Bontásra ítélve

Az önkormányzat eltökélten keresi annak lehetőségét, hogy a szezonális szórakozó negyedként működő, egykori görög falut elbontassa. A város szégyenfoltjaként emlegetett területtel egyértelmű a városvezetés szándéka, már csak kellő jogalapot kell találni a kisajátítási eljárás elindításához.

– Teljesen elkötelezett vagyok annak érdekében, hogy felszámoljuk a jelenlegi építészeti együttest. Az a tevékenység, amely évek óta zajlik a volt görög faluban, az nem érdeke Fürednek. A cél egyértelmű: el kell bontani a jelenlegi épületeket, meg kell szüntetni a szórakozónegyedet. Évek óta keresi az önkormányzat a helyzet megoldását. A bontást csak akkor tudjuk elérni, ha megszüntetjük a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: a szórakozó negyed megszüntetése érdekében gőzerővel dolgoznak azon, hogy a kisajátítási eljárásnak megfelelő jogalapot találjon az önkormányzat.

– Egyeztettünk a kormányhivatallal, jogászokkal, az érintett ingatlan tulajdonosokkal, évek óta az elsődleges célok között szerepel a negyed felszámolása. Olyan új funkciót kell találni ennek a területnek, ami bevételt hoz a városnak, fedezi a kisajátítási eljárás miatti költségeket és hosszútávon is biztosítja a működést – tette hozzá a polgármester.

Jelenleg több mint nyolcvan tulajdonossal társasházként működik a közösség, amelyben az önkormányzatnak 41 százalékos tulajdonrésze van. De hiába a viszonylag nagy tulajdonrész, társasházat csak a tulajdonosok egyhangú döntése esetén lehet felszámolni. Információink szerint a szórakozó központot üzemeltető S.D. Park Üzemeltető Kft. partner lenne a megszüntetésben, viszont van egy 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonos, akik közül nem mindenki szeretne megválni ingatlanától. Ebben az esetben csak az adás-vétel illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás lehet a megoldás.

A köztudatba csak görög faluként bevonult nyolc hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt, szinte kísértetvárosként működik. Az épületek állaga, kinézete nem méltó a városhoz. Nyaranta van csak itt élet, ám a programok és a bulihoteles szobáztatás évek óta konfliktusforrást jelentenek a városban, gyakorlatilag senki nem hisz abban, hogy itt hosszútávon kulturált szórakozónegyed működhetne.

A történet meglehetősen régi. Hányatott sorsú, majdnem az enyészeté lett görög falu. Hamar megbukó kereskedelmi funkció, majd új üzemeltetők érkezése. A faluból Annagora Park majd Sundance Park lett, de az üzemeltetési problémák megmaradtak, felszámolták a komplexumot több, mint nyolcvan tulajdonossal, köztük több kiskereskedővel, társasházi formában működtető céget. 2011-től SunCity néven fut a vállalkozás. A szórakozóhely működése azonban évek óta problémát jelent, a helyi lakosok és a városban nyaralók egy része rendszeresen panaszt tesz a szórakozónegyed ellen, amit ráadásul tájidegennek is tartanak.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.