Oldal kiválasztása

Szökési kísérlet – Filmhét is lehet Füreden?

Szerző: | 2020-09-07.

Kertmozi a Tagore sétányon. Több tucat magyar film vetítése a városban. Rég látott közönségtalálkozók a moziban. Sikeresen zárult az első Veszprém-Balaton Filmpiknik. Három napon keresztül a magyar filmek voltak a figyelem középpontjában Füreden. Lesz folytatás. Komoly esély van rá, hogy a következő években nemcsak megismétlődik a Filmpiknik, hanem Balatonfüred egyfajta Cannes-i szerepet tölt majd be.

– Ez egy szökési kísérlet volt. Elhozni a legfrissebb magyar filmeket Budapestről, elszökni a fővárosból, ide vidékre, elhozni a filmeket, amelyek rólunk szólnak, a mi életünkről – mondta Káel Csaba, a nagy sikerrel lezajlott Veszprém-Balaton Filmpiknik záró vetítése előtt a Tagore sétányon.

A Művészetek Palotája vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos hangsúlyozta: a hazai filmipar fontos stratégiai ágazat lett az elmúlt években, tavaly 164 milliárd forintot produkált az ágazat, közben több nemzetközi szinten is jegyzett alkotás is készült.
– Nagyon szeretnénk, hogy a filmek jelenléte megmaradjon ebben a régióban, Veszprémben és itt a Balatonnál egyaránt. Zajlanak a tárgyalások, reményeim szerint hamarosan bejelenthetünk egy fontos megállapodást. Annyit elöljáróban: Balatonfüred ideális helyszín a filmpremiereknek, azt szeretnénk, ha a város egyfajta Cannes-i szerepet töltene be a jövőben – fogalmazott Káel Csaba.

Bóka István polgármester is arra utalt beszédében, hogy látva a Filmpiknik népszerűségét, szeretné a város folytatni Veszprémmel az együttműködést.
– A kultúra városa vagyunk, azt szeretnénk, hogy a filmművészet a korábbiaknál markánsabban jelenjen meg Balatonfüreden.

Információink szerint előrehaladott tárgyalások zajlanak arról, hogy Balatonfüred Veszprémmel közösen adjon helyet a jövőben a magyar filmhétnek.

Az elmúlt hétvégén Veszprémben és Balatonfüreden közel negyven magyar filmet – három tévéfilmet, nyolc nagyjátékfilmet, hét dokumentumfilmet, négy kisjátékfilmet, a teljes Alvilág sorozatot, hat magyar filmklasszikust, hét animációs filmet és egy gyermekfilm válogatást -, láthatott a közönség, akik több alakalommal az alkotókkal is találkozhattak.

Telház előtt vetítették a Tagore sétányon Bujtor István klasszikusát, a Pogány Madonnát illetve Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotását, amely megkapta a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat, sőt az Oscar-díj 10-es szűkített listájába is beválogatták. Nagy érdeklődés mellett vetítették a Balaton Moziban a filmeket, itt a FOMO vitte a prímet, de még az igazán rétegfilmnek számító, Krasznahorkai László író szülővárosába való hazatérését dokumentáló alkotásra is jutott figyelem este tizenegy órakor.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2021 >
február 22 - február 28
  • 22
    Nincsenek események
  • 23
    Nincsenek események
  • 24
    Nincsenek események
  • 25

    Felfoghatatlan valóság

    18:00 -20:00
    2021.02.25
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.

    Horányi Gábor fizikatanár online előadása.

  • 26
    Nincsenek események
  • 27
    Nincsenek események
  • 28
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004