Ötcsillagos füredi strandok

Keszthely, 2014. június 10. Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi strandnál 2014. június 10-én. MTI Fotó: Varga György

Harmincnégy balatoni strand nyerte el idén a magas szolgáltatási színvonalat elismerő Kék Hullám Zászlót. Közülük egy tucat kapta meg a legmagasabb minősítést, azaz az öt csillagot. A város két strandja, a Kisfaludy és az Esterházy egyaránt a legjobbak közé tartozik.

Harmincnégy balatoni strand nyerte el az idén a magas szolgáltatási színvonalat elismerő Kék Hullám Zászlót – közölte Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke pénteken Balatongyörökön, a díjátadó ünnepségen.

A minősítő-rendszerben a zászlókon lévő csillagok száma tovább árnyalva jelzi a fürdőhelyek színvonalát.

A legjobbaknak járó, 5 csillaggal ellátott zászlót megkapta a város két fürdője, a Kisfaludy és az Esterházy strand is. Mellettük a Vonyarcvashegy Lidó strandja, Balatongyörök községi strandja, Gyenesdiás Diási Játékstrandja, Szigliget-, Balatonberény-, Alsóörs-, Csopak-,  és Keszthely strandja, Balatonalmádi Wesselényi strandja, és Balatonföldvár Keleti strandja kapta meg a legmagasabb minősítést.

Négycsillagos zászlót további 15, háromcsillagosat hat fürdőhely kapott.

Idén öt különdíjat osztottak ki. A fővédnöki különdíjat, a legtöbb pontot elért strand a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el.

A Balaton “Legzöldebb” Strandja Balatongyörök községi strandja lett, amelynek kiválasztásakor a bírálati szempontok között volt egyebek között a környezeti nevelés, a takarékos vízhasználat, a megújuló energia használata, a kerékpáros megközelíthetőség, az állatvédelem és a helyi termékek forgalmazása.

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, s a gyerekbarát szempontokra is odafigyeltek. Minősítették a strandi vendéglátóhelyeket és egyéb szolgáltatásokat, mint például a wi-fi, értékmegőrző és egyebek meglétét.

Közel 2 milliárd forint értékben valósultak meg, illetve még zajlanak strandfejlesztések a tó körül a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatának köszönhetően. Sok település önerőből is fejlesztett, így egyre magasabb színvonalúak a balatoni fürdőhelyek – hangzott el az ünnepségen.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.