Oldal kiválasztása

Mediterrán hangulatú az Év kertje

Szerző: | 2019-10-08.

Rekordszámú jelentkezővel rendezték meg ebben az évben a huszonnegyedik Virágos Balatonfüredért versenyt. A több mint száz nevező közül, öt kategóriában hirdettek eredményt. Az Év kertje díjat Moravcsik Éva mediterrán udvara érdemelte ki.

A népszerű környezetszépítő mozgalom keretében ezúttal is támogatott virágvásárlási lehetőséggel segítette a helyi lakosokat az önkormányzat. Idén minden korábbinál nagyobb volt az érdeklődés, 1690 magánszemély illetve 14 intézmény vette igénybe a támogatást, közel négymillió forint értékben. A regisztrált pályázók a korábbi éveknek megfelelően a Balaskó-, illetve a Sylvestris kertészetben választhattak virágpalántát.

A versenybe végül 91 magánszemély illetve 14 intézmény nevezett be.

Csizmazia György és Balaskó Péter személyében szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat, ezúttal is a kert, a balkon ápoltsága, hangulata és összhangja volt a legfőbb szempont.
A díjátadó ünnepségen kiemelték: idén több kiemelkedő színvonalú kertet látogattak meg, a városban egyre gyarapodnak a különleges hangulatú udvarok.
– Szép, gondozott, egyedi kialakítású kerteket láttunk a nyár végi zsűrizésen. Nagyon nehéz volt a döntés. Mindenkit, aki ezúttal nem kapott díjat arra bíztatok, jelentkezzen újra a versenyre, mert valóban csak apró különbségek voltak az egyes kertek között – vélekedett Csizmazia György.

– Fontos szerepe van a város életében ennek a mozgalomnak, jó látni, hogy egyre többen csatlakoznak hozzá és követik a jó példát. Hosszú évek óta törekszünk arra, hogy gondozott legyen a közvetlen környezetünk, igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a közterületek, a parkok zöldek, ápoltak legyenek. Az a szándék, hogy minél több fát ültessünk a tereinken, már csak a klímavédelemre gondolva is – mondta Bóka István, polgármester, a Szent István téren rendezett díjátadón.

  • Képgaléria a győztes kertről

Letisztult, egységes, jó ízléssel kialakított mediterrán hangulatú kert, Toscanából, Mexikóból ismert látványos növényekkel és igényes kivitelezésű járófelületekkel. Különlegessége a mexikói pálma liliom illetve az oszlopos ciprusok – jellemezte a győztes kertet Csizmazia György.

– 2011-ben építettük a házunkat, 3-4 éve készült el az udvar. Arra törekedtünk, hogy a növények harmonizáljanak a ház stílusával, ezért van ennyi mediterrán növény. Nem ez a szakmánk, kedvtelésből alakítjuk a kertet, ha valahol látunk egy-egy szép növényt, akkor utánajárunk és beszerezzük. Nálunk fűre lépni szabad, a kert szerves része a háznak, használjuk. Nincs sok munka vele, igaz a füvet heti kétszer nyírom – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Moravcsik József.

Íme, a nyertesek névsora:

Az Év kertje díj:
Moravcsik Éva

Családi ház kategóriában elismerésben részesült:
Lőrincz László
Mejkliné Horváth Jolán

Erkélyével, teraszával elismerésben részesült:
Horváth Éva

Társasház kategória győztese:
Lantos Eszter és Siposné Imre Mária

Intézmény kategória győztese:
Református Általános Iskola

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2021 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004