Oldal kiválasztása

Európai úton

Szerző: | 2020-01-21.

A Magyar Kultúra Napja két dologra emlékeztet minket, egyrészt sokat kell még tennünk azért, hogy a magyarságot, a jobbik arcunkat megismerjék Európában, másrészt meg kell találnunk az utat más nemzetekhez, azért, hogy mi magunk is megtaláljuk a helyünket Európában – fogalmazott a Magyar Kultúra Napján tartott ünnepi beszédében Navracsics Tibor kormánybiztos. A rendezvényen Veszprém és Balatonfüred együttműködési megállapodást kötött, majd átadták Balatonfüred kulturális díját, amelyet Nagy Sándorné Éva vehetett át.

– Az igazán lényeges dolgok helyi szinten, az emberek között történnek. A hétköznapi kultúra a lényeges, hiszen ebből nőtt ki a magas kultúra, és ebből nőnek ki az emberi kapcsolatok, amelyek összekötik a nemzeteket. A személyes kapcsolatok átírják a nemzeti határokat, emberi közösségeket hoznak létre. Ez számunkra is adott, itt a Balaton-felvidéken – mondta Navracsics Tibor, kormánybiztos az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepségen.
– Az itt kezdődő közösségi együttműködés egy újjászületést hozhat. Rendkívül fontos, hogy 2023-ra, az Európa Kulturális Fővárosa programra koncentráljunk, fontos, hogy tegyük félre az ellentéteinket és irigységeinket. Veszprém és Balatonfüred a magyar kultúra két bástyája, ez a két város közel áll egymáshoz, együtt tud nagyot alkotni. Mindannyiunknak az a célja, hogy ezt a térséget európai szinten is megmutassuk, és európai szintűvé tegyük – zárta beszédét Navracsics Tibor.

Az ünnep keretében Balatonfüred és Veszprém az idegenforgalmi, oktatási és kulturális területekre koncentráló együttműködési megállapodást írt alá. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 keretén belül közös kulturális és idegenforgalmi programokat alakítanak ki, és azokat együtt valósítják meg. Közösen pályáznak, együtt jelennek meg idegenforgalmi vásárokon, bemutatókon.

– Veszprémnek az a jövője, ha arcát a Balaton felé fordítja. Balatonfüreddel keressük a közös pontokat, közösen megmutathatjuk Európának milyen különleges régió a miénk – fogalmazott Porga Gyula, Veszprém polgármestere, aki hozzátette: a helyi lakosok aktivitása tudja megtölteni majd tartalommal a két város együttműködését.

Bóka István Balatonfüred polgármestere kiemelte: bár Veszprém jóval nagyobb, gazdaságilag erősebb város, mégis sok közös pontja van Balatonfüreddel: a kultúra elkötelezett hívei vagyunk.

  • Képgaléria

Az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepségen átadták a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést, amelyet Nagy Sándorné Éva vehetett át.

Nagy Sándorné, született Csitári Éva 2006 óta a Balatonfüred és Környéke Múzsa Művészeti Közhasznú Egyesület aktív tagja és menedzsere.
Az egyesület jelentős részt vállal a város kulturális életében, évente több kiállítást és programot szerveznek, amelyek sikeres lebonyolításához nagyban hozzájárul szakértelme, aktivitása, megbízhatósága és jó szervező képessége – szólt a laudáció.
Főszervezője az országos hírnevű Sirály Táncfesztiválnak, 2010 óta tagja a Romantikus Reformkori Fesztivál szervezőbizottságának, a balatonfüredi Művészklub titkára.
Vidám személyisége mellett páratlan a munkabírása, fiatalokat megszégyenítő lendülettel és gondossággal, lelkiismeretesen végzi a rá bízott feladatokat.
A városért kifejtett sokszínű és sokoldalú tevékenysége elismeréseként vehette át a Balatonfüred kultúrájáért díjat.

Az ünnepségen közreműködött Kéri Kitty színművész, a Ferencsik János Alapfokú Művészeti Iskola tanárai: Küronya Veronika és Szabó Csilla, akinek tanítványai Beethoven IX. szimfóniájának negyedik tételét, az Örömódát is előadták.
A gálaműsoron a veszprémi Orlando Énekegyüttes szerepelt, Vikman Pál vezényletével.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Június 24
  • 24

    Szent Iván éj

    16:00 -23:00
    2022.06.24
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 101.
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 101.

    Muzsikás Együttes és csillagnézés.

    Capa a világhírű fotós

    19:00 -21:00
    2022.06.24
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.

    Színházi előadás.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004