Oldal kiválasztása

A legjobb tíz – Provokatív tárlat Füreden

Szerző: | 2020-02-17.

A kortárs magyar képzőművészet tíz, úgymond legjobb alkotójának nyílik kiállítása a Vaszary Galériában. A TOP 10 vállaltan szubjektív tárlat, egyfajta játék, a rangsort azonban ezúttal nem a felkent esztéták illetve a befolyásos galeristák, hanem a Magyar Képzőművészeti Egyetem főleg elsős hallgatói állították össze – oktatójuk segítségével.

Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Fehér László, Ilona Keserü Ilona, Lakner László, Maurer Dóra, Szűcs Attila, Szöllősi Géza és a Kis Varsó művészpáros alkotásai szerepelnek majd a TOP 10 című kiállításon, ami egyben a tízéves galéria évfordulójára is reflektál.

Beke László, a kiállítás konceptora, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója 2014 és 2019 között, többnyire a képzőművészet-elméleti tanszékének mindenkori elsős hallgatóit kérte meg, írják le, szerintük ki a tíz legfontosabb kortárs magyar képzőművész. Az így felgyülemlett több mint ezer cédulából, mindegyiken tíz névvel, a rajtuk szereplő sok száz névből – mintegy statisztikai alapon állt össze – a kortárs magyar művészet toplistája.

– A versenyről szól a világunk. Mindenütt versenyszellem uralkodik, a gazdasági élettől kezdve a sporton át a művészetekig – ezt kár lenne tagadni. A képzőművészetben nem példa nélküli a különböző rangsorok felállítása, a Capital című folyóiratban például már 1971-ben közölték a száz legjobb művész világranglistáját.
A mi listánk tulajdonképpen játék. Érdekelt, hogy a kiváló képességű, de még kezdő egyetemisták, akikből majd kurátor vagy galerista lesz, hogyan gondolkodnak erről, végül is a világban való tájékozódásunk egyik alapelve a rangsorolás – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Beke László, Széchenyi-díjas művészettörténész, a kiállítás konceptora.

Tíz név a csúcson – holott nemhogy a legjobb tízet, de talán a legjobb harmincat sem lenne egyszerű egymáshoz mérni. A legjobbak listája egy olyan országban, ahol nem éppen a könnyedségéről híres a kulturális élet. A szubjektív válogatás egyszerre szól a közönségnek és a szakmának, tulajdonképpen egy jó szándékú provokáció. Beke László abban bízik, hogy a füredi kiállítást látva a tárlat további listák felállítását inspirálja majd. A kiállításon egyébként valamennyi név olvasható lesz, akiket az évek során, hacsak egyetlen egyszer is, de megemlítettek az egyetemi hallgatók.

– Van vagy ötven név, akit csak egyszer említettek a hallgatók, száz szavazattal már be lehetett kerülni a top tízbe. A legtöbb említést, 260-at, Maurer Dóra kapta, ami nem véletlen, ő világhírű művész, a londoni Tate Modernben egész évben láthatók a munkái, ráadásul a füredi kiállításra új műveket készít.
A listán szereplők többsége jelentős, komoly életpályával rendelkezik, így tehát érthető a jelenlétük, de itt van például a fiatal Szöllősi Géza, akit külföldön jobban ismernek, mint itthon. Ő volt Pálfi György nagy sikerű filmjének a Taxidermiának a látványtervezője, a moziból származik tehát inkább a népszerűsége, holott hihetetlen furcsa világot jelenít meg munkáival – így Beke László.

A közönség véleménye olyannyira érdekli a tárlat rendezőjét, hogy állásfoglalásra is készteti őket. A tervek szerint a kiállításon minden látogató kitölthet egy kérdőívet: ő maga kit tart a hazai top tíznek. Persze egyet is érthet a tárlat válogatásával, ha viszont nem, felírhatja a saját rangsorát.

– Sokat várok a kiállítástól, sok meglepetést hozhat. Nincs kizárva, hogy lesz ebből feszültség, de szeretem a helyzeteket humorral kezelni. Kíváncsian várom a nézők válaszait, nem különben a szakma reakcióit. Nagyon remélem, hogy a füredi kiállítás hatására több hasonló lista születik, és elképzelhető, hogy más városokban más, esetleg helyi jellegű 10-es listák állnak össze. Ezen az aktuális listán hatan-heten számomra is a legfontosabb művészek, ugyanakkor másokat meg hiányolok. Ez valahol egy végtelen játék. Minden folyamatosan változik, mire megnyílik a kiállítás, már kicsit más lesz a helyzet, de én ennek örülök, mert ez azt jelenti, hogy él a művészet és élnek a művészek – fogalmazott Beke László.

A TOP10 című kiállítás március 7-től június 28-ig látogatható majd a Vaszary Galériában.

Címlapfotó: Fehér László: Önarckép (Sulyok Miklós felvétele)

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
január 30 - február 05
  • 30
    Nincsenek események
  • 31
    Nincsenek események
  • 01
    Nincsenek események
  • 02
    Nincsenek események
  • 03
    Nincsenek események
  • 04
    Nincsenek események
  • 05
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004