Oldal kiválasztása

Kávéházi gábli

Szerző: | 2018-10-25.

Kávéházi hangulat és gábli - felolvasás, némi zene, és több fogásos menü Krúdy Gyula modorában. Ráérős ízlelgetés és iszogatás a kétségkívül az egyik leginkább szerethető magyar író szellemiségében.

Krúdy Gyula a magyar irodalom egyik legnagyobb lumpja. A 190 centi magas, ábrándos tekintetű, szomorkás ábrázatú író megszállottan kereste az élet örömeit. Kártyázott, literszámra itta minden nap a nagyfröccsöket, a pesti éjszaka kávéházainak és kocsmáinak királya volt.

Krúdy nem volt ínyenc, gasztronómiai horizontját elsősorban a másnapos gyomornak enyhet adó ételek alkották: a tányérhús, a pörkölt és az ájnspenner, azaz a fél pár virsli pörköltszafttal. A repertoárt rendre kiegészítették a korsó sörök vagy a karcos borok. Nem tudott főzni, sőt utolsó éveiben súlyos gyomorbántalmai és szívbetegsége miatt már enni sem nagyon. De ez egyáltalán nem változtatott szokásain, ugyanis nem is az evés, hanem az arról való beszéd érdekelte. A pincérekkel, főurakkal sajátos kapcsolatot alakított ki, az odajárókat pedig eltökélten és kitartóan szemrevételezte, ezekből születtek aztán a novellák alakjai. Az ottlét volt számára fontos, a kávéházi, kocsmai miliő, ahol minden megtörténhet és meg is történik.

Ebbe a színes, szemlélődésre időt hagyó világba ad betekintést a füredi gábli.

Varju Viktor, a budapesti Bock bisztró és a Vendéglő a Kisbíróhoz séfje készíti az ételeket, de ami legalább ilyen izgalmas, beszél is róluk.
Lesz szalon kocsonya füstölt csülök terrine-nel, Pethes húslevese eperlevéllel, velőscsont karikával, marhafartővel, mangalica karaj dorozsmai gombás csuszával és Blaha Lujza torta. Mindehhez a Figula Pincészet 2018-as Zenitje dukál.

A kávéfőzést Lukács Róbert barista vállalja magára, aki nemcsak a kávékat, de a személyes kávéfőzőjét is magával hozza. Ez lesz majd a gábli lelke, mert ahogy tartották: „a feketekávénak többet kell tudnia, mint a bornak. Még a legzavarosabb embert is meg kell okosítani neki.”

A Hamvas Béla Asztaltársaság rendezvényének háziasszonya: Saly Noémi, író, muzeológus, irodalom- és Budapest-történész. Az irodalmi illusztrációkat ezúttal Szilágyi Tibor, Kossuth-díjas színművész prezentálja, Pingiczer Szilárd zongorista pedig a hangulatról gondoskodik.

A november 4-én, vasárnap tartandó Kávéházi Gábli részletei itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Június

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004