Oldal kiválasztása

Nem kell vér a papírra

Szerző: | 2018-06-09.

Mit kezdhet az ember egy gitárral vagy egy verssel? Hát persze, hogy csajozni szeretne. Így kezdődött nálam is, aztán szép lassan rájöttem, csajozni nem igazán tudok az irodalommal – mondta Háy János, mintegy felütésként, az idei Könyv-Bor-Jazz fesztivál megnyitóján.

 

Háy János, József Attila díjas író nyitotta meg a füredi könyvfesztivált, akivel a Vaszary Villa kertjében Bozsik Péter költő beszélgetett. Utazásokról, New Yorkról, mint a legélhetőbb városról, színházi világról, az írás igazságáról.

– A nyolcvanas években nem gondoltam még, hogy író leszek, akkor úgy láttam, csak a korrupt szerzők tudnak azzá válni. Később arra is rájöttem, nem feltétlenül a saját érzéseim a legfontosabbak, nem kell a véremet ráspriccelnem a papírra – fogalmazott Háy János, aki a próza mellett verseket, esszét, drámákat is ír.

Az író kérdésre válaszolva elmondta: tudatosan váltogatja a prózái hangvételét. Ha megtalál egy megszólalási formát, akkor azt nem ismételgeti könyvről-könyvre, mert az akkor már csak egy kiüresedett nyelvi formula lenne. Muszáj más-más tónusban megszólalni.

– Minden író retteg attól, hogy elhagyja a tehetsége. Egy író csak akkor tehetséges, ha ír. Ha nem ír, akkor állati tehetségtelen, sőt még egy átlagembernél is tehetségtelenebbnek érzi magát, mert tudja, volt olyan időszak, amikor képes volt az írásra. Az mindig kérdéses, hogy holnap tudunk-e  még egy műalkotást létrehozni. Nagyapám asztalos volt, nála nem volt kérdés, hogy tud-e jó asztalt csinálni. Minél többet készített, annál ügyesebb volt. Én viszont az írói technikáimat hiába fejlesztem, ha az a belső dolog nem működik, ami az egész írásnak a szíve, ráadásul, amiről nem is tudjuk pontosan, hogy micsoda, akkor végem.

  • Képgaléria

Háy szerint valódi, mély igazságot kell tartalmazni minden írásnak, a jó művekben benne van az a gigantikus akarat, amely a világot szeretné visszabillenteni a helyes nyomvonalra. Persze játékosság nélkül ez sem megy.
– Otthon sokszor hallom: apu előtt ne mondjatok semmit, mert holnap megjelenik. Mindig figyelek. Hallok egy jó mondatot, az elindítja bennem a szöveget és akkor már nincs megállás – vélekedett Háy János.

Az íróval hosszabb beszélgetés a város kulturális honlapján olvasható.

Az Ünnepi Könyvhetet több napos programsorozattal ünnepli a város. A Könyv-Bor-Jazz fesztiválon irodalmi beszélgetések és jazz koncertek lesznek a sétáló utcává előlépett Blaha utcában illetve a Vaszary kertben.

Részletes program itt.

A rendezvény nyitónapján még Jásdi István és Figula Mihály beszélgettek egy-egy pohár olaszrizling mellett a csopaki borász új könyve apropóján. A Vaszary kertben a Rafael Márió trió játszott, estére pedig megtelt a Blaha utca is, ott a nagyszínpadon a László Attila Quartet zenélt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Július
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021
  • 20:00 -23:00
    2022.07.21
    Gyógy tér

    Balatonfüred, Gyógy tér

    Fellép a Magyar Állami Operaház Énekkara.

222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004