Oldal kiválasztása

Évnyitó borral – Megújul a Vince-napi borünnep

Szerző: | 2018-01-07.

Egész hétvégére programokat kínáló, igazi évnyitó rendezvény lesz idén a Vince-napok. Sztárborász, a Rizling Generáció akciói, zene és parti kitelepülés. Könnyedén a borkultúráról.

– Az a célunk, hogy a szakmai előadások mellett családi programokat kínáljunk. Szeretnénk, ha a rendezvény kilépne a szakmai körből és népszerűsítené a borkultúrát. A Kisfaludy Színpad melletti kitelepülés, az éttermek kínálta borvacsorák, a sétáló borkóstolás, a vesszővágás, és persze a kulturális programok, mind ezt szolgálják. A családokra külön gondoltunk, ezért amíg a felnőttek a bor rendezvényeken vesznek részt, a gyerekeknek játszóházat szerveztünk a Vaszary Alkotóműhelyben és a Helytörténeti Gyűjteményben. Az a cél, hogy a Vince-nap egy izgalmas, jó program legyen a hétvégére – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Gyukli Krisztián borász, a Rizling Generáció elnöke.

A fiatal borászokat tömörítő egyesület csatlakozott a helyi turisztikai egyesület kezdeményezéséhez, hogy a Vince-napot (január 19-20.) egy családi rendezvénnyé tegyék, olyan eseménnyé, amely igazi évadnyitó lehet Balatonfüreden.
– Balatonfüred meghatározó eleme a borkultúra, a város népszerűsítésében fontos szerepe van a borászatnak és a hozzá kapcsolódó rendezvényeknek, a Borhetektől kezdve, a Hal és Borünnepig. Azt szeretnénk, hogy a Vince-nap Füredhez méltóan kezdje meg a városi borrendezvények sorát, kínáljon tartalmas programokat – fogalmazott Böröcz István, a helyi turisztikai egyesület elnöke.

Újdonság, hogy a Vince-naphoz kapcsolódóan helyi borászok kínálják majd négy napon át nedűiket a sétányon, a Kisfaludy Színpad mellett felállított faházakban. A borok mellett lesz zene, kürtöskalács, és egyéb harapnivalók is.

Az elmaradhatatlan borprogramok mellett lesz irodalmi fröccs is Domián Emese nemzetközi borakadémikus és Tóth Loon színművész közreműködésével, fellép majd a Vivat Bacchus Énekegyüttes, lesz néptánc és operett, Kőrösi Csaba színművész pedig himnuszt intéz a borhoz.

Ígéretesnek tűnik a nemzetközi sztárborász aspiráns Fiath Attila előadása a borkóstolás arany szabályairól. Szintén az ő vezetésével vakkóstolás is lesz, ahol a balatoni borászok olaszrizlingjei közül választják majd ki azokat, amelyek leginkább megfelelnek a kódexben leírtaknak, egyebek mellett közülük kerülhetnek majd ki az ebben az évben Balaton borként forgalmazott borok.

Részletes program itt.

– Fiath Attila a világ egyik legelismertebb képzésének, a londoni Master of Wine végén jár, ő lehet az első magyar, aki bekerül a nemzetközi borvilág legnevesebb szakértői közé. Ez óriási tett lenne, összesen háromszáz ilyen szakember van a világon, ők tulajdonképpen a borvilág ünnepelt sztárjai. Fiath Attila több programunkon is részt vesz, biztos vagyok benne, hogy nagy szaktudással, mégis populárisan beszél majd a borokról, a borkultúráról – vélekedett Gyukli Krisztián.

A Rizling Generáció révén mintegy húsz balatoni borászat borait lehet majd kóstolni a január 19-20. között zajló rendezvényen. Szintén a fiatal borászok közreműködésével lesz áldással egybekötött látványosnak ígérkező vessző-metszés: a borászok egy-egy szőlőfajta vesszőjét helyezik el egy közös vázában, a vesszők fejlődését egyébként az egyesület honlapján a későbbiekben is fegyelemmel lehet kísérni.

A Vince-naphoz több balatonfüredi étterem is csatlakozott, borvacsorákon lehet részt venni a Vitorlás Étteremben, a Balaton Étteremben, a Horváth Borházban illetve a Koczor Pincészetben.

A néphagyomány szerint Vince napján sok bort kell inni, hogy bőséges legyen a termés. A gazdák a szőlészek védőszentjének napjából jósolták meg, hogy milyen lesz az időjárás a közelgő tavasz során, és az év további részében: szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bor várható.

Fotó: Az ihatóbb Magyarországért

 

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
December
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004