Átépítik a városi könyvtárat

Elkezdődik a városi könyvtár felújítása és bővítése. A mintegy 420 millió forintos beruházás a tervek szerint ez év szeptember végére elkészül. A munkálatok ideje alatt márciustól a könyvtár ideiglenes helyen működik tovább.

A fejlesztés célja egy újszerű, modern közösségi tér kialakítása. A három, mintegy 200 millió forintos, pályázati valamint a 220 milliós önkormányzati forrásból megvalósuló beruházás során mintegy 120 négyzetméterrel bővítik és egyúttal akadálymentesítik a meglévő épületet. Jelentős infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg, kicserélik a bútorzatot, az új korszerű technika pedig minden korosztály igényét kielégíti majd.

Emellett megtörténik az intézmény energetikai korszerűsítése. Az épület új külső homlokzati szigetelést kap, kicserélik a nyílászárókat, és korszerűsítik a fűtési rendszert.

A könyvtárat a megváltozott igényeket figyelembe véve alakítják át. A bővítés révén jelentősen nő majd a könyvtár területe, így egy világos modern többfunkciós közösségi tér várja majd az olvasókat. Bővül az emeleti rész is, lesznek oktatási, audiovizuális ismeretek tanulására alkalmas helyiségek, a gyermekkönyvtár régi olvasó terme pedig a szabadpolcos könyvtári részhez kapcsolódik majd.
Az udvar egy része a közösség számára is nyitott pihenő kert lesz, amolyan irodalmi teraszként működik majd.

– Elavult a könyvtár épülete, már nem felel meg a jelenlegi előírásoknak. Működtetése rengeteg energiát emészt fel, ráadásul a szolgáltatásainkkal és folyamatosan bővülő könyv bázisunkkal, már rég kinőttük az épületet. Szerencsére sok a látogatónk, évente közel negyvenezren keresik fel a könyvtárat. A beruházás után egy modern intézmény várja majd az olvasókat – nyilatkozta a balatonfured.hu kérdésére Tóth Györgyi a könyvtár igazgatója.

Február 21-től a Lipták Gábor Városi Könyvtár szolgáltatásai ideiglenesen szünetelnek csak a dokumentumok visszahozására lesz lehetőség, február 26-tól egészen az új hely nyitásáig, keddtől péntekig 10.00-18.00 óra között lesz elérhető a könyvtár, de szintén csak a visszavétel működik majd.

Márciustól a könyvtár ideiglenes címre költözik, a jelenlegi épület mellé, a Kossuth utca 33. szám alatti épületbe. Itt az adatbázis 20 százaléka lesz kölcsönözhető, a többi könyvet pár napos határidővel tudja biztosítani majd a könyvtár.
Az ideiglenes helyen hétfő-péntek 8-15 óra között, csütörtökön pedig 8-18 óra között lesz nyitva a könyvtár.
Az arácsi fiókkönyvtár az eddig megszokott rend szerint működik tovább.

Látványtervek a könyvtár bővítéséről

A könyvtár eredeti épülete az 1930-as években épült református közösségi házként, majd Vasas Kultúrházként, később művelődési ház és könyvtárként üzemelt 1980-ig, amikor az alapfalakig lebontották. 1987-ben már Városi Könyvtárként működött. Azóta az épület felett eljárt az idő, a tetőzet, a nyílászárók, a hőszigetelés és a fűtési rendszer is korszerűtlen. Eredetileg 70 ezer kötetesre tervezték az épület befogadási mértékét, ez ma már kicsi, jelenleg 85 ezer darabos a könyvtár állománya.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.