Oldal kiválasztása

Megújul az Esterházy-kastély

Szerző: | 2020-06-12.

Több mint egymilliárd forintból megújul a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, a jelenleg rossz állapotban, üresen álló, egykori Esterházy-kastély. A várhatóan jövő év őszre elkészülő beruházás részeként a felújított kastélyban nyaralástörténeti látogatóközpontot alakítanak ki.

– Balatonfüred dicső múltját mutatja majd be a kastélyban kialakított interaktív kiállítás. Érdekes, látványos tárlat lesz. Az külön öröm, hogy a város egyik legértékesebb épületét tudjuk rehabilitálni – mondta Bóka István polgármester az ünnepélyes alapkőletétel alkalmával.

A Szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres Esterházy-kastély felújítása a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt program keretében 1,1 milliárd forintból valósul meg, amihez az önkormányzat 70 millió forinttal járul hozzá. A műemléképülethez kapcsolódva megépül egy 200 négyzetméteres látogatóközpont és rendezik az épület kertjét is. A látogatóközpont szolgáltatásokkal, vendéglátókkal egész évben várja majd a vendégeket.

– Ez egy neobarokk épület, amelynek szintjei körülbelül százévenként épültek. Az 1783-ban épült eredeti Esterházy nyaraló egyszintes volt, 1820-ban készült az első emelet, 1940-ben pedig a második. Nincs a szállónak közösségi tere, ezért gondolkodtunk az új látogatóközpont kialakításában, a kortárs épület a ház belő udvarában, a Balatonra néző oldalon kap helyet. Az épület utca felőli részén kert fogadja majd a látogatókat– válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Herczeg László építész, tervező, aki hozzátette: az eredeti kastély Balatonfüred legjobb helyén egy dombon épült, pazar panoráma nyílt innen a tóra, időközben azonban a dombot szinte elhordták, a környék beépült.

– Az Esterházy-kastély rehabilitációja egy szimbolikus beruházás, azt mutatja, hogy hiszünk a nyárban, számítunk a belföldi turistákra. Már most is jók a turisztikai adatok, májusban Balatonfüred az ötödik leglátogatottabb település volt az országban. A városban mindig átgondolt fejlesztések zajlanak, mindig élmény ide eljönni – fogalmazott az alapkőletételkor Könnyid László, Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese.

Kontrát Károly miniszterhelyettes, államtitkár hangsúlyozta: a Balaton lesz az idei évad fő attrakciója. – A kastély és benne a tárlat új látványosság lesz nemcsak a városban, de a Balatonnál, új időtöltési lehetőséget kínál az ideérkező turistáknak – mondta az államtitkár.

  • Képgaléria

Az Esterházy-kastély kétemeletes műemlék épülete 1782-ben épült barokk ízlésben. A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház volt az első igényesebb magánépület a reformkori városrészben. Bár több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt, eredeti funkcióját, a méltóságteljes családi nyaralóház szerepét, csak rövid ideig töltötte be. Többször bérlők kezelésében állt. Volt vendéglő, 24 szobával rendelkező minőségi szálló, később MÁV tisztviselők üdülőtelepe. 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, sőt saját nyomda is üzemelt. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd sokáig munkásüdülőként használták. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban várta sorsát.

A Világörökségi helyszínek fejlesztése című program összesen 3,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott uniós forrásból. A pályázat konzorciumi együttműködésben valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból.

A balatonfüredi fejlesztés mellett az alábbi beruházások kezdődnek meg a program keretében:
A Festetics sétány turisztikai fejlesztése illetve a Festetics Kastély turisztikai szolgáltatásainak bővítése. A Szigligeti vár komplex fejlesztése, a badacsonytomaji Kisfaludi út élmény sétánnyá alakítása. A Folly Arborétum Borászati kiállítás és látogatóközpont megépítése, a tihanyi egykori magtár teljes felújítása, az ECHO domb tematikus történeti parkjának kialakítása valamint az Apátsági Múzeum megújítása, napváró terasz kialakítása.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2021 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004