Az író géniusz nyomában – Hamvas Napok

Ráolvasással, kötetbemutatókkal, kiállítással és filmvetítéssel idézik meg a városban a magyar irodalom örök megosztó, egyben legendás szerzőjét, Hamvas Bélát, a róla elnevezett Hamvas Napok keretében. Kétnapos rendezvénnyel emlékeznek az ötven évvel ezelőtt elhunyt író, filozófusra.

A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjára, a rendkívüli műveltsége ellenére húsz évet fizikai munkásként dolgozó, saját korában agyonhallgatott, máig szélsőségesen megítélt kultikus íróra, Hamvas Bélára emlékeznek meg Balatonfüreden. A szellemóriás hagyatékát őrző, ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság idén is megrendezi a hagyományos Hamvas Napokat.

A március 23-24. között rendezendő Hamvas Napok keretében ezúttal is átadják a Sava Babić műfordítói emlékdíjat.
A füredi Hamvas kultusz elindítójáról, a 2012-ben elhunyt műfordítóról elnevezett elismerést Vickó Árpád vajdasági műfordító, szerkesztő veheti át.
Vickó Árpád a legrangosabb magyar írók szerb műfordítójaként ismert, több mint hatvan, főként kortárs magyar irodalmi művet fordított le eddig szerbre. Mészöly Miklós, Petri György, Kertész Imre, Konrád György, Szerb Antal, Örkény István, Esterházy Péter, Balassa Péter – csak néhányan a vajdasági műfordító listájáról.

A rendezvény nyitónapján a Tagore sétányon magyar és cseh nyelven olvassák rá a Hamvas-hársra az író FÁK című esszéjének egy részletét.
Majd Hamvas Béla halálának 50. évfordulója alkalmából Szőcs Géza költő, a Hamvas Béla Asztaltársaság tiszteletbeli elnöke emlékezik meg az író filozófusról.
Részleteket láthat a közönség a még készülő Így látták ők című filmből, amely tizenkilenc interjú felvételét tartalmazza, amelyeken kortársak mondják el személyes élményeiket Hamvas Béláról.

Az életműkiadás harmincadik, friss kötetét is bemutatják. Az Álarc és koszorú című könyv egy négy kötetből álló esszésorozat első része, amely az író életében rendezett gyűjteményekből kimaradt esszéit, tanulmányait és előadásait tartalmazza. Palkovics Tibor, Nyeste Péter, Stamler Ábel beszélget A valóságban felébredni kötetről, amely az életút átfogó bemutatására vállalkozik, fotók, írások, sőt, egy a könyv mellékleteként megjelenő dokumentumfilm segítségével.
Az esten megemlékeznek, az idén februárban elhunyt Dúl Antal teológusról, aki könyvkiadót alapított Hamvas életművének megjelentetésére.

Másnap, március 24-én, a Koloska völgybe indul emlékséta a Hamvas hárshoz, ahol Szarvas József színművész gondoskodik majd az író megidézéséről.
Délután négy órakor a Vaszary Galériában nyílik meg dr. Levendel László gyűjteményét bemutató kiállítás. A tárlaton szereplő művészek jelentős része helyet kapott Hamvas Béla és Kemény Katalin 1947-ben megjelentetett Forradalom a művészetben című, később betiltott és bezúzott könyvében, amely a magyar művészet modern tendenciáit követte nyomon az Európai Iskoláig. A kiállításról részletek itt.

A kétnapos rendezvény zárásaként – a cseh ráolvasás jegyében- az ikonikus, cseh filmrendező, a nyolcvanéves Jiri Menzel Sörgyári capriccio című filmjét nézhetik meg az érdeklődők, akik stílusosan a nagy klasszikus után igazi cseh sörök kóstolásával tehetik még emlékezetesebbé a filmet és egyben az idei Hamvas Napokat.

Részletes program itt.

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. 1919–ben jelentek meg első irodalmi tárgyú írásai. Bölcsészdiplomája megszerzése után 1923-ban a Budapesti Hírlap és a Szózat újságírója lett. 1927-ben a Fővárosi Könyvtárban helyezkedett el könyvtárosként, ott dolgozott egészen 1948-ig. Ez életének egyik legtermékenyebb időszaka. A II. világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai után felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, munkásságát agyonhallgatták. Máig szélsőségesen ítélik meg az életművét, rajonganak érte vagy éppen elutasítják. 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.