Oldal kiválasztása

Tizenhat Anna-bál

Szerző: | 2019-06-20.

Vendéglátó és vendég is egyben, aki várja nagyon a bált, de örül annak is, ha vége van - mondja a rá jellemző kissé fanyar mosollyal. Tizenhatodik Anna-báljára készül. Új szobákat és lakosztályokat nyit a bál idején, igaz ehhez az is kellett, hogy egymillió palack borát ellopják. Eredetileg csak egy vinotékát szeretett volna Balatonfüreden, ahol saját borait kínálhatja, ebből aztán a város legpatinásabb hotelje lett. Lengyel Ernővel, az Anna-báloknak helyet adó Anna Grand Hotel tulajdonosával beszélgettünk.

– Az előkészületeket a bál előtt hónapokkal megkezdjük. Az elmúlt évek alatt kialakult már egy összeszokott csapat és tudjuk a teendőket, de még így sem egyszerű felkészülni a közel hatszáz vendég kiszolgálására. Szakácsokat, konyhai kisegítőket, pincéreket szerződtetünk néhány napra, akiknek meg kell tudniuk birkózni ezzel a speciális feladattal. A bálon százmilliós herendi étkészlettel tálalunk, a vendégeknek lehetőleg egyidőben kell megkapniuk a különböző fogásokat. Ráadásul ki kell elégíteni az egyes asztalok különböző kívánságait. Száz ember összehangolt munkája ez. Az Anna Grand Hotel kétszáz éves műemlék épület, ebből adódóan folyamatosan gondot kell fordítanunk a karbantartására is, a bál előtt minden évben kijavítjuk az épület kisebb szépséghibáit.

– Elvárás, hogy minden évben legyen valami újdonság a bálon. Idén mivel készülnek?
– Ezúttal a Gyógy téren is lesznek terített asztalok, igaz, az itt feltálalt ételt nem mi adjuk. Idén új konyha, az emeleten új bár várja majd a vendégeket és teljesen felújítottuk a sajtószobát is. Új helyen, a hotel díszkertjének keleti oldalán lesz a színpad, hogy a kulissza -mármint az épület – minél jobban érvényesüljön. Meglátjuk, milyen lesz a fogadtatása. Emlékszem, amikor jó pár évvel ezelőtt arról döntöttünk, hogy a bálteremből kihozzuk az eseményt az árkádok alá és az udvarra, voltak bennünk kételyek, ma meg már szinte elképzelhetetlen a bál enélkül. Mindez elsősorban a szervezők érdeme, mi házigazdaként a szolgáltatásainkkal igyekszünk ehhez minél többet hozzáadni.

– Jelenleg is zajlik az építkezés, bővül a hotel?
– Igen, hat új szobát és két lakosztályt nyitunk meg éppen a bálra. Sajnos pár éve megrövidítettek egymillió palacknyi borral, büntető eljárás is zajlik az ügyben. A Blaha utcára nyíló 1200 négyzetméteres vinotéka ezért üresen állt. A borok eltűntek, így úgy döntöttem átalakítjuk a teret és új szobákat nyitunk.
Egyébként a szobákat már két-három hónappal a bál előtt lefoglalják, de nálunk szállnak meg a város vendégei, művészek, közéleti szereplők is, így nagy szerencse kell, hogy ebben az időszakban valaki nálunk szálláshoz jusson. Egyértelmű, hogy a bál növeli a hotel imázsát, szlogenként is használjuk.

Lengyel Ernő feleségével a bálon

– A báli menüt a hotel séfje találja ki és készíti el Konzultál vele?
– A báli menübe semmi beleszólásom nincs, nem is véleményezem, nagy hiba lenne részemről. Az étlapra felkerülő, jellemzően balatoni borok előkóstolásán azonban részt veszek, de itt is csak mint bort szerető. Idén a saját boraim közül az egyik kedvencem a 2017-es évjáratú Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos rozé lesz terítéken.

– A sokadik Anna-báljára készül. Dolgozik a bálon? Végigizgulja, hogy minden az elvártak szerint történjen?
– Nem vagyok izgulós típus, de azért a felelősséget érzem. Nem dolgozni megyek a bálba, vendég vagyok, szinte észrevétlen, de persze azért fokozottan figyelek, és ha kell, koordinálom a különböző szakmai csapatok munkáját. Szeretem a bált, igaz, az is jó érzés, ha vége van és minden rendben volt. 2004-ben készült el az Anna Grand Hotel felújítása. Azóta mindegyik Anna-bálnak mi adtunk helyet, mindig van felelősségem a rendezvényen. Az idei lesz a tizenhatodik bálom. Érdekes, annak ellenére, hogy mindig is kedveltem szórakozni, előtte nem voltam Anna-bálon, úgyhogy nincs összehasonlítási alapom. Nincs két egyforma bál, sok élményem van, talán az volt a legemlékezetesebb, amikor reggel hatkor még Sánta Ferenc húzta a baráti társaságunknak a talpalávalót a hotel lépcsőjénél.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2019 >
November
  • 02

    16:00 -18:00
    2019.11.02
    Köztemető
    Balatonfüred, Bajcsy-Zyilinszky utca

    Megemlékezések.

  • 03

    11:00 -14:00
    2019.11.03
    Borcsa Étterem
    Balatonfüred, Tagore sétány

    Gasztronómia. Történetek, zene és irodalom.

  • 06

    11:00 -12:00
    2019.11.06
    Kovászna-park
    Balatonfüred, Kovászna park

    Faültetési kampány.

  • 06

    18:30 -21:00
    2019.11.06
    Zelna Borbár
    Balatonfüred, Zákonyi Ferenc sétány

    Francia borászok és boraik bemutatkozása.

  • 06

    19:00 -21:00
    2019.11.06
    Kisfaludy Galéria
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca

    Lackfi János drámája.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a
  • örök füredi2024-03-22 09.56AgoraÉn nem panaszkodnék ha Érdi Tamás koncertre mehetnék! Kiváló művész, kiváló a repertoára! Akinek nem tetszik ne nézze! Ez a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004