Oldal kiválasztása

Maurer Dóra: Nem tudok ismételgetni

Szerző: | 2020-03-04.

Korunk egyik legjelentősebb művésze, nemzetközi szinten is elismert alkotója, Maurer Dóra grafikus, festő tett látogatást a Vaszary Galériában, ahol a hamarosan megnyíló kortárs magyar Top 10 című kiállításon lesznek láthatók a művei. Kapva az alkalmon, hogy maga hozta el alkotásait Balatonfüredre, beszélgettünk a művésszel.

A hazai képzőművészek között hosszú évek óta a legbefolyásosabb alkotónak számító Maurer Dóra műveit Balatonfüreden is lehet majd látni. Ő az egyike a Top 10 – Kortárs magyar kiállításon szereplő alkotóknak. A magyar neoavantgard egyik legfontosabb művészetszervezőjeként és egyetemi tanárként is megkerülhetetlen jelentőségű, Kossuth-díjas művész munkái a londoni Tate mellett olyan rangos gyűjteményekben is megtalálhatók, mint a párizsi Centre Pompidou, a New York-i MoMA vagy a chicagói The Art Institute.

– Első magyar képzőművészként a világ egyik legfontosabb művészeti intézményében, az évi hatmillió látogatót vonzó londoni Tate Modernben rendeztek alkotásaiból átfogó, egy évig látogatható tárlatot. A szakma szenzációként kezelte mindezt, mit gondol erről?
– Nagyon jó, hogy van ez a kiállítás, amolyan dicsőségjelvény, de érzelmileg semmit nem jelent számomra, mert általa nem fogok jobban dolgozni. Inkább csak zavart okoz, nagy felelősséget tesz rám. Nagyobb a teher, nem akarok rosszat csinálni, de ezt igyekszem figyelmen kívül hagyni.
A derekam miatt az utóbbi időben csak keveset tudok dolgozni, minden egyes festék száradás alatt le kell pihennem. Nincs is türelmem annyi, mint amennyi kellene, de persze most is folyamatosan dolgozom. Van kedvem hozzá.

– A Vaszary Galériában a hazai kortárs magyar TOP 10 kiállítás nyílik meg. Ismerve a hazai művészeti életet, provokatívnak tartja a szubjektív művészi toplistát?
– Évekkel ezelőtt a Műértő publikálta a hazai művészeti színtér ötven legbefolyásosabb szereplőjének listáját, a Magyar Power 50-et, igaz azt képzőművészek és művészettörténészek jelölései alapján állították össze. A füredi kiállítás esetében viszont a fiatal egyetemisták véleményét tükrözi a lista, ami szerintem érdekesebb is így.

– A kiállításon szereplő képzőművészek közül kimagaslóan a legtöbb szavazatot kapta.
– Most a londoni Tate kiállítás miatt nagyobb figyelem jut rám, gondolom ez is befolyásoló tényező lehetett. 18 éven át tanítottam, pontosabban együtt dolgoztam a képzőművészeti egyetemen a hallgatókkal, sok barátság is köttetett itt, – elsősorban ennek tulajdonítom az egyetemisták közötti népszerűségemet.

– Milyen alkotásai lesznek láthatók a TOP 10 kiállításon?
– Kiállítok egy képet, ami eddig még nem szerepelt tárlaton. A Szépművészeti Múzeumban kaptuk feladatul művészek: egy általunk fontosnak tartott műből készítsünk analíziseket. Én El Greco: A szent család című művét választottam, elemeztem, rajzolgattam, kutattam az összefüggéseket, aztán a magam eszközeivel megismételtem a képet. Ezt állítom ki, illetve egy 26 lapból álló sorozatot hoztam a könyvemből, amit teletöltök a rajzaimmal, írásaimmal, fordításokkal, amik éppen foglalkoztatnak.

– 2022-ben önálló kiállítást is vállalt a Vaszary Galériában.
– Nagyon szívesen jövök Balatonfüredre, de azt szeretném, ha egy volt tanítványommal együtt állíthatnék ki. Még nem tudom megnevezni, ki legyen az, többen is vannak, akikkel ez elképzelhető. Egyrészt jó lenne, ha egymás mellett jelennének meg a műveink, másrészt talán segíthetnék ezzel, hozzájárulhatok ahhoz, hogy a választottam kicsit kiugorjon. A végső döntést persze nem én hozom, hanem Geskó Judit, ő kért fel a kiállításra, övé a felelősség.

– Már tudja, mit állít majd ki?
– Dehogy. Addig is rendesen dolgozom, aztán majd kiderül, mit lehet belőle használni. Két darab készült el eddig abból a sorozatból, amivel most foglalkozom. Egy termet szeretnék majd körberakni velük. Raffaello A filozófusok című nagy falfreskójára gondolok, ahol az alakok állnak és vitatkoznak egymással. Nekem geometrikus formáim vannak, de ezek is állnak és vitatkoznak. Még nem vagyok készen, kérdés, jó lesz-e? Több formációról van szó, pingvineknek nevezem őket. Sajnálom és szeretem is ezeket az állatokat, közben eszemben van Anatole France A pingvinek szigete című regénye, mindez inspirál, hogy változtassam a formákat. Kezdenek összeállni a dolgok. Mindig jönnek újabb és újabb fordulatok abba, amit csinálok, folyamatosan változik minden, nem tudok ismételgetni. Nem szabad erőltetni, hagyni kell időt arra, hogy természetes folyamata legyen az alkotásnak. A legjobb ötletek akkor jönnek, amikor az ember nem is számít rá, például ágyazáskor.

Maurer Dóra a Top 10 kiállítás konceptorával, Beke László művészettörténésszel

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
November
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004