Oldal kiválasztása

Prózai ünnep – Magyar Széppróza Napja

Szerző: | 2019-02-05.

Kortárs írók, egy nagy klasszikus, Ottlik lap diákokkal és Lyukasóra a könnyedség jegyében. Magyar Széppróza Napja rendezvénysorozat Balatonfüreden. Programok, amelyek alkalmat adnak arra, hogy a hazai kortárs szerzők a figyelem központjába kerüljenek.

A február 15-18. között zajló programsorozat vendége lesz Szilasi László író, aki megírta a hazai irodalom egyik legmegrázóbb művét, Karinthy skandináv utazását megidéző, a halálos betegséggel való drámai küzdelmet, az elveszett tudatot megérteni és feldolgozni akaró Luther kutyáit. A szerző Balatonfüreden Amíg másokkal voltunk című könyvét mutatja be. Három kisregény, amelyből három arc néz ránk Babits Szegeden, Jókai a levert forradalom utáni bujdosás idején, és Bessenyei György Tiszabercelen, a magyar vidék pusztaságában.

Száraz Miklós György József Attila-díjas író Székelyek című művelődéstörténeti kötetéről beszél majd. Az író a történelembe ágyazva igyekszik megismertetni velünk a székely népet, melynek saját földje, himnusza, zászlaja, szent hegye, és ami a legfontosabb, saját szabadsága van.

A könnyedséget, a műveltség és a laza anekdotázás összekapcsolását a Lyukasóra hozza Füredre. A méltán népszerű irodalmi csevejen ezúttal a prózáé, és az íróké lesz a főszerep. Novellákból, kisregényekből, önéletrajzokból vagy éppen felnőtt mesékből választott idézetek, szellemes gondolatcserék, amolyan irodalmi kávéházi hangulat várja az érdeklődőket. Akik mindezt celebrálják: Lackfi János, Vörös István, Tóbiás Krisztián és vendégeik: Mátyus Alíz és Kéri Kitty.

A Magyar Széppróza Napja február 15-18. között. A részletes program itt.

És persze a széppróza ünnepén megidézik magát Jókai Mórt is, aki korának egyik legkorszerűbb irodalmára volt, az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki bátran használta a korabeli médiumokat is. A tengernyi szöveg azonban nem savanyította be az írót, aki nemcsak szemlélte, de élte is az életet. A balatonfüredi tópartot távcsővel kémlelő, előszeretettel borozgató, a házasságából ki-ki kacsintó, szerteágazó érdeklődésű Jókairól így aztán mindig lehet valami újat mondani.

Ezúttal E. Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa és Kalla Zsuzsa, a PIM gyűjteményi igazgatója tesz erre kísérletet, bemutatják az íróról szóló, új, beszédes című -Egy ember, akit még eddig nem ismertünk- gyűjteményes albumukat.

Az ünnep kapcsán a szervezők egy új kezdeményezéssel is előálltak. A város nyolcadikos illetve elsős gimnazista diákjait arra kérték, hogy ragadjanak tollat, és Esterházy Péter Ottlik-lapjának mintájára, írják le Jókai A magyar Tempevölgy című novelláját egyetlen A4-es lapra. Az így kézírásra és olvasásra bírt diákok évről évre elkészülő lapjait kiállítják majd.
A diákok a Jókai Emlékházban neki is álltak a Jókai-lap elkészítésének. Füred TV videója itt:

Ellentétben a magyar drámával és a magyar költészettel, a prózának eddig nem volt külön ünnepnapja. A Magyar Írószövetség tavaly kezdeményezte, hogy minden évben Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját, amihez a város immár másodszor csatlakozik. (A magyar próza napját, április 14-én Esterházy Péter születésnapján ünnepeljük.)

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2019 >
Június

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a
  • örök füredi2024-03-22 09.56AgoraÉn nem panaszkodnék ha Érdi Tamás koncertre mehetnék! Kiváló művész, kiváló a repertoára! Akinek nem tetszik ne nézze! Ez a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004