Oldal kiválasztása

Anna-bál esőben – Purgel Réka a bál szépe

Szerző: | 2019-07-28.

A kisvárdai 23 éves Purgel Rékát választották a 194. Anna-bál szépének. Az első udvarhölgy a 19 éves budapesti Krulik Dalma, a második udvarhölgy pedig a 16 éves komáromi Császár Ágnes lett. A bál szépe korábban még szakdolgozatot is írt a bálról.

A bál szépe Viktória-mintás herendi vázát, udvarhölgyei Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba. Több mint 700 vendég volt a bálon, amelyre vacsora közben lesújtott a vihar, a Gyógy téri terítést illetve az utcabált elmosta az eső. A báli hangulatot azonban nem rontotta el az időjárás, a tánc és a program a bálteremben folytatódott.

– Az Anna-bálról írtam az egyetemi szakdolgozatomat. Nem a reformkor érdekelt az Anna-bál történetében, sokkal inkább az újrakezdés, az 1950-es évek, amikor Zákonyi Ferenc felélesztette a bál hagyományát. Vágyálmom volt, hogy itt lehessek a bálon, most minden kívánságom teljesült – mondta a balatonfured.hu-nak a bál szépe, Purgel Réka, aki jelenleg az ELTE kulturális örökség tanulmányok mesterszakának elsőéves hallgatója.

– Évek óta szerettem volna eljönni a bálra, nagymamám álma volt, hogy itt legyek – válaszolta kérdésünkre az első udvarhölgynek választott, Budapestről érkező, 19 éves Krulik Dalma.
A második udvarhölgynek választott 16 éves komáromi Császár Ágnes még gimnazista, emelt szintű angol tagozatra jár. – Direkt kék színű ruhát választottam, hogy eltérjek a szokástól.

Az Anna-bálon a résztvevők közül hagyományosan a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül végül a zsűri választotta ki a bál szépét és két udvarhölgyét.

  • Képgaléria

A hölgyek nyakába a Vaszary Villa kertjében akasztották fel a Balatonnál lenyugvó Napot idéző vérpiros színű porcelánszíveket. A palotást ezúttal is a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolták, kísért a Mendelssohn Kamarazenekar.

Videó a legszebb tizenöt lányról.

A bál díszvendége a híres zeneszerző, Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne volt, aki Mexikóból érkezett a bálra. Mint mondta, a Balaton nagyon közel áll a szívéhez, hiszen itt született édesapja, aki imádta a pesti és a balatoni lányokat is. Meghatódva nézte végig az édesapja szerzeményeit megszólaltató, Káel Csaba rendezte operett gálaműsort.

Ünnepi köszöntőjében a bál fővédnöke, Rétvári Bence, az EMMI államtitkára hangsúlyozta: az az ország erős, amelynek ilyen hagyományai vannak, mint például az Anna-bál.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere Krúdy Gyulát idézte: ilyenkor farsangot tűzünk a nyár derekára, egyedülálló nyári társasági esemény a bál.

A Kiss Ernő-díjat, magát a huszárkapitányt ábrázoló szobrot, Káel Csaba, opera- és filmrendező, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál főszervezője vehette át. Interjúnk a rendezővel itt olvasható.

A bálozók között több ismert vendéget is lehetett látni. Itt volt a bálban Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Zoób Kati, Rasovszky Kristóf, Litkey Farkas illetve az indiai nagykövet is.

Idén is a báli közönség szavazta meg a 15 legszebb lányt, akik közül a Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, korábbi Anna-bál szépe, V. Kulcsár Ildikó újságíró, és Schiffer Miklós divatszakértő alkotta zsűri választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

Folytatva a hagyományt, vasárnap délelőtt 10.45-kor, a bál szépe és udvarhölgyei láthatók a Kisfaludy Színpadon, majd lovashuszár kísérettel sétakocsikáznak a városban, este pedig a Gyógy téren operafilm vetítéssel ér véget az idei Anna fesztivál.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2019 >
Augusztus
  • 01

    20:00 -22:00
    2019.08.01
    Kisfaludy Színpad
    Balatonfüred, Tagore sétány

    A Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttesének koncertje.

  • 02

    20:00 -22:00
    2019.08.02
    Kisfaludy Színpad
    Balatonfüred, Tagore sétány

    Klassz a parton programsorozat koncertje.

  • 02

    20:30 -22:30
    2019.08.02
    Balaton Szabadidő Központ
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca

    Pop-rock slágerek az ország egyik legnépszerűbb zenekarától.

  • 02

    22:00 -23:50
    2019.08.02
    Vaszary kert
    Balatonfüred, Tagore sétány

    A hegedűtanár.

  • 03

    20:00 -22:00
    2019.08.03
    Kisfaludy Színpad
    Balatonfüred, Tagore sétány

    Balog József és Érdi Tamás estje.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004