlassító elemet bevezetni.

  2. Gondolkodó írta

   Tisztelt Dobos úr! Pár hete a brazíliai zagytározónál történt, vagy 300 halottat követelő katasztrófa előtt 2 héttel megállapították a szakértök, hogy minden rendben van. Itt is ezt állapították meg. Itt ugyan mások a dimenziók, de itt hány halott után fog történni valami? Mert néhányszor már csak centimétereken múlt, hogy nem lett nagy baj. És fénytechnikai mérések nélkül is tudja minden erre közlekedő, hogy gyenge a világítás. Nem kellene a szabványok mögé bújni, ez a legolcsóbb és legkényelmesebb megoldás. Ha a lámpatest tényleg ki lesz cserélve, ha tényleg erősebb fénye lesz, és végleg ott fog maradni, az jó lenne. (Erről a problémáról már többször szó volt az Agórán, elég későn reagálnak, sajnos)

  3. Névtelen írta

   Majd ha nyáron, a régi áruháznál levő kereszteződésben lesz egy “jó kis” baleset, mert a popsifej turisták megint össze-vissza autóztak, talán az illetékesek akkor majd elkezdik visszaolvasni azt a pár bejegyzést az Agorán, amely ilyen jellegű problémákkal kapcsolatban született és talán akkor történik is valami. Talán.

 4. KISERDŐ írta

  Dr. Bóka István polgármester úrral, Wallner Krisztina táj- és kertépítész tervezővel, Kosler Zoltán osztályvzető úrral, Pádár Tibor főkertésszel, a Probio és a Hivatal munkatársaival megtörtént a Kiserdő bejárása, helyszíni szemléje. A rehabilitációhoz a költségvetésben biztosítva van a felújításra szánt összeg, remélem hamarosan elkezdődnek a munkálatok is.
  Üdvözlettel: Molnár Judit, városi képviselő

 5. Árokszőlő út írta

  Tisztelt városvezetés, sokadjára írunk már itt az Agorán. Az Árokszőlő út közvilágításával kapcsolatban semmilyen visszajelzést nem kaptunk, pedig gyűjtöttünk aláírást, kerestük az illetékest az önkormányzaton. Ugyanúgy fizetjük a helyi adókat, a házaink, lakásaink belterületen vannak. Nekünk miért nem jár a közvilágítás?

 6. cinikus írta

  Itt a tavasz. Hét közben a helyiek, hétvégén a víkendesek égetnek. Lehet itt felvilágosító kampányt folytatni, de a fejekben mégsem gyúl fény:-(

  1. egy másik cinikus írta

   Magyar ember pálinkát főz, disznót öl és szemetet éget…

 7. Gilmour írta

  Tisztelt Városvezetés! Remélem néha beleolvasnak az Agórába. Most már nem először tapasztalom hogy az Ady utcai (a gimnáziumhoz közeli) gyalogátkelők mennyire veszélyesek az egyre több, zombiként viselkedő autós miatt. Milyen változások várhatók hogy jobb és figyelemfelketőbb gyalogátkelők legyenek?!
  Előre is köszönöm (köszönjük) a válaszukat!

 8. Fecske1. írta

  Tisztelt városvezetés. Végre kezd melegedni az idő. Talán végre rendbe kéne hozni a temető alsó földes gödrös útját. A mellette lévő iszonyatos bozótos út szélét. A szétszaggatott dróthálót. Több százan írtak már ezért. Ne csak tönkretegyük az utat javítsuk is. Már több tíz éve nem sikerült leaszfaltozni egy pár száz méteres szakaszt. Továbbá a lakótelepen, zöldnövények metszése és égigérő tuják visszametszése, sövénypotlása. A játszóterek kutyamentesítése.

 9. Sétáló! írta

  Tisztelt Városveztés! Régi igéret a Pálóczi Horváth Ádám utca szélesítése!A napi szinten arra közlekedő autósok és gyalogosoknak nem kis ügyességet és odafigyelést kíván az ott közlekedés! A mostani csapadékos időben ugyancsak gondot jelent a Sellő utca és az Ibolya utca közötti telekről a személyautók sártengert hordanak az útra!Lehetne esetleg kérni a telek tulajdonosát,hogy valahogy oldja meg, hogy a saját telkét ne használják autóutnak?Köszönöm!

 10. Rókacsapda írta

  Kedves Gazdálkodó! Várom a rókacsapdázás kiváltásának ötletét, szívesen fogadom a jó megoldást, legalább nem nekem kell kitalálni!Régen a róka nem igen járt fényes nappal és vigyorgott rám nagyokat.

  1. gazda írta

   A jó megoldás szerintem megmutatni neki ki az úr a területen. Okos állat, pont azért megy oda, és vigyorog az ember arcába, mert megteheti. Tudom, hogy magamra vonom az állatvédő mizantrópok népes táborának haragját, ezért egy példával szemléltetném mi a teendő. Sok éve kiválóan prosperált a magyar labdarúgás. Amikor az ellenfél játékosa eljutott a kapura lövésig, / és a belső szervei még funkcionáltak / a szurkolók kiabáltak rögvest a híres védővel, puha vagy Jenő!

 11. Mr. Proper írta

  Régi szép idők… mikor még március 15-től október végéig kellett csak fizetni a városban a parkolásért. Hol így -hol úgy persze, de téli időszakban nem kellett.Toljuk ki a szezont! -mondták… Milliárdok a balatoni szálláshelyekre! -mondták… Kitoltuk a szezont. -mondták… Ha 8 hónapról 12-re nő a fizetős időszak, akkor csak belefér már egy kis szilárd burkolat, oda ahol nincsen, a nem annyira frekventált helyekre, és nem az idelátogatók hanem az itt élők örömére. Az IFA mehet szökőkútra meg épület renoválásra. Parkolódíjakból újabb parkolóautomatát venni jó befektetés, de elvétve beleférne pár közút rendbetétele. (Nem! Nem… a Horváth Mihály utca erős túlzással sem nevezhető elfogadható munkának, akkor inkább maradjon minden úgy ahogy van, gyűjtsünk helyette új buszokra, vagy tájsebre…)

 12. Magdus a Pince közből. írta

  Tisztelt Önkormányzat! Még talán augusztusban hallhattuk az Önök illetékesétől élő videóban, hogy az év végéig sor kerül -többek között- a Pince köz szilárd burkolattal történő ellátására, az itt lakók nagy örömére, hiszen nagyon régen várunk erre. Eljött az év vége, majd az év eleje is, de az útépítésnek semmi jele. Bízunk benne, hogy az erre szánt pénz továbbra is rendelkezésre áll és valóban sor kerül végre a város talán utolsó szilárd burkolat nélküli utcájának aszfaltozására….. Az időjárás szinte tavaszi, és ahogy az építkezések változatlan lendülettel folynak , talán az útépítést is lehetne folytatni.

  1. csiripelik a verebek írta

   Az utak felújítási munkálatai áprilisban kezdődnek, a közelmúltban még márciusra is esett egy egészen durva léptékű fagy. Addig marad a türelem, ami állítólag rózsát terem. 🙂

 13. Rókacsapda írta

  Szeretnénk érdeklődni ,hogy kitől lehet vagy honnan lehet rókacsapdát igényelni?
  Az Óvárosban ahol állatokat tartunk ismét megjelentek a rókák és szeretnék csapdát igényelni. Kihelyezés esetén meddig maradhat ott a csapda?

  1. gazdálkodó írta

   Tisztelt Rókacsapda! Nem is olyan távol onnét, már a kolbászoló vaddisznók okozzák nekem azt a kellemetlen érzést, amit régebben a rókák. Minden relatív, mert medve szerencsére mostanában talán nem érkezik. Régen a parasztember nem csapdázott rókát, biztos akad jobb megoldás ! 🙂

 14. Még egy autós írta

  Kedves Autós és Somogyi Úr! Kicsit furcsának tartottam a jegy nélküli parkolásra eső 13 000Ft-os csekket, melyet a Probió vezetője egy törvényi előírásra hivatkozva megfelelőnek tart. (Budapesten egy ilyen helyzetben 2-3 ezer Ft-os mikulás csomagot kaphat az ember.) Nem voltam rest beütöttem a keresőbe az idézett törvényt és íme ezt találtam.
  “A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese.” Szóval 15 napon belül 3 órát kell befizetni!

  1. Névtelen írta

   Nem. 24 óra + 2 óra bünti 15 napon belül: 500.-/h és 0-24 esetén: 24 x 500 + 2 x 500.- = 13.000 Ft. 15 napon kívül: 40 x 500.- / 20.000 Ft.

  2. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Még Egy Autós! A vonatkozó jogszabályt pontosan idézte, amely alapján a Kisfaludy utca esetében az „adott napon belüli díjköteles időszak” az önkormányzat 11/2015(III.27.) számú rendelete alapján 24 óra, plusz 2 óra azaz 26 órax500 Ft, amely sajnos 13.000 Ft pótdíjat eredményez. Más településen, más számszaki tényezők alapján a törvényben meghatározott számítási mód, más parkolási pótdíjat eredményez természetszerűleg, melyek mellett azért, még mindig a szabályos parkolás javasolható, a legolcsóbb.

 15. Másik autós írta

  A társadalom frusztráltsága jól kijön a közlekedésben, ahol mindenkinek saját magának kell döntenie bizonyos szituációkban – gyakran a másodperc tört része alatt, amire jól láthatóan nem minden közlekedő képes. Nos, gondolom, legtöbben tapasztalják, hogy micsoda káosz van a fejekben, mert gyakran olyan forgalmi helyzeteket tapasztalhatunk, hogy a hátunkon föláll a szőr. Az az agresszió, ami eluralkodni látszik mindenütt, itt fokozottan érvényesül. Egyesek a nagy, fekete autókat egyszerűen előjognak érzik, s azt gondolják, nekik nem kell betartani a szabályokat, azt tartsák be az olcsó, kis autóval (mert másra nem telik) “poroszkálók”. Ezen pillanatnyilag csak úgy lehet változtatni, ha kőkeményen betartatja az illetékes szerv a rendszabályokat, és kőkeményen büntet. Amíg agyilag nem vagyunk képesek fölfogni, hogy a közlekedés veszélyes üzem, ahol mindnyájan ki vagyunk szolgáltatva a másiknak, addig csak a szigorú büntetés segít. Azt mindenki megérzi, fölfogja, mert zsebre megy, s elgondolkodik, hogy legközelebb is idióta módon viselkedjen-e. Aztán ha eljutunk arra a szintre, hogy mindezt képesek leszünk fölfogni is elfogadni, akkor nem lesz a napi közlekedés néha valóban potenciális életveszély.

  1. autós írta

   Nincs nagy, fekete autóm, agresszívnak egyáltalán nem gondolom magam, mégcsak idiótának sem. Azt se mondtam, hogy nem hibáztam, csupán azt, hogy egy indokolatlan helyen alkalmazott sebességkorlátozásnál, a kifejezetten a megbüntetés szándékával, elbujdokolva ellenőrző rendőrség a szituációhoz képest szerintem aránytalanul megbüntetett. Nem veszélyeztettem senkit, nem lakott területen mentem, nem vagyok visszaeső, közel harminc év alatt először fotóztak le. Ez a rendőri hozzáállás visszás és semmire sem tanít.

  2. Gab írta

   A másik oldalon ott van, hogy sok “rendszabály” hibás, értelmetlen. Elég csak a rengeteg értelmetlen sebességkorlátozásra, kint felejtett táblákra gondolni. És a sok évig lesből sarcoló rendőrökre. Egyébként a szigorú büntetésnek nincs visszatartó ereje, ez már rengeteg helyen és módon bebizonyosodott, ahogy ebben az országban sincs. Ahogy a VÉDA-ról is kiderült, hogy csakis pénzbevétel miatt kerültek ki, a gyorshajtásos balesetek semmivel nem csökkentek, sőt:(

  3. Autósnak írta

   Ha nem inge, ne vegye magára!

  4. autóhoz írta

   Nem vettem magamra. De mielőtt általánosságban nekikezd idiótázni egy fórumon, végiggondolhatná, hogy ugyan minden rendben van-e a rendőrség jelenlétével és hozzáállásával a közlekedésben, vajon az eltúlzott szankciók mennyire hatékonyak. Én azt látom, a rendőrség a kis halakat bünteti, utána rohan a mobilozó autósnak, lesből lefényképezi a teljesen ártalmatlan útszakaszra kitett sebességkorlátozó táblánál. A Nosztorin záróvonalon át előző, száguldozó autósokat még egyszer sem láttam, hogy megállították volna, pedig napi szinten közlekedek ezen az úton. A Kerek templom alatti területet terepjárójával szétcsesző autós megvan? Én nem hallattam róla. A városban nyaranta 130-al fickóskodó autósokat sem láttam még lekapcsolni.

  5. Parkolás 3 írta

   Még egy autós: Ön nem vett jegyet, majd legközelebb vesz. Nem kell a társadalmat idekeverni. Tudta hogy díjköteles a parkolás és mint a többiek írták, az összeg is megfelelő.Ezt inkább el kellett volna ismernie, hőbörögni felesleges.
   Igenis szoktak sebességet mérni, a városban több helyen is. Még az esti órákban is. Magunkból kell kiindulni.

 16. autós írta

  Már vártam ezt a kioktatást. Nem mondtam egy szóval sem, hogy vétlen vagyok. Azt mondtam, hogy aránytalan a büntetés és csak a büntetésre utazik semmi másra a rendőrség. De egy kétsávos útszakaszon, ahol 90-nel lehet menni, annak egy bizonyos, párszáz méteres szakaszán, pedig hetvennel, ahol se átkelő, se kereszteződés, semmi, csak egy enyhe ívű kanyar, itt bemérnek 90-nel, civil autóból, elrejtőzve, 30 ezerért ezt pofátlanságnak tartom. Azért álltak ott, mert ott tízből kilenc autós nem fékez vissza.

  1. kívülálló :) írta

   Na pont ez a lényeg, hogy tízből 9 autós nem fékez vissza:) Én nem így fogalmaznék ugyan, de végülis ez a lényeg. Ez itt a baj is… mert pontosan a bírságok nem megfelelő szabályozása miatt alakult ki ez a gépkocsivezetői hozzáállás. A bírságokat korrekten a jövedelemhez igazítva kellene kiszabni, mint pár példásan működő országban. Legyen erős, itt senkinek nem érdeke ez, a köztes megoldásnak meg a pórnép esik áldozatul. Akik a döntéseket hozzák, mosolyognak ennyi büntetésen, akiknek meg érvágás, azok javaslom fékezzenek vissza:)

  2. Autósnak írta

   Úgy gondolja, hogy ön dönti el, aránytalan-e egy büntetés vagy sem? Milyen alapon? Csak? Persze, akit megbüntetnek, az mindig ezt hangoztatja, mert fizetni senki sem szeret.

 17. autós írta

  Én az említett bírságok többszörösét szabnám ki a szabálytalankodókra, hogy végre rend legyen az utakon és nyugodt szívvel ülhessünk autóba. Mert ami most van, az potenciális életveszély.

 18. Autósnak írta

  Brutális a parkolási bírság! Egyértelműen bevétel kiegészítő tevékenység. De a rendőrség is ezt csinálja, a minimális büntetés gyorshajtásért 30 ezer forint, ami aránytalanul sok. Mindez lesből, olyan helyen, ahol nem a közlekedés biztonság miatt mérnek, hanem csak a leszedés kedvéért.

  1. Szintén közlekedő írta

   Tisztelt Uram! Van az ön számára egy javaslatom, ami az ilyen jellegű, minden problémáját megoldja: lesz szíves betartani a közlekedési szabályokat! Ilyen egyszerű ez az egész! Ne a magas bírságok miatt reklamáljunk, hanem közlekedjünk szabályosan, és akkor nem kell bírságot fizetni! Egészen elképesztő egyes emberek hozzáállása ehhez a kérdéshez!

 19. róka írta

  Nem hiszem, hogy csak egy rókáról lenne szó. Tegnap a gyerekemmel szemezett egy az Arácsi úton, délután hat órakor. Nem volt nagyon ilyedős sem, szép lassan odább somfordált. Hmmm, nem tudom, hogy ez normális-e.

  1. Róka a városban írta

   A város különböző helyein vannak rókák, nem toportyán vagy aranysakál! Bármelyik van egyébként, úgy gondolom, nem szerencsés ez egy városban! Jó lenne, ha az illetékes reagálna!

 20. Egy anyuka írta

  Szerintem nem az kelti a hangulatot, aki itt reklamál egy bejelentett, majd folyamatosan halogatott beruházás miatt, hanem az, aki ezt propaganda- vagy egyéb célból elhamarkodottan bejelentette, hitegetve ezzel a gimnázium minden dolgozóját és az ott tanulókat.És az is, aki nem ad elfogadható magyarázatot arra, hogy miért van mindez!

 21. kívülállónak írta

  Igaza van, tanítás mellett felújítani elég problémás. De itt nem erről van szó, a tanulókat mindenképp ki kell költöztetni az épületből, mert nem egy-két hónapos munkáról van szó. Siettek a politikusok a bejelentéssel, láttunk már ilyet minden kurzusban, és látni is fogunk még. Ezen lehet szörnyülködni, de ez van sajnos. Azt viszont fölösleges hangulatkeltésnek tartom, hogy nem lesz beruházás. Lesz fejlesztés, a pénz is megvan rá, én is úgy tudom, a tavaszi tanítás végén elkezdődik, az intézményben is ezt kommunikálják, csak a szokásos magyar körülményeskedő ügymenet van.

 22. Füredi lakos. írta

  Hibáztam.Figyelmetlen voltam és jegy nélkül parkoltam.20. perc múlva 13000Ft-os mikulás csomag várt.Nem vitatom a büntetést csak a szorzót sokallom 500Ft-os parkoló jegynél január 30.-án

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Füredi Lakos! Megjegyzését megértve tájékoztatom, hogy a parkolási pótdíj összegét a Közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/C.§ (2) bek. határozza meg, amelytől eltérni sem az önkormányzatnak, sem az üzemeltetőnek, sajnos nincs lehetősége.

  2. Névtelen írta

   Tisztelt Somogyi László!Köszönöm szíves tájékoztatását gondolom nem véletlen lett kitalálva a 0-24-es díjköteles időszak.Ezek tükrében érthető a magas bünti.

 23. még egy szülő írta

  A Lóczy felújítását halogatják mert nem olyan egyszerű dolog ez, de nem folyt el az erre szánt pénz. Az iskolában az a hír, hogy májusban kezdődik, így tudják a diákok.

  1. kívülálló írta

   Hát, egy ilyen épületet nyilván nyáron lenne okos dolog tatarozgatni, hiszen a nebulók akkor nincsenek láb alatt. Láthattuk itt a városban a közelmúltban iskolaablakok felújítását amúgy, ahol a munkák szépen mentek tanítással párhuzamosan. Rengeteg őrangyal lehetett odairányítva a megfelelő helyről, hogy nem lett ebből súlyos baleset. Ilyen még az átkosban sem volt, hogy a 8 méteres állványzat alatt játszanak az udvaron munkaterületen a kisiskolások…… Szerencsére elmúlt baj nélkül, de azért nem kellene erőltetni az ilyesmit.

 24. Egy szülő írta

  Jó, hogy azon vitatkozunk itt, hogy toportyán vagy róka, mert eközben senki nem gondol sokkal súlyosabb és húsba vágó problémákra, mint pl. a Lóczy Gimnázium felújítása, aminek talán már be is kellett volna fejeződni… Ekkora a baj, ennyire máshová folynak el a közpénzek?

  1. Tallózó írta

   Nem vitatkoztam senkivel, csupán bátorkodtam valamit megkérdezni, aminek semmi köze a fönnálló problémák súlyossági besorolásához. Vagy már ezt sem szabad?? Az argumentációja veszélyesen hasonlít bizonyos gondolatellenőrzésre szakosodott és egyre agresszívabban működő, önjelölt igazságosztó csoportosulások szócsöveiből hallható hangokra. Tisztelettel, Tallózó
   P.S. Ha közpénzek nem “rendeltetésszerű” felhasználásáról lenne tudomása, kérem közölje azokat az illetékes ügyészséggel, mert az ilyesmi odavaló, nem pedig egy nyilvános fórumra, ahol ezen bejegyzés azt is sugallja, hogy Füreden esetleg nincs minden rendben, ami ugye azért nagyon nem igaz.

 25. Tallózó írta

  Róka-nem róka? Régebbi vadászati könyvekben lehet olvasni a következő megnevezést:toportyán-farkas. Akkor ez most milyen állat? valami bizonytalan keverék ősökkel rendelkező négylábú? És ha a toportyán nem róka, csak majdnem úgy néz ki, akkor még rokona a rókáknak? És mi az oka annak, hogy olyan ritkán hallani róla? vagy mindenki összekeveri a rókákkal? Nagy izgalomban várom a választ.

 26. Rókák a városban írta

  A város különböző pontjain, a lakótelepen, (az óvodánál, iskolánál!), a sétányon, egyre gyakrabban találkozom rókával.Kinek a feladata lenni megoldani ezt a problémát?

  1. Gab írta

   A lakótelepi ovi felett minden hajnalban sétál hazafelé egy, amikor a több hónapig tartó jég volt, a BYC belső kikötőjébe fulladt és fagyott meg egy. Amúgy a rókák nem jönnek be, akikkel én találkoztam azok toportyánok voltak. Kisebb a fülük és szőrös. Szerintem a kukákra jönnek, a játszótéren pihenő tőkés récékre csak ránézett, és sétált tovább. Mondjuk az is elgondolkodtató, hogy a récék sem repültek el amikor meglátták.

  2. m.e. írta

   Én is láttam kettő kis vöröst a szomszédba, de engem nem zavarnak. Ők is csak élni akarnak valahogy, valahol. A vadászoktól tudom a Dunántúlon 10-éve nem találtak veszett rókát. Akkor meg kinek árthatnak. Szerintem a kóbor kutyák sokkal veszélyesebbek.

  3. toportyán írta

   Valóban így van ahogy Gab írja, ezek nem veszélyesek és nem is rókák, tehát szerintem nincs különösebb teendő. Ezek nem rókák, persze a kevésbé képben lévő átlagember rókának nézi – de megnyugtató tudni, hogy nem az. És ez nem szőrszálhasogatás: nemcsak a neve más hanem a tulajdonságaik is… Szerencsére jó értelemben.

   Plusz az erős túlzás hogy “elszaporodtak”, bruttó egyről beszélünk.

 27. jöttment idegen :) írta

  Itt ebben a városban, – és most nem kritikát fogalmaznék meg, csak érdekelne – egyáltalán látott már valaki közterületfelügyelőt ? Ők egyenruhában dolgoznak? Colombo felügyelő feleségét sem látta soha senki, de attól még van. Mert van a parkolókat felügyelő munkatárs, őket látni….. A város honlapja szerint létezik ilyen munkakör.

 28. Sentinelnek írta

  Ezt most komolyan írta? Miért is kellene Deák Ferenc utcai tulajdonosokat felmenteni? Közösségi odafigyeléssel és költségviseléssel megoldani, mégis mire gondol?Nem olyan “rossz” 🙂 környék ez, hogy szegény tulajdonosokat támogatni kellene!

  1. sétáló írta

   Át lehet venni a tulajdonosoktól a frekventált helyek tisztítását, de természetesen megfelelő díjazásért, amennyiben a Probiónak van erre szabad kapacitása.

 29. Batic Kara írta

  Szép munka ez a kézilabda teljesítmény. Gratulálok, a város nagyszerű, jó játékosokat ad a nemzeti csapatnak. Sok sikert kívánok, hajde! Kara Kárpátaljáról

  1. BKSE írta

   Az Egyesület játékosai, szurkolói és vezetői nevében köszönjük a dicsérő szavakat!

 30. E.K. írta

  Élvezettel hallgattam végig Bodosi György íróval tartott interjús elbeszélő beszélgetést az ITINER c. kötete kapcsán. Élmény volt és ugyanakkor szórakoztató is – humorral átszőve. Több évtizeddel ezelőtt dedikált nekem egy könyvét. (Az interjúvoló még az én időmben járt a Lóczy L. Gimnáziumba!)

 31. Járda írta

  A Deák Ferenc utcai tulajdonosok( 3 kivétellel) elfelejtették letakarítani a járdát, életveszélyes volt, teljesen eljegesedve! A gyalogosok kénytelenek voltak az úttesten közlekedni.

  1. cinikus írta

   És a kedves közterület felügyelők ekkor merre járnak?

  2. m.e. írta

   Gazdagéknak nem futja arra, hogy valakit megfizessenek. Ők meg nem nyúlnak nyeles szerszámhoz. Száz milliókért házakat vesznek, de hogy rendet tegyenek maguk körül az nem megy.

  3. Sentinel írta

   Nem szabad szem elől téveszteni a városnak és a közvéleménynek, hogy lehetnek egy település életében olyan helyszínek, amit kiemelt területek okán
   közösségi odafigyeléssel és költségviseléssel kell gondozni. Szezonban és szezonon kívül is. Ezen területek fenntartását nem szabad a (magán)tulajdonosokra
   bízni, ez nem lehet az ő terhük. Van erre példa a város más területein is!

  4. Mr. Proper írta

   Ez ügyben szíves elolvasásra ajánlom: (Megtalálható itt a honlapon) Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004(IV.30.) önkormányzati rendelete Balatonfüred város környezetvédelméről (13)[6] A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az ingatlantulajdonos, illetve használó, aki
   c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról, kaszálásáról, gyomtalanításáról, hótól, jégtől mentesítéséről, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, a környezet védelméről szóló önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint nem tesz eleget.

   Valamit ezt csak zárójelben, mert Jókai utcai “Old timer roncsderbi pálya” is bele esik esetleg.

   (14)[7] A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az ingatlantulajdonos, illetve használó, aki
   a) az ingatlan utcáról látható részén a városképet zavaró építményt, tárgyat, anyagot (pl.: viskó, ól, kiselejtezett gép, bontott gépjármű, építőanyag-törmelék, stb.) helyez el,

 32. E.K. írta

  Meghatódva néztem /hallgattam végig a Bem Emlékkorus Karácsonyi Hangversenyét. Jóleső és örömteljes volt ennek felmelegitő hangulata. Noha senkit nem ismertem fel a régiekből (60-as évekből), visszahozta nekem a 60-as évek emlékét, mely időszakban Horvath Ernő zenetanár úr volt a Kodaly kórus karnagya. – Ennek immár 50+ éve.
  Boldog megújulást kivánok ebben az évben!

 33. Stefan írta

  Teny es valo,hogy a köztemetö deli utja,mar nagyon regota!-többek között Füred egyik szegyenfoltja! /Egyebkent nagyon csodalkozom,hogy a tema csak ennyiönket erdekelne?/Meg remeljük hogy majd jobban “sikerül” mint a HM.utcaban…

  1. Stefannak írta

   Kedves Stefan, Füreden több, hosszú ideje “boldogan élő” probléma (szégyenfolt) van, amik igenis sokunkat érdekelnek, csak szerintem egy idő után mindenki feladja a fölösleges küzdelmet, fórumozást, mert nem történik semmi. 🙁

 34. sétáló írta

  A DRV Germering utcai telepe Balaton felőli végén kivágtak egy fasort. Vajon miért? És hol pótolják?