Oldal kiválasztása

Drágultak a nyaralók

Szerző: | 2018-08-23.

A tóparti nyaralók közül továbbra is a Balaton környékiek a legdrágábbak, átlagos négyzetméteráruk tavaly meghaladta a 270 ezer forintot – derül ki a Takarék Index legfrissebb elemzéséből. A második helyen a Dunakanyar állt 180 ezer forinttal, míg a harmadik a Velencei-tó környéke volt több mint 162 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A Balaton-parti települések közül a legdrágábbnak továbbra is Siófok és Balatonfüred számít, míg a legolcsóbbnak Keszthely.

Jelentősen nőtt a hazai turizmus az elmúlt években. Míg 2010-ben kevesebb, mint 23 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták a magyarországi kereskedelmi, illetve az üzleti célú egyéb szálláshelyeken, addig 2017-ben ez a szám már meghaladta a 38 milliót. A kereskedelmi és az egyéb üzleti célú szállások esetében is volt bővülés, ám azok mértékében jelentős volt a különbség. Míg a kereskedelmi szállásokon 55 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, addig az üzleti célú egyéb szálláshelyeken több mint két és félszer több volt az eltöltött vendégéjszakák száma tavaly, mint 2010-ben.

Magyarország kiemelt üdülőövezetei közül lakóingatlant a legdrágábban Budapest környékén lehetett vásárolni 2017-ben, ott az átlagos négyzetméterár közel 420 ezer forintot tett ki. Ez több mint 70 százalékkal haladta meg a 2013-as, mélypontnak számító évét. A második legdrágább Sopron és Kőszeghegyalja térsége volt, 270 ezer forintot meghaladó négyzetméterenkénti árral. Ezt az áremelkedést a Takarék Index elemzői inkább az osztrák határ közelségének, mintsem Sopron és környéke turisztikai szerepének tudják be. A harmadik helyen a lakóingatlanok tranzakciós árai alapján tavaly a Balaton végzett 257 ezer forinttal. A legalacsonyabb, még az 50 ezer forint sem elérő átlagáron a kiemelt üdülőövezetek közül a Tisza-tó környékén lehetett vásárolni 2017-ben.

A Balatonnál a legnagyobb, 16 százalékos átlagos árnövekedés Balatonalmádi és környékén ment végbe egy év alatt, míg a siófoki járás esetében 12, a Keszthelyi esetében pedig 10 százalékos drágulást regisztráltak.

A legmélyebben továbbra is a Balatonfüred és Siófok környékén lakóingatlan-vásárlást fontolgatóknak kell a zsebükbe nyúlniuk, 344-368 ezer forint környékén mozogtak tavaly itt az átlagos négyzetméterárak. Fonyód és környékén pedig átlagban több mint 250 ezer forintot kellett leszurkolni egy négyzetméterért. A többi part menti járásban 120-250 ezer forint közötti négyzetméteráron cseréltek gazdát az ingatlanok 2017-ben. A legolcsóbbnak a közvetlen part melletti járások közül a tapolcai bizonyult, ahol átlagban mindössze 120 ezer forintba került egy négyzetméter.

Üdülőket a legdrágábban 2017-ben Siófok és Balatonalmádi környékén vásároltak, ahol a 300 ezer forintot is átlépte az átlagos négyzetméterár. A települések esetében a legdrágábbnak továbbra is Siófok és Balatonfüred számított. Az előbbi esetében közel 370 ezer forintot kellett fizetni a lakóingatlanok négyzetméteréért, és itt voltak a legmagasabbak a fajlagos üdülőárak is, amelyek meghaladták a 408 ezer forintot is.
Balatonfüred esetében az átlagos négyzetméterárak szintén nagyon hasonlóak voltak: 367 ezer forintba került a lakóingatlanok négyzetmétere, és több mint 400 ezerbe az üdülőké. A vizsgált települések közül a legkedvezőbbek Keszthelyen voltak az árak, azok még a 200 ezer forintot sem érték el sem a lakóingatlanok, sem pedig az üdülők esetében.

Címlapkép: Gáspár Ákos

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2018 >
November 22
  • 22
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004