Oldal kiválasztása

Drágák, de népszerűek a balatoni ingatlanok

Szerző: | 2018-01-15.

A balatoni ingatlanpiac továbbra is élénk, idén folytatódik az eddigi tendencia, tovább nőhetnek az árak is. A tó északi partja igen népszerű, Balatonfüred különösen. Nemcsak az exkluzív ingatlanok, hanem az átlagos négyzetméter árak is kifejezetten drágák a Balaton északi partján. Még ebből a térségből is kiemelkedik Balatonfüred és Tihany, itt a legborsosabbak az ingatlanok.

2017-ben tovább élénkült a lakáspiac, országszerte nőttek az árak és az adásvételek száma, a szakértők szerint idén tovább tart még a bővülés, az áremelkedés üteme azonban lassul, az új lakások piacának élénkülése várhatóan 2019 végéig tart ki. 2016-ban volt egy jelentős ugrás, az akkor érvényesülő ingatlanpiaci áremelkedés területenként nagymértékű eltéréseket mutatott, melynek eredményeként az egyes térségek között akár tízszeres is lehet a különbség az átlagos négyzetméterárak között.

Az új és a használt lakások árai idén sem csökkenek, de a drágulás várhatóan már csak öt–tíz százalék lesz, ami jóval mérsékeltebb az elmúlt évek tendenciájához képest. A lakáspiaci növekedés motorja folyamatosan átkerül a vidéki városokba, a balatoni régió ebből is kiemelkedik – derül ki az ingatlanértékesítéssel foglalkozó cégek elemzéseiből.


Ha Balaton, akkor Füred

Továbbra is élénk kereslet van a város ingatlanjai iránt, még úgy is, hogy a kínált ingatlanok valamennyi típusa jóval az átlag fölötti áron érhető el, az elmúlt években a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára több mint negyven százalékkal emelkedett.

Népszerűek az extra panorámás, Balatonra néző ingatlanok, szinte mérettől függetlenül a kisebb és nagyobb házakat egyaránt keresik. Aki építkezni szeretne, az szinte minden esetben balatoni panorámás telket vásárol, akkor is, ha emiatt jóval magasabb az ingatlan ára. Élénk az érdeklődés a térségben a luxus ingatlanok iránt is.

Nemcsak a használt ingatlanok keresettek, az új építésű lakások is népszerűek. Sok új beruházás zajlik, egyre szaporodnak az eladási célra épült lakóparkok a Balaton déli és északi partján egyaránt. Ezeknél budapesti árszintnek megfelelő áron kelnek el az új építésű lakások, az átlagos négyzetméterár a 800 ezer és egymillió forint között van.


Észak és dél

Az összehasonlítás során a Balaton északi partja bizonyult a legdrágábbnak, az egyes települések között viszont nagy különbségek vannak: Révfülöp az alacsonyabb árkategóriában, Csopak a középmezőnyben, Balatonfüred és Tihany pedig az élmezőnyben helyezkedik el.
A balatonfüredi eladó lakások árai az országos, és a balatoni viszonylatot tekintve is kiugróak, mintegy 30 százalékkal kell többet fizetni értük az országos átlaghoz képest. A családi házak ára közel 60 százalékkal magasabb az országos átlaghoz viszonyítva, ez azonban elmarad a tihanyi áraktól. A Balaton északi partján messze Tihanyban kérik a legtöbbet: a településen átlagosan 600 ezer forintért hirdetik az ingatlanok négyzetméterét.

Az egyes ingatlan típusok árai  között nagymértékű eltérések vannak. A Balatonfüreden eladó téglalakások 576 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti áraival országosan is kiemelkedőek, a környező településekhez képest azonban ez nem számít kiugrónak. Szántód drágább, esetenként Tihany, Zamárdi és Siófok is.
A családi házaknál más a tendencia, itt a szántódi, tihanyi és zamárdi árak vezetnek, ezekhez képest Balatonfüreden 3-10 százalékkal olcsóbb.

Tavaly a használt nyaralók és családi házak Balatonfüreden, Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen voltak a legdrágábbak, használt lakásokhoz pedig Siófokon és Hévízen lehetett a legmagasabb áron hozzájutni a térség viszonylatában.


Országos helyzet

Országos szinten is kifejezetten drágának számítanak a balatoni ingatlanok. A kistérségek mezőnyét vizsgálva a balatonfüredi kiemelkedik a közel 420 ezer Ft/m2 átlagárral, ezt követi a siófoki 384 ezer és a budaörsi kistérség 330 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árral.
Az első tíz helyen találjuk többek között a Sopron-fertődi, Dunakeszi, Szentendre, győri és fonyódi térségeket is. A legalacsonyabb négyzetméterenkénti árakkal a keleti országrészben találkozhatunk, itt 47 ezer és 67 ezer forint közé esik az átlagos négyzetméterenkénti ár.
Az eladásra kínált ingatlanok átlagosan 95 ezer és 477 ezer forint közötti négyzetméteráron vásárolhatóak meg, a legdrágább terület továbbra is Budapest, melyet Győr-Moson-Sopron, majd Veszprém megye követ.
A lista végén Nógrád megye helyezkedik el, ahol már 100 ezer Ft/m2 ár alatt is elérhető egy-egy ingatlan.

Várhatóan kora tavasztól még jobban felpezsdül majd a balatoni ingatlanpiac, hiszen évek óta jellemzően tavasszal kezdik el keresni az ingatlanokat azok, akik a nyáron a tónál szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Fotó: Vörös Ákos

 

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2018 >
December
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004