Oldal kiválasztása

Jókai nyomában irodalommal és gasztronómiával

Szerző: | 2018-04-27.

A nagy, klasszikus és egyben szenvedélyes írónak állított ismét emléket a város a hagyományos Jókai Napokkal. Füredhez, a tájhoz több szállal kötődő romantikus író szellemiségét több program is megidézte. De az élet nemcsak irodalomból állt Jókainak sem, ezért ezúttal is megrendezték az elmaradhatatlan gasztronómiai partit a Koloska völgyben.

‘- Nemcsak megemlékezünk Jókairól, hanem szelleme is itt van közöttünk. Nem véletlen, hogy éppen a Jókai Napok keretén belül most már évek óta együttműködési megállapodást kötünk egy-egy hazai várossal, amellyel úgy gondoljuk, közösek az értékeink, közösek a gyökereink. Idén Bajával létesítünk az idegenforgalom, a kulturális turizmus és a művészetek mentén partneri kapcsolatot – fogalmazott Bóka István, polgármester, az író egykori villájának udvarán rendezett hagyományos ünnepségen.

A rendezvény díszvendége, Baja városa képviseletében, Fercsák Róbert, polgármester hangsúlyozta: jövőt építeni a hagyományok nélkül nem lehet, amíg őrizzük kultúránkat, addig van jövőnk. Jókai olyan Fürednek, mint nekünk Türr István. Mindketten különleges tudás birtokosai voltak.
– Találkoznia kellett egymással a két városnak, sok a hasonlóság közöttünk, a hagyományszeretet és a vendégszeretet egészen biztosan közös – mondta a polgármester.

  • Képgaléria

A ceremóniát követően, amelyen Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója is közreműködött, az egybegyűltek megkoszorúzták az író obeliszkjét illetve megleshették Jókai mindennapjait az ország egyik legkorszerűbb látványvilágú múzeumának falai között.

A Jókai Napok irodalmi rendezvényekkel folytatódott, Csorba László történész tartott előadást az eseményre megjelenő Jókai kiskönyv kapcsán, majd délután a kecskeméti Forrás folyóirat főszerkesztője, dr. Füzi László mutatta be a vidéki irodalmi folyóiratot.
A nosztalgiázást kedvelők sétahajózáson vehettek részt, mivel mással, mint a Jókai hajóval.
Az Anna Grand Hotelben este hat órakor kezdődő gálaesten pedig ünnepélyes keretek között aláírták Baja és Balatonfüred együttműködési megállapodását.

A rendezvény szombaton folytatódott, a gasztronómiáé volt a főszerep. A Koloska-völgyben mintegy hatvan csapat állt neki a Jókai-bableves főzésének. Kora reggel előkerültek a bográcsok, délben már lehetett kóstolni.

A városhoz híven más programok is várják majd az idelátogatókat. Április 30-án kezdődik a Múzeumi Majális rendezvénysorozat. Itt a vurstli helyett koncertek, tárlatvezetések, művészeti foglalkozások kötik majd le a parti sétálásban már megfáradtak figyelmét.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004