Oldal kiválasztása

Szálloda épül az egykori Brázay-birtokon

Szerző: | 2019-03-13.

Lebontották a Brázay-villát, helyére négycsillagos szálloda és villa-park épül. A magánberuházás várhatóan 2021 nyarára készül el.

– Jogszerűen jártunk el, nem vétettünk a szabályok ellen, hiszen semmilyen védelem nem tiltotta az épület elbontását. Magam is támogatom az értékek megőrzését, de ez nem villa volt, hanem egy jelentősen leromlott állapotú téglaépület. A helyén egy 120 szobás exkluzív szállodát építünk, a terület alsó részében pedig 11 darab villaházat, amelyekben darabonként 8-10 lakást alakítunk ki. A 3,7 hektáros területen 22 százalékos beépítéssel alakítjuk ki a lakóparkot, a többi park és sétány lesz – nyilatkozta kérdésünkre Czigle János, a beruházást végző Brázay Invest Kft. társtulajdonosa.

ggg

Czigle János, a Brázay Invest Kft. társtulajdonosa mutatja az épülő szálloda helyét

[bs-white-space desktop-ws=”16″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

Az ismert füredi vállalkozó elmondta: a többmilliárdos beruházás látványtervei már elkészültek, azokat azonban még a város képviselő-testülete nem látta és nem hagyta jóvá.

A köznyelvben Brázay vagy Kádár-villaként ismert épületet az önkormányzat pályázati úton még 2009-ben értékesítette, azzal a kitétellel, hogy az ingatlanon a város turisztikai profiljának erősítéseként, a megvalósuló beruházásnak több mint 50 százalékban új kereskedelmi szálláshelyet kell létesítenie.

A képviselő-testület 2009-ben vizsgálta felül a helyi védettségű épületeit, akkor a város örökségvédelmi hatástanulmányát is figyelembe véve úgy döntöttek, hogy több más épület mellett, a Brázay-villa is kikerül a védelem alól.

Az ingatlan birtokosa jelenleg a Brázay Invest Kft, az önkormányzat azonban fenntartotta a földterületre vonatkozó tulajdonjogát, amiről csak abban az esetben mond le, ha az ingatlanon az általa megszabott szálláshely beruházás megtörténik.

– Nagyon fontos a városnak, hogy növelje a bevételeit, erősítse a turisztikai vonzerejét, mert meg kell élnünk valamiből, ezért kötöttük ki: a területen minőségi szálloda épüljön. Azt szeretnénk, ha 2021 nyarára elkészülne a beruházás. A szálloda látványterveiről még nem döntöttünk, azt a testületnek kell elfogadnia. A megvalósuló építkezést természetesen folyamatosan ellenőrzi majd az önkormányzat – mondta Bóka István polgármester.

[bs-white-space desktop-ws=”26″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

A Brázay-villát Brázay Zoltán iparmágnás 1938-ban kezdte építeni. 1944 őszén a Brázay család elhagyta a villát, az épületet a háború után államosították, pártüdülőként működött. Máig nem tisztázott, hogy maga Kádár János járt-e itt, az viszont biztos, hogy Aczél György és Grósz Károly nyaralt az épületben.
Az időközben teljesen lepusztult ingatlan az ezredforduló után került az önkormányzathoz, a város vezetése 2007-től igyekezett, elsősorban turisztikai célokra, hasznosítani a területet. Az ingatlan hasznosítására kiírt nyilvános pályázat nem tartalmazta az épület felújítását és megtartását sem.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Szeptember

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004