Költők versenye – Újra Quasimodo Költőverseny

A város ismét meghirdeti a Salvatore Quasimodo költőversenyt. A mára már brandnek számító, egyedülálló irodalmi megmérettetés, az elsők között hozta létre az egységes, magyar irodalmi tér fórumát.

A költőverseny huszonöt éves története átfogja a kortárs magyar költészet javát, eddig mintegy tízezer pályamű mérettetett meg a versenyen.

A Quasimodo költőversenyre június 15-ig várják a jelentkezőket, akik két magyar nyelvű, kiadatlan művel pályázhatnak a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére. A pályázatokról júliusban dönt a szakmai zsűri, a hagyományos díjkiosztót pedig szeptember 8-án rendezik meg Balatonfüreden. Az első díjas költemény szerzője Emlékdíjat kap, valamint ösztöndíjban részesül.

– Újdonságokkal is készülünk. Ovidius halálának kétezer éves évfordulója apropóján előadássorozatot tartunk a római aranykor költőjéről. Szó lesz a magyarországi latin nyelvoktatásról illetve fordításról is, a szakma legavatottabbjai lesznek a vendégeink. A hagyományos szeptemberi díjátadó gálán a Campus delle Arti verseny győztese, Lucilla Rose Mariotti hegedűművész lép fel és terveink szerint itt lesz a Janus Pannonius díj idei győztese is, aki a rendezvényünk után egy héttel veszi át majd az elismerést- így Cserép László az alapítvány titkára.

Pályázati kiírás itt.

A 26. alkalommal megrendezendő költőversenyre megújul a zsűri is. Széchenyi Ágnes, Szörényi László, Madarász Imre, Péntek Imre és Cserép László mellett két olyan új taggal bővül a grémium, akik jól ismerik a fiatal kortárs irodalmat.

A balatonfüredi költőverseny az elsők között hozta létre az egységes, magyar irodalmi tér fórumát, története átfogja a kortárs magyar költészet javát. Határ Győző, Faludy György, Orbán Ottó, Gergely Ágnes, Marno János, Zalán Tibor és Tóth Krisztina csak néhányan az emlékdíjat kapott szerzők közül.
A költőverseny külföldön is hagyományt teremtett, amióta az UNESCO meghívására a rendezvény bemutatkozott Párizsban egyre több nemzet csatlakozott a programhoz.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.