Technikai zavar a helyi adók körül

A Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településeken (Balatonfüred, Balatonszőlős, Dörgicse, Pécsely, Vászoly) akadozik a helyi adók befizetéséről szóló határozatokat, értesítőket, csekkeket kiküldő rendszer.

Az adóhatósági feladatokat 2019-től valamennyi önkormányzat egy ASP nevű adónyilvántartó rendszer segítségével köteles elvégezni, melyben a nagy mennyiségű adatállományok előállítása és kiküldése jelenleg nehézségekbe ütközik. A rendszer működése jelenleg még instabil, használata jelentős többlet munkaráfordítást igényel. Az informatikai rendszer hibáit nagy erőkkel igyekeznek kijavítani.

Az adózóknak küldendő határozatok, értesítések és csekkszelvények előállítása jelenleg is folyamatban van. A határozatok postázása magánszemélyek részére tértivevényes levél formájában történik, ezek darabszáma csak Balatonfüreden több mint tízezer példányt jelent. A fizetési kötelezettségek a határozatok véglegessé válását (kézhezvételt követő 16. nap) követő 15 napon belül pótlékmentesen teljesíthetők.

Felhívják az ügyfélkapuval rendelkezők figyelmét, hogy az E-önkormányzati portál adóegyenleg lekérdezés menüpontjában lekérdezhetik esedékes helyi adófizetési kötelezettségeiket addig is, amíg a posta kézbesíti a papíralapú küldeményeket. Ügyfélkapus belépést követően az adott felületen, az „Adók, díjak, illetékek befizetése” menüpontban bankkártyás fizetés is lehetséges.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.