Oldal kiválasztása

Finom érzés itt lenni

Szerző: | 2018-07-15.

Családja révén szinte predesztinálva volt számára az irodalmi érdeklődés és pálya, mégis zenész lett. Egy olyan hangszer szólistája, aminek korábban nem volt szólórepertoárja. Világszerte ismert muzsikusokkal játszott és játszik együtt, mégis rendre megkapja, hogy a klasszikus zenei karriert felcserélte a népszerűség kedvéért. Horgas Eszter fuvolaművésszel beszélgettünk, aki mellesleg évek óta az Anna-bál zsűriének tagja.

Már az iskolás évek alatt kiderült, abszolút hallása van. Véleménye szerint a zenélésre született, a fuvola sem volt soha kérdés, mint mondja, már a kezdetekkor eggyé vált a hangszerrel. Bár az felmerült, hogy orvosnak menjen, lévén nagypapája nagyon szerette volna, ha valamelyik unokája folytatja az útját.

Azt nyilatkozta, hogy egész életére meghatározó szerepe volt nagyapjának, Levendel László orvos professzornak. Hogyan érintette a Vaszary Galériában látható Levendel gyűjteményt bemutató kiállítás?
– Nagy kiváltság olyan családba születni, ahol nagyapám Levendel László orvos unokája lehettem. Már kislányként láthattam, megtanulhattam, mi a jóság, a kitartás, a szeretet. Nagyapám gyűjteményének kiállítását a Vaszary Galériában rajongó szeretettel néztem végig. Csodálatos élmény, hihetetlen büszke vagyok rá. A gyűjtemény számos városban már látható volt, de talán ilyen színvonalas, pontos, gondosan kitalált módon, még nem is mutatták be nagyapámat és az őt körülvevő művészeket, alkotókat. Külön öröm számomra, hogy ezt abban a városban láthatják az odaérkezők, amely igen fontos lett az elmúlt években nekem. Nagyon szeretem Balatonfüredet. Nyolc éve tartok itt minden nyáron összművészeti kurzust. A születésnapomat is itt ünneplem, hisz évek óta, július 19-én tartjuk a születésnapi koncertet Füreden.

– A családi kötelék miatt jól ismerte a gyűjteményt vagy újdonságként hatott a kiállítás?
– Persze jól ismertem, hisz nagyapám lakása ezekkel a képekkel volt tele. Ha úgy tetszik ebben nőttem fel. Sok alkotót ismerhettem személyesen is.

– Ha megjelenik egy társasági rendezvényen, mennyire tud magánember maradni? Vagy lehetetlen elvonatkoztatni attól, hogy egy ismert zenész, akinek a népszerűséget minden helyzetben kezelni kell?
– Minden helyzetben igyekszem önmagam maradni. Az ismertség nem azt jelenti számomra, hogy pózolnom kell, és olyan szerepet játszani, ami nem én vagyok. A népszerűség inkább felelősséget jelent, hiszen mivel többen figyelnek rám, jelentősége lehet annak, amit mondok, ahogy mondom, ahogy viselkedek. Persze vannak időszakok, mikor el kell vonulnom a világ elől, mert fáradt vagyok, és nem szeretem a nyüzsgést magam körül. De ez nem probléma, hisz erre remek lehetőségek vannak. Minden nap sétálok egy órát, nyaranta elmegyek a tengerhez, szóval megtalálom a feltételeit annak, hogy nyugodtan lehessek.

– Évek óta tagja az Anna-bál zsűriének. Lát valami változást a bálra érkező lányokon?
– Igen, évek óta részese lehetek a bálnak. Lányommal érkezek, aki már hetekkel előtte, alig várja, hogy menjünk. A bál mindig ünnepi alkalom. Jó lehetőség, hogy együtt ünnepeljük a fiatalságot, szépséget. Sokat vagyok fiatalok között, 25 éve tanítok. Ismerős, finom érzés ilyen közegben lenni. Minden évben találunk igazán szép, és kedves lányokat. Nem tudnám megmondani, hogy változnak-e. Minden kornak, minden évnek megvan a maga bálkirálynője, és ez felemelő érzés.

– Tavaly láttam, ahogy papírral a kezében járt kelt a bálban, férfiakat idéző figyelemmel fürkészte a lányokat. Mi alapján dönt, kit tart szépnek?
– Nekem nagyon fontos a kisugárzás. A szépség olyan összetett dolog. Lehet valaki arányos, hosszú lábú, vékony derekú, mégsem látom szépnek, ha nem érzem és látom benne a finom lelket, a csillogó szellemet. Vannak olyan fiatalok, akikről le sem tudom venni a szemem, mert annyira szépnek látom őket. Azt hiszem azért, mert bennük találkozik a külső szépség a belső szépséggel, és az tényleg nagyon hat rám.

– Nem vágyik rá, hogy egyszer felelősség és feladatok nélkül, könnyedén, vendégként is részt vegyen az Anna-bálon?
– Alapvetően aktív ember vagyok. Szeretem, ha van feladatom. Persze jó dolog néha csak úgy lenni, de a báli zsűrizés egyáltalán nem megterhelő, sőt öröm és jó játék.
Finom dolog, mikor látom, hogy boldogok a lányok, és a győztesek örömét átélhetem én is.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Július
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004