Oldal kiválasztása

A kultúra mi magunk vagyunk!

Szerző: | 2019-01-22.

A kultúra mi magunk vagyunk, a közösségünk. Ma tehát magunkra kell figyelnünk, építenünk a kultúrát, ahogy azt kétszáz évvel ezelőtt a füredi polgárok tették – fogalmazott a Magyar Kultúra Napján tartott ünnepi beszédében Navracsics Tibor uniós biztos. A rendezvényen átadták Balatonfüred kulturális díját, amelyet Zsár Éva vehetett át.

– Történelmileg a magyar kultúra egyik fővárosa Balatonfüred. Kétszáz évvel ezelőtt, miközben Kölcsey a Himnusz kéziratát tisztázta, első virágkorát élte Balatonfüred. Itt zajlott a polgári kultúra forradalma, a füredi polgárság új kultúrtörténetet nyitott, élte a maga civilizált, európai életét – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepségen.

Mi a kultúra? – tette fel a kérdést az uniós biztos. Talán a magyar irodalom? A festészetünk vagy a zenénk? A zenénk, amely a leghíresebb magyarokat adta a világnak, és amelyben leginkább lehet mintát venni a magyar géniuszról?

– A kultúra leginkább mi magunk vagyunk. Rajtunk múlik, hogyan marad fent a magyar nyelv illetve a térben és időben is nagyon erős közösségünk. Az a feladatunk, hogy figyeljünk magunkra. Zajlik egy asszimiláció, az általános igénytelenség a közbeszédben, az emberi kapcsolatokban, ne hagyjuk, hogy ez az igénytelenség kikezdje a kultúrát, építsük azt, ahogy kétszáz évvel ezelőtt tették a fürediek – zárta beszédét Navracsics Tibor.

Az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepségen átadták a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést, amelyet Zsár Éva énektanár-előadóművész, énekkarvezető vehetett át.

Az ünnepségen a Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti Karának színészhallgatói adtak rövid műsort, majd Földes László Hobo szavalt és énekelt Ady Endre verseket.

  • Képgaléria

Zsár Éva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után 1981-től szolfézs- magánének tanárként helyezkedett el a Ferencsik János Állami Zeneiskolában, melynek alapító tagja. Az 1980-as és 1990-es évek elején ő szerkesztette a Balatoni népdalok CD felvételt, melyen közre is működött. 1993 és 1997 között Musical Stúdiót hozott létre, ahol nemcsak zeneoktatás, hanem hangszeres tanítás, drámajáték és táncos munka is folyt. 1999–2000-ben a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium énekes kamara együttesével Helikoni Aranyérmet nyert.
Nevéhez fűződik a Brillante Éneklő Egyesület, és a Füredi Dalszínház létrehozása. Kórusával számos fellépése volt országszerte, sőt külföldön is. Sok tanítványa került zenei pályára, közülük néhányan országos, vagy megyei versenyek résztvevői, helyezettjei.
Zsár Éva mai napig tanít, énekel, jelenleg is két énekkart vezet. A napokban lesz fellépése a városban. A városért kifejtett sokszínű és sokoldalú tevékenysége elismeréseként vehette át a Balatonfüred kultúrájáért díjat.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2019 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004