Oldal kiválasztása

Szomjas György: repül a zenével a közönség

Szerző: | 2018-04-13.

Színpadon Ferenczi György és a Rackajam zenekar, az élőben eljátszott blues és népdalok között Szomjas György legendás betyárfilmjeiből vetítenek részleteket, Kovács Norbert "Cimbi" koreográfus és táncosai pedig eközben meg is elevenítik a történeteket. Megidézett betyárvilág, mindenféle édeskés nosztalgia nélkül.

Az előadás két éve fut a Nemzeti Színházban nagy sikerrel, eddig több mint húszezer nézője volt.

– Lesz rock zene, népzene, sőt a kettő együtt, filmvetítés, árnyjáték, tánc, korabeli krónikák elmesélése – ez egy komplex kompozíció. Élő rock and roll film, ahogy Ferenczi Gyuri barátom fogalmazott. A különböző műfajok erősítik egymást, ebből született egy lendületes előadás, a közönség repül a zenével – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Szomjas György, Kossuth-díjas filmrendező, aki ezúttal Betyárjáték címmel színházi rendezésre vállalkozott.
– Nehéz megmondani, ki inspirált, kit. Az biztos, hogy Ferenczi Gyuriék az előadáson elhangzó dalok többségét már korábban is játszották, nagyon szeretem őket, erősen hatottak rám. Én a hetvenes évek elején a táncház mozgalomban, Sebő Ferenc és Halmos Béla révén ismertem fel, hogy az autentikus népzene és a rock közel állnak egymáshoz, ekkor fedeztem fel a betyárvilágot, ami találkozott bennem a szeretett rockzenével – így Szomjas György.

A filmrendezőt a hetvenes évek óta foglalkoztatja a betyárok legendája, akkor forgatta a Talpuk alatt fütyül a szél című filmet, majd a Rosszembereket, ami kapcsolódva a betyárok világához amolyan magyar western. Az előadásban felvillannak a hazai rockfilm, a Kopaszkutya és a tipikus kelet-európai érzést groteszken megjelenítő Roncsfilm részleti is.

– A betyártörténetek jó témák arra, hogy a múltból együtt lássuk a fényeset és a sötétet. A betyárok törvényen kívüliek voltak, szabadságvágyukban benne van a civilizáció előli menekülés. Ők a mi gonoszaink, a közép-európai történetünknek egy jó metaforái. A nagyszerűséget és a korlátoltságot egyszerre jelenítik meg, hősök voltak, de bűnözők is. A betyárokban benne volt a nagyság, hősiesség, és ezek árnyoldalai egyszerre. Az előadás mottója: „a mi gonoszaink is vannak olyanok…” Nincs mit tenni, a nemzeti önbecsülésünkhöz a betyárok is kellenek – vélekedett Szomjas György.

A Betyárjáték című előadás április 20-án, pénteken, 19 órakor lesz a Balaton Szabadidő Központban. Részletek, jegyvásárlás itt.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2018 >
Október
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004