Oldal kiválasztása

Kérdéses fejlesztési lehetőségek – Módosított szabályozási terv

Szerző: | 2018-03-18.

Több testületi ülésen is foglalkoztak a képviselők a város szabályozási tervének módosításával. Az összesen 43 városi területet érintő tervezet elvi kereteket biztosít az esetleges fejlesztésre, de konkrét beruházásokról nem szól. A szabályozási tervről, annak érzékenyebb területeiről kisebb vita alakult ki a testületi ülésen, ezért a részletkérdéseket tisztázandó, Bóka István polgármestert kérdeztük.

– A szabályozási terv 43 részterületet érintő módosításával több éves folyamatot szeretnénk lezárni. Több lakossági fórumot is tartottunk az ügyben, a legutóbbin pontról-pontra ismertettük a javaslatainkat. Nagyon sokan vettek részt a fórumon, de az úgynevezett érzékeny területekkel kapcsolatban alig hangzott el konkrét vélemény vagy kritika. Jelen pillanatban nincsenek végleges döntések. Az állami főépítésznek küldjük el a beérkezett hatósági illetve lakossági vélemények alapján összeállított képviselő-testületi anyagot. A főépítész záró véleménye után az anyag még egyszer az önkormányzat bizottságai illetve maga a képviselő-testület elé kerül. Egyetlen döntés sem született még, ráadásul minden egyes szóban forgó érzékeny terület esetében külön testületi határozat kell majd arról, hogy támogatjuk-e az adott fejlesztéseket. A vitatott területeknél mindaddig nem fogadjuk el az adott területre szóló szabályozási tervet, amíg nem kapunk arra egy tartalmában, funkciójában illetve építészeti megvalósításában elfogadható fejlesztési koncepciót – fogalmazott Bóka István polgármester.

A testület négy érzékeny területet ki is vett egyelőre a szabályozási tervből, úgy határoztak, hogy azokat újra tárgyalják. Ilyen a Fürdő utcai műfüves futballpálya esetleges beépítése, a Tamás-hegy részleges beépítése, valamint a Baricska és Hordó csárda fejlesztése.

– Nemhogy végleges döntés nincs ezekben a kérdésekben, de még a javaslatból is kivettük őket, mert újra a testület elé kerülnek. Véleményem szerint a műfüves pálya esetében csak akkor valósulhat meg fejlesztés, ha egyrészt az a város érdekeit szolgálja, másrészt az esetlegesen elvesző sportpályákat pótolni tudjuk. Azaz tisztán üzleti beruházás itt kizárt. Kell egy megfelelő funkciót és építészeti megoldást tartalmazó fejlesztés, amit támogatni tudunk, – ilyen javaslat egyelőre nincs. A Baricska és a Hordó csárda esetében azt látjuk, hogy az egyik felújításra szorul, a másik évek óta nem is működik. Itt az elvi lehetőségét adnánk meg annak, hogy megvalósulhasson egy olyan fejlesztés, ami működőképessé tenné a csárdákat. Az a hazai tapasztalat, hogy ezek a szolgáltatások akkor életképesek, ha a szőlészetet, borászatot, éttermi vendéglátást és vendégfogadást egyszerre tudják nyújtani. Mindkettő csárda markánsan kapcsolódik a városhoz, rendkívül fontos a megtartásuk, nem adunk szabad felhasználási lehetőséget itt sem senkinek – vélekedett Bóka István, aki hozzátette: a Tamás-hegy esetében még ennyi konkrétum sincs, a képviselők újra tárgyalják a kérdést.

A szabályozási terv egyebek mellett tartalmazza még a Zrínyi és Köztársaság utca kereszteződésében lévő ingatlan beépítését. A terület az ÁFÉSZ tulajdonában van, itt a város elvi támogatását adná az ingatlan beépítéséhez, az ÁFÉSZ viszont eladta az önkormányzatnak a Kossuth utcán álló, jelenleg egy nem működő boltot és három lakást tartalmazó értékes ingatlanát, az épület a Zöld program keretében megvalósuló felső városrész rehabilitációjának egyik fontos eleme lesz.

Bóka István polgármester szerint a város fejlődése nem állhat meg, ez nem lehet érdeke egyetlen füredinek sem. A fejlesztések az önkormányzat által szabályozott és ellenőrzött keretek között folyhatnak a továbbiakban is, hiszen a város megélhetéséhez minderre szükség van.

[bs-white-space desktop-ws=”32″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred fontosabb híreiről, programjairól, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2018 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004