Oldal kiválasztása

Az egészségügyi alapellátás-fejlesztése Balatonfüreden

A Balatonfüred, Csárda utca 1. szám alatt található Rendelőintézet kiemelt helyet foglal el a városi és a térségi egészségügyi alapellátásban, ezért fejlesztése, mostani emeletráépítéssel történő bővítése indokolt. A projekt keretében a Védőnői Szolgálat 100 m2 alapterületű, új kialakítású helyet kap, a rendelőintézet lapos tetejének emeletráépítésével. A védőnői körzetek Balatonfüreden a teljes korosztályos ellátást lefedik, jelenleg azonban a rendelőintézetben a hét fős Védőnői Szolgálat elhelyezésére mindössze másfél szoba áll rendelkezésre, amely a jelentős zsúfoltságon túl számos egyéb problémát is felvet. A jelenlegi munkakörülményeik zavarják a szakmai munkát, befolyásolják az egészségügyi személyzet és az ellátottak kapcsolatát és annak a bizalmas légkörnek a kialakulását, melyet egy terhes-, vagy gyermekét egyedül nevelő, támogatásra szoruló anya megkívánna. Az uniós támogatás felhasználásával Balatonfüred Város Önkormányzatának célja, hogy a körülmények pozitív irányba változzanak. A kitűzött cél eléréséhez az Önkormányzat nem halogathatta tovább a védőnői szolgálat fejlesztését, a tevékenység végzéséhez alkalmas és korszerű környezet kialakítását. Az új védőnői blokk megépítésével és a felszabaduló helyiség korszerűsítésével az ügyeleti ellátás színvonala is emelkedik a városban. A projekt keretében 1 db gépjárművet is beszereznek, így a jövőben a külső helyszíneken történő szolgáltatás is elérhetővé válik. A gépjármű megfelelő tárolásához, a Rendelőintézethez tartozó udvar átépítésével, a meglévő roncs garázs elbontásával, egy méretében is nagyobb, két gépkocsi befogadására alkalmas garázs épül, illetve a kerékpárral közlekedők számára fedett tárolót alakítanak ki a főbejárat közelében. A fenntarthatóság biztosítása érdekében napelemes rendszert is telepítenek. A projekt korszerű elemeinek beépítésével az új védőnői blokk üzemeltetése és fenntartása hosszú távon biztosított lesz.

 

 

 

 

Sajtóközlemény

Korszerű környezetben végezheti szakmai munkáját a Védőnői Szolgálat

2020. augusztus 29.

Elkészültek a Védőnői Szolgálat új tanácsadói helyiségei. Balatonfüred Város Önkormányzata 60 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a helyi egészségügyi alapellátás-fejlesztésére, azon belül a Rendelőintézetben működő Védőnői Szolgálat munkakörülményeinek javítására. A TOP-4.1.1-15-VE1–2016-00019 azonosító számú projekt a Széchenyi 2020 keretében, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

A Balatonfüred, Csárda utca 1. szám alatt található Rendelőintézet kiemelt helyet foglal el a város és a térség egészségügyi alapellátásában, ezért a mostani emelet ráépítéssel történő bővítése, a védőnői szolgálat infrastrukturális feltételeinek javítása szükségszerű volt. A projekt keretében a megújuló energiaforrások felhasználása által csökkent a Rendelőintézet energiafelhasználása is.

A beruházás során kialakításra került egy védőnői blokk, azaz védőnői tanácsadó helyiségek építése, átépítése, bővítése történt meg. A projekt keretében a Védőnői Szolgálat a korábbi zsúfolt másfél szoba helyett 100 m2 alapterületű, új helyet kapott a rendelőintézet lapos tetejének emelet ráépítésével. A hét fős Védőnői Szolgálat korszerű környezetben végezheti a szakmai munkát, megfelelőek lettek a feltételek, így kialakulhat az ellátottakkal az a bizalmas légkör is, amit egy terhes-, vagy gyermekét egyedül nevelő, támogatásra szoruló anya igényel. A fejlesztés eredményeként kielégíthető lesz az a korábbi igény, hogy az érintett csoport részére egészségnevelési előadásokra, bemutatókra, csoportos terhes tornákra stb. is sor kerülhessen. A védőnői szolgálat ezen új lehetősége hosszú távon megteremti a profilaxis, a megelőzés, a felvilágosítás és összességében az egészségnevelés tárgyi feltételeit.

A projekt keretében egy új gépkocsit is beszerzésre került, hogy a külső helyszíneken történő szolgáltatás is elérhetővé váljon, ugyanakkor a kerékpárral közlekedők és a kerékpárral munkába járó dolgozók számára modern kerékpár tárolót alakított ki az önkormányzat. A munkafeltételek minőségének javítása révén a projekt hozzájárul a munkahelymegtartáshoz is.

A projekt keretében az energiahatékonysági beruházás során napenergiára alapuló energia állomás kialakítására is sor került. A támogatás tette lehetővé a rendelőintézet udvarának átépítését is, mely során a meglevő régi garázst elbontották és egy méretében is nagyobb, két gépkocsi befogadására alkalmas garázst és raktárt alakítottak ki.

A teljes projekt költsége 114 483 483 Ft, amiből a támogatás 59 937 000 Ft, és a projekt sikeres megvalósításához a további 54 546 483 Ft fedezetet az önkormányzat biztosította.

 

 

Megosztás

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2022 >
Október

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004