Fogadóépületet kap a Lóczy-barlang

A kiemelten védett, közkedvelt turisztikai célpontként is népszerű Lóczy-barlang bejáratánál új fogadóépület létesül. A jövő év tavasszal kezdődő beruházást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bonyolítja, a fejlesztéshez a város 6,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt - döntött a képviselő-testület a legutóbbi ülésén.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a város önkormányzata közösen fejleszti a nemzetközi hírű földrajztudósról elnevezett barlang területét és megközelíthetőségét. A kuriózumnak számító barlangban évente átlagosan 15 ezer látogató fordul meg, a fejlesztés révén sokkal kulturáltabb lesz a barlang közvetlen környezete.

A látogatók számára új fogadóépület létesül. A 200 négyzetméteres épületben, amely egy 50 négyzetméteres fedett teraszt is felölel, a kiszolgálóhelyiségek – pénztár és mellékhelyiségek – mellett egy a barlangot bemutató interaktív kiállítás kap helyet.

A 215 milliós projekt engedélyezési tervének költségeit is a város vállalta magára. A képviselők által most megszavazott közel hét milliós támogatás a Nemzeti Park kérése volt, annak érdekében, hogy a kivitelezéshez szükséges hiányzó fedezet egy részét biztosítsa a város.

A beruházásra 177 millió forint pályázati támogatást nyert a Nemzeti Park, a hiányzó 38 millió forintot a kért többlet támogatás illetve a füredi önkormányzat adta támogatás fedezi.

A munkálatok 2020. tavaszán kezdődnek, és egy év alatt be kell fejezni a teljes beruházást.

A Lóczy-barlangban időről-időre nyílt napokat rendeznek, hogy így népszerűsítsék a térség egyik jelentős földtani értékét elsősorban a diákok körében.
Ritka, hogy kiépített körülmények között ilyen jól látható legyen a kőzetek természetes rétegződése, ez mindenképpen különlegessé teszi a Lóczy-barlangot, mint ahogy az itt látható úgynevezett tűzkőgumók is.

A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a kialakulás körülményeire. A 120 méter hosszú és 19 méter mély, sajátos klímájú fokozottan védett barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékony réteges mészkőfalak jellemzik.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.