Oldal kiválasztása

Borhetek – Szeptemberig fesztivál a sétányon

Szerző: | 2019-08-03.

A borvidék legjobb nedűi, harminc fajtából származó, közel háromszáz-féle bor, köztük a sláger gyöngyöző borok, az elmaradhatatlan rozék, a sokarcú olaszrizling, és a díjnyertes nedűk. Újdonság, hogy idén a boros pavilonok között felállított két kis színpadon is lesznek koncertek. Augusztus 9 - szeptember 1. között Borhetek a Tagore sétányon.

Jó borok, jó helyen! – ez a város legnépszerűbb gasztronómiai fesztiváljának új szlogenje. A borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak a Tagore sétányon, az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapta, ezúttal Kálmán József, azaz az Arias borászat. Tizenkét féle bort kínál a borászat a fesztiválon: pécselyi Olaszrizling, Kékfrankos Rozé, Kékfrankos Gyöngyöző Rozé, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Sárga Muskotály, Turán, Cabernet Franc illetve balatonfüredi Olaszrizling és Szürkebarát.

Csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt a rendezvényen, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel. Huszonöt borászat települt ki, alább a lista.

  • Képgaléria

Újdonság, hogy a Kisfaludy Színpadon rendezendő nagy koncertek mellett idén először két kisebb színpadon is zajlik majd az élet. A stílszerűen Rizling illetve Kékfrankos névre keresztelt, a boros pavilonok között helyet kapó színpadokon nemcsak zenélnek majd, hanem a Rizling Generáció jóvoltából minden este 2-2 borosgazda borkóstolót tart.

A részletes zenei program itt.

A borászok mellett pecsenyesütők és kézművesek is árulják portékáikat. Ezúttal is kitelepültek vendéglátóhelyek – a hagyományos balatoni gasztronómia mellett az újragondolt ízvilág is kóstolható.

Csak palackozott borok kínálhatók, a rendezvény alatt többször ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 8-12 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek.
Az olaszrizlingből szinte kimeríthetetlen a kínálat, a klasszikustól a késői szüretelésűn át, a dűlőn szelektáltakig, mindenféle lesz. A gyöngyöző borok nagy kedvencek, valószínűleg az idei fesztivál slágertermékei lesznek, de minden gazda kínál rozét is, ezek azonban egyre testesebb borok. A fajsúlyosabb vörösborok, a borkülönlegességek és a díjnyertes nedűk sem hiányoznak majd.

Idén sincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 400 forinttól akár 600-700 forintba is kerülhet.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. Egyedi készítésű, három decis kristálypoharakból lehet inni a bort, amelynek különlegessége, hogy minden pohár talpában dombornyomással szerepel a Balatonfüred felirat.

Évente átlagban 140-160 ezren keresik fel a fesztivált. Hacsak nem lesz kirívóan rossz idő, idén is legalább ennyi vendégre lehet számítani. A korábbi évek tapasztalatai alapján a hétvégéken rendre nagy tumultus várható, augusztus 20-án pedig csúcsra jár a fesztivál.

A fesztiválon egyre fontosabb szempont a minél kevesebb műanyag használata, PET palackos üdítők már nem kaphatók, és újrahasznosítható zacskókat használnak.

Íme, a kitelepülő borászok listája:

Arias Borászat
Gyukli Pince
Reitner Pince
Piffáth Pince
Béla és Bandi Borászat
Dobosi Pincészet
Echo Pince
Figula Pincészet
Mészáros Pince
Horváth Borház
Schieszl Borház
Zelna Borászat
Vesztergom Pince
Paloznaki Péter Pince
Söptei Pincészet
FodorVin
Koronczai Pince
Szabó és Fia Borpince
Ódor Pince
Koczor Pince
Bökő Pince
Thetis Borászat
Balogh Pince
Lídia Borház
Szent Benedek Iskola

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
Február 2
  • 02
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004