Oldal kiválasztása

A vártnál több vendég, jelentős fejlesztések – Turisztikai évadnyitó

Szerző: | 2019-02-27.

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a Balatonfüreden eltöltött vendégéjszakák száma. Egyre több az idelátogató turista, akik továbbra is a minőségi szolgáltatásokat, a szezonon túlmutató programokat keresik. Jelentős turisztikai fejlesztések előtt áll a város, ráadásul 2020-ig soha nem látott mértékű támogatási forrást kap a Balaton régió – hangzott el a helyi turisztikai egyesület évadnyitóján. A rendezvényen átadták az év turisztikai vállalkozója díjat, amelyet Zeliska Orsolya, a Péklány pékség tulajdonosa vehetett át.

Évadnyitót rendezett a helyi turisztikai egyesület, amelyre a turisztikai vállalkozások képviselőit, és minden együttműködésre nyitott érdeklődőt vártak.

Az összejövetelen Bóka István polgármester tartott tájékoztatót, a város turisztikai bevételeiről és a fejlesztési lehetőségekről. Mint elhangzott, hat százalékkal több vendég érkezett a város kereskedelmi szálláshelyeire tavaly, mint egy évvel korábban, és nőtt az itt eltöltött vendégéjszakák száma is, amely így már 995 ezer. Mindez tartós és stabil növekedést jelent a város adóbevételeiben, tavaly mintegy 1,4 milliárd folyt be az idegenforgalmi-, illetve az iparűzési adóból.

– Kiemelt fejlesztési támogatást kap a Balaton-régió, 2014-2020 között 365 milliárd forint uniós illetve hazai forrást használhat fel a térség. Negyven milliárd kifejezetten a vízminőséget érinti majd. Élni kell ezekkel a lehetőségekkel, ahogy azzal is, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. A program a balatoni és a bakonyi térségnek is előnyére válhat. Több nagy városi fejlesztés elindul ebben az évben, vannak további terveink, de látjuk azokat a pontokat is, ahol fejlődnünk kell. Egységes városmarketingre, komplett turisztikai csomagokra van szükség és minél több egész éves nyitva tartást biztosító minőségi szolgáltatásra – fogalmazott Bóka István.

Elkezdődik a felső városrész rehabilitációjának tervezése, az egymilliárdos zöld program keretében a Fehér templom és az evangélikus templom közötti leromlott állapotú városrész újul meg.
Jelenleg is zajlik a Balaton Szabadidő Központ szabadtéri színpadának felújítása, a Zákonyi sétány mélygarázsa fölötti terület fejlesztése. Várhatóan ez év szeptemberben elkezdődhet a Brázay-strand területének rehabilitációja, az új közpark kiépítése. Májusban indulhat a Lóczy gimnázium átépítése, a nyár végén elkezdődhet az Esterházy kastély 700 milliós felújítása.
A kemping területén 70 szobás szálloda és 140 férőhelyes kikötő épül, uniós forrásból megépül a Lapostelki út elkerülő szakasza, a Lóczy-barlangnál látogatóközpont létesül, a Műszaki Egyetemmel közösen pedig kutatás-fejlesztési központ létesül a jelenlegi innovációs központ fölötti ingatlanon – sorolta a fejlesztéseket a város polgármestere.

– Az egykori Huray piac területén konferencia központot létesítenénk, de ezt a beruházást csak abban az esetben kezdhetjük el, ha ki tudjuk váltani a jelenlegi parkolóhelyeket valamint meg tudjuk oldani ennek a résznek a közlekedését. 1,5 milliárd forint támogatást sikerült már összegyűjtenünk a Forrás Sport Park fejlesztésére, itt egy négyhektáros zöld terület létesítését és sportpályák kialakítását tervezzük, de ebben még nincs döntés és kialakult elképzelés sem –mondta Bóka István.

Cserép László, az önkormányzat művelődési osztályának vezetője szintén a városi programok megújítását valamint az egységes városmarketing fontosságát hangsúlyozta. Javasolta, hogy a füredi szállodák televízióikon mutassák be a vendégeiknek a várost és a programlehetőségeket.

Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte: új, 2025-ig szóló városi turisztikai stratégia készül, amelynek főbb hangsúlyai a minőségi szolgáltatások, a marketing erősítése, egész éves programok, valamint az önkormányzat, a Füredkult és a turisztikai egyesület közötti együttműködés fenntartása.

– Az előzetes elvárásainkhoz képest is több vendég érkezett tavaly a városba, Balatonfüred élenjár a hazai turizmusban, szerethető és népszerű város. Örülünk ennek, de tovább kell dolgoznunk. Fontos, hogy egész évben tudjunk adni programokat, meggyőződésem, hogy a gasztronómiában még sok lehetőség rejlik – vélekedett a szezonnyitón a turisztikai egyesület elnöke.

A Margaréta Hotelben megtartott évadnyitó eseményen átadták Az év turisztikai vállalkozója Balatonfüreden szakmai díjat is.
Hat jelöltre (Barabás Barna – Zelna Borászat, Hortobágyi Gergely – Nagyi Kertje, Kántor Zsuzsanna – Bistro Sparhelt, Kara Zsuzsanna – Arácsi Cukrászda, Soponyai Róbert – Giorgi Pizzéria, Zeliska Orsolya – Péklány pékség) lehetett leadni a voksokat interneten illetve a rendezvény helyszínén. A díjat végül a szavazatok alapján Zeliska Orsolya a kézműves pékség tulajdonosa vehette át. A díjazottal hamarosan interjút olvashatnak itt a honlapon.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2020 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004